Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Sprzedaż domu jednorodzinnego w ramach rodziny

Napisany przez global123
Mam krótkie pytanie odnośnie obecnej sytuacji rodzinnej. Ja i moi rodzice zastanawiamy się nad sprzedażą Wam mojego domu. Na co powinienem zwrócić uwagę, co byłoby sensowne, a co nie. Krótkie fakty: - Chcielibyście sprzedać mi swój Dom jednorodzinny poniżej wartości za 150 000 euro. W ten sposób spłacilibyście swoje zobowiązanie wobec banku, a nowe pożyczki na mnie byłyby tańsze ze względu na odsetki, niż Wasza obecna. - W ten sposób miałbym od razu kapitał własny w wysokości 150 000 euro do pokazania np. przy kolejnym finansowaniu nieruchomości w banku!? - Kontynuowalibyście zamieszkiwanie w domu i moglibyście mi płacić czynsz (pytanie, czy równoważny z ratą kredytu czy powinien czynsz zimowy być wyższy, aby poprawić zdolność kredytową / rezerwy finansowe itp. czy powinniście spłacać kredyt sami jako płatnik składek. Pozostały okres spłaty wynosiłby około 10 lat. - Jak najlepiej podejść do tego pod względem podatkowym? Z góry dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
Pytanie wstępne: czy mieszkają Państwo we własnym czy wynajętym mieszkaniu?

Napisany przez global123
Sam mieszkam na wynajmie. Dom faktycznie jest zamieszkiwany przez moich rodziców jako właścicieli. W takim przypadku ja byłbym właścicielem, ale nie mieszkałbym w tym domu.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Tutaj powinien być uwzględniony doradca podatkowy. 1. ewentualnie Urząd Skarbowy może podejrzewać darowiznę, gdy cena sprzedaży jest znacznie poniżej wartości rynkowej i odlicza różnicę od wartości rynkowej w celach podatkowych. 2. Dochody z najmu musisz oczywiście opodatkować. Musisz dowiedzieć się, ile Urząd Skarbowy zakłada za wynajem (być może tylko 50% lokalnego wskaźnika czynszowego?), abyś mógł jednocześnie odliczyć wszystkie koszty domu w zeznaniu podatkowym.

Napisany przez StGe1973
global, jak mówi Herrmueller, najlepiej jest zasięgnąć porady księgowego i wyjaśnić wszystkie swoje pytania. Ogólnie podejście powinno wyglądać mniej więcej tak: 1. Twoi rodzice powinni sprzedać Ci nieruchomość po najwyższej możliwej cenie (cenie rynkowej), którą finansujesz w całości (najlepiej jak najwyżej). 2. W ten sposób Twoi rodzice spłacają swoje zadłużenie i pozostałą kwotę darowują Tobie w formie darowizny. 3. Z tą darowizną kupujesz sobie własną nieruchomość i oszczędzasz na czynszu. 4. Zazwyczaj Twoi rodzice muszą płacić 66% zwykłego czynszu, abyś mógł odliczyć pełną kwotę zadłużenia (i inne koszty). Dzięki temu masz wysokie odpisy amortyzacyjne (dzięki wysokiej wartości zakupowej), 2 nieruchomości, koszty zadłużenia w pełni odliczalne (ponieważ tylko na wynajmowanej nieruchomości) i darowizny do 400 000 euro są co 10 lat zwolnione od podatku. Tak mniej więcej można to zrobić, ale ja nie jestem księgowym. Na pewno powinieneś zapytać swojego księgowego, czy ta droga jest możliwa, czy może istnieje jeszcze lepsza ścieżka.

Napisany przez hausbauwest
StGe1973 pisze: global, jak już powiedział Herrmueller, najlepiej jest zapytać księgowego i wyjaśnić swoje pytania. Ogólna zasada powinna wyglądać mniej więcej tak: 1. Twoi rodzice powinni sprzedać Ci nieruchomość po możliwie WYSOKIEJ cenie (cena rynkowa), którą finansujesz w całości (najlepiej jak najwyższą). 2. W ten sposób Twoi rodzice spłacają swoje zobowiązanie i pozostałą kwotę darowują Ci w formie darowizny. 3. Z tego darowizny kupujesz swoją własną nieruchomość i oszczędzasz na czynszu. 4. Zazwyczaj Twoi rodzice muszą płacić 66% stawki czynszu rynkowego, abyś mógł(a) odliczyć spłatę zobowiązania (oraz inne koszty) w pełni. Dzięki temu masz wysokie odpisy amortyzacyjne (ze względu na wysoką wartość zakupu), 2 nieruchomości, koszty zobowiązań w pełni odliczalne (ponieważ tylko na wynajmowanej nieruchomości) oraz darowizny do 400 000 euro są zwolnione z podatku co 10 lat. W ten sposób można by sobie poradzić, ale nie jestem doradcą podatkowym. Zdecydowanie powinieneś porozmawiać ze swoim doradcą podatkowym, czy taka droga jest możliwa, czy może istnieje jeszcze lepsze rozwiązanie.
To z darowaniem ma oczywiście sens... zwłaszcza jeśli rodzice stają się potrzebujący opieki w ciągu kolejnych 10 lat, a urząd opieki społecznej żąda zwrotu darowizny w okresie 10 lat.

Napisany przez StGe1973
Budowa domu, Jeśli wystąpi taki przypadek (rodzice są wymagający opieki i nie są w stanie tego opłacić), to całkowicie obojętne, w jaki sposób postąpisz. Nawet w przypadku sprzedaży za 150 000 euro poniżej wartości rynkowej (bez darowizny), urząd socjalny podejmie działania. W takim razie każdy mógłby sprzedać swoją nieruchomość dziecku za 1 euro i pozostawić państwu opłacanie opieki. Możesz sprzedać jakkolwiek chcesz (nawet za 1 euro swojemu dziecku), ale państwo zawsze będzie traktować różnicę między wartością rynkową a ceną 1 euro jako darowiznę. Bez znaczenia czy 150 000 euro poniżej wartości czy sprzedaż za cenę rynkową i następnie darowizna pieniędzy dla państwa, oba to darowizny i w razie potrzeby (rodzice w nędzy, itp.) państwo może skorzystać z obu tych przypadków.

Napisany przez NaTwoim13
Myślę, że powinien odpowiedzieć na to prawnik lub najlepiej notariusz, lub zapytać go o to, a hausbauwest powinien jeszcze raz przemyśleć swoje stwierdzenie i sensownie przedstawiać propozycje w swoich komentarzach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata