Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy wypowiedzenie/Wypłata ubezpieczenia na życie związana z funduszem jest zwolniona z podatku?

Napisany przez Beta24
Hej wszystkim, płacę miesięcznie 50 € od grudnia 1999 roku na ubezpieczenie na życie z funduszem inwestycyjnym. Po przejrzeniu mojego tegorocznego oświadczenia statusowego coraz bardziej dochodzę do wniosku, że zysk z tego ubezpieczenia na życie z funduszem jest bardzo niski. Po prostu pomnożyłem swój miesięczny składka przez obecne miesiące składek i porównałem go z obecną wartością wykupu ubezpieczenia. Obecna wartość wykupu jest około 1000 € wyższa niż suma moich wpłat. Biorąc pod uwagę niemal 20-letni okres ubezpieczenia, uważam, że zysk nie jest zbyt wysoki. Z tego powodu zastanawiam się nad wypowiedzeniem ubezpieczenia i wypłaceniem mojego udziału w funduszu. Wierzę, że mogę zainwestować te pieniądze w bardziej korzystny sposób. Moje pytanie brzmi: >>> Czy ktoś może mi powiedzieć, czy i w jakim zakresie muszę zapłacić podatek przy wypłacie ?>>> Czy z uwagi na już długi okres trwania ubezpieczenia wypłata jest zwolniona z podatku ? >>> Co sądzicie o wypowiedzeniu? Rozsądne czy lepiej zamknąć oczy i kontynuować opłacanie ubezpieczenia? Proszę o krótką odpowiedź. Dziękuję.

Re: Czy wypowiedzenie/Wypłata ubezpieczenia na życie związana z funduszem jest zwolniona z podatku?

Napisany przez peer
Teraz nie znam ani ubezpieczenia i jego kosztów, ani tego, w jakie fundusze płyną Twoje pieniądze. Jeśli udzielisz bliższych informacji, eksperci ds. emerytur i ubezpieczeń mogą ci na pewno coś konkretniejszego powiedzieć. Mój preferowany sposób postępowania nadal polega na samodzielnym podejmowaniu decyzji i zakupie odpowiednio wybranych ETF-ów (w moim przypadku na MSCI World). Ale teraz jeszcze raz do Twojego rachunku kasowego. Dokonujesz go teraz w czasie, gdy giełda nie rozpieszcza nas rekordowymi wartościami. Może to wyglądało zupełnie inaczej w 2017 roku. Ale to właśnie ryzyko inwestowania w akcje. Zanim zdecydujesz, w jakie fundusze chcesz zainwestować, musisz być świadomy, że musisz być w stanie znieść wahania na giełdzie. A także, że przed przejściem na emeryturę, gdy majątek ma służyć na emeryturę, warto przenieść go do mniej zmiennych wartości. Aby odpowiedzieć na Twoje szczegółowe pytania, potrzebne są bardziej szczegółowe informacje, więc na pewno pojawią się tu eksperci.

Napisany przez Beta24
Już teraz dziękuję za odpowiedź. Wszystko, co piszesz, jest prawidłowe, i zgadzam się z tobą we wszystkich punktach. Chętnie udzielę również dalszych informacji na temat mojego ubezpieczenia. Ale przede wszystkim interesuje mnie, czy w przypadku wypowiedzenia umowy i wypłacenia udziałów w funduszu muszę zapłacić podatki od wartości odkupu. Jeśli wypłata nie będzie zwolniona z podatku (np. 25% podatek od zysków kapitałowych), wtedy ponownie rozważę rozwiązanie umowy. Natomiast jeśli wypłata będzie zwolniona z podatku, to wolałbym sam zarządzać i lokować moje pieniądze. Byłoby miło otrzymać odpowiedź dotyczącą zwolnienia lub konieczności opodatkowania. Dziękuję...i czekam na dalsze odpowiedzi.

Napisany przez EasyD
Jeśli chodzi o ubezpieczenie na życie, konieczne jest również posiadanie ochrony w razie śmierci w wysokości co najmniej 60% sumy składki, aby wypłata była zwolniona z podatku. I tutaj masz kolejny powód, dlaczego prawdopodobnie rentowność nie jest tak imponująca z Twojego punktu widzenia, ponieważ wymienione miesięczne składki w wysokości 50 euro nie są całkowicie inwestowane w kapitał, ale część z nich zostanie użyta na zabezpieczenie ryzyka. Zasadniczo zgadzam się z tobą w pełni. Być może po prostu warto rozważyć zmianę funduszy. Co najmniej nie wiązałoby się to z możliwymi opłatami za emisję i - w porównaniu do własnego zarządzania - późniejszym podatkiem od zysków kapitałowych. Jeśli jednak ubezpieczenie na życie przestanie mieć sens, na przykład jeśli nie będzie już potrzeby ochrony w razie śmierci, zawsze istnieje możliwość rozważenia sprzedaży - zamiast wypowiedzenia - ponieważ w wielu przypadkach przynosi to więcej pieniędzy ze sprzedaży w porównaniu z wartością wykupu po wypowiedzeniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata