Re: Kupno domu w niedalekiej przyszłości, przeprowadzono pierwszą rozmowę, co powinno nastąpić dalej?
Napisany przez zwick -
- czw lut 14, 2019 7:05 pm
Cześć wszystkim,
chcielibyśmy w niedalekiej przyszłości kupić Dom.
Początkiem tego tygodnia odbyła się nasza pierwsza rozmowa z bankiem, aby ustalić, ile możemy faktycznie pozwolić sobie na zakup.
Oto nasze dane:
Ja (34 lata) - 4.000 euro netto (plus około 1.200 euro netto premii)
Ona (34 lata) - standardowo 2.000 euro netto, obecnie dodatkowo 623 euro na zakup materiałów dla dzieci
Dziecko (5 miesięcy) - 194 euro na dzieci
Ponieważ niejasne jest, jak i w jakiej formie będzie pracować moja żona, w moich obliczeniach nie uwzględniłem jej wynagrodzenia ani świadczenia rodzicielskiego. Tak samo, jak mojej premii.
Razem: 4.194 euro netto miesięcznie
Miesięczne wydatki na utrzymanie wynoszą maksymalnie 1.800 euro. Według moich obliczeń wynoszą one nieco poniżej 1.600 euro, jednak od czasu do czasu dochodzi jeszcze jakaś wycieczka, dlatego chciałbym podwyższyć kwotę do 1.800 euro.
Planowane wkłady własne to około 275.000 euro. Ponieważ zawierają one także fundusz od moich rodziców, którego nie chciałem uwzględniać w moim oświadczeniu majątkowym, ponieważ nie zalicza się go do naszego majątku, przy pierwszej rozmowie z bankiem domyślnie przyjęliśmy kwotę 250.000 euro.
Celem rozmowy było ustalenie, do jakiej kwoty bank jest w stanie nas wesprzeć oraz jaka miesięczna rata jest rozsądna. Niestety, pomimo moich miesięcznych przychodów i wydatków, nie otrzymałem propozycji/porady odnośnie maksymalnej kwoty miesięcznej, która powinna zostać nie przekroczona. Poproszono mnie tylko o podanie orientacyjnej kwoty, którą ustaliłem na 1.300 euro (bez dodatkowych opłat).
Na tej podstawie kalkulacje zostały wykonane przez doradcę kredytowego.
Całkowita kwota: 640.000 euro (565.000 euro za Dom, + około 75.000 euro dodatkowych kosztów)
Wkłady własne: 250.000 euro
Kwota finansowania: 390.000 euro
Otrzymałem następującą ofertę:
1) KfW124: 50.000 euro, oprocentowanie nominalne 1,45%, oprocentowanie efektywne 1,48%, termin spłaty z oprocentowaniem do 30.03.2029, miesięczna rata 205,08 euro, początkowa spłata kapitału 3,47%
2) kredyt: 340.000 euro, oprocentowanie nominalne 1,9%, oprocentowanie efektywne 1,93%, termin spłaty z oprocentowaniem do 30.03.2039, miesięczna rata 1.105 euro, początkowa spłata kapitału 2,00%
Po okresie oprocentowania pozostałe kwoty do spłacenia są bardzo wysokie. Planujemy jednak być z wykonywaniem nadpłat (np. premia lub oszczędności) gotowi po 20 latach.
Teraz do moich pytań:
Na razie mamy tylko obliczenia, a nie konkretny przykład. Mimo to spodziewałem się znacznie niższego oprocentowania, zwłaszcza mając tyle wkładu własnego. Czy oprocentowanie jest standardowe na rynku?
Chcielibyśmy spłacić w 20 lat. Czy istnieje rozsądna maksymalna granica cenowa dla zakupu, czy też jest nieobliczalna ze względu na nieznane oszacowanie premii?
Uważacie, że 1.300 euro miesięcznej raty jest odpowiednie?
Jak to funkcjonuje, gdy już znajdziemy właściwy obiekt? W naszym regionie sprzedaż często musi być dość szybka. Otrzymam od mojego banku pismo, w którym zobowiązuje się do finansowania mnie do kwoty x i mogę je przedstawić pośrednikowi? Następnie zajmę się z moim bankiem oraz innymi doradcami finansowymi konkretnym finansowaniem? Czy to właściwe podejście?
Istnieją różne doradcy finansowi? Słyszałem o Interhyp i Dr. Klein. Dr. Klein był mi wielokrotnie polecany.
Również zalecono mi oszczędzanie w ramach planu BSV, który mógłbym już rozpocząć. Czy coś takiego ma sens w dzisiejszych czasach? Chodzi głównie o zabezpieczenie sobie stałego oprocentowania w przyszłości. Koszty otwarcia nie są niskie, a oprocentowanie lokaty nie jest zbyt atrakcyjne (zrozumiałe)
Poniżej informacje, które alwaysmax zazwyczaj gromadzi :-)
1) kredyt budowlany nie wchodzi w grę.
2) Nie ma żadnych zobowiązań kredytowych
3) Planowane jest jedno lub dwoje kolejnych dzieci. (dlatego dochody mojej żony nie są uwzględnione)
4) Mieszkamy w Hamburgu, ale szukamy na północy Dolnej Saksonii
5) Wkłady własne, poza około 50.000 euro w akcjach, które zostaną sprzedane, są w gotówce.
Dziękuję za wasze wsparcie.