Re: refinansowanie - pytania dotyczące ubezpieczenia kosztów leczenia oraz odszkodowania za wcześniejsze spłaty
Napisany przez Vicky91 -
- pn sty 28, 2019 9:57 am
Cześć wszystkim,
mam obecnie dość drogi kredyt.
Kwota kredytu netto: 17.740€
w tym RSV: 2.523€
Kwota kredytu brutto: 23.085€
Stopa procentowa w skali roku: 7,71%
efektywna stopa procentowa 7,99%
Chciałbym zrefinansować ten kredyt i mam następujący pomysł:
Mogę anulować RSV podczas refinansowania kredytu, czyli mogę ją odliczyć od kwoty do refinansowania, czyż nie? Po odliczeniu RSV pozostaje 15.217€.
Ponieważ podczas refinansowania nie muszę płacić wszystkich odsetek, a jedynie odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, które może wynosić maksymalnie 1%, w moim przypadku wyniosłoby to około 150€. Czy to prawda? Więc byłoby to 15.369€.
Krótko o odszkodowaniu za wcześniejszą spłatę:
W umowie kredytowej znajdują się następujące zapisy:Wcześniejsza spłata i odszkodowanie za wcześniejszą spłatęa) Kredytobiorca może w dowolnym momencie całkowicie lub częściowo spłacić swoje zobowiązania wynikające z niniejszej umowy. W przypadku gdy kredytobiorca spłaca swoje zobowiązania przed terminem lub saldo zadłużenia staje się wymagalne przed upływem uzgodnionego terminu w wyniku anulowania, ogólne koszty (zgodnie z § 6 ust. 3 rozporządzenia w sprawie podawania cen) zmniejszają się o odsetki i inne koszty związane z czasem trwania, które są obliczane według stopniowej metody na czas po wymagalności lub wykonaniu.b) Jeżeli kwota wcześniejszej spłaty jest większa lub równa sumie dwóch początkowo uzgodnionych rat, ta kwota – pomniejszona o ogólne koszty zgodnie z lit. a) – jest księgowana na koniec okresu kredytowania, jeśli bank nie otrzyma wcześniej innych instrukcji dotyczących spłaty.c) Bank może żądać odpowiedniego odszkodowania za wcześniejszą spłatę w przypadku szkody bezpośrednio związanej z wcześniejszą spłatą. Bank obliczy szkodę zgodnie z metodą aktywów i pasywów, uwzględniając w szczególności:– zmiany stóp procentowych w międzyczasie,– pierwotnie uzgodnione przepływy pieniężne dla kredytu,– zagubione zyski banku,– koszty administracyjne związane z wcześniejszą spłatą (opłata za obsługę) oraz– zaoszczędzone koszty ryzyka i administracji związane z wcześniejszą spłatą.d) obliczone odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, jeśli jest wyższe, jest pomniejszone o niższą z dwóch następujących kwot:– 1% lub, jeśli okres między wcześniejszą i uzgodnioną spłatą wynosi mniej niż rok, 0,5% kwoty, którą wcześniej spłacono,– kwotę odsetek odsetek, które kredytobiorca miałby uiścić w okresie między wcześniejszą i uzgodnioną spłatą.
Czy moje obliczenia są poprawne i czy mogę zatem szukać nowego kredytu na wspomnianą kwotę kredytu? Dzięki za pomoc!