Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Jak najlepiej refinansować kredyty?

Napisany przez Stiwie
Cześć wszystkim, chciałbym przenieść bieżące kredyty i chcę ustalić najlepszy sposób postępowania. Krótka historia: Przez długi czas pracowałem w administracji z dość mizernym dochodem netto w wysokości około 1.350€, więc po opłaceniu czynszu, kosztów życia, stałych opłat itp., zostało bardzo mało. Co prawda zostało coś, ale oczywiście chciało się trochę pozwolić. No cóż, tak to się zaczęło i trzeba spojrzeć prawdzie w oczy: zdecydowanie się przeliczyłem. Na szczęście obecnie pracuję na umowie TvöD i mam miesięcznie od 2.000 do 2.200 euro netto. W ciągu ostatnich dwóch lat wziąłem następujące kredyty: CreditPlus Bank: Netto 10.855,52€ (w tym samym 1.253,82€ ubezpieczenie od śmierci! Było to bardzo głupie, wiem), Bruttopreis bei eff. Jahreszins 8,99% 13.454,40€. Netto pozostało 8.700€, a brutto 10.090€. Rata 224,24€ Sigma Kreditbank... Netto 3.500€, bei 11,12% eff. Zins 4.206,00€ brutto. Pozostało brutto 2.944,00€. Rata 105,15€ swk-Bank przez Auxmoney: 1.500 netto, brutto 1.806,72. Rata 40,14€ W przypadku Sigma i swk-Bank szacuję, że łączne niespłacona kwota netto to około 3.800€ (zapytanie zostało wysłane, jeszcze brak informacji, ile musiałbym zapłacić w przypadku całkowitego spłacenia teraz wraz z RVS). Pierwsze pytanie: Jeśli spłacę kredyt w CreditPlus, to powinienem dostać zwrot częściowo składki na RVS? W przybliżeniu, powinienem odliczyć około 700€, co oznacza, że netto musiałbym przenieść około 11.800€. Dotychczas regularnie spłacałem wszystkie raty, w moim raporcie kredytowym znajdują się tylko kredyty z CreditPlus, Sigma i swk-Bank nie są uwzględnione (tylko zapytanie o warunki kredytowe swk-Banku) i moja podstawowa ocena podwyższyła się z ~93% na 96,16%. Teraz moje pytanie: Czy realistyczne jest zakładanie, że otrzymam lepsze warunki w CreditPlus, jeśli się pojawie i przeniosę wszystkie kredyty razem, jeśli... - mam większy dochód netto niż wcześniej - jestem zatrudniony na czas nieokreślony i poza okresem próbnym - regularnie płaciłem wszystkie raty (ponad 1,5 roku) Czy polecalibyście mi inną drogę postępowania? Czy ktoś miał podobną sytuację? Nie chodzi mi o obniżenie miesięcznego obciążenia, ale raczej o zmniejszenie irytującej RVS i stosunkowo wysokich stóp procentowych (szczególnie Sigma) i tym samym ogólnie o mniejsze opłaty odsetkowe. Dziękuję za odpowiedzi!

Napisany przez FloHH
Oczywiście interesująca jest całkowita kwota, którą trzeba przeskładować. Bank Creditplus nie jest szczególnie znany z korzystnych warunków odsetkowych. Połączenie kredytu na dłuższy okres czasu powinno być możliwe na przykład w ING-Diba. Jak długo już trwa pożyczka w Auxmoney? W razie potrzeby można również rozważyć ich refinansowanie. To jednak zależy od innych obciążeń i innych czynników. Czy obecny dochód Ci wystarcza? Jaka jest maksymalna rata kredytu, jaką możesz udźwignąć?

Napisany przez Stiwie
Cześć, Dziękuję za odpowiedź! Jak wspomniałem wcześniej, chodzi o kwotę 11.500€ (+/- 500€). Tak, moje dochody są na tyle wysokie, że mogę sobie poradzić. Obecne miesięczne obciążenie w wysokości 369€ zdecydowanie mogę utrzymać (jednakże tylko przy jednym kredycie), do 400€ byłoby również możliwe.

Napisany przez Hilfe
Zapytam Dibę lub zapytam się, czy chodzi o refinansowanie

Napisany przez Stiwie
Na pewno można się przekwalifikować, chciałem tylko wiedzieć, czy to ma sens i czy ktoś był już kiedyś w podobnej sytuacji

Napisany przez finanzierung
No cóż, jeśli uda Ci się przenieść kredyty na oprocentowanie 3,xx% efektywne, to już bardzo Ci pomoże.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata