- pn sty 07, 2019 6:32 pm
Cześć drodzy forumowicze,
jestem tutaj całkowicie nowy i mam nadzieję, że macie dla mnie kilka wskazówek.
Krótko o nas:
Moja żona (jeszcze w trakcie aplikacji na nauczyciela) i ja planujemy zbudować[url]Dom[/url] jednorodzinny za 3-4 lata. Do tej pory udało nam się uzbierać około 60 000 € kapitału własnego i mamy już działkę budowlaną.
Niestety, z nieprzewidzianych powodów musieliśmy wyprowadzić się z naszego dotychczasowego taniego mieszkania, a w okolicy nie ma żadnego wynajmowanego lokum, które by nam odpowiadało, więc postanowiliśmy na ten czas zamieszkać u moich rodziców.
Teraz mam trochę więcej pieniędzy, które chciałbym możliwie sensownie oszczędzać w ciągu najbliższych lat.
Obecnie oszczędzam:
[url]konto[/url] oszczędnościowe -> 350 €/miesiąc
20 000 € oszczędności budowlanych -> 150 €/miesiąc
Dodatkowo mogę oszczędzić kolejne 500 €/miesiąc
Oszczędności budowlane są na poziomie 50%, osiągające wartość zbywalną za około 12 miesięcy. 1% oprocentowanie,[url]kredyt[/url] nie jest interesujący. Czy powinienem kontynuować oszczędzanie w oszczędnościach budowlanych, aż uzbieram 20 000 €?
Do tej pory myślałem o krótkoterminowym oszczędzaniu budowlanym, z którego skorzystalibyśmy jako wzmocnienia kapitału własnego poprzez uzyskanie taniego[url]kredytu[/url] hipotecznego na późniejsze finansowanie? Czy taka strategia ma sens, a jeśli tak, to czy istnieją odpowiednie oferty?
jestem tutaj całkowicie nowy i mam nadzieję, że macie dla mnie kilka wskazówek.
Krótko o nas:
Moja żona (jeszcze w trakcie aplikacji na nauczyciela) i ja planujemy zbudować
Niestety, z nieprzewidzianych powodów musieliśmy wyprowadzić się z naszego dotychczasowego taniego mieszkania, a w okolicy nie ma żadnego wynajmowanego lokum, które by nam odpowiadało, więc postanowiliśmy na ten czas zamieszkać u moich rodziców.
Teraz mam trochę więcej pieniędzy, które chciałbym możliwie sensownie oszczędzać w ciągu najbliższych lat.
Obecnie oszczędzam:
20 000 € oszczędności budowlanych -> 150 €/miesiąc
Dodatkowo mogę oszczędzić kolejne 500 €/miesiąc
Oszczędności budowlane są na poziomie 50%, osiągające wartość zbywalną za około 12 miesięcy. 1% oprocentowanie,
Do tej pory myślałem o krótkoterminowym oszczędzaniu budowlanym, z którego skorzystalibyśmy jako wzmocnienia kapitału własnego poprzez uzyskanie taniego