- ndz lut 10, 2019 10:08 am
Witajcie,
Planuję zakup nieruchomości (Dom jednorodzinny do własnego użytku z rodziną) w ciągu 1-5 lat.
Szacowane koszty to około 400 000 - 500 000 €
Niedawno zacząłem interesować się finansami i teraz staram się lepiej ustalić swoją sytuację wyjściową.
Byłbym wdzięczny za Waszą ocenę, jak najlepiej zarządzać dotychczasowym majątkiem.
Sytuacja wyjściowa:
1. 70 000 € na koncie bieżącym/lokacie terminowej (dziedziczone pieniądze i środki z wygasających długoterminowych lokat terminowych)
2. 21 000 € w przepłaconych funduszach akcyjnych z niskim do średniego ryzyka (które kilka lat temu zostały mi narzucone przez bank, gdy jeszcze nie interesowałem się finansami) - UniEuroSTOXX 50 A: ~9000€- UniGarantTop: Europa III: ~4300€
- UniOpti4: ~5500€
- UniDeutschland: ~3300€ 3. 15 000 € na rachunku Bausparvertrag (łączna suma: 20 000 €, stopa oszczędzania 2,5% (w tym 1% premii lojalnościowej), efektywna stopa oprocentowania kredytu 4,6%) - Schwäbisch-Hall A-Standard
4. 30 000 € na rachunku Bausparvertrag (łączna suma: 100 000 €, stopa oszczędzania 1%, efektywna stopa oprocentowania kredytu 2,3%) - Schwäbisch-Hall Fuchs-Spezial
5. 13 000 € na rachunku Bausparvertrag (łączna suma: 30 000 €, stopa oszczędzania 0,5%, efektywna stopa oprocentowania kredytu 3,5%) - Badenia Via Badenia 500 Classic Finanz
Mój plan:
1. Przełożenie pieniędzy z konta terminowego na krótkoterminową lokatę (1 rok). Z mojego rozumienia, inwestowanie w ETF-y nie ma sensu z uwagi na planowany wydatek w ciągu 1-5 lat. Na koncie bieżącym zostanie ~3 pensje netto.
2. Sprzedanie przepłaconych funduszy akcyjnych, gdy pojawi się korzystny moment, lub najpóźniej gdy będą potrzebne pieniądze na nieruchomość. Plany oszczędzania w tym celu zostały zawieszone (opłata początkowa: 4% wydała mi się zbyt wysoka).
3.-5. W przypadku rachunków Bausparvertrag (które również narzucono mi przez bank) czuję się niepewnie. Na rachunek Bausparvertrag 3. obecnie nie wpłacam więcej, ponieważ przynosi on akceptowalne oprocentowanie i nie powinien być do końca zapełniony.
Pozostałe rachunki Bausparvertrag nadal chciałbym regularnie zasil...