Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie na życie związane z ryzykiem przechodzi w stan wolny od składek w razie wypowiedzenia.

Napisany przez Traube
Złożyłem pisemne wypowiedzenie mojego ubezpieczenia na życie i poprosiłem o potwierdzenie wypowiedzenia oraz zakończenie relacji. Firma ubezpieczeniowa poinformowała mnie, że zgodnie z postanowieniami umowy ubezpieczenie na życie w przypadku wypowiedzenia zmienia się w bezpłatne ubezpieczenie. Pełne rozwiązanie umowy nie jest więc możliwe. Umowa pozostaje w formie bezpłatnej i dalej jest zarządzana przez nich. W postanowieniach umowy jest rzeczywiście napisane, że w przypadku wypowiedzenia ubezpieczenie przechodzi w bezpłatne ubezpieczenie. Czy oznacza to, że umowa będzie tam prowadzona wiecznie? Po co? Żeby firma ubezpieczeniowa miała więcej klientów? Nie ma sposobu, aby ostatecznie zakończyć umowę i tym samym ubezpieczenie?

Re: ubezpieczenie na życie związane z ryzykiem przechodzi w stan wolny od składek w razie wypowiedzenia.

Napisany przez EasyD
Czy to nie jest raczej korzyść niż wada dla nich lub ich potencjalnych spadkobierców, że mają ubezpieczenie za 0 euro miesięcznie, niż go nie mieć? Umowa kończy się w ustalonym wieku zakończenia świadczenia.

Napisany przez Traube
EasyD pisze: Umowa kończy się w ustalonej dacie zakończenia świadczenia.
Co oznacza termin data zakończenia świadczenia? Nie widzę tu już ochrony ubezpieczeniowej, nie potrzebuję jej, dlatego zrezygnowałem. Wydaje mi się, że jeśli ubezpieczyciel nie dostaje już pieniędzy (na skutek rezygnacji), to po prostu chce zachować klientów i udziały w rynku.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć, jest to związane z innymi powodami - związanymi z obliczeniami składek: (Wersja skrócona, prosto przedstawiona) Prawdopodobieństwo zgonu statystycznie rośnie wraz z wiekiem. Dlatego składka na ubezpieczenie ryzyka powinna rosnąć w ciągu lat. Jednakże ubezpieczyciel pobiera stałą składkę przez wszystkie lata. (w większości przypadków) --> na początku pobiera więcej, niż faktycznie potrzebuje, a później za mało i zużywa zgromadzony kapitał, więc na końcu okresu ubezpieczenia pula znowu osiąga wartość 0. Jeżeli teraz zrezygnujesz z umowy, zostanie utworzona suma ubezpieczenia z pozostałych wartości, która będzie realizowana bez dodatkowych wpłat składek. Tak jak już zauważono, jest to określone w warunkach umowy. W większości firm jest to standardowa praktyka, nie ma w tym nic złego, to nie zmienia statystyk w celu ich upiększenia....

Napisany przez Traube
Peter Wolnitza pisze: Jeśli teraz zrezygnujesz z umowy, zostanie utworzona suma ubezpieczenia z pozostałych wartości, która zostanie obsłużona bez dalszych wpłat składek.
Dziękuję za odpowiedź. Nadal jednak nie rozumiem, co to oznacza dla mnie? Czy umowa lub ubezpieczenie będą teraz kontynuowane na zawsze? Po co to? Nie chcę ani nie potrzebuję już ochrony ubezpieczeniowej, dlatego złożyłem wypowiedzenie. Nie prosiłem o to, aby umowa była kontynuowana bez składania dalszych opłat, tylko chcę ją ostatecznie zakończyć. Denerwuje mnie, że mimo mojego wypowiedzenia, ubezpieczenie nadal istnieje (choć w nieco innej formie) i moje dane są nadal przetwarzane przez firmę. Jeśli ubezpieczyciel nie ma z tego korzyści (np. do celów statystycznych), dlaczego to robi? Czy nie ma możliwości ostatecznego zakończenia umowy/ubezpieczenia?

Napisany przez Reibold
Cześć Traube, z opisanego przez pana Wolnitza wariantu obliczania składek wynika, że w przypadku wcześniejszego wypowiedzenia umowy pozostaje nadwyżka w ubezpieczeniu. Ta suma nie została zużyta, ponieważ nie dotrzymałeś ustalonego okresu umowy. Ta nadwyżka jest teraz wykorzystywana przez ubezpieczyciela, aby bezpłatnie zapewnić ci zredukowaną ochronę przez czas, jaki pierwotnie trwałaby umowa, ale nie dłużej niż do wyczerpania pieniędzy. Na pewno tak zostało ustalone od samego początku. Możesz zapytać u swojego ubezpieczyciela, jak długo i na jaką kwotę jesteś nadal ubezpieczony oraz czy istnieje alternatywna możliwość wypłacenia nadwyżki i zakończenia umowy kompletnie. Pozdrawiam Alexander Reibold Wolne doradztwo finansowe Neuburg nad Dunajem

Napisany przez Traube
Reibold pisze: To saldo pozostałe ubezpieczenie teraz wykorzystuje, aby zapewnić Ci bezpłatną ochronę w zredukowanym zakresie, przez tyle czasu, ile oryginalnie trwałby kontrakt, aż do wyczerpania środków.
Jeśli dobrze rozumiem, umowa będzie obowiązywać do pierwotnie ustalonego zakończenia umowy? Jeśli do tego czasu umrę, czy moi spadkobiercy otrzymają to saldo? Cytat z Reibold Na pewno tak zostało ustalone od samego początku. Te zasady ubezpieczeniowe są załączone do polisy, więc obowiązywało to od samego początku - nie zdawałem sobie z tego sprawy. Dlaczego firma ubezpieczeniowa nie napisze tego w swoim liście dotyczącym mojego wypowiedzenia: Umowa będzie obowiązywać w formie bezskładkowej do pierwotnie ustalonego zakończenia umowy zgodnie z polisą i dopiero wtedy zostanie całkowicie zakończona. Prawdopodobnie dlatego, że to byłoby zbyt jasne i zrozumiałe? Cytat z Reibold Możesz zapytać swoją firmę ubezpieczeniową, jak długo i na jaką sumę jesteś wciąż ubezpieczony, oraz czy istnieje możliwość wypłaty saldo i całkowitego zakończenia umowy. Bardzo trudno jest uzyskać od nich odpowiedź, to trwa bardzo długo, a odpowiedź i tak nie zawiera konkretnych informacji. W liście poinformowano mnie, że ubezpieczenie zostało zawieszone bezskładkowo. Podano również gwarantowaną sumę ubezpieczenia w euro. W innym piśmie napisano, że nie będzie żadnych zwrotów (także zgodnie z zasadami ubezpieczenia). Czy na pewno nie otrzymam tego salda (czy to jest gwarantowana suma ubezpieczenia)?

Napisany przez HannoMack
Jak można tak poważnie nie rozumieć? Nie, nie będzie wypłacone żadne środki. Tak, będzie utworzona nowa suma ubezpieczenia. Tak, zostanie wypłacona, gdy zajdzie wypadek ubezpieczeniowy. Tak, tylko do ustalonego końca ubezpieczenia. Tak, to jest napisane w polisie. Tak, możesz także pozwać ubezpieczyciela.

Napisany przez Traube
Dlaczego taka nieprzyjazna, źle się spało, nudzisz się?

Napisany przez Experte
Ten tekst jest mylący. Zwykłe ubezpieczenie na życie kończy się w terminie wypowiedzenia. Czy to może być ubezpieczenie na życie ryzyka z skróconym okresem płatności?

Napisany przez Traube
Który tekst jest wprowadzający w błąd? Miesięczna składka zawsze była taka sama i pozostałaby taka do końca umowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata