Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Co zrobić z dwoma starymi umowami BHW?

Napisany przez rottbeck2801
Witam wszystkich, Przy sortowaniu starych dokumentów zauważyłem, że mam jeszcze dwa stare puste BSV z podziału umowy. Teraz zastanawiam się, czy mogę z nimi jeszcze coś zrobić? Nie potrzebuję ewentualnych pożyczek, które mogą pojawić się za kilka lat; raczej chodzi mi o ewentualne odsetki. Niestety nie mam już żadnych warunków dotyczących obu. 1. BHW DV3, rozpoczęcie umowy 26.06.2008, saldo 25,56 € 2. BHW DX5, rozpoczęcie umowy 26.06.2008, saldo 0 € Czy to ma jakąś wartość czy po prostu zapomnieć? Z góry dziękuję. Pozdrowienia, Marc

Napisany przez NaTwoim13
Na pewno warto zainteresować się odsetkami kapitału, ponieważ w przypadku rezygnacji z kredytu może istnieć dodatkowy bonus odsetkowy (w zależności od tego, kiedy umowa/umowy zostały podzielone), a także możliwa jest (częściowa) refundacja składek. Po prostu zadzwoń do kasy oszczędnościowo-budowlanej i uzyskaj potrzebne informacje.

Dziękuję najpierw za to. Przed rozmową chciałem zebrać trochę informacji, aby móc coś zrobić z ich odpowiedziami. Nie jestem pewien, czy otrzyma się dokładnie te informacje, których się chce. Na pewno chcą pozbyć się takich starych umów.

Napisany przez NaTwoim13
To nie zmienia faktu, że muszą im przedstawić warunki. Należy zapytać o premię za rezygnację z kredytu, zwrot w postaci akcji i minimalną oszczędność (wymaganą kwotę na koncie), a także maksymalną sumę wpłat rocznych.

Oczywiście.. Dzięki za wskazówki.

Napisany przez fipsi
Jeśli nie potrzebujesz kredytu, otrzymasz również dodatkowe odsetki. To zostało niedawno ustalone. Chociaż powód nie wyraził wyraźnie ani dorozumiewawczo rezygnacji z przyznanej pożyczki budowlanej, 6. Izba Sądu Okręgowego nie uważa tego za konieczne. Zgodnie z § 3 ust. 2 Regulaminu Oszczędności Budowlanych, taka rezygnacja nie jest wymagana. Klauzulę należy interpretować w ten sposób, że oszczędzający ma prawo do dodatkowych odsetek nawet wtedy, gdy nie korzysta stałe z przyznanej pożyczki budowlanej. Sąd Okręgowy cytuje tu słownik Duden (lub Duden online), który pod hasłem rezygnować rozumie nie rościć sobie (dłużej) prawa do czegoś. Warunki otrzymania dodatkowych odsetek są zatem spełnione. Skontaktuj się z Bafin (https://www.bafin.de/DE/Verbraucher/...50196bodyText2) i zatrudnij prawnika. Prosimy również o dalsze relacjonowanie swoich doświadczeń tutaj.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata