Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania

Napisany przez Neuhier1988
Cześć, mam nadzieję, że trafiłem do odpowiedniego działu... Mam 29 lat i zarabiam 1750 euro netto. Moja pensja rośnie rocznie o około 50 euro, więc w 2019 roku wyniosła 1800 euro netto, itd. Otrzymuję także dodatkowe wynagrodzenie związane z Bożym Narodzeniem i urlopem. Odkładam 70 euro na ubezpieczenie emerytalne w Debeka, 50 euro do Uni Rak Net i ewentualnie 34 euro w Uni euro Akcje. Zamierzam właśnie wyprowadzić się z domu i zamieszkać w mieszkaniu o powierzchni 53 m2 za opłatę w wysokości 540 euro (wszystkie opłaty wliczone) Aktualnie mam spłatę kredytu samochodowego w wysokości około 7000 euro, który spłacam przez 48 miesięcy po 130 euro. Był on pierwotnie rozłożony na 84 miesiące. Obecne oszczędności, ponieważ potrzebuję całkowicie nowych mebli, wynoszą około 3500 euro. Mam jednak zamiar kupić lub sfinansować mieszkanie własnościowe za około 160 000 euro za około 7-8 lat. Po uwzględnieniu wszystkich kosztów, pozostanie mi dodatkowo 350 euro do oszczędzania. Czy opłacałoby się założyć konto oszczędnościowo-kapitałowe, czy może lepiej odkładać pieniądze przez 3-4 miesiące i wtedy zacząć działać? Czy warto skorzystać z programu Wohnriester? Nie chciałbym skonsultować się z moim doradcą finansowym, ponieważ mam wrażenie, że i tak zostanę oszukany przez bank. Pozdrowienia

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Neuhier, Czy posiadanie własnej nieruchomości to absolutne marzenie czy raczej pomysł? Z 160 tysiącami nie za bardzo idzie daleko, w zależności od regionu. Aktualnie masz solidne, ale nie bardzo wysokie wynagrodzenie. ubezpieczenie budowlane ma sens, aby zapewnić sobie niskie odsetki i później otrzymać kredyt. Pamiętaj, że musi on być gotowy do przydzielenia. Jeśli natrafisz na nieruchomość wcześniej niż planowano, nie będziesz w stanie natychmiast skorzystać z BSV. Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub
Sprawdź najpierw, co zostanie, gdy będziesz mieć własne miejsce. ubezpieczenie, opłata medialna, prąd oraz wszelkie zakupy do domu, które się stopniowo pojawiają, sumują się. Następnie powinieneś zacząć oszczędzać na samochód, ponieważ po 84 miesiącach jego wartość już nie będzie duża. Jeśli nie masz jeszcze ubezpieczenia na życie, warto najpierw zająć się tą kwestią. Wtedy można zastanowić się, co zostanie, aby zdecydować, czy zakup nieruchomości w ogóle wchodzi w grę. Jako singiel wątpię, czy możesz sobie pozwolić na nieruchomość za mniej niż 2 tys. €. Jeśli ewentualnie pojawi się partner z własnym dochodem, to koszty stałe miesięczne będą niższe, co ułatwi oszczędzanie.

Napisany przez 2tneub
Dziś rano zjadłeś klauna na śniadanie? Można spierać się, czy lepiej zabezpieczyć się, czy może w razie czego po prostu polegać na zasiłku społecznym. Warto się nad tym zastanowić, zwłaszcza jeśli planujesz wziąć kredyt hipoteczny za kilka lat. Traktowanie tego jako żartu, zwłaszcza w obliczu wzrostu przypadków wypalenia zawodowego, raka i innych, uważam za kompletnie nie na miejscu.

Ex-Studentin pisze: Cześć Neuhier, czy posiadanie własnej nieruchomości jest absolutnym marzeniem serca czy raczej tylko ideą? Z kwotą 160 tysięcy, w zależności od regionu, nie zajdziesz daleko. Aktualnie masz solidne, ale nie bardzo dobre wynagrodzenie. ubezpieczenie budowlane miałoby sens, aby zagwarantować sobie korzystne oprocentowanie i później zdobyć kredyt. Pamiętaj jednak, że musi być on gotowy do przydzielenia. Jeśli natrafisz na nieruchomość wcześniej niż planowałeś, nie będziesz mógł od razu skorzystać z BSV. Pozdrowienia
Raczej tylko idea, później otrzymam duży kawałek ziemi w spadku. Trzeba będzie rozebrać Dom, ale to duże działka. Ale nie spekuluję na tym.

tneub pisze: Spójrz najpierw, ile zostanie Ci, gdy będziesz miał swoje własne miejsce. ubezpieczenie, opłata radiowo-telewizyjna (GEZ), prąd i wszystkie zakupy domowe, które stopniowo się pojawiają, sumują się. Następnie powinieneś zacząć odkładać na samochód, ponieważ po 84 miesiącach samochód nie będzie już wiele wart. Jeśli jeszcze nie masz ubezpieczenia na życie z powodu niezdolności do pracy, powinieneś się tym najpierw zająć. Dopiero potem powinieneś sprawdzić, ile zostaje, by zdecydować, czy zakup nieruchomości w ogóle wchodzi w grę. Jako singiel wątpię, czy możesz pozwolić sobie na nieruchomość poniżej 2 tys. euro. Jeśli ewentualnie dołączy partner z własnym dochodem, to miesięczne koszty stałe zmniejszą się, co ułatwi oszczędzanie.
Dziękuję za twoją odpowiedź. Na razie nie mogę dostać ubezpieczenia na życie z powodu niezdolności do pracy, ponieważ jeszcze dwa lata temu przez rok musiałem brać leki przeciwdepresyjne. Teraz już z nich zrezygnowałem. Co kwartał dostaję także fizjoterapię, przez co raczej będzie trudno mi w końcu dostać sensowne ubezpieczenie. A zostaje mi 450 euro na wszystko, na wszelki wypadek obliczam, że 100 euro odejdzie, więc zostaje 350 euro.

Napisany przez matti85
Na twoim miejscu zdecydowałbym się na założenie kontraktu budowlanego związku oszczędnościowego w firmie Alte Leipziger na kwotę 50 000€. Wtedy płacisz miesięcznie około 200-250€ i po 8 latach masz go gotowego do użycia. To już jest solidna baza na przyszłość, jeśli kiedyś będziesz chciał nabyć nieruchomość. W przeciwnym razie możesz go wykorzystać do innych celów z korzystnymi warunkami zwrotu. Pozostałe pieniądze możesz odkładać na konto oszczędnościowe, sięgając do nich w razie potrzeby. Zawsze coś się może zepsuć.

Napisany przez Inkasso-Henry
@Neuhier1988: Nawet jeśli prawda czasem jest gorzka, nie należy zamykać oczu przed rzeczywistością. Masz długi z powodu małych kwot i twoja pensja właściwie nie jest zbyt solidna, a raczej nie wystarcza na godne życie. Ciesz się, że znalazłeś mieszkanie, ode mnie nawet umowy najmu byś nie dostał, takich osób eliminuję. Z tym dochodem będziesz mieszkał przez resztę życia na wynajętym lokum, kupno nieruchomości możesz sobie odpuścić.

@Neuhier1988: Nawet jeśli prawda jest czasem gorzka, nie powinno się zasłaniać przed rzeczywistością. Jesteś zadłużony małymi kwotami i twoje zarobki są właściwie niezbyt „stabilne”, naprawdę nie wystarczają nawet na godne życie. Bądź wdzięczny, że znalazłeś mieszkanie, ode mnie nawet nie dostałbyś umowy najmu, coś takiego bym wykluczył. Z takimi dochodami będziesz wynajmować mieszkanie do końca życia, kupno nieruchomości możesz sobie odpuścić. Przecież wcześniej mówiłem, że jesteś niekompetentny. Ale musisz jeszcze dołożyć??*♂️.

Napisany przez 2tneub
Inkasso-Henry pisze: @Neuhier1988: Nawet jeśli prawda czasem jest gorzka, nie powinieneś zamykać oczu przed rzeczywistością. Jesteś zadłużony małymi kwotami i twoje wynagrodzenie naprawdę nie jest solidne, a raczej nie wystarcza na godne życie.
Wiesz przecież, że 1800€ netto to około 2800€ brutto. Przemnóż to wszystko razy 13 i już jesteś na poziomie średniego zarobku wszystkich pracowników w Niemczech. W wieku 29 lat masz też jeszcze potencjał rozwoju. Dlatego Twoja ocena jest kompletnie nietrafiona.

Neuhier1988 pisze: Raczej pomysł, mam później duży kawałek ziemi, który odziedziczę. Oczywiście trzeba będzie zburzyć Dom, ale duża działka. Ale nie spekuluję na ten temat.
Czy otwarty fundusz mieszkaniowy (BSV) jest opłacalny, zawsze zależy od warunków otaczających. Budowę własnego domu można łatwiej skoordynować niż zakup używanej nieruchomości. Musi trafić coś odpowiedniego na twoją drogę. Jeśli za 3 lata znajdziesz idealne mieszkanie w sąsiedztwie, BSV nie będzie gotowy do przydzielenia. Wtedy pojawia się pytanie, co chciałbyś zrobić z oszczędnościami. Przy miesięcznym czynszu w wysokości 540€, raczej bym zdecydował się przeciwko nieruchomości, wolałbym oszczędzać jak najwięcej i ewentualnie inwestować. Sprawdziłbym również fundusze, które obecnie regularnie opłacasz. 5% opłata manipulacyjna i roczne koszty w wysokości 1,5% lub 1,76%. Przy ubezpieczeniu DEBEKA również policzyłbym, czy pieniądze nie byłoby lepiej samodzielnie zainwestować (w ETF-y). Przy twoim obecnym wynagrodzeniu BSV z pewnością pomoże ci w finansowaniu, chociaż z 50 000€ nie zajdziesz daleko. Jeśli mieszkanie kosztuje np. 200 000€, patrzono by na twoje kapitał własny i wynagrodzenie. Jeśli wynagrodzenie nie wystarcza, nie dostaniesz kredytu na resztę kwoty. Mam nadzieję, że masz lepszą drugą połowę, która też mogłaby coś do zakupu dorzucić.

Ex-Studentin pisze: Czy inwestowanie w Bausparplan zawsze się opłaca, zależy od warunków ramowych. Budowa własnego domu jest łatwiejsza do wzięcia pod uwagę niż zakup używanej nieruchomości. Trzeba tylko trafić na coś odpowiedniego. Jeśli w ciągu 3 lat znajdziesz idealne mieszkanie w sąsiedztwie, Bausparplan nie będzie jeszcze gotowy do wypłaty. Wtedy pojawia się pytanie, co zrobić z oszczędnościami alternatywnie. Przy opłacie w wysokości 540 € bez obciążeń, raczej bym zrezygnowała z zakupu nieruchomości, lepiej jak najwięcej oszczędzać i ewentualnie inwestować. Warto także przemyśleć fundusze, w które obecnie inwestujesz. Opłata wstępna 5% oraz koszty bieżące wynoszące 1,5% lub 1,76%. Co do ubezpieczenia w DEBEKA, także warto przeliczyć, czy pieniądze nie warto zainwestować samemu (w ETF-y). Przy twoim obecnym wynagrodzeniu Bausparplan z pewnością pomoże ci w finansowaniu, choć z kwotą 50 000 € nie zajdziesz daleko. Jeśli mieszkanie kosztuje na przykład 200 000 €, bank spojrzy na twoją wkładkę własną i zarobki. Jeśli zarobki nie wystarczą, nie dostaniesz kredytu na resztę kwoty. Mam nadzieję, że masz kogoś, kto również może coś dołożyć do zakupu.
Jak już wspomniałam na początku, moje wynagrodzenie rośnie o 100 € rocznie. W przyszłości odziedziczę także działkę i szeregowiec. Ale jak to bywa, nigdy nie wiadomo, czy rodzice nie staną się osoba potrzebującą pielęgniarskiej opieki. Na razie pozwolę akcjom działać i kontynuować emeryturę, ponieważ obecnie wszystkie koszty są pokryte, a otrzymuję stosunkowo dobrą stopę procentową. Zapoznam się także z ETF-ami.

Odradzałbym zdecydowanie inwestowanie w ETF-y itp., ponieważ widać, że niedługo będziesz potrzebować swoich oszczędności, gdyż krótkoterminowe rezerwy po prostu nie wystarczą, co może prowadzić do dotkliwych strat. Podczas urlopu rodzicielskiego cieszyłem się miesięcznym dochodem netto w wysokości ponad 1800€, co pozwala na ledwie wiązanie końca z końcem, ale więcej nie da się z tego wyciągnąć. Co ciekawe, nawet Pan Buhmann nie stwierdził tutaj zdrowego zadłużenia i realności sytuacji, co naprawdę daje do myślenia. Życzę mimo wszystko powodzenia, może jeszcze pojawią się jakieś perspektywy zawodowe.

Inkasso-Henry pisze: Przestrzegałbym zdecydowanie przed inwestowaniem w ETF-y itp. Jest możliwe, że niedługo będziesz musiał skorzystać z oszczędności, a krótkoterminowe rezerwy po prostu nie wystarczą, co może skutkować poważnymi stratami. Podczas urlopu rodzicielskiego cieszyłem się dochodem netto w wysokości 1800€ miesięcznie, samemu ledwie udawało mi się wiązać koniec z końcem, nie ma na więcej. Interesujące jest również to, że nawet pan Buhmann nie uznał tutaj zdrowego zadłużenia i wykonalności, co naprawdę zmusza do refleksji. Mimo to życzę powodzenia, być może pojawią się jeszcze jakieś perspektywy zawodowe.
Teraz zmykaj. Bardziej mnie denerwujesz niż mrówki na pikniku.

Napisany przez cxf2000
Neuhier1988 pisze: Mam 29 lat i zarabiam 1750 euro netto. Wynagrodzenie rośnie rocznie o około 50 euro, czyli w 2019 r. wynosi 1800 euro netto, itd. Dostaję również premię świąteczną i urlopową. Chciałbym jednak w ciągu około 7-8 lat kupić lub sfinansować mieszkanie na własność. Szacuję, że będzie kosztować około 160 000 euro.
Ile obecnie kosztują u was mieszkania? Skąd pochodzisz? Cytat Neuhier1988 Jak wspomniałem na początku, moje wynagrodzenie rośnie o 100 brutto rocznie. W przyszłości odziedziczę również ziemię i Dom szeregowy. Ale jak to mówią, nigdy nie wiadomo, czy rodzice nie będą potrzebować opieki Niestety koszty utrzymania rosną również każdego roku, a obecnie w większości regionów koszty budowy znacząco rosną. I naprawdę powinieneś liczyć na spadek dopiero wtedy, gdy nadejdzie ten dzień.

Była studentka pisze: ... Dlatego mam nadzieję, że masz kiedyś lepszą drugą połowę, która również może coś do zakupu dorzucić.
Bardzo dobry pomysł, to powinno się udać. Ale lepiej się pospiesz, zwłaszcza że lepsze połówki z segmentu premium są bardzo pożądane, a drugi średni dochód nie pomaga tak naprawdę w większym mieszkaniu, drugim samochodzie...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Neuhier1988, uważam, że dobrze i świetnie, że już teraz zastanawiasz się nad nabyciem nieruchomości w przyszłości i dowiadywanie się, jak się na to przygotować lub jak najlepiej to zaplanować. Polecam ci - w zależności od miesięcznych możliwości oszczędzania - zaoszczędzić w Bausparkasse, gdzie w przypadku późniejszego realizowania planów kredytowych, przyznane kredyt bausparait (do 30 000 euro kredytu gotówkowego, czyli bez obciążenia hipotecznego) działając jako kapitał obcy zwiększa twoje kapitał własny dla oceny wypłacalności (decydującej o generowanym oprocentowaniu). Ponadto, oprocentowanie kredytu z bauspar może być niższe niż obecny poziom stóp procentowych na rynku. Zamieszczam dla Ciebie dwie informacje i zachęcam, abyś uwzględnił oszczędzanie w Bausparkasse jako część swojego kapitału własnego do zakupu nieruchomości w przyszłości.

pisze: Hallo Neuhier1988, ich finde es gut und toll, dass du dir jetzt schon Gedanken darüber machst, in Zukunft Immobilieneigentum zu erwerben und dich erkundigst, wie man sich darauf vorbereitet, bzw. dies am sinnvollsten planen kann. Ich empfehle dir - je nach den mtl. Möglichkeiten bezüglich der Sparrate - einen BSV zu besparen, wo bei späterer Realisierung des Vorhabens das gekaufte Bauspardarlehen (bis 30.000 euro Darlehen blanko, sprich ohne Grundschuldeintrag zu gewähren) als fremdfinanziertes Eigenkapital dein Eigenkapital für die Beleihungsauslaufprüfung (entscheidend für den zu generierenden Zinssatz) erhöht. Zudem kann der Zinssatz auf das Bauspardarlehen geringer ausfallen, als das dann am Markt befindliche Zinsniveau. Ich hänge dir mal 2 Informationen dazu an und möchte dich ermutigen, Bausparen als einen Teil deiner Eigenkapitalbildung für den Erwerb von Immobilieneigentum in der Zukunft zu berücksichtigen.
Vielen Dank für deine Antwort. Kannst du mir eine Bausparkasse empfehlen? Ich bin fast dabei einen bei der alten Leipziger zu machen, aber noch etwas unentschlossen.

cxf2000 pisze: Co dzisiaj kosztują u was nieruchomości? Skąd pochodzisz? Niestety, koszty utrzymania rosną każdego roku, a obecnie w większości regionów koszty budowy rosną bardzo wyraźnie. I z dziedziczenia można naprawdę zacząć liczyć dopiero wtedy, gdy nadejdzie czas.
Pochodzę z powiatu Ostalb. Nieruchomości z trzema pokojami kosztują u nas na wsi około 140 000 euro - otwarte z górnej strony

Dziękuję bardzo @Noelmaxim za zajęcie się tym zapytaniem, w sumie wszystko było już sformułowane... Zalecenia raczej nie będzie, nic nie wynika z tych kwot, 1.8% z niczego to też nic, ale to nic stanowi całe majątek Neuhier1988. Oszczędź przez rok, a potem będziesz miał, tak, - dokładnie to, czyli: Nic. Bez długów i zaczynasz od zera. Mam nadzieję, że pomoże Ci to w jakimś stopniu ocenić swoją sytuację finansową, zawsze irytuje mnie korygowanie zaniedbań rodziców, czasami trzeba mówić prosto: „będę czytać o ETFach...” O mój Boże, dlaczego więc nie jesteśmy wszyscy milionerami? Coś tu nie gra. Ale potrzebuję takich ludzi, aby ułożyć moje życie, niestety bez nich się nie obejdzie. Trochę współczucia jest, przynajmniej dopóki pieniądze na wynajem będą wpływać punktualnie. Przepraszam tneub, pomyliłem, myślałem, że jesteś zarejestrowanym maklerem ubezpieczeniowym, ale nadal uważam, że ubezpieczenia na życie są przestarzałe, przynajmniej w moim zawodzie.

Napisany przez NaTwoim13
Inkasso, w jakim zawodzie pracuje TE, mimo że ta dyskusja o BU jest mi kompletnie obojętna?? Ponadto, czy TE planuje lub planował finansować dzisiaj lub w niedalekiej przyszłości? Przepraszam, ale twoje jadowite podejście tutaj naprawdę nie pasuje!

@Noelmaxim: Nie wiem, jaki to zawód, ale pewnie nic fajnego. Planuje się pewnie finansowanie, ale dopiero za 7-8 lat, jest napisane w tekście. ubezpieczenie zawodowe jest kompletnie obojętne, ale zająłem się tym tematem intensywnie, chodziło o zabezpieczenie dwukrotności 6500€ netto, z oszczędzonych składek udało nam się dofinansować Dom bliźniak. Wróćmy do Neuhier: po prostu nie funkcjonuje to przy takim dochodzie. Umowa ratalna na mieszkanie jest bezpieczna, podpisz i gotowe. Zacisnijmy pasy i kanapka z masłem na śniadanie też jest praktyczna, kto potrzebuje wakacji w ciągu najbliższych 10 lat? Spróbujmy zapytać, czy można pracować jako kelner podczas urlopu, zbieranie butelek zwrotnych - o ile mi wiadomo - nie wymaga zgody pracodawcy. Największym problemem widzę zapewnienie lepszej połowy. Mam nieprzyjemne przeczucie, że to może pozostać bezskuteczne... 29 lat, 1800 netto: Dla dziewczyny wyraźnie za stary, dla faceta wyraźnie za mało pieniędzy.

Jeśli możesz, pomóż, będę wdzięczny!

noelmaxim pisze: Inkaso, jaka to praca - niezależnie od tego, czy ta dyskusja o BU jest mi zupełnie obojętna - wykonuje TE?? Ponadto, czy TE chce lub chciał dziś lub w najbliższej przyszłości sfinansować? Przepraszam, ale z twoim ogniem nie jesteś tu w pełni na miejscu!
Po prostu zignoruj! Wysłałem PW

Napisany przez C. Andreas
Jeśli w przyszłości zamierzają Państwo nabyć nieruchomość, idealnym przypadkiem byłoby, gdybyście opłacili ją gotówką. Im więcej kapitału będziesz musiał pożyczyć od banku, tym gorsza będzie twoja stopa bankowa. Sensownym wsparciem są tutaj umowy oszczędnościowo-kredytowe do maksymalnie 30 000 euro, ponieważ w ten sposób można zwiększyć swój kapitał własny. Wypłata pożyczki bez zabezpieczenia odbywa się na podstawie dochodu, więc zwiększając w ten sposób swój kapitał własny, osiągniesz później lepszą stopę bankową. W kredycie budowlanym zawsze możesz wpłacać więcej, również co miesiąc. Nie ma opłat za wcześniejszą spłatę, ani opłat za prowadzenie konta. Ponadto w fazie oszczędzania jesteś bardzo elastyczny, ponieważ w każdej chwili możesz uzyskać dostęp do swoich pieniędzy, zatrzymać wpłaty lub je zwiększyć. Więcej informacji znajdziesz także na mojej stronie: https://www.mein-bauspar-vergleich.de/

Napisany przez Martin79HN
Umowa oszczędnościowa budowlana to zabezpieczenie przed wzrostem stóp procentowych oraz zakład dotyczący rozwoju stóp procentowych. Ja sam zawarłem zbyt wiele umów oszczędnościowych budowlanych z powodu paniki. Jaka korzyść płynie z posiadania umowy z oprocentowaniem 0,1%, oprocentowaniem kapitału w wysokości 300€ i oprocentowaniem kredytu w wysokości 1,25%, skoro umowa ta potrzebuje 15 lat na przyznanie i spłatę, a w rzeczywistości odbywa się to znacznie szybciej, tj. w 7-8 lat! A jeśli teraz wpłacę większą kwotę, moje pieniądze pracują prawie bez odsetek, a ja mogę zyskać może 2-3 lata dzięki szybszemu przyznaniu. Dane: suma umowy oszczędnościowej budowlanej 50 000 €, spłata 300 €, oprocentowanie kapitału 0,1%, oprocentowanie kredytu 1,25%, umowa BHW Tarif FX1 zawarta we wrześniu 2015 roku. Wpłata miesięczna 124 €. W związku z tym wybrałbym drogę z kredytem gotówkowym i poprosiłbym eksperta finansowego, takiego jak C. Andreas, o sporządzenie dla mnie oferty. Sam będę nadal wpłacał do wyżej wspomnianej umowy, ponieważ gdy w końcu z niej skorzystam, będę mógł zainwestować pieniądze po drugiej stronie. Umowa ta jest ostatnim elementem naszego finansowania domu. Dzięki umowie BHW będę miał w końcu 20 000 € na koncie i 30 000 € kredytu, które spłacę po atrakcyjnej stopie procentowej. Wówczas dodatkowa spłata nie ma sensu, ponieważ odsetki od zysku wyniosą więcej niż 1,25% w ciągu 15 lat. (tak myślę)

Napisany przez Martin79HN
Jeśli zawierasz umowę oszczędnościową poprzez „doradcę finansowego i ubezpieczeniowego”, to z tego co wiem, także nie płacisz więcej! Zaletą jest znacznie większy wybór i porównywalność dla Ciebie jako klienta. A doradca wykonuje pracę i ofertę za Ciebie. Czy to prowizja w formie opłaty za podpisanie umowy, którą płaci firma, czy pośrednio przez opłatę za podpisanie umowy (a firma płaci potem prowizję) brokerowi, to dla Ciebie nie ma znaczenia! (oba opłaty za podpisanie równe) W rezultacie nie czyni to dla Ciebie taryfy droższej! I dokonałeś porównania wielu umów. Bank ma jedną taryfę / partnera, reszta (których nie ma!). Dlatego trafiłem do BHW przez Sparda. Na przykład, Sparkasse ma LBS. Ale czy to najlepsze taryfy? :-)

Napisany przez BenniG
Tak więc chcę kontynuować u Martina i wyjaśnić, w jaki sposób chcę wykorzystać mój kontrakt oszczędnościowy na cele budowlane. Dane techniczne: suma oszczędności budowlanych 50.000 €; spłata 300-1.500 € (0,6% do 3% sumy oszczędności budowlanych); oprocentowanie kapitału 1%; oprocentowanie kapitału zobowiązań 1,9%-3,75% BHW plan DV3 zawarty w lipcu 2011 r. Wysokość oszczędności 150 € miesięcznie + 40 € VL, czasami dodatkowe wpłaty - jeśli to pozwoli kasa oszczędnościowa. Przydział gotówki w II kwartale 2020 r. wyniesie 21.420 € (jeśli nadal będę wpłacał w takim tempie). W 2016 roku kupiłem i wyremontowałem małe mieszkanie za łącznie 78.000 €, na co wziąłem kredyt KfW w wysokości 50.000 €, który wygasa w 2021 r. (oprocentowanie 0,75%) i pozostałą kwotę do spłaty w wysokości 30.000 €. Ponieważ teraz pracuję zawodowo w odległości 60 km od mojego miejsca zamieszkania, mieszkanie wkrótce będzie wynajęte, a ja wynajmę sobie miejsce w pobliżu pracy. Za dwa lata (2021) mogę sobie wyobrazić zakup czegoś większego (domu jednorodzinnego). Za pomocą kontraktu oszczędnościowego budowlanego mógłbym na przykład spłacić pozostały kredyt za mieszkanie. Odsetki można by zrzucić podatkiem od wynajmu, dzięki czemu nie byłyby one aż tak druzgocące, jak się obecnie wydają na pierwszy rzut oka. Dochody z wynajmu wynoszą między 500 a 600 € (bez opłat dodatkowych). W ten sposób mogę całkowicie pokryć ratę za kontrakt oszczędnościowy budowlany dzięki wynajmowi. Ponadto miałbym 20.000 € (saldo) i swobodny zastaw w wysokości 50.000 € - więc około 70.000 € kapitału własnego z mieszkania i kontraktu oszczędnościowego budowlanego. Dzięki Thomasowi i/lub Andreasowi mam również 2 kontrakty oszczędnościowe budowlane (F60), jeden na 21.000 €/42.000 € (październik 2017) i drugi na 50.000 €/100.000 € (marzec 2016), które mogą znacznie skrócić okres wiązania oprocentowania możliwych pożyczek i w ten sposób zaoszczędzić znaczne kwoty odsetek - przy jednoczesnym zabezpieczeniu oprocentowania. Mały kontrakt osiągnął już swoje 60%, musi być jeszcze podwojony, a następnie należy czekać na przydział. Duży kontrakt ma dopiero 20% oszczędności, więc nadal regularnie wpłacam 200 € co miesiąc. Jak będzie wyglądać wpłacanie podczas finansowania EFH, zdecyduje wtedy aktualna stopa oprocentowania i dochód netto gospodarstwa domowego - wszystko może, nic nie musi. Przy obecnych wpłatach kontrakt osiągnie 60% w 2027 roku, dzięki czemu mogę zacząć je w połowie obniżać od 2021 roku i osiągnąć 10-letnie wiązanie oprocentowania do 100.000 € (bez spłat kapitału). Najpóźniej do 2031 roku umowa BHW zostanie spłacona, a z wynajmu na pewno będę miał wystarczająco dużo wolnych środków finansowych, aby spłacić duży kontrakt.

Przy okazji - jeśli uda Ci się złapać lepszą połowę, to możesz rozwiązać niekorzystną umowę o lokatę pracowniczą Unieuroakcje bez szkody dla zasilku... ale wymaga to zawarcia małżeństwa! Więc, zrób pracę domową, teraz masz całkiem sporą listę rzeczy do zrobienia na kolejne lata. Daj znać, czy samochód wytrzymał do spłacenia kredytu! Pozdrowienia, Bene

Neuhier1988 pisze: Jak napisałem na początku, moja pensja rośnie każdego roku o 100 brutto. W przyszłości odziedziczę także działkę i Dom szeregowy. Ale tego nigdy nie wie, jeśli rodzice staną się potrzebujący opieki. Fundusze akcyjne pozostawię na razie i zainwestuję również w rentę, ponieważ teraz pokrywają one prawie wszystkie koszty i nadal mają stosunkowo dobrą stopę procentową. Zajmę się również tematem ETF-ów.
To już czytałem. Czy wzrost pensji jest uwzględniony w umowie? Też bym nie uwzględniał żadnego dziedzictwa. Jeśli nie zostanie wydane na opiekę, dziedziczy się dopiero przy dzisiejszej oczekiwanej długości życia dopiero po przejściu na emeryturę. Co do twoich funduszy, zwróciłbym uwagę, czy stopa zwrotu nie zostanie zachłannie pochłonięta przez opłaty. Ostatnio pomagałem przyjaciółce z jej odziedziczonym portfelem. Ojciec zainwestował ponad 100 000 euro w 2008 roku. doradca finansowy zainwestował te pieniądze w dziwne fundusze w taki sposób, że obecnie portfel jest w -10% w porównaniu ze wpłatami. Moja jedyna rada brzmiała: sprzedaj wszystko. Cytat od Inkasso-Henry Bardzo dobry pomysł, to powinno się udać. Ale polecam się pospieszyć, zwłaszcza że lepsze połówki z segmentu premium są bardzo poszukiwane, a drugi średni dochód naprawdę nie pomaga, większe mieszkanie, drugie auto... Ja żyję ze swoim chłopakiem tak, jak robiłabym to sama: 1 sypialnia i 1 pokój dzienny. Nikt bez samochodu. Istnieje tylko ryzyko posiadania dzieci, gdy jest się we dwoje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata