Re: Sprzedać Dom jednorodzinny i sfinansować Dom wielorodzinny WHEN + mieszkać w nim samemu) / Wykonalność
Napisany przez Lineup -
- czw lut 14, 2019 12:52 pm
Witajcie,
stoje przed decyzją czy wynająć czy sprzedać Dom jednorodzinny i wykorzystać zysk jako wkład własny do finansowania budynku wielorodzinnego. Posiadam bez obciążeń Dom jednorodzinny (z 1956 roku) o wartości sprzedaży 600 000 € w popularnej dzielnicy mieszkaniowej. Dom jest od niedawna pusty i nie planuję go zamieszkiwać w średnim okresie. Z jednej strony dlatego, że musiałbym codziennie pokonywać 70 km (w jedną stronę) do pracy lub przenieść swój punkt życia. Z drugiej strony obecnie nie jestem gotowy płacić 2000 € lub więcej miesięcznie (potencjalne straty na wynajmie i opłaty dodatkowe) za mieszkanie.
Wynajem domu jednorodzinnego przyniósłby 16 800 € do 18 000 € czynszu rocznie, co nie jest korzystnym współczynnikiem w porównaniu do ceny sprzedaży - domy jednorodzinne zazwyczaj nie są dobrą inwestycją pod względem zwrotu z inwestycji. Stan domu jednorodzinnego jest dobry, nie ma zaległości w remontach, ale w ciągu najbliższych 10 lat powinno zostać zainwestowane około 30 000 € (nowoczesne ogrzewanie i inne drobne prace).
Przy sprzedaży planuję zakupić budynek wielorodzinny z 7 - 10 jednostkami mieszkaniowymi w Kolonii (na terenie A-AA), o wartości około 2 mln € z uwzględnieniem wszystkich kosztów zakupu i rocznego czynszu w wysokości około 90 000 €. Oczywiście bez znacznych zaległości w remontach i bez pustostanów. Odpowiednie obiekty są dostępne.
Moja sytuacja finansowa:
Singiel, poniżej 40 lat
Wkład własny po sprzedaży domu jednorodzinnego: 650 000 €
Depozyt terminowy (rezerwa): 30 000 €
Dochód netto: 32 400 €/rok (z potrąceniem 4800 za firmowy samochód według stawki 1%)
Inne aktywa:
1/2 budynku wielorodzinnego, bez obciążeń: wartość 700 000 € (nie chcę włączać go do finansowania)
Roczna wpływność czynszu z niego: 30 000 € (nie chcę aktywnie włączać go do finansowania)
Moje miesięczne wydatki:
Czynsz: 1000 €
Inne: 700 €
Finansowanie:
Cena zakupu z uwzględnieniem wszystkich kosztów zakupu: 2 050 000 €
Wkład własny: 650 000 €
Kredyt: 1 400 000 €
Dochody z czynszu: 90 000 €/rok (możliwość zwiększenia)
Spłata kredytu 2%
Dodatkowa spłata 0,5% do 1% rocznie jako cel
Ciekawostki:
Planuję zamieszkać w mieszkaniu w nabytym budynku wielorodzinnym przez pierwsze 10 lat. Prawdopodobnie wynajmę je mojej partnerce życiowej i zamieszkam u niej. Jeszcze nie jestem pewien, która ze scenariuszy byłaby najbardziej sensowna.
Mojej partnerki życiowej nie chcę angażować w zakup, dlatego nie wspomniano o jej dochodach, jednak faktycznie istnieją.
Pytania:
- Czy jestem w stanie sprostać takiej finansowaniu?
- Czy ten projekt wydaje się sensowny dla Was?
- Jak radzilibyście sobie z samodzielnym wykorzystaniem mieszkania?
P.S. Mam 10-letnie doświadczenie w zarządzaniu budynkami wielorodzinnymi i dla mnie nieruchomości są doskonałymi obiektami inwestycyjnymi długoterminowymi, o ile spełniają pewne warunki.
Jestem ciekawy Waszych opinii!
Pozdrawiam, Max