- śr lut 20, 2019 12:58 pm
Cześć wszystkim,
stoję przed pytaniem, czy powinienem zabezpieczyć moje kredyt hipoteczny za pomocą umowy oszczędnościowej Wohnriester-Bauspar lub kontynuować moje istniejące depozyt Rieser w Union Investment.
Mój kredyt jest świeżo zaciągnięty i będzie trwał 15 lat.
Bez dodatkowych spłat po 15 latach pozostałoby około 100 000 EUR. Jednakże, wynajmuję również mieszkanie, więc planuję dodatkowe spłaty. Dlatego też pozostała kwota będzie jeszcze mniejsza.
Moja istniejąca Profi Rente w Union Investment wynosi obecnie 10 000 EUR. Jeśli przez 15 lat wpłacam roczną kwotę 2100 EUR na Riester, to wpłacę 31 500 EUR. Razem w tym kontrakcie znajduje się już 41 000 EUR.
Ryzyko pozostałej kwoty jest więc znośne. Dlatego myślę, że pieniądze na koncie oszczędnościowym przez 15 lat przy około 0% oprocentowaniu nie przynoszą żadnych zysków, poza opcją na uzyskanie korzystnego kredytu mieszkaniowego.
A w przypadku depozytu przynajmniej istnieje szansa, że przez 15 lat będzie mógł pracować i może nawet nieco dodatkowo zarobić.
Czy widzę to dobrze, że sensowniejsze jest kontynuowanie dotychczasowej ProfiRente?