Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy możliwe jest spłacenie finansowania samochodu poprzez sprzedaż samochodu?

Napisany przez LangM90
Mam problem i nie wiem, jak go najlepiej rozwiązać. Mam kredyt samochodowy w wysokości 286€ miesięcznie. kredyt ten jest obecnie ważny do 09/2021, a potem zostanie wymagana ostateczna rata w wysokości 12540€. Posiadam BMW 320xD Touring z roku 2013 i przebiegiem 120 000 km. Problem polega na tym, że nie będę w stanie spłacić kredytu ze sprzedaży samochodu, ponieważ obecne saldo zadłużenia wynosi 21 000€ (tak przypuszczam). Jak mogę najszybciej i najtaniej wyjść z tej sytuacji? Czy możecie mi udzielić jakichś wskazówek? Bardzo żałuję, że w ogóle zdecydowałem się na ten kredyt.

Re: Czy możliwe jest spłacenie finansowania samochodu poprzez sprzedaż samochodu?

Napisany przez EasyD
Pozostała kwota zadłużenia powinna być nieco niższa. Około 19 800 € plus ewentualne odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie. Na co obecnie mogliby Państwo jeszcze liczyć w odniesieniu do samochodu? Czy istnieją jakiekolwiek inne źródła finansowania? Czy jest jakiś kontrakt oszczędnościowy budowlany? Portfolio inwestycyjne? ubezpieczenie? W przeciwnym razie... Nie chcę, żeby to była pierwsza rzecz, którą im napiszę na tym forum... Zawsze skupiają się Państwo tylko na jednej rzeczy, na jednym kontrakcie. To, czego im brakuje, to całościowe spojrzenie na swoją sytuację oraz wynikający z niego ogólny plan...

Napisany przez LangM90
Również moim głównym problemem jest samochód. Myślę, że samochód jest teraz wart może 16000 lub 17000. Jest oszczędnościowy kontrakt budowlany wart około 2000, i to by było na tyle. Potrzebuję oczywiście nowego samochodu po sprzedaży, ale chciałbym taki, który jest tańszy.

Napisany przez EasyD
Wszystkie rzeczy są jakoś ze sobą powiązane. Na przykład, w innym wątku tutaj mowa jest o ich zabezpieczeniu emerytalnym, o ubezpieczeniu od niezdolności do pracy. To są rzeczy, które można tak poukładać, aby z jednej strony miały rozsądne zabezpieczenie, ale dawały im więcej miesięcznej płynności finansowej. Na przykład, aby mieć więcej pieniędzy na spłatę kredytu i pozbycie się go szybciej. I zanim zostanę źle zrozumiany także w tym przypadku. Mają państwo chore zdrowotnie żonę, za którą chcą się zająć odpowiedzialnością. Uważam to za naprawdę godne podziwu i zasługuje na moje najwyższe uznanie! Ale muszę niestety zauważyć, że podchodzę do Państwa podejścia bardziej krytycznie. Patrząc na liczby, ale to nie jest nic nowego, nie spłacą Państwo kredytu w całości. Jeśli opcją jest zamiana samochodu na tańszy, pytanie brzmi, jak to zrobić. Jak mogą Państwo osiągnąć wolność od długów, szczególnie krótko- niż średniookresowo, aby móc wreszcie zaczerpnąć oddechu. Na jakiej zasadzie działa ten kontrakt oszczędnościowy? Oprocentowanie od salda? Kwota oszczędności w ramach budowy kapitału? Nazwa planu? Czy są jakieś inne rezerwy finansowe?

Napisany przez LangM90
To już zostało zwolnione. LBS 6U+ Niestety nie ma innych rezerw. Czy to oznacza, że muszę naprawdę kontynuować spłatę finansowania.

Napisany przez EasyD
Nie musisz koniecznie. Ale alternatywą byłoby wzięcie nowego kredytu, prawdopodobnie na znacznie niższą sumę. Czy to ma sens? Trudno ocenić z daleka, bo brakuje mi pełnego obrazu sytuacji.

Napisany przez LangM90
Jak dokładnie mogę to wyjaśnić? Wziąłem kredyt w 2016 roku (26 000 zł), teraz pozostało mi do spłacenia (21 000 zł) W 2021 roku rata wynosi 12 540 zł. Oprocentowanie roczne 3,49%, o ile dobrze pamiętam.

Napisany przez EasyD
Nie dokonuj oceny kredytu na podstawie całego obrazu. Wziąć pod uwagę całość finansów. Zostaje wspomniane, że pozostały dług powinien być niższy.

Napisany przez LangM90
Czy naprawdę nie możecie mi pomóc? Zarabiam 2200 i zostaje mi może 200€ do dyspozycji. Chodzi mi tylko o to, jaka byłaby najlepsza opcja spłaty kredytu, jeśli samochód nie jest już tyle wart.

Napisany przez EasyD
LangM90 pisze: Chodzi mi tylko o to, jaka byłaby najlepsza decyzja w przypadku spłaty kredytu, gdy samochód nie jest już warty tyle, ile kiedyś.
Wspomniano. Tak, jak wielokrotnie podkreślałem, jest to sensowne podejście tylko w kontekście całościowym. Krągły się w kółko. W tym forum można uzyskać pewne impulsy, ale nie przeprowadza się tutaj kompletnych porad finansowych. Można usiąść razem z pełną dokumentacją dotyczącą Państwa finansów i wszystko spokojnie przejrzeć i omówić. To mój sposób, który, jak doświadczenie pokazuje, pomaga ludziom. Jednak to, co jest oczywiste, nie jest Państwa sposobem postępowania.

Napisany przez LangM90
Nie rozumiem, o co chodzi.
Co ma mój budżet finansowy do tego?
Nie mogę płacić wyższej raty niż obecnie. Max 300€, nie więcej.
Można użyć oszczędności budowlanych, bo mam do dyspozycji 2000€.
Chcę spłacić kredyt tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli muszę sprzedać samochód itp. Ważne, żeby kredyt przestał biec.
Moje pytanie, niezależne od innych wątków. Czy to jest możliwe/opłacalne, czy nie?

Napisany przez EasyD
Ponieważ myślą zbyt jednowymiarowo... Pytanie brzmi, czy istnieje możliwość pozyskania dodatkowej płynności z ich budżetu finansowego? Nie jestem w stanie tego ocenić, ponieważ nie znam tego budżetu. Bez tego ogólnego obrazu, przynajmniej ja nie jestem w stanie znaleźć dla nich najlepszego rozwiązania. Może jednak inny kolega odważy się to zrobić?!

Napisany przez LangM90
Tak, mogę państwu zupełnie szczerze powiedzieć, że nie jestem w stanie jeszcze bardziej oszczędzać, ponieważ już wszędzie, gdzie tylko mogę, oszczędzam. Jak już mówiłem, mogę maksymalnie płacić 300-350€ miesięcznie, ale to jest już maksimum.

Napisany przez EasyD
LangM90 pisze: Mogę państwu 100% powiedzieć, że nie jestem w stanie oszczędzić już nigdzie, ponieważ oszczędzam wszędzie, gdzie tylko mogę.
I w to wątpię. Tylko na podstawie dotychczasowych informacji dotyczących ubezpieczenia OC, ubezpieczenia samochodu, sytuacji pani żony. Jestem dość pewien, że istnieją jeszcze niewykorzystane możliwości. Może pan być naprawdę miłym facetem... Ale jeśli będziesz kontynuował swoją drogę bez profesjonalnego wsparcia, to widzę ciemną przyszłość! I to przynajmniej z mojej strony jest wszystko, co można tu w tym forum napisać.

Napisany przez LangM90
Więc moje ubezpieczenie na życie jest ustalone zdecydowanie za nisko, to prawda, jeśli chodzi o ubezpieczenie samochodu, skorzystałem z usług brokera, który wybrał dla mnie najtańsze ubezpieczenie z dobrym stosunkiem ceny do jakości (którego używam od listopada zeszłego roku). Zmieniam ubezpieczyciela samochodowego co roku. Co do mojej żony, nie musicie się martwić. Przekazuję jej comiesięczną kwotę na zakup jedzenia, ubrań itp.

Napisany przez brainy
LangM90 pisze: Chcę pozbyć się kredytu tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli muszę sprzedać swoje auto itp. Najważniejsze, aby kredyt nie był już obowiązujący tak długo. Moje pytanie, poza innymi wątkami. Czy to możliwe/opłacalne czy nie?
Jakim sposobem? Czym? Twoje auto zawsze będzie warte mniej niż kredyt. A gdy zaczną się drogie naprawy, pojawi się także rata balonowa. refinansowanie już nie będzie możliwe, ponieważ auto stało się zbyt stare i bezwartościowe. Znowu trzeba będzie kupić dość drogie auto, bo w innym przypadku różnicy między wartością pozostałą a ratą balonową nie będzie można dokonać refinansowania. Sprzedawca chce zarobić na tym ryzykownym finansowaniu. Prawdopodobnie tak będzie wyglądało Twoje całe życie. Auto na kredyt. To nie może być błędne, skoro inni pokazują to samo.

Napisany przez LangM90
refinansowanie kredytu mogę spłacać ponownie. Niestety muszę tylko wziąć kredyt na dowolny cel. Nie muszę robić refinansowania przez BMW.

Napisany przez damario89
Aby przedstawić to prostym i zrozumiałym sposobem, co EasyD ma na myśli. Nie warto otwierać wątku tutaj dotyczącego finansowania samochodów i szukać informacji o emeryturze w innym miejscu. Wszystko jest ze sobą powiązane. Jeśli potrzebujesz pomocy, powinieneś wszystko zebrać w jednym miejscu i przedstawić. Czy chcesz to zrobić tutaj na forum, to tylko ty możesz wiedzieć. A zebranie oznacza przegląd wszystkich przychodów i wydatków.

Napisany przez LangM90
Tutaj jest tabela z moimi dochodami/wydatkami i tym, co zostaje na końcu miesiąca. Moje miesięczne wynagrodzenie zawsze jest zmienne. Jak już wspomniałem, jestem jedynym żywicielem rodziny. Wprowadziłem do tabeli 4 różne scenariusze. Obecnie moje ubezpieczenie jest w wysokości 27,0€. Kwota 65€ zostałaby dodana, gdybym wykupił inne ubezpieczenie z wyższym zabezpieczeniem. (Ok. 90-95€ miesięcznie). Również nie mam ETF-ów, ale dla przykładu obliczyłem oszczędności w wysokości 25€, aby zobaczyć, jaki wpływ to ma.

Napisany przez damario89
Najlepszym zabezpieczeniem na starość jest brak długów. Do czasu spłacenia długów nie sugerowałbym oszczędzania na ETF-y, a nawet zastanowiłbym się, czy warto teraz zawierać dodatkowe ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa. Telefony komórkowe wydają mi się bardzo drogie, można już dostać je za 13€ za umowę z wystarczającą ilością GB i pakietem rozmów. Co oznacza konto oszczędnościowe 200? Czy coś na nim znajduje się? Masz do niego dostęp? Czym jest reszta gotówki? A co oznacza tygodniowa wolna kwota? Czy w czynszu zawarte są już opłaty dodatkowe? Jeśli nie, to gdzie można je znaleźć? Twoim celem powinno być konieczne spłacenie pełnej kwoty na koniec okresu kredytowego. Masz na to jeszcze 30 miesięcy i potrzebujesz 12540€, czyli 418€ miesięcznie. Skoro nie masz takiej kwoty, niestety nie uchronisz się przed kolejnym kredytem. Sprzedaż samochodu raczej tylko spowoduje dalsze straty. W każdym razie teraz musisz oszczędzać, oszczędzać, oszczędzać, aby zbliżyć się jak najbardziej do spłaty zadłużenia. Jeśli kiedyś spłacisz swoje długi, powinieneś najpierw zbudować finansowy poduszke z 4 wynagrodzeń netto. Dopiero potem możesz myśleć o inwestycjach w ETF-y.

Napisany przez LangM90
Więc moja umowa trwa niestety do 2021 roku. Umowa mojej żony zostanie teraz anulowana, a podpisana zostanie nowa. Oczywiście o wiele tańsza. Musi to być na pewno sieć Telekom. Restgeld to kwota, która pozostaje na koniec miesiąca, a week free disposal to właściwie Restgeld podzielone przez 4 (tygodnie), aby wiedzieć, ile mogę wydać tygodniowo. Oszczędnościowe konto to kwota, którą odkładam co miesiąc na rachunek oszczędnościowy. Koszty dodatkowe są już zawarte w kwocie 400. Myślałem o wybraniu innego ubezpieczenia na życie, ponieważ im dłużej czekam, tym droższe będzie, ponieważ się starzeję.

Napisany przez damario89
Dlaczego musi to być sieć Telekom? Kto na to stać.... Co oznacza to, co możesz zużyć? Chcesz teraz oszczędzać i spłacać kredyt, czy chcesz konsumować? Ile masz na koncie oszczędnościowym? Czy możesz za jego pomocą uregulować swoje zaległe płatności? W dalszym ciągu brakuje w twoim wyliczeniu kosztów takich jak internet i ubezpieczenie mieszkania.

Napisany przez LangM90
Musisz wiedzieć, że mieszkamy u teściów na oddzielnym piętrze. W cenie 400€ jest także Internet. Telekom jest konieczny, ponieważ mieszkamy na wsi (prawie w Austrii). Tutaj nie działa O2, Eplus ani inne sieci. Z trudem działa Vodafone. Z pozostałych pieniędzy planuję kupić coś do jedzenia w pracy (jako rzemieślnik). Te pieniądze nigdy nie zostaną całkowicie wydane i reszta trafi z powrotem na konto oszczędnościowe. Niestety prowadzę to konto oszczędnościowe dopiero od końca zeszłego/ początku tego roku. Na koncie znajduje się tylko 600€. Oszczędności budowlane zostały wypłacone (tam było 2000€).

Napisany przez 2titan1981
Przynajmniej zacznij od prowadzenia budżetu domowego. Musicie go jednak znacznie ulepszyć, aby zidentyfikować potencjalne oszczędności, tj. wpisywać wszystkie dochody brutto i odejmować wszystkie potrącenia, takie jak podatki, składki zdrowotne, składki emerytalne itp. Dokładnie to samo dotyczy wydatków - stawki ryczałtowe nie pomogą osiągnąć celu. Lepiej wpisywać rzeczywiste wydatki na jedzenie, picie, odzież, tankowanie, poszczególne umowy telefoniczne - to pozwoli znaleźć i zidentyfikować pożeraczy budżetu znacznie szybciej i skuteczniej. Ważne jest również rozdzielenie opłaty za wynajem mieszkania i kosztów dodatkowych, takich jak woda, prąd, śmieci, ogrzewanie itp. Należy również dokładnie monitorować wszystkie ubezpieczenia i prowadzić ich osobne rejestry. Dzięki temu można dość łatwo dowiedzieć się, gdzie można oszczędzać, aby spłacić kredyt tak szybko, jak to możliwe, a jednocześnie zbudować odpowiednią poduszkę finansową na koncie oszczędnościowym i być może rozważyć ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, jeśli można przewidzieć spłatę kredytu przed końcową sumą.

Napisany przez spassinnebacken
Miesięczne rachunki wyraźnie nie oferują oszczędności. Z wątku wynika również, że wsparcie finansowe ze strony żony wydaje się mieć uzasadnienie. Jeśli koniecznie chcesz korzystać z sieci Telekom, możesz rozważyć zakup karty prepaid, która jest również dostępna za niewielką opłatę. Odstąpiłbym od ubezpieczenia od niezdolności do pracy, obecnie najważniejsze jest przejście z miesiąca na miesiąc. Brakuje Ci pieniędzy na zabezpieczenie się. Co do Netflixa - odradzam. Po prostu brakuje na niego środków. Co do samochodu: niestety rata za auto nie pasuje w ogóle do Twoich dochodów. Miałem podobny problem i rozwiązałem go następująco: zamieniłem vana, którego nie potrzebowałem po rozwodzie (i który stał się dla mnie zbyt kosztowny) na mały samochód. Dealer spłacił van i różnicę między tym, co dostał bank za van, a tym, co był gotów zapłacić, doliczył do ceny nowego pojazdu (to bolało). Kwotę tę spłacałem następnie (na 48 miesięcy) z mniejszą miesięczną ratą i z odroczoną ratą końcową. Po uporządkowaniu moich finansów w zeszłym roku zastąpiłem mały samochód tylko nieznacznie większym autem, wpłacając znowu dostępne środki własne i składkę, co pozwoliło mi teraz na niższą ratę miesięczną i bardzo niską ostateczną ratę, znacznie poniżej wartości pojazdu. Moja składka pozwoliła mi naprawić błędy przeszłości, płacąc za to wysoką cenę, tak bywa czasem. W międzyczasie udało mi się już zaoszczędzić na ostatecznej racie. To nie jest optymalne rozwiązanie, wymaga jednak niezachwianej dyscypliny, by koniecznie odkładać pieniądze, bo w innym wypadku nigdy nie wydostaniesz się z ballonu. Jednak moje miesięczne dochody mieszczą się w innej skali, co daje mi trochę więcej swobody (miejsce na dodatkowe oszczędności). Wydaje mi się, że 65 euro tygodniowo na jedzenie, ubrania i kosmetyki to bardzo ciasny budżet. Może to się sprawdzić, jeśli jesteś dyscyplinowany. Może jednak źle to interpretuję, biorąc pod uwagę, że koszty żywności i ubrań żony są już uwzględnione. Co do ETF-ów, radziłbym Ci na razie nie angażować się. Masz zupełnie inne problemy. Odkładaj, jeśli cokolwiek zostanie (ale trzymaj to na koncie, a nie w arkuszu kalkulacyjnym), na konto oszczędnościowe i staraj się budować rezerwę. Porada co do prowadzenia budżetu jest bezcenna. Rejestruję wszystkie wpływy i wydatki za pomocą aplikacji. To daje mi dużo dyscypliny, bo poza swoimi szacunkami staram się zdać sobie sprawę, ile faktycznie wydaję i potrzebuję.

Napisany przez LangM90
Przestawiłeś to błędnie. Na przykład 65 € jest dostępne co tydzień, więc z tych 500 € dla mojej żony wszystko będzie opłacone razem. Jedzenie / kosmetyki itp. Nie mogę powiedzieć, jak składają się opłaty dodatkowe. Uzgodniliśmy z teściami kwotę 400 € za czynsz + telefon itp. Nie chciałem się na to zbytnio skupiać. Powiedziałbym, że te koszty w tabeli to wszystkie koszty stałe, a nie ryczałtowe. Te 500 € będą zawsze takie same, a jeśli chodzi o tankowanie, wystarcza mi jedno uzupełnienie 70-80 € miesięcznie. Nigdy nie będę w stanie dokładnie to zapisać do euro. W końcu zawsze był dla mnie ważny fakt, żeby przetrwać miesiąc z dostępnymi pieniędzmi. Zresztą, zawsze będą to płatności z góry, wszystko inne jest po prostu za drogie.

Napisany przez EasyD
Jeśli zamierzacie poruszyć ten temat ponownie, proszę nie zapomnijcie, że LangM90, jeśli dobrze rozumiem z innego wątku, spodziewa się wkrótce potomstwa. W ogólności, moim zdaniem, wokół sytuacji jego żony jest wiele niewyjaśnionych kwestii. Mowa tu o prawie do renty z tytułu niezdolności do pracy?

Napisany przez 2titan1981
LangM90 pisze: Nie będę w stanie dokładnie to rozliczyć na euro.
Ale powinieneś. Każdy grosz, o którym nie wiesz, gdzie trafia, jest ważny. To jest sztuczka oszczędzania, trzeba wiedzieć, gdzie każdy pojedynczy grosz idzie w ciągu miesiąca. Można zadać sobie pytanie: czy tego potrzebuję?

Napisany przez florianmeier
Znalezienie kobiety z kieszeniówką w wysokości 500 EUR jest dość drogie.

Napisany przez LangM90
To nie jest kieszonkowe. To jest utrzymanie dla nas wszystkich. To nie jest przeznaczone dla niej do roztrwonienia. Tak naprawdę jest odpowiedzialna za podtrzymywanie rodziny tymi pieniędzmi.

Napisany przez 2utopus
LangM90 pisze: Niestety mój kontrakt jest ważny do 2021 roku.
Czyli w tym roku właśnie go podpisałeś? Być może istnieje możliwość odstąpienia od umowy? Czy można spłacić więcej w przypadku kredytu samochodowego niż przewidziano, czy to nie jest możliwe?

Napisany przez LangM90
Przepraszam, miałem na myśli maj 2020 Dodatkowe spłaty są z pewnością możliwe, ale na pewno wiążą się z dodatkowymi kosztami.

Napisany przez 2utopus
LangM90 pisze: Przepraszam, miałem na myśli maj 2020
A umowa została już wypowiedziana? Inaczej można to łatwo zapomnieć i znowu jest się związany na co najmniej 12 miesięcy... Cytat LangM90 Sondertilgungen są z pewnością możliwe, ale na pewno wiążą się z dodatkowymi kosztami. Żadnych domysłów - co jest napisane w umowie? O jakiej stopie procentowej mówimy tutaj? Jak wysokie były koszty za ostatnie dwa lata na opony/hamulce/naprawy/inspekcje/TÜV? -> przelicz na miesiąc. W przeciwnym razie pozostałoby ci w miesiącu: ETF 25 + konto oszczędnościowe 200 + inna ubezpieczalnia 65 + pozostałe pieniądze 264 - 554€ -> Czy w ciągu ostatnich 4 miesięcy średnio mogłeś dodatkowo spłacić 723€ miesięcznie? - Co z tym się stało w przeszłości? Roztrwonione?

Napisany przez LangM90
To w przeliczeniu na miesiąc to około 30-35€. (Konserwacja samochodu przez ostatnie 2 lata) W tym roku potrzebuję nowych opon. Nie wydałem tego na nic innego, po prostu problem polega na tym, że stopniowo muszę kupować meble, ponieważ przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania i nie mieliśmy jeszcze żadnych mebli. Teraz brakuje tylko kilku drobiazgów, które tym zapłaciłem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata