Re: Samozatrudniony w publicznej kasie zdrowia, na co powinienem zwrócić uwagę?
Napisany przez Vaceslav -
- śr cze 03, 2009 10:29 am
Hallo,
potrzebuję pilnej porady!
Otrzymywałem ALGII do października 2008 roku. Moja żona pracuje, a od października 2009 roku jej zarobki wzrosły i nie otrzymujemy już wsparcia od ARGE. Od marca 2007 roku jestem zarejestrowany jako osoba samozatrudniona. Próba ta zakończyła się niepowodzeniem, ale nie zrezygnowałem z mojej działalności samozatrudnienia. Od 26 stycznia 2009 roku jestem powołany jako opiekun zawodowy (opieka prawna - samodzielna działalność). Otrzymuję stałą prowizję w wysokości 2 godzin miesięcznie (około 70 euro netto), ale jest ona wypłacana raz na pół roku, czyli dopiero pod koniec czerwca lub na początku lipca. Dodatkowo pracuję jako dozorca od kwietnia 2009 roku, zarabiając 200 euro miesięcznie. Pod koniec kwietnia i do połowy maja uczestniczyłem w badaniu ankietowym jako ankieter na zasadzie samozatrudnienia. W tym samym czasie nasz syn zachorował na ospę wietrzną i musiał być z nim w domu. Moja żona przejęła jego opiekę. Podczas uzasadnienia dla AOK, dlaczego musiała pozostać w domu, podała, że w tym czasie pracowałem od 7 do 15 (co jest prawdą). Następnie zostałem wezwany przez ubezpieczyciela zdrowotnego i zapytano mnie o sytuację, którą również wyjaśniłem, a w odpowiedzi usłyszałem, że jeśli jestem samozatrudniony, nie mogę być ubezpieczony..... Więc trochę poczytałem w internecie i wydaje mi się, że mam poważne problemy. Czy powinienem płacić składkę na AOK, jeśli zarabiam poniżej 360 euro jako osoba samozatrudniona? Czy będą ode mnie żądane opłaty za ubezpieczenie za przeszły czas i od kiedy? Czy mogę pozostać bezrobotny jako główne źródło dochodu i jednocześnie zarabiać trochę jako osoba samozatrudniona? Kiedy działalność samozatrudnienia jest uważana za główny dochód? Proszę, jeśli ktoś się zna, czy mógłby udzielić mi kilku rad... ???
Bardzo dziękuję z góry!