Re: Czy wypowiedzenie/Wypłata ubezpieczenia na życie związana z funduszem jest zwolniona z podatku?
Napisany przez Beta24 -
- pn sty 21, 2019 2:51 pm
Hej wszystkim,
płacę miesięcznie 50 € od grudnia 1999 roku na ubezpieczenie na życie z funduszem inwestycyjnym.
Po przejrzeniu mojego tegorocznego oświadczenia statusowego coraz bardziej dochodzę do wniosku, że zysk z tego ubezpieczenia na życie z funduszem jest bardzo niski.
Po prostu pomnożyłem swój miesięczny składka przez obecne miesiące składek i porównałem go z obecną wartością wykupu ubezpieczenia.
Obecna wartość wykupu jest około 1000 € wyższa niż suma moich wpłat. Biorąc pod uwagę niemal 20-letni okres ubezpieczenia, uważam, że zysk nie jest zbyt wysoki.
Z tego powodu zastanawiam się nad wypowiedzeniem ubezpieczenia i wypłaceniem mojego udziału w funduszu. Wierzę, że mogę zainwestować te pieniądze w bardziej korzystny sposób.
Moje pytanie brzmi:
>>> Czy ktoś może mi powiedzieć, czy i w jakim zakresie muszę zapłacić podatek przy wypłacie ?>>> Czy z uwagi na już długi okres trwania ubezpieczenia wypłata jest zwolniona z podatku ?
>>> Co sądzicie o wypowiedzeniu? Rozsądne czy lepiej zamknąć oczy i kontynuować opłacanie ubezpieczenia?
Proszę o krótką odpowiedź.
Dziękuję.