Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie na życie z 1989 roku - Rozwiązać przed czasem

Napisany przez Colonia
Cześć, chodzi o ubezpieczenie na życie z 1989 roku w Debeka, pakiet LG2. Data zakończenia ubezpieczenia to 31.10.2019, słyszałem, że wypłata może jednak trwać/do 6 miesięcy? Ponadto przeczytałem, że w zeszłym roku można wcześniej zrezygnować z ubezpieczenia bez strat? I że zostanie się potraktowanym tak, jakby składki już były opłacone? Ale zysk z oprocentowania za pozostały czas przepada, tak? Ostatnie pytanie: Podobno nie trzeba płacić podatku od wypłaty, prawda? Z góry dziękuję.

Re: ubezpieczenie na życie z 1989 roku - Rozwiązać przed czasem

Napisany przez Peter Wolnitza
Colonia pisze: Dzień dobry, chodzi o ubezpieczenie na życie z 1989 roku w Debeka, w taryfie LG2. Koniec ubezpieczenia jest datą 31.10.2019, słyszałem jednak, że wypłata może trwać do 6 miesięcy? Dodatkowo przeczytałem, że w ostatnim roku ubezpieczenie można rozwiązać przedterminowo bez strat? I że zostanie się potraktowanym, jak gdyby składki zostały już opłacone? Zysk z odsetek na pozostały okres przepada, prawda? Ostatnie pytanie: Nie trzeba płacić podatku od wypłaty, czyż nie? Z góry dziękuję.
Tylko krótko: 1. Zazwyczaj cały proces nie powinien trwać dłużej niż 10 dni roboczych, jeśli towarzystwo ubezpieczeniowe otrzyma wszystkie wymagane dokumenty w terminie. Skąd pochodzi informacja o 6 miesiącach? Nigdy o tym nie słyszałem. 2. Również jestem ciekawy źródła informacji nt. ostatniego roku - towarzystwo ubezpieczeniowe ma prawo do składki do końca umówionej długości ubezpieczenia. 3. Ponieważ umowa została zawarta według starych przepisów podatkowych, jednorazowa wypłata jest zwolniona z podatku (o ile pozostałe parametry są spełnione: czas trwania >12 lat, okres płacenia składek >5 lat itd.) Mam nadzieję, że pomogłem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata