- czw sty 31, 2019 5:45 pm
Cześć, mam pytanie dotyczące następującej sprawy:
Zawsze płaciłem swoje raty i rachunki. Wczoraj byłem w moim banku (Postbank), ponieważ chciałem zwiększyć moje kredyty. Według analizy budżetu wszystko było w porządku. Jednak doradca bankowy powiedział, że coś jest nie tak, co bardzo mnie zaskoczyło.
Powiedział, że istnieje otwarte roszczenie, które jest bardzo świeże. Wtedy powiedziałem mu, że to niemożliwe i zaproponowałem, żebyśmy razem sprawdzili moje wpisy w Schufa. (Jestem zarejestrowany na meineschufa.de i mam zawsze dostęp do wszystkich wpisów w Schufa).
I rzeczywiście był tam otwarty wpis od Vodafone na kwotę 230€. Został on zlecony firmie windykacyjnej, na co otrzymałem ten wpis.
Przemyślałem to, bo nie mogłem tego wytłumaczyć.
W końcu okazało się, że wcześniej założyłem umowę na telefon stacjonarny dla moich rodziców w vodafone, a ponieważ moja siostra zarządza kontami moich rodziców, nie zauważyłem, że wszystkie rachunki nie zostały opłacone.
Skontaktowałem się z kancelarią prawną i natychmiast uregulowałem rachunek.
Następnie skontaktowałem się ze Schufa, aby dowiedzieć się, co mogę zrobić, aby ten wpis został usunięty możliwie szybko. Powiedziano mi, że jeśli uregulowałem rachunek i udokumentuję to potwierdzeniem uregulowania przez firmę windykacyjną, to wpis zostanie oznaczony jako uregulowany, ale nie można go usunąć. Zostanie on automatycznie usunięty dopiero po 3 latach.
Osoba z Schufa powiedziała mi jednak, że jeśli został uregulowany i w wpisie w Schufa jest zaznaczone, że zapłaciłem, to nadal mogę otrzymać pożyczkę, ponieważ zapłaciłem.
Teraz jestem niepewny, czy to jest możliwe czy nie.
Zanim zapytam o kredyt w innym banku (porównanie kredytów check24), chciałbym wiedzieć, jakie są szanse, że mimo tego wpisu mogę jednak otrzymać kredyt.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat.