Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jakie są dostępne stawki w Debeka?

Napisany przez lehrer1981
Cześć wszystkim, Ponieważ moje całkowite ubezpieczenie w Debeka wydaje się być zbyt wysokie (= 480€/miesiąc), chciałbym zaoszczędzić przynajmniej na największym kawałku, czyli ubezpieczeniu zdrowotnym. Ale które stawki warto odciąć? Niestety nie mogę znaleźć szczegółowego wykazu, co kryje się za nimi: B30 GBZ+ B20K WL30 WL20K BC GBZ+ EPG600 EPC600 PVB Cała ta przyjemność (wraz z ukrytym dodatkowym ryzykiem) kosztuje mnie ponad 350€. Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć, które z tych stawek można odciąć? Dziękuję i pozdrawiam Sebastian

Napisany przez Peter Wolnitza
Nie ma o co się kłócić, ale czy wysłanie e-maila do DeBeKa nie byłoby lepszym rozwiązaniem?

Napisany przez EasyD
Jestem trochę zaskoczony wysokością dopłaty za ryzyko... Pomijając to, że jestem ciekawy, skąd to się wzięło, pytanie o sensowność jest tu również ściśle powiązane. Bez szczegółów dotyczących ciebie osobiście, Sebastianie, zalecenie nie ma dużego sensu. W skrócie: główne taryfy to B20 + B30. Do tego dochodzi ubezpieczenie opieki pielęgnacyjnej PVB. Seria WL oznacza świadczenia wyboru w szpitalu. EPG i EPC to dodatkowe taryfy opieki, z których jeden jest wspierany kwotą pięciu euro miesięcznie. BC zawiera różne dodatkowe świadczenia. Zobacz też tutaj: https://www.debeka.de/service/beding...ife/index.html Ale jak już wspomniałem, dopłata za ryzyko sprawia, że zaczynam się zastanawiać. Zwykle w przypadku urzędników, po ich zatrudnieniu w wyniku zatrudnienia zostają ubezpieczeni z maksymalnym dopłatą za ryzyko wynoszącą 30%. Czy jednak w późniejszym terminie ponownie zmienili ubezpieczenie zdrowotne lub co stoi za tym? Edycja: Może źle to zrozumiałem... Czy 350 € to nie jest wysokość dopłaty za ryzyko? 350 € to łączna składka za wymienione taryfy?

Napisany przez Carter125
Czy ktoś może polecić coś innego? Mam również Debekę i jest dla mnie bardzo droga. Będę także wdzięczny za sugestie, jeśli mogę zapytać.

Napisany przez EasyD
Cześć Carter i witaj na forum!

Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego prywatne bezpośrednich rekomendacji nie można wydać. Każdy dostawca oferuje różne zakresy świadczeń w swoich polisach. Pierwszym krokiem byłoby zrozumienie, co dla ciebie osobiście jest ważne. Jeśli nie jesteś zaznajomiony z tematem, konieczne jest w pierwszej kolejności wyjaśnienie różnych kwestii, abyś mógł wyrobić sobie opinię, co dokładnie jest dla ciebie istotne. Takie analizy - moim zdaniem - nie da się szybko i zwięźle przeprowadzić tutaj na forum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata