- ndz lut 03, 2019 5:34 am
Hej!
Aktualnie poszukuję domu i oczywiście interesuję się również kredytami..
Czy są tutaj jacyś z was, którzy chcieliby podzielić się informacją, ile pożyczyli od banku, jakie były odsetki/amortyzacja oraz ile w końcu muszą zwrócić bankowi po ilu latach?
Co do mnie: Mam 25 lat, mam dziewczynę, ale chcę sfinansować swoją nieruchomość samodzielnie, ponieważ moja dziewczyna też nie zarabia dużo. Mam do dyspozycji 2500-3000€ netto miesięcznie (w zależności od ilości nadgodzin, jakie robię, jakie zmiany mam itp.). Zakładam, że moja praca jest dość pewna.
Mieszkam na wsi i nie mam zbyt wielu wymagań co do domu. Powinien być nie starszy niż 1980 rok, co najmniej 150 m2, a mały ogród byłby miły. Działka o powierzchni 500 m2 byłaby wystarczająca.
Mam już wkrótce spotkanie w banku, ale chciałbym zadać kilka pytań z wyprzedzeniem.
Mogę liczyć na miesięczną amortyzację w wysokości 1000€? Jakie dodatkowe koszty pojawią się w międzyczasie? Jak wysoki jest podatek od nieruchomości dla danej powierzchni? Ile płacicie za ogrzewanie i wodę?
Byłoby miło, gdyby ktoś dokładnie wyjaśnił od deski do deski, nie używając żargonu, tak aby początkujący niczego nie przeoczył.
Wiem, że istnieje wiele innych czynników (samochód, koszty utrzymania itp.), ale chciałbym usłyszeć konkretne przykłady od ludzi, którzy zdobyli już takie doświadczenia.
Z góry dziękuję