Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy opłaca się zrezygnować z umowy Riester przed czasem, czy lepiej zostawić ją do emerytury, która nadejdzie za 35 lat?

Napisany przez David84
Cześć wszystkim, potrzebuję fachowej pomocy. Już się nie orientuję ☹. Na początku 2013 roku podpisałem umowę o oszczędzaniu na budowę z zamiarem późniejszego wykorzystania jej do remontu naszej nieruchomości. Teraz chcieliśmy to zrobić, ale nasz (nowy) doradca odradził nam to zrobić. Bausparriester może zostać wykorzystany jako pożyczka lub środki pieniężne po przeznaczeniu tylko do adaptacji do wieku (płaska kabina prysznicowa, winda schodowa, itp.), bez wywoływania niekorzystnych skutków dla ulg. Środki z konta Riestervertrag nie mogą być wykorzystane na ocieplenie domu, ponieważ nie jest to zgodne z wymogami wiekowymi -> co wiązałoby się z utratą ulg. Musiałbym zwrócić wszystkie ulgi podatkowe i dodatki. Kiedyś mówiono nam inaczej... albo tego nie ujawniono ☹... ale też nie zweryfikowałem. Czy to wszystko jest prawdą? Czy nie ma sposobu na wykorzystanie środków z zatwierdzenia BSV do remontu bez negatywnych konsekwencji dla ulg?! Nasz doradca powiedział, że sensownym posunięciem byłoby zamrożenie starej umowy i niekontynuowanie oszczędzania, aby cieszyć się kilkoma euro za 35 lat. Przemyślałem to wszystko i zastanawiam się obecnie, czy nie powinienem jednak zerwać umowy na oszczędzanie na budowę. Przygotowałem porównanie: 1. Opcja: Pozostawiam umowę do mojej emerytury. Około 12000 euro po 35 latach według dzisiejszych standardów i zakładając stopę inflacji 2% rocznie będą warte tylko 6479 euro. Płacę teraz co roku 15 euro opłaty za prowadzenie konta = 525 euro w ciągu 35 lat. 12000 euro rośnie o 2% rocznie na moim koncie mieszkaniowym. To muszę spłacić w momencie przejścia na emeryturę. Nasz doradca powiedział, że kwota po 35 latach prawdopodobnie spadnie poniżej pewnej wartości X i nie będę musiał opodatkować tych 2%?! Wyliczając wszystko razem (6579-525-x z konta mieszkaniowego), te 12000 euro po 35 latach będą warte „tylko” 6054 (-x) euro. 2. Opcja: Wypowiadam umowę oszczędzania na budowę i wypłacam pieniądze. Wypłata 12000 euro na moje konto (co skutkuje utratą ulg)Zwrot dodatków od 2013 roku: około 1000 euroZwrot ulg podatkowych za lata 2013-2018: około 3000 euroOprocentowane środki z konta mieszkaniowego: Czy też muszę to zwrócić dzisiaj, czy będzie to również poniżej tej wartości za 35 lat? Sumując wszystko, otrzymuję wartość pozostałą 8000-x euro. Czy moje obliczenia są prawidłowe, że rzeczywiście zerwanie umowy jest bardziej opłacalne? To byłoby dzisiejsze oszczędności na poziomie około 2000 euro. Czy może pominąłem inne czynniki? Będę wdzięczny za wasze opinie i sugestie.

Re: Czy opłaca się zrezygnować z umowy Riester przed czasem, czy lepiej zostawić ją do emerytury, która nadejdzie za 35 lat?

Napisany przez 2utopus
konto oszczędności na cele mieszkaniowe zaczyna działać dopiero po wykorzystaniu pieniędzy na spłatę. Moim zdaniem teraz nie można uwzględnić inflacji - chodzi o obecną sytuację. Możesz również przenieść środki zachowując dofinansowanie na inny produkt związany z systemem Riester - na przykład plan oszczędnościowy z funduszem Riester (ETF) itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata