Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Przesunięcie zadłużenia 150 000 euro

Napisany przez NurIch79
Cześć, chętnie zadam pytanie: Poprzez moją dobroć (głupotę) wpadłem w pułapkę zadłużenia (150 000 €). 2 kredyty, długi wobec rodziny. Moje główne bank zalecił mi skonsolidowanie lub scalenie dwóch kredytów, które miałem w innych bankach z doskonałymi warunkami (520 € miesięcznie + 670 €). Zgodziłem się na ofertę i podpisałem bez dostarczenia dokumentów - ponieważ była to tylko prośba - za pomocą urządzenia do podpisywania elektronicznego. Dzień później jeden kredyt został spłacony, nie ma możliwości odwołania! Dokumenty dotyczące tego zostały wysłane do mnie dopiero 4 tygodnie później po kilku rozmowach telefonicznych. Nowe koszty: 812 € + 670 €. Czy widzisz możliwość konsolidacji tutaj? 150 000 €, wtedy mógłbym połączyć kredyty i nie miałbym więcej długów wobec rodziny. Mogę spłacać 1 200 € miesięcznie. Mam stałą pracę główną i dodatkową. Serdeczne pozdrowienia i z góry dziękuję

Napisany przez EasyD
Jak dokładnie mogę sobie wyobrazić to scenariusz? Masz umówioną wizytę w swoim domowym banku. Bankowiec spontanicznie proponuje refinansowanie i poprzez podpisanie na podpisaniu elektronicznym kredyt 1 (z ratą miesięczną 520 €) zostanie zrefinansowany w banku domowym (z ratą miesięczną 812 €). kredyt 2 w wysokości 670 € pozostaje bez zmian. Jednak pełnomocnictwo do spłaty i umowa kredytowa w banku domowym nigdy nie zostały podpisane? Przepraszam, ale brzmi to trochę absurdalnie. Pomijając kwestię prawa do odstąpienia od umowy. Który bank jest ich domowym bankiem? Więc... Zakładając, że tak się stało, jak opisujesz. Wtedy zrobiłbym wszystko, co w mojej mocy, aby odwrócić tę sytuację.

Napisany przez NurIch79
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Niestety, sytuacja wyglądała dokładnie tak. Moje główne bankowe (Stadtsparkasse) zaproponowało mi refinansowanie obu kredytów. Podpisałem na Sign-Padzie, a mój wówczas obecny doradca, który niedawno skończył szkolenie, zapewnił mnie, że to tylko zapytanie, dokumenty otrzymam w razie jakiejkolwiek decyzji. To było w zeszłym roku w czwartek. W sobotę miałem w skrzynce listowej pismo z informacją o spłacie kredytu w innym banku. Telefon do dobrego banku: kredyt spłacony, z powodu nowego kredytu nie ma możliwości refinansowania. Bank domowy: może zostać spłacony tylko jeśli zostanie spłacony... Spędziłem godziny na rozmowach telefonicznych, bez skutku. Potem usłyszałem, że mój wówczas obecny doradca już tam nie pracuje i nikt nie słyszał rozmowy. Jednak podpis (elektroniczny) jest już dostępny.

Napisany przez EasyD
W umowie, którą już otrzymali, konieczne jest podanie informacji o pozasądowym postępowaniu skargowym i środkach odwoławczych. W takich przypadkach zalecam skontaktowanie się w tej sprawie z odpowiednimi instytucjami i opisanie szczegółowo całego procesu. Co do samej restrukturyzacji zadłużenia: czy ma sens ponowne refinansowanie czy jest to w ogóle możliwe? Nowa rata na początku nie mówi wiele o jakości umowy. W przypadku kolejnej restrukturyzacji mogą Państwo ponadto zapłacić 1% kary za wykupienie przed terminem. Byłoby to ogromne marnotrawienie pieniędzy, gdyby okazało się, że umowa z ich bankiem jest w pełni zgodna z prawem. Jeśli chcą, chętnie przyjrzę się Państwa umowie bez zobowiązań.

Napisany przez NurIch79
Opisałem to już bezskutecznie. Oświadczenie: „Niestety nie brałem udziału w tej rozmowie. Szkoda, że nie przebiegła zgodnie z Państwa oczekiwaniami.” Dokumenty dotarły również dopiero po upływie terminu na złożenie sprzeciwu. Sprzeciw został jednak złożony już wcześniej bez dokumentów. Następnie, po dwóch tygodniach walki i kilku telefonach, jestem „zmęczony”. To już było trochę czasu temu, ale koszty obu kredytów plus debetu, który jest przez to nadszarpnięty, sprawiają, że ledwo mogę oddychać. Według banku mogę spłacić kredyt w dowolnym momencie bez dodatkowych opłat.

Napisany przez NurIch79
Hm... To bardzo dobry pomysł. Dotychczas opisałem to nowemu doradcy. Sama na to nie wpadłam. Jutro, albo później, od razu poszukam punktu skarg i jeszcze raz opiszę sytuację. W przeszłości bezskutecznie zgłaszałam ten przypadek do dobrej banku, a także do dwóch innych banków w nadziei na rzeczywiste połączenie. Chcę i będę płacić! Od tego momentu... Jak tylko coś tutaj załatwię, zmienię bank!

Napisany przez EasyD
Niestety nie jest jasne, co dokładnie podpisali Państwo na ślepo. Prawo do odstąpienia od umowy rozpoczyna się na przykład dopiero po otrzymaniu dokumentów. Tak jak opisujecie, nie wygląda na to, że było tak postawione, co sprawia, że nie jest to zgodne z prawem. Problem może jednak polegać na tym, że podpisali Państwo otrzymanie wszystkich dokumentów. Jeśli instytucja skarg i reklamacji w banku nie reaguje w sposób adekwatny, należy zwrócić się do kolejnej instancji.

Napisany przez 2utopus
Dlaczego powinno to zostać połączone? Jakie są warunki przed i po?

Napisany przez NurIch79
Mój ówczesny doradca bankowy powiedział mi, że wszystko musi działać z jednego źródła. Dziś wiem, że chodzi zawsze tylko o interes i dałem się oszukać. Wcześniej miałem dwa kredyty o łącznej miesięcznej racie nieco poniżej 1.200€. Teraz, z nowym kredytem, wynosi to około 1.500€ miesięcznie.

Napisany przez 2utopus
Jeśli to przynajmniej spowoduje zwiększenie spłaty i szybsze spłacenie długu, to może być akceptowalne. Czy na kwotę została nałożona opłata za wcześniejszą spłatę kredytu, ubezpieczenie od niespłacenia długu, koszty związane z hipoteką/notariuszem, a może nawet podniesiono oprocentowanie?

Napisany przez NurIch79
Miałem tylko spłaconą pożyczkę na dużo gorszych warunkach i z wyższymi ratami!

Napisany przez peer
To jest pytanie. Wyższa stopa nie oznacza automatycznie gorszych warunków. Być może okres kredytowania jest krótszy, być może oprocentowanie jest korzystniejsze, jednak spłata kapitału jest wyższa...

Napisany przez NurIch79
Niestety nie

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Nur Ich, czy możesz konkretnie udowodnić, że otrzymałeś dokumenty umowy znacznie później? Nawet po upływie terminu na złożenie sprzeciwu? To jest coś, co trzeba rzucić bankowi w twarz. Liczą się jednak tylko dowody. Z tego, co wiem, nawet w przypadku SignPad musisz otrzymać dokumenty umowy na twoje potrzeby natychmiast, a nie dopiero po 2 tygodniach.

Napisany przez NurIch79
Nie dostałem nic w dniu podpisania. Dopiero po tym, jak zadzwoniłem, gdy wszystko było już załatwione, dostałem dublikat.

Cześć NurIch79, kiedy dokładnie otrzymałeś dokumenty po podpisaniu? Czy cała sprawa z weryfikacją danych jest zrozumiała dla osób trzecich?

Napisany przez NurIch79
W ten weekend przeszukam wszystkie dokumenty i dam znać. Czy mogłaby mi odpowiedzieć, jako bankier, na jedno pytanie: można dostać dużą sumę pieniędzy pożyczki bez zabezpieczenia. Raty są ogromne. Konsolidacja byłaby dużo tańsza, ale nikt mi tego nie umożliwia. Oczywiście, z poręczycielami lub wspólnym wnioskiem! Ale JA nie mam takiej możliwości. Nie rozumiem tego!

Cześć NurIch79 Generalnie każdy przypadek jest inny. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o dużą kwotę bez zabezpieczenia, ponieważ wiarygodność kredytobiorcy jest bardzo ważna. W przypadku kredytów ratalnych zazwyczaj limit wynosi około 50 000 EUR lub maksymalnie 75 000 EUR. Kwotę 150 000 EUR bez zabezpieczeń można uzyskać jedynie w przypadku kredytów firmowych. Czy rozmawiamy teraz o kredycie ratalnym? Czy to prawda? kredyt ratalny na kwotę 150 000 EUR?

Napisany przez NurIch79
Tak, tutaj chodzi o kredyt ratalny.

Cześć NurIch, 150 000 EUR to naprawdę dużo.
1 200 EUR miesięczna rata jest tutaj zdecydowanie za niska.
Najlepiej sprawdź, czy ktoś z Twojego otoczenia mógłby udostępnić Ci nieruchomość na 5 lat.
To by bardzo pomogło.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata