Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak najlepiej zainwestować 30 000 euro? Kto może pomóc?

Napisany przez Rumpelwicht
Cześć - pierwszy post

Otrzymałem odprawę i chciałbym dobrze zainwestować część pieniędzy. Nie mam dużego doświadczenia w finansach, dlatego zwracam się tutaj do ekspertów i zainteresowanych:

"Dobrze zainwestować" oznacza: niskie do średniego ryzyka, jak największy zwrot z inwestycji oraz możliwość szybkiego dostępu do środków.

Sytuacja finansowa:

Akcje mojej dotychczasowej firmy o wartości 25000 [url]euro[/url] (chcę je przetrzymywać długoterminowo, to są prezenty w postaci akcji)
Mieszkanie własnościowe w Berlinie, cena zakupu 170000 [url]euro[/url], do 2041 roku płacę corocznie 9000 [url]euro[/url]
Allianz Index-Select, gdzie co miesiąc wpływa 350 [url]euro[/url], obecnie wartość to około 30000 [url]euro[/url]
https://www.allianz.de/vorsorge/vors...t/indexselect/

Mam też [url]kredyt[/url] w wysokości 17000 [url]euro[/url], oprocentowanie około 3,5% (czy to tak się mówi?)

Chciałbym zainwestować 30000 [url]euro[/url] z odprawy.

Co możecie polecić? A może powinienem skonsultować się z doradcą?

Dzięki
Andreas

Napisany przez 2titan1981
Co można dodatkowo spłacić w ciągu roku podczas [url]kredytu[/url]? Co związane z mieszkaniem? Jeśli musisz zapłacić więcej odsetek od [url]kredytów[/url] niż odsetek od twoich inwestycji, zazwyczaj lepiej jest spłacić długi najpierw.

Jeśli akcje wypłacają dywidendę, a depozyt, na którym się znajdują, jest bezpłatny, można je zachować. Jeśli zysk można osiągnąć tylko poprzez wzrost kursów, zwykle lepiej jest je sprzedać po wysokich cenach. Jeśli opłaty za depozyt wynoszą >30€, rozważ zmianę depozytu.

Twój cel, który jest łatwo dostępny i ma niskie do średniego ryzyka, to [url]lokata[/url] terminowa.

Napisany przez Birgit
Tylko wolałbym spłacić [url]kredyt[/url] w wysokości 17 000€ i resztę wykorzystać jako dodatkową spłatę [url]kredytu[/url] hipotecznego.
niskie do średniego ryzyka, oczywiście maksymalna stopa zwrotu, dostępność krótkoterminowa
Krótkoterminowo dostępne jest tylko [url]konto[/url] oszczędnościowe.
Niskie do średniego ryzyka oznacza także niską stopę zwrotu.

ok, dzięki, to już oznacza, że muszę pójść na co najmniej średnie ryzyko. Oprocentowanie [url]kredytu[/url] mieszkaniowego wynosi 2,1%, a [url]kredytu[/url] w wysokości 17 tys. zł 3,5%. Chciałbym wyciągnąć więcej niż 3,5%.

Dostępność krótkoterminowa to tylko życzenie, ale nie konieczność.

Jakie formy inwestowania są odpowiednie dla około 5% zwrotu?

Z tego powodu pytanie, jakie dodatkowe wpłaty możesz dokonywać na [url]kredyty[/url]. i ile w ciągu roku. W ten sposób można uzyskać lepszą stopę zwrotu, nie płacąc odsetek w wysokości 2,1% ani 3,5% i szybciej spłacić [url]kredyty[/url].

Jeśli chcesz uzyskać 5%, to już nie jest średnie ryzyko. Ponieważ 5% nie są gwarantowane, zwłaszcza krótko i średnioterminowo, ale raczej w długoterminowym zakresie, a nawet tam 5% mogą być już sporym wyzwaniem. Jeśli chcesz osiągnąć te 5%, musisz już inwestować w akcje, fundusze i inne produkty o jeszcze wyższym ryzyku. Jeśli ma się niewielką wiedzę finansową, lepiej nie próbować tego samodzielnie i inwestować tylko na długoterminową... ponad 10 lat.

Dlatego obecnie ma sens spłacanie długów, ponieważ tylko w ten sposób można osiągnąć dochody powyżej inflacji, ale z dużym ryzykiem.

Napisany przez lars_bbi
Zasadniczo zgadzam się z rachunkiem tutaj. Jeśli nie zarabiasz więcej niż 5% rocznie na swoich inwestycjach kapitałowych, to opłaca się najpierw spłacić kredyt. Niemniej jednak uważam, że 5% zwrotu rocznie nie jest nie do osiągnięcia. Oczywiście inwestycje byłyby ukierunkowane na średni i długi okres, co wiązałoby się z nieco większym ryzykiem, ale w dłuższej perspektywie powinno się opłacić. Powierzyłem swoje kapitał firmie zarządzającej funduszami inwestycyjnymi, która inwestuje pieniądze za mnie. Ryzyko jest w ten sposób rozproszone. Udało mi się osiągnąć zwrot około 9% rocznie (po odliczeniu opłat). Moje ryzyko jest więc rozproszone. Mogę podać ostatnie 4 lata jako odniesienie (średnio około 9% jak już wspomniałem). Tak więc warto, moim zdaniem, skorzystać z pomocy specjalisty do inwestowania kapitału, ponieważ zdecydowanie możliwe jest osiągnięcie więcej niż 5% rocznie!

https://www.welt.de/finanzen/vermoeg...sikoreich.html gdzie znowu jesteśmy przy ryzyku, większe zyski są zawsze możliwe. Więcej strat również. Opcje nie są dla tych, którzy chcą bezpiecznie ulokować swoje pieniądze, ci, którzy przejdą z lokaty terminowej o bardzo niskim ryzyku do opcji po przeczytaniu innego wpisu, powinni zapytać przez przyjaciół lub znajomych.... Cóż, każdy musi decydować samodzielnie.... Jak bezpieczne to może być.

Napisany przez lars_bbi
Cześć titan1981, nie zalecałem inwestowania w opcje ani w tym, ani w innym wpisie. Chociaż zacząłem inwestować w nie za sprawą znajomych i na szczęście się udało, to gdy tylko miałem więcej kapitału, rozpocząłem dywersyfikację. Nadal inwestuję część kapitału w sposób bardzo spekulacyjny, ale 85% mojego kapitału jest rozłożone raczej na mało ryzykowne sposoby. Moje obecne portfolio składa się z: Akcji ETF-ów Opcji Nieruchomości Pożyczek P2P Myślę, że każdy zgodzi się, że jest to zrównoważone portfolio.

Napisany przez 2tneub
lars_bbi pisze: Nadal mam pewną część zainwestowaną bardzo spekulatywnie, ale 85% mojego kapitału jest raczej lekko ryzykownie rozproszone. Mój aktualny portfel składa się z: Akcji ETF-ów Opcji Nieruchomości Pożyczek P2P Myślę, że każdy zgodzi się, że jest to zrównoważony portfel.
Czy to jest zrównoważone, nikt nie może stwierdzić bez podania kwot. Dla większości osób lekko ryzykownie oznacza coś innego niż akcje, opcje i pożyczki P2P.

tutaj również można dyskutować o tym, co jest zrównoważone, nie znając rozkładu aktywów.... a ta osoba chce „lokować” pieniądze i po pierwszym życzeniu ma raczej niskie ryzyko. Patrz wpis numer 1. Ponadto musi spłacić długi (mieszkanie za 170 000 euro), więc szybsza spłata przynosi bardzo wysoki zwrot, a dodatkowo bez ryzyka, jeśli spłaca szybciej poprzez dodatkową spłatę. Ponadto życzenie dotyczyło dostępności krótkoterminowej. Zatem według znanych kryteriów akcje, fundusze ETF, opcje, nieruchomości, pożyczki P2P wypadają z powodu okresu trwania lub ryzyka.

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Dla mnie ważne jest to, że już przy 3% ryzyka nie znajduję się w obszarze niskiego ryzyka, tak jak większość tutaj rozumie. Być może najlepszym rozwiązaniem dla mnie jest faktycznie spłata kredytu w wysokości 17 tysięcy. To nie jest to, czego szukałem, ale wydaje się być dobrym rozwiązaniem, jeśli nie jestem gotowy na podjęcie ryzyka. Szczególnie jeśli ktoś nie ma odpowiedniej wiedzy, najprawdopodobniej jest to najlepsze. Czy istnieją doradcy, którzy nie kierują się wyłącznie swoją tabelą prowizji? Prawdopodobnie nie, prawda?

Napisany przez Birgit
Ekspert ds. honorariów

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata