Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące ryzyka związanego z kredytami kombinowanymi

Napisany przez Fogma86
Witajcie,

planujemy wkrótce kupić [url]Dom[/url] i mieliśmy zamiar sfinansować go z możliwie długim okresem oprocentowania około 30 lat z pełną spłatą.
Okres trwania ma być skrócony poprzez dodatkowe spłaty.

Niestety zauważyliśmy, że przy tak długim okresie oprocentowania prawie nie oferuje się klasycznych [url]kredytów[/url] ratalnych, ale zazwyczaj oferowane są tylko [url]kredyty[/url] kombinowane, w których jest to następujące:

Na przykład przyjmiemy ofertę od Alte Leipziger Bauspar AG (AL), którą otrzymaliśmy przez Interhyp:

Faza 1 (zaliczka kredytowa/ oszczędzanie w ramach umowy oszczędnościowej) - Okres oprocentowania 15 lat/2 m-ce (oprocentowanie nominalne 1,93%, roczna stopa oprocentowania 2,48%).
W tym okresie żadna kwota nie zostanie spłacona. Oszczędza się tylko w umowie oszczędnościowej i płaci odsetki.

Następuje następnie przydział umowy oszczędnościowej. [url]kredyt[/url] zostaje częściowo spłacony kwotą oszczędności.
Pozostały [url]kredyt hipoteczny[/url] jest kontynuowany jako [url]kredyt[/url] oszczędnościowy. Następuje Faza 2:

Faza 2 ([url]kredyt[/url] oszczędnościowy) - Okres oprocentowania 15 lat/7 m-cy (oprocentowanie nominalne 2,45%, roczna stopa oprocentowania 2,62%)

Otrzymaliśmy tylko jedną ofertę, z której nie wynikają dokładne warunki umowy/ klauzule umowy Alte Leipziger. Jednak w ofercie zawarta jest informacja produktowa AL:

Przy zawarciu umowy twój zapotrzebowanie na finansowanie w wysokości X [url]euro[/url] zostanie wypłacone w 100%. Do momentu przydziału umowy oszczędnościowej, płaćesz stałą miesięczną ratę w wysokości X EUR, składająca się z kwoty oszczędnościowej i odsetek kredytowych. Oprocentowanie tego zabezpieczenia kredytowego jest w każdym przypadku ważne do momentu przydziału umowy oszczędnościowej.

Po przydziale umowy oszczędnościowej, [url]kredyt[/url] zostanie częściowo spłacony kwotą oszczędności. Pozostały [url]kredyt hipoteczny[/url] jest kontynuowany jako [url]kredyt[/url] oszczędnościowy.

Zwyczajna miesięczna rata w wysokości X się nie zmienia, ale teraz...

Znalazłem również następujące informacje na temat tej oferty finansowej Alte Leipziger: https://www.vermittlerportal.de/bau/...inanzieren.htm

W odniesieniu do ryzyka takich [url]kredytów[/url] kombinowanych znalazłem następujące informacje:
Źródła:
https://www.verbraucherzentrale.de/w...modellen-12832
https://www.vzhh.de/themen/bauen-woh...-kombidarlehen
https://www.anwalt.de/rechtstipps/ac...en_119593.html

Odebranie kwoty oszczędności opóźnia się (punkt, który najbardziej mnie niepokoi):
- Przydział kwoty oszczędności zależy między innymi od tego, czy uda się pozyskać nowych oszczędzających
- Dostawcy nie mogą zobowiązać się do określenia terminu przydziału sumy oszczędnościowej. Jeśli parabank nie ma wystarczających środków w puli, musisz czekać na oszczędności zgromadzone i [url]kredyt[/url] oszczędnościowy.
- Opóźnienie przydziału może nastręczyć duże problemy: Jeśli w umowie zaliczkowej określono konkretną datę jej spłaty, będziesz potrzebował dodatkowego finansowania pośredniego. Nie możesz obecnie przewidzieć warunków uzyskania takiego finansowania.
Ale nawet jeśli oryginalny [url]kredyt[/url] znajdzie kontynuację do czasu przydziału, będziesz musiał płacić odsetki dłużej niż planowano

Mam kilka pytań na ten temat:
- Czy rozumiem to poprawnie: Jeśli przydział zostanie opóźniony, może dojść w zależności od ustaleń umowy do następującego:
- Wariant/Przykład 1: AL ustanawia termin, do którego muszę spłacić zaliczkę kredytową. Ponieważ AL nie przydziela mi jednak MOICH pieniędzy z umowy oszczędnościowej, muszę zdobyć pieniądze inną drogą ([url]kredyt[/url], kapitał własny itp.)
mogą pojawić się dodatkowe koszty związane z dodatkowym kredytem lub w najgorszym przypadku wcale nie otrzymam kolejnego [url]kredytu[/url] na finansowanie pośrednie ?
- Wariant/Przykład 2: Nie ma określonego terminu wymagalności zaliczki kredytowej, ale oprócz spłaty [url]kredytu[/url] oszczędnościowego nadal muszę płacić odsetki na kwotę zaliczki kredytowej ? I czy odsetki te mogą być dostosowane do aktualnej stopy procentowej czy pozostaną na poziomie stopy przy której podpisałem umowę ?
(W ofercie napisano: Stała do przewidywanego terminu przydziału umowy oszczędnościowej - Wyraz przewidywany sprawia, że mam tu wątpliwości)
- Musi istnieć jakiś termin lub przepis prawny określający, jak długo opóźnienie przydziału może trwać, czy może to trwać nawet kilka lat?
- Czy mają Państwo jakieś szacunki dotyczące ryzyka związanego z tym? Ponieważ coraz rzadziej ludzie zawierają umowy oszczędnościowe, a więc parabanki mogą nie być dobrze zasilone, czy ryzyko jest wysokie, czy może się mylę ?
- Czy przeceniam to ryzyko i ewentualne skutki, czy istnieje tu rzeczywiście powód do zmartwień ?

Inne problemy i ryzyka:
- Bardzo złożony rodzaj finansowania - dużo papierkowej roboty podczas refinansowania [url]kredytu[/url]
- Wyższe odszkodowanie za wcześniejszą spłatę w porównaniu z klasycznymi kredytami ratalnymi
- Zazwyczaj wyższe koszty ze względu na dodatkowe opłaty
--> Te problemy/ryzyka i przypuszczalnie również dodatkowe koszty byłyby dla mnie akceptowalne, gdybym dzięki nim osiągnął długie okres oprocentowania przy relatywnie niskiej miesięcznej racie i z zaległością kredytową wynoszącą 0 EUR. Ale niejasne ryzyko związane z udziałem kwoty oszczędnościowej sprawia, że mam bóle głowy.

Mam nadzieję, że nie zniechęciliście się do przeczytania tego długiego tekstu i możecie odpowiedzieć na moje pytania oraz wskazać ewentualne inne ryzyka lub wskazać na kwestie, o które nie pomyślałem. Byłoby najlepiej, gdyby ktoś, kto sam sfinalizował swoje finansowanie za pośrednictwem AL, miał bardziej szczegółowe informacje na ten temat.

Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

Pozdrowienia

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Już ładnie to podsumowałeś: Przydział nie może być zagwarantowany -> z pewnością teraz przychodzi: Nigdy wcześniej się to nie zdarzyło, żeby się nie udało -> ale to nic nie daje, gdy jesteś tą osobą, która słyszy nikt nie mógł się tego spodziewać....W zasadzie dzięki dzisiejszym wyższym kosztom kupujesz sobie późniejsze bezpieczeństwo odsetkowe.

Napisany przez Hilfe
W obszarze 20-letniego wiązania masz znacznie większy wybór. Po prostu wybierz tu bank, wprowadź rozsądną stopę spłaty i spłać tyle, ile tylko możesz. O jaką kwotę chodzi? Przy 30-letnim zabezpieczeniu nie kusicie się na spłatę.

Napisany przez DaDa
Szkoda, że nie można zabrać Pański zmartwień. (Zalecenie: Znajdź sukcesywny bank oszczędności mieszkaniowych, w którym obliczenia przydziału mogą być najbardziej przestrzegane). Do Twojej oferty AL pasuje przykład 2: Podpisujesz umowę oszczędnościową na finansowanie. Na podstawie umowy oszczędnościowej zostanie Ci udzielona [url]pożyczka[/url] z góry na zakup domu, za którą jednak płacisz tylko odsetki, a nie spłacasz kapitału. Oznacza to, że [url]pożyczka[/url] tymczasowa jest ściśle związana z umową oszczędnościową, więc nie ma ryzyka spłaty / wykupu w inny sposób. Słowo, które powinno Cię uspokoić, to Stałe do (prawdopodobnej) daty przydziału. Mogę Cię uspokoić, ponieważ dla Ciebie są rozwiązania finansowe, takie jak [url]kredyt[/url] ratalny, z opcją pełnej spłaty, z okresem kredytowania 30 lat lub dłuższym, i to w przyzwoitych warunkach. Przepraszam, że nie podaję od razu nazw / nie chcę robić reklamy, ponieważ nie wiem, czy jest to dozwolone czy tolerowane. Wszystkiego najlepszego i powodzenia!

Napisany przez hausbauwest
Na pewno nie miałbym do czynienia z oszczędzaniem na budowę. Nie masz 100% pewności, że otrzymasz przydział ani że otrzymasz obiecany oprocentowanie. Nigdy nie było takiej sytuacji... bla bla... Nikt nie przewidział, że kiedyś instytucje oszczędnościowe zakończą umowy oszczędnościowe swoich klientów, ponieważ są zbyt dobrze oprocentowane...

Napisany przez NaTwoim13
Oprocentowanie jest gwarantowane, przydział nie jest gwarantowany.

Historia wcześniej obliczonego i prognozowanego przydziału kasy budowlanej mówi sama za siebie od 80 lat i jest bardzo łatwa do sprawdzenia i zrozumienia.

Otkupione BSV nie mają absolutnie nic wspólnego z udzielaniem [url]kredytów[/url], wręcz przeciwnie, nie ma żadnej potrzeby wypowiadania którychkolwiek z umów kasy budowlanej, ponieważ dla każdego zrozumiałe są przepisy!!

Napisany przez NaTwoim13
O wie znacznie ciekawsze i bardziej pomocne są wartości wyjściowe dotyczące kosztów (podzielone na cenę zakupu, koszty modernizacji i koszty dodatkowe związane z nabyciem) w stosunku do kwoty finansowania!

Stopa procentowa jest gwarantowana, przydzielenie nie jest gwarantowane.

Naprawdę nie masz pojęcia chłopcze.
Spójrz np. do regulaminu Alte Leipziger.... § 21 ust. 2

Napisany przez NaTwoim13
Budowa Domów Zachód, znowu coś osiągnąłeś, niesamowite!

Oferowane stopy procentowe są wszystkie gwarantowane, wszystkie! Każda pojedyncza, nawet te od Alten Leipziger!

Napisany przez finanzierung

Bardzo interesujące, ale - aby móc pomóc - są parametry dotyczące kosztów (podzielone na cenę zakupu, koszty modernizacji i koszty dodatkowe związane z nabyciem) w stosunku do kwoty finansowania!

Dlaczego teraz pytasz o coś, czego TE w ogóle nie chciał wiedzieć?
Czy nie zauważasz, że zawsze denerwujesz się, gdy nie odpowiadamy na pytania TE w 100%?

Historia przydzielania kasy budowlanej z góry obliczona i prognozowana mówi sama za siebie od 80 lat i jest bardzo łatwa do zbadania i zrozumienia.

No cóż,
jeszcze niedawno nikt nie uważał, że bank może zbankrutować.....
Zawsze przychodzi pierwszy raz.

Ofiarowane stopy procentowe są wszystkie gwarantowane, wszystkie! Każda z nich, nawet te oferowane przez Alten Leipziger!

Spójrz na Regulamin na przykładzie Alten Leipziger.... § 21 Abs. 2 Czy mam ci to przeczytać?

Napisany przez NaTwoim13
Nun ja, chętnie to wyjaśnię.

Padły wyjaśnienia, odpowiedzi. Aby rozwiązać pytanie TE lub rozwiać jego wątpliwości, niezwykle istotne i istotne jest znać, w którym segmencie wyjścia się znajdujemy.

Wiemy, że Vorausdarlehen z BSV jest drogie, ale ile kosztują alternatywy? Drogie i droższe to różnica.

W szczególności przy okresach wiązania oprocentowania równych lub dłuższych niż 20 lat, wielu dobrych dostawców odpada przy finansowaniu w 100%, czyli Vorausdarlehen z BSV może w pojedynczym przypadku (zwłaszcza gdy jest oferowany przez Sparkassen) być lepszą wersją, a żeby móc to ocenić, trzeba znać poziom zadłużenia, który chcę badać i określać, aby móc udzielić odpowiedzi na podstawie rzetelnych informacji, innymi słowy, chcę udzielać odpowiedzi indywidualnych, ponieważ pytanie o połączenie [url]kredytu[/url] vs. [url]kredytu[/url] franczyzowego z ubezpieczeniem resztkowym BSV vs. [url]kredytu[/url] spłacanego w całości, zdecydowanie nie może być rzetelnie odpowiedziane.

Napisany przez NaTwoim13
Budowa domu zachodnia, nie będziesz mógł zmienić ustalonych stóp procentowych dla danej taryfy, które mogą się różnić w zależności od opcji!

Ponownie, ustalony termin przydziału z obliczeń nie może być zagwarantowany, jednak stopy procentowe są gwarantowane.

Kwestia przydziału nie jest uwzględniona w regulaminie, jednak BaFin i ustawa o kasach budowlanych zabraniają gwarancji tego!

Hausbauwest, nie można zmieniać ustalonych stawek procentowych dla każdej oferty, które mogą się różnić, jeśli istnieją opcje!

Jeszcze raz, ustalony moment przydziału wyznaczony na podstawie obliczeń nie może być gwarantowany, ale stawki procentowe są gwarantowane.

Problem przydziału nie występuje w regulaminie, ale BaFin i ustawa o kasach oszczędnościowych i kredytach mieszkaniowych zabraniają gwarancji!

Czy przeczytałeś i zrozumiałeś § 21 ust. 2?

Problem z alokacją nie znajduje się w regulaminie, ale BaFin i ustawa o kasach oszczędnościowych zakazują gwarancji!!

Znajdź błąd.....

Napisany przez NaTwoim13
Nie ukrywam również problemów z przydziałem, ale odnoszę się do historii, która jest imponująca!

Nie ukrywam także problemu przydziału, ale odnoszę się do historii, która jest imponująca!

Ta imponująca cytat miał także banki w obszarze niewypłacalności...

Problem przydziału nie znajduje odzwierciedlenia w regulaminie, ale BaFin i ustawa o kasach oszczędnościowych zabraniają gwarancji na to!!

Nie ma czegoś takiego jak regulaminy, Regulamin jest już w liczbie mnogiej...…. Ogólne Warunki Handlowe

Powinien to wiedzieć doświadczony menedżer finansowy.

Napisany przez NaTwoim13
To może być prawda, za to dziękuję za wskazówkę.

Jednakże warunków dotyczących kasy jest nie tylko jeden, ale kilka, stąd liczba mnoga, każda kasa budowlana ma także swoje własne warunki, które należy wziąć pod uwagę.

natomiast odwołujesz się do historii i ta jest imponująca!

Pytam cię teraz jeszcze raz:
Czy przeczytałeś i zrozumiałeś § 21 ust. 2?

Nie ma znaczenia jakakolwiek historia, czy to co kiedyś było, czy cokolwiek innego... w biznesie, zwłaszcza w transakcjach opiewających na kilkaset tysięcy [url]euro[/url], liczy się to, co jest zawarte w umowie.... reszta jest nieistotna, jak twój bełkot tutaj w 100%

Napisany przez NaTwoim13
Hausbauwest, proszę zinterpretuj paragraf pod kątem oferowanych stawek procentowych przez Alte Leipziger i dotyczącej gwarancji oferowanych stawek procentowych, dziękuję.

Napisany przez 2tneub
Zmiany nie dotyczą stóp procentowych. Przynajmniej nie jest to zawarte w §21 warunkach umowy.
Jednakże ten sposób zmiany mógłby również obejmować zwiększenie stawek spłaty, co mogłoby uczynić pewne modele wyjątkowo niekorzystnymi dla klientów.
Ciekawym pytaniem dla prawników na forum jest, w jakim zakresie taka zmiana byłaby teoretycznie możliwa.

Odsetki nie są wyłączone z możliwości zmian. Przynajmniej tak nie jest napisane w §21 regulaminu.
Ta sama możliwość zmiany mogłaby być wykorzystana do podniesienia stawek spłaty, aby sprawić, że pewne modele taryfowe stają się nieatrakcyjne.
Byłoby to interesujące pytanie dla prawników tutaj na forum, w jakim zakresie taka zmiana byłaby teoretycznie możliwa.

Obelix jednak nie chce o tym wiedzieć... bo model kombinowany przynosi mu pieniądze podwójnie!

Napisany przez NaTwoim13
Do kogo się zwracasz, mówiąc Obelix i sprzedając zaliczkę? Tak? Znajdź mi klienta!!

Zazwyczaj prezentuję warianty spłaty całkowitej (udokumentowane) lub [url]kredyty[/url] ratalne. Jeśli BSV pasuje do życzeń i celów konsumenta, to jest on integrowany, i już wcześniej pokazałem, że pasujący do tego był F60 od Iduna, gdybyś zauważył, że zawsze pasował w porównaniu do wariantu spłaty całkowitej!

To nie ma nic wspólnego z zarobkiem czy dochodem, decyduje o tym każdy konsument indywidualnie dla siebie. Chcesz zabronić im oceniać i obliczać wszystko??

Napisany przez Fogma86

W obszarze 20-letniego zabezpieczenia masz znacznie większy wybór. Po prostu wybierz tu bank, dodaj rozsądny wskaźnik spłaty i spłacaj jak najwięcej. O jaką sumę chodzi? Przy 30-letnim zabezpieczeniu nie kusicie się do spłacania.

Cześć wszystkim,

Dzięki najpierw za Wasze opinie!

Oto kilka szczegółów, jeśli to jakoś pomoże:
Cena zakupu: 165k
Koszty dodatkowe: 13,2k
Modernizacja/Renowacja: 90k
Łącznie: 268,2k
WK: 80,2k
[url]kredyt[/url]: 188k

Miesięczna rata w AL: 725,- EUR przez 30 lat i 9 miesięcy.

Mój plan to mieć jak najniższą miesięczną ratę, aby w trudnych sytuacjach finansowych (np. urlop macierzyński, ewentualna bezrobocie itp.) móc udźwignąć wydatki. Przy obecnie planowanej ratzie miesięcznej można oszczędzać pieniądze i następnie wpłacić je na nadpłatę / inwestycje w [url]Dom[/url] lub nawet zainwestować w wakacje. Byłbym bardziej elastyczny z pieniędzmi, które oszczędzam w porównaniu do wysokiej miesięcznej raty, jaką miałbym przy 20-letnim zabezpieczeniu. W zależności od wysokości wskaźnika spłaty albo miesięcznej raty, kwota pozostałych zobowiązań również będzie różna,
którą chciałbym w zasadzie całkowicie uniknąć lub utrzymać jak najniżej - ponieważ nie da się również przewidzieć, jak wysoki będzie oprocentowanie w przypadku refinansowania.
Jestem świadomy, że koszty ogólne przy zabezpieczeniu na 25 lub 30 lat w końcu będą wyższe, ale jestem gotów na to pójść. (O ile nie będę miał tych ryzyk, które zostały wymienione)

Cytat od DaDa

Mogę Pana/us spokoić, ponieważ istnieją dla Pana/us rozwiązania finansowe w postaci [url]kredytów[/url] ratalnych, z wariantem pełnej spłaty, o okresach spłaty trwających 30 lat lub dłużej, i to w akceptowalnych warunkach. Przepraszam, że nie podaję od razu nazw / nie chcę robić reklamy, ponieważ nie jestem pewien, czy jest to dozwolone czy akceptowane.
Wszystkiego dobrego i powodzenia!

Chętnie możesz mi to przesłać w wiadomości prywatnej, jeśli chcesz.

W odniesieniu do § 21 ust. 2 Regulaminu kredytowego AL.
Rozumiem to również tak, że w zasadzie nic nie jest pewne. Jak prawdopodobne jest wdrożenie tego i czy Federalny Urząd Nadzoru nad Usługami Finansowymi zgodziłby się na takie zmiany warunków, to pozostaje kwestią otwartą. Ale zdecydowanie jest to pewne ryzyko.
Czy dobrze rozumiem, że dotyczyłoby to wyłącznie tego kombikredytu i taka klauzula umowna nie istnieje w przypadku klasycznego [url]kredytu[/url] ratalnego? Czy ktoś to wie?
Czy można zakładać, że wszystkie instytucje finansowe zabezpieczają się przed takimi lukami w umowach?

Czy ktoś może pomóc w następującej kwestii z mojego pierwszego posta?:
Musi istnieć jakiś termin lub przepis prawny określający, jak długo może trwać opóźnienie w przyznaniu [url]kredytu[/url], czy może to trwać również kilka lat???

Dziękuję z góry za dalsze opinie!

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli przydział nie może być zagwarantowany, nie będzie również żadnego terminu. Jeśli [url]kasa oszczędnościowa[/url] nie miałaby już środków - co jest absolutnie mało prawdopodobne - nie będzie również [url]kredytu[/url] hipotecznego.

Oferty, koncepcje lub rozwiązania mogą również być oficjalnie publikowane, wtedy wszyscy mieliby z tego korzyść.

Chociaż zapisując na 20 lat nie oznacza koniecznościowo wysokiej raty analitycznej, gdyby na przykład wybierzemy 1% spłaty kapitału.

Czy ktoś może pomóc w następującym pytaniu z mojego pierwszego postu?
Musi istnieć jakiś termin lub prawne uregulowanie określające, jak długo może trwać opóźnienie przy przydziale, czy może to również trwać kilka lat???

Nie ma na to ustawowego uregulowania.
Dokładnie to jest moim zdaniem problemem.
Jak BSP traktuje swoich klientów, gdy sytuacja się komplikuje, mogliśmy bardzo dobrze zobaczyć. Dawniej oszczędzających na budowę było namawiane pod pretekstem gromadzenia majątku, później wypowiadano umowy, ponieważ rzekomo nie korzystano z celu umowy (czyli [url]kredytu[/url]).

Jak to będzie wyglądało, gdy za 10 lat przyjmie się, że oprocentowanie wynosi 5%, a BSP będzie musiała pożyczyć ci pieniądze w wysokości 2,5% ????
Wtedy będzie to dokładnie tak jak teraz, tylko odwrotnie... Po prostu nic, czego dzisiaj nie można by już wiedzieć.

Napisany przez NaTwoim13
DomBudBud, z jakiego źródła udzielane są [url]kredyty[/url] hipoteczne?

Oto kilka szczegółów, jeśli to jakoś pomoże:
Cena zakupu: 165 tysięcy
Koszty dodatkowe:13,2 tysiąca
Modernizacja/remont: 90 tysięcy
Łącznie: 268,2 tysiąca
Wkład własny: 80,2 tysiąca
[url]kredyt[/url]: 188 tysięcy

Przy powyższych warunkach, postępowałbym w następujący sposób….

Udaj się do swojego banku i zapytaj o [url]kredyt[/url] ratalny o stałej wysokości raty z okresem wiązania oprocentowania wynoszącym 15 lat.
Na razie nie ujawniaj zbyt wielu informacji o kredycie.
Następnie negocjuj stopę procentową tak, abyś mógł przyjąć ją z zadowoleniem.
Odnośnie spłaty, powiedz, że początkowo chciałbyś spłacać 2%, co dla Ciebie byłoby idealne…
Dzięki temu rata będzie wynosić znacznie mniej niż 700 [url]euro[/url].

Gdy już uzyskasz akceptowalną stopę procentową, (możesz podać te liczby tutaj) w kolejnej rozmowie przedstaw swoje życzenia...
Możesz zaproponować finansowanie na podanych warunkach, jeśli finansowanie obejmuje następujące opcje.
Roczna dodatkowa spłata w wysokości 10 000 [url]euro[/url] i dodatkowa opcja:
Kredytobiorca ma prawo zmniejszyć stopę spłaty w ustalonym okresie do 1% lub zwiększyć do 3%.... Możesz też dodać pewne ustępstwa....
Bank nalicza opłatę w wysokości 150,00 [url]euro[/url] za każdą zmianę w spłacie, lub w ten sposób.

Chciałbyś również, aby bank nie mógł sprzedać [url]kredytu[/url] innej osobie.

W ten sposób masz już zawarte najważniejsze i najlepsze opcje w swojej umowie, których wielu innych nie dostanie....
Dzięki temu będziesz elastyczny do tego stopnia, że zawsze możesz dodatkowo spłacać 10 K lub mniej rocznie, a jeśli wszystko pójdzie dobrze, zwiększysz stopę spłaty do 3% i przyśpieszysz spłatę.
Jeśli rzeczy pójdą źle i będziesz musiał pokryć duże koszty utrzymania budynku, lub będziesz długo chory, możesz obniżyć stopę spłaty do 1% i w danym roku nie dokonywać dodatkowych spłat.

Moim zdaniem to doskonałe finansowanie, jednak tylko dla osób, które potrafią zarządzać pieniędzmi i nie obniżą spłaty do 1% i wydadzą resztę.

Ta opcja ma wiele zalet, jeśli z jakichś powodów dochodzi do spłaty z wyprzedzeniem, wówczas będzie ona liczona z 3% stopą spłaty i pełną dodatkową spłatą.
Twoje saldo pozostałe po 15 latach będzie naprawdę przystępne, a przede wszystkim w razie potrzeby możesz ponownie wziąć 20 K lub coś w tym rodzaju do refinansowania i musisz następnie sfinansować tylko jedną kwotę, będąc w znacznie lepszej sytuacji niż w przypadku tych nieskończenie długich finansowań, kiedy przychodzi taki dzień X, że potrzebujesz pieniędzy, a jeśli zaciągnąłeś [url]kredyt[/url] na 30 lat, musisz zaciągnąć oddzielne finansowanie dla tych 20 K na drogie pieniądze.

No więc... to był mój pomysł, który oczywiście nie musi się zgadzać z Twoimi oczekiwaniami.
Pamiętaj jednak, że najlepiej uzyskać te opcje w banku, bo dostawcy online często rzucają najwspanialsze stopy procentowe, ale [url]kredyty[/url] za to mogą być nie do przyjęcia....

Napisany przez HannoMack

Hausbauwest, z jakiego źródła udzielane są [url]kredyty[/url] budowlane?

Najpierw naucz się czytać. Mam nadzieję, że TO zauważył, jaki beznadziejny oszust jesteś. Gwarantowane stawki procentowe... jak niekompetentnie chcesz się jeszcze prezentować!

Najpierw naucz się czytać. Mam nadzieję, że TO zauważył, jaki beznadziejny gaduła jesteś. Stopy procentowe zagwarantowane... jak niekompetentnie jeszcze chcesz się przedstawić!

Jestem pewien, że on to naprawdę poważnie traktuje i w ogóle nie rozumie, co się tutaj dzieje.

Napisany przez NaTwoim13
Matthew, tester wyraził obawy i zadał pytania, aby móc się z nimi zmierzyć.

Nie poleciłem tego modelu, ponieważ nie ma sensu udzielać nieprawidłowych odpowiedzi merytorycznych i przedstawiać temat oszczędzania na cele mieszkaniowe w sposób błędny i nieobiektywny!!

Matthew, OP wyraził obawy i zadał pytania, aby je rozwiązać.

Nie polecałem tego modelu, w ogóle nie pomaga, jeśli udzielane są nieprawidłowe odpowiedzi bez żadnej wiedzy fachowej, a temat budowania oszczędności jest przedstawiany nieprawidłowo i nieobiektywnie!!

Jedyną osobą błyszczejącą ignorancją tutaj jesteś ty... Stopy procentowe są gwarantowane.... Niewiarygodne, ziomeczku.

Napisany przez NaTwoim13
Pamiętaj, że oprocentowanie [url]kredytu[/url] budowlanego jest i pozostanie gwarantowane!

Napisany przez Fogma86
Cześć wszystkim, wracam i chciałbym podziękować za różne wpisy i opinie. Ostatecznie doszedłem do wniosku, że decyzja prawdopodobnie padnie na klasyczny kredyt ratalny z okresem wiązania oprocentowania na 20 lat i około 3% spłaty kapitału. Miesięczna rata wynosiłaby około 800 euro, a pozostałe zadłużenie wynosiłoby około 48 tys. Nawet jeśli nie skorzystałbym z dodatkowej spłaty (co nie będzie miało miejsca), dodatkowe finansowanie reszty zadłużenia przy założonym oprocentowaniu 15% (!) kosztowałoby mnie również tylko 800 euro miesięcznie przez 9 lat. Co nie wpędziłoby nas w ruinę. Otrzymałem dobrą ofertę od DKB: oprocentowanie nominalne 2,07% / oprocentowanie efektywne 2,11% - 10% możliwość dodatkowej spłaty, 8 miesięcy darmowego okresu wypłaty (dobrze, ponieważ przed nami wiele remontów), możliwość zmiany oprocentowania (2 razy za darmo, potem 250 euro). Według kalkulatora oprocentowania Interhyp oprocentowanie wynosiłoby 2,12% (nominalne) / 2,16% (efektywne) - brak informacji o dodatkowej spłacie itp. Jednak zamierzam poprosić o konkretną ofertę od Interhyp i pośrednika z regionu. Na razie wszystko wydaje mi się dobrze. Problem polega na tym, że znalazłem niewiele opinii na temat DKB w dziedzinie finansowania nieruchomości, a jeśli już, to raczej negatywne (udzielanie kredytów na złej jakości nieruchomości itp.) Choć to już niekoniecznie związane z głównym tematem, czy ktoś może mi powiedzieć, czy można ufać DKB w dziedzinie finansowania nieruchomości? Może zbytnio się zastanawiam i jeśli tylko długość poszukiwań, to wszędzie można znaleźć coś negatywnego. Dzięki z góry za Wasze wpisy i opinie. Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
DKB otworzyła się ponownie na rynku ze względu na znaczne problemy około 2 lata temu (mogę to szczegółowo wyjaśnić). Przedefiniowała swoją działalność i została zorganizowana oraz usystematyzowana w znacznym stopniu. Jestem również zdania, że DKB nie musi koniecznie konkurować pod względem warunków odsetkowych, ale jeśli to zrobi, niekoniecznie doprowadzi to do klęski!

Napisany przez Fogma86
noelmaxim pisze: DKB otworzyła się ponownie na rynku przed około 2 laty po znacznych problemach (mogę to dokładniej wyjaśnić). Przeobraziła się i w obsłudze jest znacznie bardziej zorganizowana i uporządkowana. Jestem jednak zdania, że DKB niekoniecznie musi być najkorzystniejsza pod względem warunków odsetkowych, ale jeśli będzie, to niekoniecznie musi to prowadzić do katastrofy!
Witam i dziękuję za informację zwrotną. Jaki byłby możliwy procent odsetkowy przy 3% spłacie, 20-letnim okresie wiążącym i spłacie dodatkowej? Aktualnie mam kolejną ofertę z oprocentowaniem 2,05% w skali rocznej / 2,07% w skali efektywnej. Z góry dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Fogma86, nie jestem w stanie obliczyć tego dostatecznie dokładnie i trwale na podstawie dostępnych informacji, oferta była naprawdę dobra. Chętnie dostosuję ją indywidualnie, proszę wyślij mi e-mail.

Napisany przez NaTwoim13
Przy znanych danych efektywna stopa procentowa w wysokości 2,07% nie pasuje do stopi nominalnej w wysokości 2,05%. Z jakiego banku pochodzi to oferowane finansowanie?

Napisany przez Fogma86
To jest oferta banku BW.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata