- wt lut 05, 2019 9:47 pm
Cześć, mam nadzieję, że trafiłem do odpowiedniego działu...
Mam 29 lat i zarabiam 1750 euro netto. Moja pensja rośnie rocznie o około 50 euro, więc w 2019 roku wyniosła 1800 euro netto, itd. Otrzymuję także dodatkowe wynagrodzenie związane z Bożym Narodzeniem i urlopem.
Odkładam 70 euro na ubezpieczenie emerytalne w Debeka, 50 euro do Uni Rak Net i ewentualnie 34 euro w Uni euro Akcje.
Zamierzam właśnie wyprowadzić się z domu i zamieszkać w mieszkaniu o powierzchni 53 m2 za opłatę w wysokości 540 euro (wszystkie opłaty wliczone)
Aktualnie mam spłatę kredytu samochodowego w wysokości około 7000 euro, który spłacam przez 48 miesięcy po 130 euro. Był on pierwotnie rozłożony na 84 miesiące.
Obecne oszczędności, ponieważ potrzebuję całkowicie nowych mebli, wynoszą około 3500 euro.
Mam jednak zamiar kupić lub sfinansować mieszkanie własnościowe za około 160 000 euro za około 7-8 lat.
Po uwzględnieniu wszystkich kosztów, pozostanie mi dodatkowo 350 euro do oszczędzania.
Czy opłacałoby się założyć konto oszczędnościowo-kapitałowe, czy może lepiej odkładać pieniądze przez 3-4 miesiące i wtedy zacząć działać? Czy warto skorzystać z programu Wohnriester? Nie chciałbym skonsultować się z moim doradcą finansowym, ponieważ mam wrażenie, że i tak zostanę oszukany przez bank. Pozdrowienia