Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Problemy zrozumienia podwójnego rachunkowości

Napisany przez Osmium
Kochana społeczności forum,

przy zdobywaniu pewnej wiedzy w zakresie księgowości często napotykam trudności z zrozumieniem, zwłaszcza jeśli chodzi o poprawne księgowanie na odpowiednie [url]konto[/url]. Dlatego chciałbym tutaj poprosić o pomoc, zaczynając od przykładu:

Przykład 1)
Prowadzę działalność gospodarczą i kupuję z pieniędzy z kasy worek ziemniaków. Zgodnie z moim podręcznikiem musiałbym dokonać księgowania na koncie aktywów w majątku kasy oraz księgowanie na koncie kosztów w pasywach, ponieważ wydaje się, że moje kapitał własny się zmienia. Jednak nie rozumiem tego:

- Oprócz gotówki na aktywie mojego konta majątku widnieją także surowce. Dlaczego zmienia się mój kapitał własny, zamiast tego, aby teraz w zasadzie ziemniaki były wartością pieniądza wydanego w moim posiadaniu, czyli zaksięgowałem surowce jako koszty?

- Związane z tym: Jak dokładnie rozumiem swoje kapitały własne? Tylko dostępne pieniądze? Czy także mój majątek (do którego ziemniaki by się zaliczały)?

- Czy księgowanie w przypadku budynków i pojazdów byłoby takie samo jak wyżej, czy istnieje coś dodatkowego do uwzględnienia?

- Jeśli muszę księgować tak, jak jest opisane w podręczniku, to jak w ogóle surowce trafiają na aktywne [url]konto[/url] majątku (przy okazji wymienione jako aktywa obrotowe)?

Dziękuję

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata