Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo istniejących kredytów

Napisany przez Vicky91
Cześć wszystkim, krótko i zwięźle: Oboje zatrudnieni na czas nieokreślony, mąż na pełen etat, ja na pół etatu. Dochód gospodarstwa domowego ok. 3.000€ netto. Rata kredytu 1: 275€ / miesiąc (kredyt konsumencki) - kwota: 17.000€ / okres spłaty jeszcze 7 lat Rata kredytu 2: 200€ / miesiąc (kredyt samochodowy) - kwota: 18.000€ / okres spłaty jeszcze 8 lat Aktualny czynsz: 620€ wszystko wliczone w ciepło Chcielibyśmy rozbudować strych u moich rodziców. Koszt takiej rozbudowy wynosi ok. 100.000 - 125.000€. Jednakże wtedy nasz czynsz całkowicie zniknąłby z naszych wydatków. Czy hipoteka w takiej kwocie, biorąc pod uwagę nasze dochody i wydatki (szczególnie bieżące kredyty), jest możliwa czy raczej nierealna? I jeszcze najbardziej interesujące pytanie: Czy istniejące kredyty mogą być ewentualnie wliczone w hipotekę, tak aby była tylko jedna kompletna rata? Dziękuję!

Napisany przez MThiemann
Cześć Vicky91, to zasadniczo powinno być możliwe. Biorąc pod uwagę Twoje dotychczasowe zobowiązania z tytułu kredytów ratalnych oraz koszty przebudowy w wysokości około 125 000 EUR, musiałabyś sfinansować około 160 000 EUR. Możliwe opcje mogą wyglądać tak: 160 000 EUR | Oprocentowanie nominalne: 2,18% | Roczne oprocentowanie rzeczywiste: 2,22% | Stałe na 25 lat | Kapitał spłacany: 3,020% | Pozostały kapitał po 25 latach = 0,00 EUR | Możliwość 5% dodatkowej spłaty | 12 miesięcy bez opłat manipulacyjnych | Miesięczna rata odsetkowo-kapitałowa = 693,33 EUR. W zamian zniknęłaby Twoja czynszowa opłata (tylko czynsz zimny, koszty dodatkowe muszą być uwzględnione), oraz dwie raty kredytowe w wysokości 275 i 200 EUR (czyli około 1 095 EUR). Możesz również rozważyć wariant trwający 15 lat: 160 000 EUR | Oprocentowanie nominalne: 1,60% | Roczne oprocentowanie rzeczywiste: 1,65% | Stałe na 15 lat | Kapitał spłacany: 6,00% | Pozostały kapitał po 15 latach = 0,00 EUR | Możliwość 5% dodatkowej spłaty | 6 miesięcy bez opłat manipulacyjnych | Miesięczna rata odsetkowo-kapitałowa = 1 013,33 EUR. Jednakże, na początek musi być wyjaśnione zupełnie inne pytanie: Czy w księdze wieczystej domu Twoich rodziców można uzyskać pierwszorzędne zabezpieczenie, czy też jest ona nadal zablokowana przez inną bank i jaka jest dotychczasowa wartość rynkowa domu Twoich rodziców? Przy powyższych obliczeniach zakładałem, że możliwe jest uzyskanie pierwszorzędnego zabezpieczenia i że dotychczasowa wartość rynkowa domu Twoich rodziców wynosi około 200 000 EUR. Pozdrawiam M. Thiemann P.S.: Jeszcze ogólna uwaga dotycząca refinansowania kredytów ratalnych za pomocą kredytu budowlanego: Chociaż obniżenie rat wydaje się atrakcyjne, to jednak z takim refinansowaniem wiąże się znaczne wydłużenie okresu spłaty (tutaj z 7/8 do 25 lub 15 lat). Zawsze pojawia się więc pytanie: Czy jest to sensowne rozwiązanie, jeśli na przykład pierwszy kredyt służył do zakupu samochodu, który teraz jest finansowany na 15 lat?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Panie Thiemann, czy mógłbyś krótko wyjaśnić, w jaki sposób możesz ogłaszać warunki bez znajomości stopnia obciążenia, być może istnienia poprzedniej obciążenia lub sytuacji księgi wieczystej (dostępność miejsca w hierarchii)?

Napisany przez Batman_BU
czyniąc założenie? Przynajmniej aktualnie w tym wpisie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Poprzez napisanie „na przykład”....

Napisany przez BenniG
noelmaxim pisze: Witaj Panie Thiemann, czy mógłby Pan w skrócie wyjaśnić, jak możesz podać warunki bez znajomości stopnia obciążenia, istniejącego obciążenia hipotecznego lub sytuacji księgi wieczystej (stanem tytułu egzekucyjnego)?
Cytat od MThiemann Przy obu wyliczeniach powyżej zakładałem, że możliwe jest zabezpieczenie w pierwszej kolejności oraz że dotychczasowa wartość rynkowa domu Państwa rodziców wynosi około 200 000 EUR. To można przeczytać tutaj. Nawet nie jest to napisane małą czcionką ani tekstem z *, **, *** i ****

Napisany przez NaTwoim13
O, dziękuję, faktycznie to przeoczyłem, przepraszam

Ale konkurencja została od razu zaatakowana odruchowo..... ;-)

Napisany przez NaTwoim13
Hermueller, mając na uwadze, że to przeoczyłeś, pytanie jest uzasadnione. Przepraszam za to! Konkurencja? Nie, pan Thiemann jest moim konkurentem i dla forum - a tym samym dla wielu konsumentów - będzie tylko korzystne, jeśli jakość wynika z ekspertów i ją podnosi. Mam nadzieję, że pan Thiemann - który podobno ma te same zainteresowania i podobne podejście, co ja - będzie kontynuował to i stawi czoła wszelkim pokusom oraz będzie im sprostał. Przecież nie jest tu nowy Uważam to za dobre, użyteczne i pomocne!

Napisany przez Hilfe
Konkurencja ożywia biznes bardzo fajne uważam to za dobre, także Twoje założenia, panie Thiemann tak trzymaj

noelmaxim pisze: Hermueller, zakładając, że przeoczyłeś to, pytanie jest uzasadnione.
Czy przeoczyłeś uśmiechający się znak?

Napisany przez NaTwoim13
Hermueller, tak, wszystko jasne, ale głupio z mojej strony, że tego nie przeczytałem. To efekt czytania na telefonie

Napisany przez Batman_BU
Mam nadzieję, że pan Thiemann - który wydaje się mieć takie same zainteresowania i styl podpisu jak ja - będzie kontynuować tę działalność i stawi czoła wszelkim pokusom, spełniając oczekiwania. Przecież nie jest tu nowym Mam nadzieję, że rzeczywiście wydaje się, że mamy te same zainteresowania.

Napisany przez NaTwoim13
Nee batman-bu, szuka partnerki i chciał zaoferować coś interesującego. Nie mam pojęcia, co w tym złego. To piękne towarzyszyć wspaniałym inwestycjom życiowym i jeszcze dostawać za to sowicie wynagrodzenie, wraz z wdzięcznością i często błyszczącymi oczami.

Napisany przez Batman_BU
noelmaxim pisze: Nee batman-bu, er szuka partnerki i chciał zaoferować coś specjalnego.
Wygląda na to, że chodzi o scheinbar kontra anscheinend. Być może wtedy zrozumiesz aluzję. W ogóle nie rozumiem, co w tym złego. To przepiękne towarzyszyć profesjonalnym inwestycjom życiowym i przy tym otrzymywać hojne wynagrodzenie, to wszystko połączone z wdzięcznością i nierzadko błyszczącymi oczami. Przepraszam, ale rozbieranie tego płaskim żartem jest teraz dla mnie zbyt tanie.

Napisany przez NaTwoim13
Znowu mam pytanie, czy to się już nie zdarzyło? Czy tylko ja popełniam błędy gramatyczne lub zamieniam sens zdania? Może to był żart, ok, ale już kiedyś go zrozumiałem. W zasadzie to bez różnicy, nawet gdybym to zrozumiał, mój żart jako odwet nie straciłby swojej mocy!

Napisany przez Freeliner
....hmmmm, na którym poście znowu biegnie wątek?! ....wyglądał naprawdę panicznie

Napisany przez Batman_BU
Może to był żart, ok, ale już kiedyś miał z tym do czynienia i nic z tego nie wyniósł. Nie, to nie był żart.

Napisany przez NaTwoim13
@freeliner Pomimo tego, że Pan Tiemann zamieścił świetną wiadomość z doskonałą ofertą i dobrymi wyjaśnieniami, a użytkownik początkowo nie odpowiedział, możemy spokojnie zadać sobie pytanie: 1) Czy przypadkiem nie przeoczyłem czegoś i coś źle zrozumiałem? 2) Czy to wina mojego przeoczenia? 3) Czy to, że chcę strzelać do kogoś? 5) Czy to, że jestem panikarzem??? 6) Czy poprawianiem błędnego słowa, które z pewnością - mimo znacznych błędów gramatycznych i znaczeniowych innych - każdy powinien zrozumieć? 7) Czy zadaniem pytania o treść Twojej wiadomości, co nieuchronnie doprowadza do zdystansowania się?

Napisany przez Batman_BU
6) Poprawiając jedno pomyłkone słowo, które z pewnością - pomimo istnienia znaczących błędów gramatycznych i sensu innych - powinien zrozumieć każdy? Nie poprawiałem. Właśnie wyraziłem nadzieję, że nie pomyliłeś się.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata