Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Maksymalne wsparcie Riester, PPK, WOP & Pracownicza Karta Oszczędnościowa

Napisany przez testbild
Moja żona i ja posiadamy każdy kontrakt oszczędnościowy Riester Sparplan, do którego wpłacamy roczną kwotę podstawową w wysokości 60 euro. Moja żona jest moim pracodawcą, a ja jestem zatrudniony u niej za 451 euro brutto. Do mojego kontraktu oszczędnościowego trafiają moje Riester Zulage oraz Zulage dla naszych 4 dzieci (1.375 euro). Moja żona jest pośrednio uprawniona do zasiłków i otrzymuje swoją Riester Zulage w wysokości 175 euro za kwotę podstawową 60 euro. Czy gdy złożę wniosek o dodatek mieszkaniowy, dostanę 8,8% od moich wpłat w wysokości 60 euro czy również od Riester Zulage? Czy vermögenswirksame Leistungen (oszczędności majątkowe), gdy złożę wniosek o dodatek do oszczędności pracowniczych, można jednocześnie wykorzystać również na dodatek mieszkaniowy? Jeśli moja żona/szef wpłaca 40 euro jako vwL bezpośrednio na mój kontrakt oszczędnościowy z kwotą roczną 480 euro, czy mogę ubiegać się o dodatek oszczędności pracowniczych I dodatek mieszkaniowy? Pozdrowienia, Ulli

Napisany przez C. Andreas
Cześć Ulli, najważniejsze pytanie na początku brzmi, czy płacisz składki na ubezpieczenie emerytalne z tytułu obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego. Czy tak jest?

Napisany przez testbild
Cześć Andreasie, oczywiście płacę składki do DRV, ponieważ mam tzw. pracę w średniej stawce w obszarze przesunięcia.

Napisany przez C. Andreas
Przysługuje Ci premia mieszkaniowa w wysokości do 2 100 euro rocznie, czyli jeśli na przykład wpłacisz rocznie 3 000 euro na konto. Dlatego bardziej opłacałoby się zawarcie nowej umowy oszczędnościowej na cele budowy, jako odrębnego produktu. Istnieją jednak limity dochodów. Jeśli spełnione są limity dochodów dla premii oszczędnościowej dla pracowników, optymalne byłoby wpłacenie dwukrotnie 40 euro z tzw. wynagrodzenia dodatkowego (VL) oraz 85 euro z konta, aby otrzymać pełne premie. Granice te znajdziesz tutaj na mojej stronie: https://www.mein-bauspar-vergleich.d...ommensgrenzen/

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata