Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Ostatni sprint do budowy domu w ciągu 3-4 lat.

Napisany przez onman
Cześć drodzy forumowicze,
jestem tutaj całkowicie nowy i mam nadzieję, że macie dla mnie kilka wskazówek.

Krótko o nas:
Moja żona (jeszcze w trakcie aplikacji na nauczyciela) i ja planujemy zbudować [url]Dom[/url] jednorodzinny za 3-4 lata. Do tej pory udało nam się uzbierać około 60 000 € kapitału własnego i mamy już działkę budowlaną.
Niestety, z nieprzewidzianych powodów musieliśmy wyprowadzić się z naszego dotychczasowego taniego mieszkania, a w okolicy nie ma żadnego wynajmowanego lokum, które by nam odpowiadało, więc postanowiliśmy na ten czas zamieszkać u moich rodziców.

Teraz mam trochę więcej pieniędzy, które chciałbym możliwie sensownie oszczędzać w ciągu najbliższych lat.

Obecnie oszczędzam:
[url]konto[/url] oszczędnościowe -> 350 €/miesiąc
20 000 € oszczędności budowlanych -> 150 €/miesiąc
Dodatkowo mogę oszczędzić kolejne 500 €/miesiąc

Oszczędności budowlane są na poziomie 50%, osiągające wartość zbywalną za około 12 miesięcy. 1% oprocentowanie, [url]kredyt[/url] nie jest interesujący. Czy powinienem kontynuować oszczędzanie w oszczędnościach budowlanych, aż uzbieram 20 000 €?

Do tej pory myślałem o krótkoterminowym oszczędzaniu budowlanym, z którego skorzystalibyśmy jako wzmocnienia kapitału własnego poprzez uzyskanie taniego [url]kredytu[/url] hipotecznego na późniejsze finansowanie? Czy taka strategia ma sens, a jeśli tak, to czy istnieją odpowiednie oferty?

Re: Ostatni sprint do budowy domu w ciągu 3-4 lat.

Napisany przez Realleachim
Moim zdaniem nie ma sensu dodatkowo oszczędzać na umowie oszczędnościowej, jeśli chodzi o horyzont inwestycyjny. Uważam, że przez 3-4 lata najlepszą opcją jest lokata terminowa. W przypadku 3-4 lat, realistyczne oprocentowanie w europejskich bankach wynosi 1,5%. W przypadku umowy oszczędnościowej zaczynasz od -1%, dostajesz około 0,1% odsetek, płacisz niewielką roczną opłatę i zabezpieczasz sobie efektywne oprocentowanie na poziomie około 2,5-3%. Po 4 latach prawdopodobnie także osiągniesz tę stopę procentową...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata