Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt policyjny - za i przeciw

Napisany przez bkuhlen
Nie jestem zbyt zorientowany w świecie finansów, z góry przepraszam i mam nadzieję, że znajdę tutaj kogoś cierpliwego i wyrozumiałego. Obecnie zajmuję się możliwymi formami finansowania zakupu/budowy nieruchomości. Znalazłem opcję pożyczki na polisę, czyli możliwość zabezpieczenia istniejących polis kapitałowych na życie i emerytalnych na aktualną wartość wykupu. Niestety w Internecie znajduję sprzeczne informacje dotyczące tego, czy oprocentowanie efektywne w porównaniu z kredytem hipotecznym jest tańsze czy nie. Jeśli na przykład mogę otrzymać 30 000 euro jako pożyczkę na polisę, a oprocentowanie efektywne jest niższe niż w innych formach kredytowania, to (według mojej obecnej wiedzy) istnieją tylko korzyści: + niższe oprocentowanie w porównaniu do zwykłej pożyczki + brak wpisu do Biura Informacji Kredytowej + dodatkowe wpłaty kapitałowe są zawsze możliwe Dodatkowo, świadczenia ubezpieczeniowe pozostają w mocy, dzięki czemu pożyczka na polisę wydaje się atrakcyjna w porównaniu z wypowiedzeniem umowy lub sprzedażą polisy. Oczywiście należy wziąć pod uwagę, że oprócz odsetek i spłaty, nadal trzeba opłacać składki ubezpieczeniowe. Dlatego oczywiste jest, że w przypadku ograniczonych środków gotówkowych wypowiedzenie ubezpieczenia może być nieuniknione. Jeśli zatem pożyczka na polisę jest tańsza niż inne formy kredytowania, pojawia się pytanie, dlaczego nie każdy to robi (posiadający odpowiednie polisy kapitałowe z wartością wykupu i nadal zdolny/chętny do płacenia składek ubezpieczeniowych). Moje pytanie brzmi zatem: Czy moje informacje są w przybliżeniu poprawne? Czy pożyczka na polisę jest jednak droższa, niż myślę? Czy coś przeoczyłem, zbytnio uogólniam? Znajdowanie ciekawych odnośników z sieci (hiperłącza) będzie również mile widziane. Z góry dziękuję. Pozdrowienia, Bernd

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata