Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: refinansowanie - pytania dotyczące ubezpieczenia kosztów leczenia oraz odszkodowania za wcześniejsze spłaty

Napisany przez Vicky91
Cześć wszystkim, mam obecnie dość drogi kredyt. Kwota kredytu netto: 17.740€ w tym RSV: 2.523€ Kwota kredytu brutto: 23.085€ Stopa procentowa w skali roku: 7,71% efektywna stopa procentowa 7,99% Chciałbym zrefinansować ten kredyt i mam następujący pomysł: Mogę anulować RSV podczas refinansowania kredytu, czyli mogę ją odliczyć od kwoty do refinansowania, czyż nie? Po odliczeniu RSV pozostaje 15.217€. Ponieważ podczas refinansowania nie muszę płacić wszystkich odsetek, a jedynie odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, które może wynosić maksymalnie 1%, w moim przypadku wyniosłoby to około 150€. Czy to prawda? Więc byłoby to 15.369€. Krótko o odszkodowaniu za wcześniejszą spłatę: W umowie kredytowej znajdują się następujące zapisy:Wcześniejsza spłata i odszkodowanie za wcześniejszą spłatęa) Kredytobiorca może w dowolnym momencie całkowicie lub częściowo spłacić swoje zobowiązania wynikające z niniejszej umowy. W przypadku gdy kredytobiorca spłaca swoje zobowiązania przed terminem lub saldo zadłużenia staje się wymagalne przed upływem uzgodnionego terminu w wyniku anulowania, ogólne koszty (zgodnie z § 6 ust. 3 rozporządzenia w sprawie podawania cen) zmniejszają się o odsetki i inne koszty związane z czasem trwania, które są obliczane według stopniowej metody na czas po wymagalności lub wykonaniu.b) Jeżeli kwota wcześniejszej spłaty jest większa lub równa sumie dwóch początkowo uzgodnionych rat, ta kwota – pomniejszona o ogólne koszty zgodnie z lit. a) – jest księgowana na koniec okresu kredytowania, jeśli bank nie otrzyma wcześniej innych instrukcji dotyczących spłaty.c) Bank może żądać odpowiedniego odszkodowania za wcześniejszą spłatę w przypadku szkody bezpośrednio związanej z wcześniejszą spłatą. Bank obliczy szkodę zgodnie z metodą aktywów i pasywów, uwzględniając w szczególności:– zmiany stóp procentowych w międzyczasie,– pierwotnie uzgodnione przepływy pieniężne dla kredytu,– zagubione zyski banku,– koszty administracyjne związane z wcześniejszą spłatą (opłata za obsługę) oraz– zaoszczędzone koszty ryzyka i administracji związane z wcześniejszą spłatą.d) obliczone odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, jeśli jest wyższe, jest pomniejszone o niższą z dwóch następujących kwot:– 1% lub, jeśli okres między wcześniejszą i uzgodnioną spłatą wynosi mniej niż rok, 0,5% kwoty, którą wcześniej spłacono,– kwotę odsetek odsetek, które kredytobiorca miałby uiścić w okresie między wcześniejszą i uzgodnioną spłatą. Czy moje obliczenia są poprawne i czy mogę zatem szukać nowego kredytu na wspomnianą kwotę kredytu? Dzięki za pomoc!

Re: refinansowanie - pytania dotyczące ubezpieczenia kosztów leczenia oraz odszkodowania za wcześniejsze spłaty

Napisany przez FloHH
Tak prosto nie jest z ubezpieczeniem RSV. Po pierwsze, należy je rozpatrywać w kontekście całego okresu spłaty pożyczki. Innymi słowy, jeśli kredyt już jest spłacany przez 12 z np. 48 miesięcy, to 12/48 już zostało zużyte i nie zostanie zwrócone. Jednakże ważne jest również, jakie masz RSV. Niekiedy wcale nie masz indywidualnego ubezpieczenia, a uczestniczysz w zbiorowym RSV banku. W takich przypadkach zwroty są często wykluczone. Niezbędny jest tekst umowy, aby uzyskać jasność... W każdym razie, Twoje obliczenia są więc nieprawidłowe...

Napisany przez Vicky91
Cześć Flo, dzięki za odpowiedź! kredyt działa dopiero od października 2018 roku. Zwrot już zapłaconej składki ubezpieczenia od utraty pracy faktycznie nie był brany pod uwagę, ale rozważałem anulowanie go w przypadku refinansowania. Efekt: Niewypłacone kwoty składki ubezpieczenia od utraty pracy staną się nieważne. Czy tak nie jest? Czy naprawdę muszę zapłacić całą składkę ubezpieczenia od utraty pracy podczas refinansowania?

Napisany przez FloHH
To zależy, jak już wspomniano, od warunków twojego ubezpieczenia RSV. Dlaczego nie zapytasz bezpośrednio w banku udzielającym kredytu o konkretną kwotę wykupu? Wtedy przynajmniej będziesz wiedział, na czym stoisz w banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata