Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie zdrowotne prywatne: Rachunek od lekarza za wysoki - jak postąpić?

Napisany przez Mausimausmaus
Cześć, mam kilka pytań dotyczących PKV: Od 01.01.2019 jestem w pełni ubezpieczony w PKV (wcześniej przez całe życie miałem GKV). Mój pakiet nosi nazwę eins A Expert + od Barmenia. https://www.barmenia.de/de/produkte/...pertplus.xhtml Teraz byłem pierwszy raz u lekarza i kilka dni później dostałem rachunek. Wpisałem pozycje z rachunku na https://www.derprivatpatient.de/arzt...chnung_pruefen i wyszło, że jedna z nich została rozliczona na 3-krotny stawkę, ale brakuje uzasadnienia. Czy w moim pakiecie to nie ma znaczenia, ponieważ w obszarze ambulatoryjnym jest napisane, że Usługi lekarskie są opłacane bez ograniczenia do maksymalnych stawek obowiązujących w Rozporządzeniu Gebührenordnung für Ärzte (GOÄ)? Czy w takim przypadku nie powinienem zapłacić z góry, lecz najpierw złożyć rachunek do PKV? Co robią ubezpieczyciele w powyższym przypadku? Ja jako laik nie jestem w stanie ocenić, czy lekarz rozlicza się prawidłowo. Rachunek otrzymałem od PAS Dr. Hammerl, firmy prywatnej służby rozliczeniowej lekarzy. Jak najlepiej postąpić w takiej sytuacji? I co oznacza ta karta dla ubezpieczonych prywatnie, która ma mi wkrótce być przesłana, ale do tej pory nie dotarła? I na koniec: Czy ktoś ma doświadczenia (pozytywne/negatywne) z Barmenia, ewentualnie nawet z moim pakietem? Dzięki

Re: ubezpieczenie zdrowotne prywatne: Rachunek od lekarza za wysoki - jak postąpić?

Napisany przez EasyD
Cześć Mausimausmaus, w Barmenii wybrali Państwo bardzo dobrą taryfę w postaci einsA expert+. Jest on stosunkowo droższy niż średnia, ale również bardziej wydajny niż średnia. Obliczenie 3,0-krotnej stawki GOÄ nie stanowi problemu. Jak już piszą Państwo, jest to koszt, który może być refundowany zgodnie z warunkami ubezpieczenia. Jeśli nie są Państwo pewni, mogą Państwo wysłać rachunek wyłącznie w celu jego sprawdzenia do Barmenii. Dzięki otrzymanej karcie mogą Państwo się identyfikować jako pacjent prywatny. Ponadto lekarze mogą tam, podobnie jak przy starej karcie ubezpieczenia zdrowotnego, odczytywać informacje.

Napisany przez Mausimausmaus
Cześć, dzięki! Czy to normalne, że nie otrzymałeś karty od razu po rozpoczęciu ubezpieczenia? Jestem ubezpieczony w Barmenii od 01.01.19 i do tej pory jej nie otrzymałem. Dzięki.

Napisany przez Birgit
Zapłaciłbym rachunek lekarski dopiero po otrzymaniu zwrotu pieniędzy od ubezpieczyciela zdrowotnego. Ubezpieczyciel zdrowotny sprawdza przecież rachunek, a jeśli znajdzie w nim błąd, może zostać poprawiony przez lekarza. Jednak jeśli już opłaciłeś rachunek, to praktycznie go uznałeś.

Napisany przez EasyD
Zachowanie karty ubezpieczenia zdrowotnego po rozpoczęciu ubezpieczenia jest normalne i niezwykłe, ponieważ nie zawsze jest ona wymagana u lekarzy. Czy złożenie wniosku o świadczenie w ramach ubezpieczenia zdrowotnego ma sens i czy warto poczekać na jego zwrot, nie da się ocenić z daleka. Jeśli nie jest od samego początku jasne, że w ciągu roku przekroczy się swoje osobiste limity, co dotyczy otrzymania lub nie otrzymania zwrotu składek, jako ubezpieczony prywatnie należy najpierw zbierać rachunki. Alternatywnie, jeśli są Państwo naprawdę niepewni, Mausimausmaus, można to również stosunkowo szybko załatwić, dzwoniąc do działu świadczeń w Barmenia. Niemniej jednak trzeba powiedzieć, że rozliczenie na podstawie stawki 3,0-krotności nie jest niczym nadzwyczajnym.

Napisany przez Experte
Powinieneś przesłać rachunek od lekarza do swojego ubezpieczenia zdrowotnego i zapytać, czy ten rachunek jest poprawny, ponieważ jeśli potrójna stawka opłat w rachunku lekarskim nie jest uzasadniona, może się zdarzyć, że twoje prywatne ubezpieczenie zdrowotne zmniejszy zwrot kosztów. To sprawdzenie powinno być standardem w każdym prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata