- ndz sty 06, 2019 11:54 am
Witajcie,
planujemy wkrótce kupić[url]Dom[/url] i mieliśmy zamiar sfinansować go z możliwie długim okresem oprocentowania około 30 lat z pełną spłatą.
Okres trwania ma być skrócony poprzez dodatkowe spłaty.
Niestety zauważyliśmy, że przy tak długim okresie oprocentowania prawie nie oferuje się klasycznych[url]kredytów[/url] ratalnych, ale zazwyczaj oferowane są tylko [url]kredyty[/url] kombinowane, w których jest to następujące:
Na przykład przyjmiemy ofertę od Alte Leipziger Bauspar AG (AL), którą otrzymaliśmy przez Interhyp:
Faza 1 (zaliczka kredytowa/ oszczędzanie w ramach umowy oszczędnościowej) - Okres oprocentowania 15 lat/2 m-ce (oprocentowanie nominalne 1,93%, roczna stopa oprocentowania 2,48%).
W tym okresie żadna kwota nie zostanie spłacona. Oszczędza się tylko w umowie oszczędnościowej i płaci odsetki.
Następuje następnie przydział umowy oszczędnościowej.[url]kredyt[/url] zostaje częściowo spłacony kwotą oszczędności.
Pozostały[url]kredyt hipoteczny[/url] jest kontynuowany jako [url]kredyt[/url] oszczędnościowy. Następuje Faza 2:
Faza 2 ([url]kredyt[/url] oszczędnościowy) - Okres oprocentowania 15 lat/7 m-cy (oprocentowanie nominalne 2,45%, roczna stopa oprocentowania 2,62%)
Otrzymaliśmy tylko jedną ofertę, z której nie wynikają dokładne warunki umowy/ klauzule umowy Alte Leipziger. Jednak w ofercie zawarta jest informacja produktowa AL:
Przy zawarciu umowy twój zapotrzebowanie na finansowanie w wysokości X[url]euro[/url] zostanie wypłacone w 100%. Do momentu przydziału umowy oszczędnościowej, płaćesz stałą miesięczną ratę w wysokości X EUR, składająca się z kwoty oszczędnościowej i odsetek kredytowych. Oprocentowanie tego zabezpieczenia kredytowego jest w każdym przypadku ważne do momentu przydziału umowy oszczędnościowej.
Po przydziale umowy oszczędnościowej,[url]kredyt[/url] zostanie częściowo spłacony kwotą oszczędności. Pozostały [url]kredyt hipoteczny[/url] jest kontynuowany jako [url]kredyt[/url] oszczędnościowy.
Zwyczajna miesięczna rata w wysokości X się nie zmienia, ale teraz...
Znalazłem również następujące informacje na temat tej oferty finansowej Alte Leipziger: https://www.vermittlerportal.de/bau/...inanzieren.htm
W odniesieniu do ryzyka takich[url]kredytów[/url] kombinowanych znalazłem następujące informacje:
Źródła:
https://www.verbraucherzentrale.de/w...modellen-12832
https://www.vzhh.de/themen/bauen-woh...-kombidarlehen
https://www.anwalt.de/rechtstipps/ac...en_119593.html
Odebranie kwoty oszczędności opóźnia się (punkt, który najbardziej mnie niepokoi):
- Przydział kwoty oszczędności zależy między innymi od tego, czy uda się pozyskać nowych oszczędzających
- Dostawcy nie mogą zobowiązać się do określenia terminu przydziału sumy oszczędnościowej. Jeśli parabank nie ma wystarczających środków w puli, musisz czekać na oszczędności zgromadzone i[url]kredyt[/url] oszczędnościowy.
- Opóźnienie przydziału może nastręczyć duże problemy: Jeśli w umowie zaliczkowej określono konkretną datę jej spłaty, będziesz potrzebował dodatkowego finansowania pośredniego. Nie możesz obecnie przewidzieć warunków uzyskania takiego finansowania.
Ale nawet jeśli oryginalny[url]kredyt[/url] znajdzie kontynuację do czasu przydziału, będziesz musiał płacić odsetki dłużej niż planowano
Mam kilka pytań na ten temat:
- Czy rozumiem to poprawnie: Jeśli przydział zostanie opóźniony, może dojść w zależności od ustaleń umowy do następującego:
- Wariant/Przykład 1: AL ustanawia termin, do którego muszę spłacić zaliczkę kredytową. Ponieważ AL nie przydziela mi jednak MOICH pieniędzy z umowy oszczędnościowej, muszę zdobyć pieniądze inną drogą ([url]kredyt[/url] , kapitał własny itp.)
mogą pojawić się dodatkowe koszty związane z dodatkowym kredytem lub w najgorszym przypadku wcale nie otrzymam kolejnego[url]kredytu[/url] na finansowanie pośrednie ?
- Wariant/Przykład 2: Nie ma określonego terminu wymagalności zaliczki kredytowej, ale oprócz spłaty[url]kredytu[/url] oszczędnościowego nadal muszę płacić odsetki na kwotę zaliczki kredytowej ? I czy odsetki te mogą być dostosowane do aktualnej stopy procentowej czy pozostaną na poziomie stopy przy której podpisałem umowę ?
(W ofercie napisano: Stała do przewidywanego terminu przydziału umowy oszczędnościowej - Wyraz przewidywany sprawia, że mam tu wątpliwości)
- Musi istnieć jakiś termin lub przepis prawny określający, jak długo opóźnienie przydziału może trwać, czy może to trwać nawet kilka lat?
- Czy mają Państwo jakieś szacunki dotyczące ryzyka związanego z tym? Ponieważ coraz rzadziej ludzie zawierają umowy oszczędnościowe, a więc parabanki mogą nie być dobrze zasilone, czy ryzyko jest wysokie, czy może się mylę ?
- Czy przeceniam to ryzyko i ewentualne skutki, czy istnieje tu rzeczywiście powód do zmartwień ?
Inne problemy i ryzyka:
- Bardzo złożony rodzaj finansowania - dużo papierkowej roboty podczas refinansowania[url]kredytu[/url]
- Wyższe odszkodowanie za wcześniejszą spłatę w porównaniu z klasycznymi kredytami ratalnymi
- Zazwyczaj wyższe koszty ze względu na dodatkowe opłaty
--> Te problemy/ryzyka i przypuszczalnie również dodatkowe koszty byłyby dla mnie akceptowalne, gdybym dzięki nim osiągnął długie okres oprocentowania przy relatywnie niskiej miesięcznej racie i z zaległością kredytową wynoszącą 0 EUR. Ale niejasne ryzyko związane z udziałem kwoty oszczędnościowej sprawia, że mam bóle głowy.
Mam nadzieję, że nie zniechęciliście się do przeczytania tego długiego tekstu i możecie odpowiedzieć na moje pytania oraz wskazać ewentualne inne ryzyka lub wskazać na kwestie, o które nie pomyślałem. Byłoby najlepiej, gdyby ktoś, kto sam sfinalizował swoje finansowanie za pośrednictwem AL, miał bardziej szczegółowe informacje na ten temat.
Z góry dziękuję za Waszą pomoc.
Pozdrowienia
planujemy wkrótce kupić
Okres trwania ma być skrócony poprzez dodatkowe spłaty.
Niestety zauważyliśmy, że przy tak długim okresie oprocentowania prawie nie oferuje się klasycznych
Na przykład przyjmiemy ofertę od Alte Leipziger Bauspar AG (AL), którą otrzymaliśmy przez Interhyp:
Faza 1 (zaliczka kredytowa/ oszczędzanie w ramach umowy oszczędnościowej) - Okres oprocentowania 15 lat/2 m-ce (oprocentowanie nominalne 1,93%, roczna stopa oprocentowania 2,48%).
W tym okresie żadna kwota nie zostanie spłacona. Oszczędza się tylko w umowie oszczędnościowej i płaci odsetki.
Następuje następnie przydział umowy oszczędnościowej.
Pozostały
Faza 2 (
Otrzymaliśmy tylko jedną ofertę, z której nie wynikają dokładne warunki umowy/ klauzule umowy Alte Leipziger. Jednak w ofercie zawarta jest informacja produktowa AL:
Przy zawarciu umowy twój zapotrzebowanie na finansowanie w wysokości X
Po przydziale umowy oszczędnościowej,
Zwyczajna miesięczna rata w wysokości X się nie zmienia, ale teraz...
Znalazłem również następujące informacje na temat tej oferty finansowej Alte Leipziger: https://www.vermittlerportal.de/bau/...inanzieren.htm
W odniesieniu do ryzyka takich
Źródła:
https://www.verbraucherzentrale.de/w...modellen-12832
https://www.vzhh.de/themen/bauen-woh...-kombidarlehen
https://www.anwalt.de/rechtstipps/ac...en_119593.html
Odebranie kwoty oszczędności opóźnia się (punkt, który najbardziej mnie niepokoi):
- Przydział kwoty oszczędności zależy między innymi od tego, czy uda się pozyskać nowych oszczędzających
- Dostawcy nie mogą zobowiązać się do określenia terminu przydziału sumy oszczędnościowej. Jeśli parabank nie ma wystarczających środków w puli, musisz czekać na oszczędności zgromadzone i
- Opóźnienie przydziału może nastręczyć duże problemy: Jeśli w umowie zaliczkowej określono konkretną datę jej spłaty, będziesz potrzebował dodatkowego finansowania pośredniego. Nie możesz obecnie przewidzieć warunków uzyskania takiego finansowania.
Ale nawet jeśli oryginalny
Mam kilka pytań na ten temat:
- Czy rozumiem to poprawnie: Jeśli przydział zostanie opóźniony, może dojść w zależności od ustaleń umowy do następującego:
- Wariant/Przykład 1: AL ustanawia termin, do którego muszę spłacić zaliczkę kredytową. Ponieważ AL nie przydziela mi jednak MOICH pieniędzy z umowy oszczędnościowej, muszę zdobyć pieniądze inną drogą (
mogą pojawić się dodatkowe koszty związane z dodatkowym kredytem lub w najgorszym przypadku wcale nie otrzymam kolejnego
- Wariant/Przykład 2: Nie ma określonego terminu wymagalności zaliczki kredytowej, ale oprócz spłaty
(W ofercie napisano: Stała do przewidywanego terminu przydziału umowy oszczędnościowej - Wyraz przewidywany sprawia, że mam tu wątpliwości)
- Musi istnieć jakiś termin lub przepis prawny określający, jak długo opóźnienie przydziału może trwać, czy może to trwać nawet kilka lat?
- Czy mają Państwo jakieś szacunki dotyczące ryzyka związanego z tym? Ponieważ coraz rzadziej ludzie zawierają umowy oszczędnościowe, a więc parabanki mogą nie być dobrze zasilone, czy ryzyko jest wysokie, czy może się mylę ?
- Czy przeceniam to ryzyko i ewentualne skutki, czy istnieje tu rzeczywiście powód do zmartwień ?
Inne problemy i ryzyka:
- Bardzo złożony rodzaj finansowania - dużo papierkowej roboty podczas refinansowania
- Wyższe odszkodowanie za wcześniejszą spłatę w porównaniu z klasycznymi kredytami ratalnymi
- Zazwyczaj wyższe koszty ze względu na dodatkowe opłaty
--> Te problemy/ryzyka i przypuszczalnie również dodatkowe koszty byłyby dla mnie akceptowalne, gdybym dzięki nim osiągnął długie okres oprocentowania przy relatywnie niskiej miesięcznej racie i z zaległością kredytową wynoszącą 0 EUR. Ale niejasne ryzyko związane z udziałem kwoty oszczędnościowej sprawia, że mam bóle głowy.
Mam nadzieję, że nie zniechęciliście się do przeczytania tego długiego tekstu i możecie odpowiedzieć na moje pytania oraz wskazać ewentualne inne ryzyka lub wskazać na kwestie, o które nie pomyślałem. Byłoby najlepiej, gdyby ktoś, kto sam sfinalizował swoje finansowanie za pośrednictwem AL, miał bardziej szczegółowe informacje na ten temat.
Z góry dziękuję za Waszą pomoc.
Pozdrowienia