- wt lut 12, 2019 10:16 pm
Hej wszystkim,
obecnie zastanawiam się, czy bardziej opłaca mi się uczestniczyć w programie bAV mojego pracodawcy czy też inwestować pieniądze prywatnie w ETF. Od jakiegoś czasu przeprowadzam badania, ale nie mogę znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi na pytanie, ile pieniędzy pozostałoby mi z mojego programu bAV po wszystkich potrąceniach w wieku emerytalnym.
Program bAV jest prowadzony przez fundusz emerytalny (konglomerat DAX). Przybliżone obliczenia wyglądają następująco: wpłacam co miesiąc 240€ ze swojej pensji brutto. Pracodawca dodaje równowartość 40,5€ miesięcznie. W rezultacie rocznie jest inwestowanych około 3385€, które są rekompensowane z ustalonym mnożnikiem.
Przy niezmiennej kwocie przeliczeniowej po 36 latach zgromadziłoby się około 400.000€.
Chciałbym teraz wiedzieć, jakiej netto stopień zwrotu to odpowiada. Dlatego moje pytanie brzmi: Ile z tych 400.000€ faktycznie pozostanie po przejściu na emeryturę? Czy jest prawdą, że około 25% zostanie potrącone na podatki, a 18% na składkę zdrowotną i ubezpieczenie opieki? Czyli z tych 400.000€ pozostanie mi tylko 228.000€? Dodatkowo należy brać pod uwagę inflację i zmniejszenie renty (do 100€ miesięcznie) z tych 228.000€.
Alternatywnie mogę zrezygnować z przekształcenia brutto w programie bAV i zamiast tego inwestować w ETF ze swojej pensji netto. Jeśli nie zamienię 240€ brutto, a zamiast tego wypłacę sobie netto, inwestując 117€ miesięcznie w ETF, przy stopie zwrotu 7-8% przed podatkami/inflacją i około 4% po podatkach/inflacji, doszedłbym do następującej sumy:
240 € brutto = około 117€ netto. 117€ miesięcznie zainwestowane w ETF, przy stopie zwrotu 4% po podatkach/inflacji, okres trwania 36 lat = 113.305 € netto. Czy mój program bAV może konkurować z tym, biorąc pod uwagę wysokie składki ubezpieczenia zdrowotnego, podatki i zmniejszenie renty?
W skrócie: Czy z 400.000€ programu bAV po wszystkich potrąceniach zostanie na końcu więcej niż 113.000€ netto?
Dziękuję za przeczytanie!