Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyty wyjaśnione dla początkujących.

Napisany przez Al94
Hej! Aktualnie poszukuję domu i oczywiście interesuję się również kredytami.. Czy są tutaj jacyś z was, którzy chcieliby podzielić się informacją, ile pożyczyli od banku, jakie były odsetki/amortyzacja oraz ile w końcu muszą zwrócić bankowi po ilu latach? Co do mnie: Mam 25 lat, mam dziewczynę, ale chcę sfinansować swoją nieruchomość samodzielnie, ponieważ moja dziewczyna też nie zarabia dużo. Mam do dyspozycji 2500-3000€ netto miesięcznie (w zależności od ilości nadgodzin, jakie robię, jakie zmiany mam itp.). Zakładam, że moja praca jest dość pewna. Mieszkam na wsi i nie mam zbyt wielu wymagań co do domu. Powinien być nie starszy niż 1980 rok, co najmniej 150 m2, a mały ogród byłby miły. Działka o powierzchni 500 m2 byłaby wystarczająca. Mam już wkrótce spotkanie w banku, ale chciałbym zadać kilka pytań z wyprzedzeniem. Mogę liczyć na miesięczną amortyzację w wysokości 1000€? Jakie dodatkowe koszty pojawią się w międzyczasie? Jak wysoki jest podatek od nieruchomości dla danej powierzchni? Ile płacicie za ogrzewanie i wodę? Byłoby miło, gdyby ktoś dokładnie wyjaśnił od deski do deski, nie używając żargonu, tak aby początkujący niczego nie przeoczył. Wiem, że istnieje wiele innych czynników (samochód, koszty utrzymania itp.), ale chciałbym usłyszeć konkretne przykłady od ludzi, którzy zdobyli już takie doświadczenia. Z góry dziękuję

Napisany przez 2utopus
Hej! to oczywiście bardzo zróżnicowane, ile kto musi zapłacić - począwszy od lokalizacji (Düsseldorf nie jest porównywalny z Eifel) - następnie mieszkanie lub Dom - oraz inne ogólne okoliczności. W 2005 roku kupiłem mieszkanie o powierzchni 96m² z 1983 roku za 128t€ i sfinansowałem 100k€ na 10 lat z oprocentowaniem 4% i spłatą 4% - przedłużyłem o 5 lat w 2015 r. i wtedy zapłaciłem nieco ponad 1% oprocentowania - oraz zwiększyłem spłatę, aby rata pozostała taka sama - obecnie pozostało jeszcze 30k€. Opłaty eksploatacyjne wzrosły z początkowych około 300€ do obecnych 430€/mies. - w tym ogrzewanie/woda/gospodarz domu/sprzątanie klatek schodowych/śmieci/fundusz rezerwowy itp. - czasami konieczna była renowacja elewacji - wówczas opłaty wynosiły o 70€/miesiąc więcej przez 8 lat. Podatek od nieruchomości wynosi 30€/miesiąc. 2 lata temu odnowiliśmy łazienkę - kosztowało to 11k€ - zobaczymy, jak będzie rozwijać się WC dla gości - też moglibyśmy to zrobić. (Oprócz normalnych remontów (tapety/podłogi itp.)) Czy masz na myśli spłatę w wysokości 1000€ czy ratę kredytową w wysokości 1000€? Zazwyczaj rata kredytowa składa się z odsetek i spłaty - gdzie dzięki spłacie kwota odsetek stopniowo maleje, a spłata stopniowo rośnie, ponieważ rata ma tę samą kwotę. Właściciele nad moim mieszkaniem teraz zaoferowali swoje takie samo mieszkanie za 250k€ ... więc zakup nie był dla mnie złą decyzją.

Napisany przez NaTwoim13
Z jakiego regionu pochodzisz?

Napisany przez Al94
Pochodzę z Eifel.

Napisany przez NaTwoim13
Czy nie ma tam żadnych mądrych agentów, którzy mogliby im bliżej przybliżyć tę kwestię? Tutaj trochę trudno jest przekazać podstawową wiedzę, nie wiedziałbym nawet, od czego zacząć. Zawsze najlepiej jest podać konkretny przykład z określeniem sytuacji wyjściowej. Z drugiej strony istnieje wiele wątków, w których zostało wyjaśnione wiele kwestii i staje się jasne, jak działa finansowanie nieruchomości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata