Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wypowiedzenie finansowania budowlanego w celu połączenia/łączenia i zabudowania/rewitalizacji działek.

Napisany przez BiancaSing
Cześć, W 2017 roku zakupiliśmy 2 działki. Jedną działkę zapłaciliśmy gotówką, drugą działkę sfinansowaliśmy poprzez ING DiBa. Pierwotnie planowaliśmy zachować drugą działkę jako rozszerzenie ogrodu do pierwszej działki i sprzedać ją, gdy dzieci dorosną, dlatego wybraliśmy zobowiązanie z oprocentowaniem na 10 lat. Teraz jednak chcemy wykorzystać drugą działkę do optymalnej zabudowy, czyli połączyć obie działki, wybudować na nich i następnie sfinansować. Teraz ING DiBa nie zgadza się na zerwanie umowy (chcemy zapłacić opłatę za wcześniejsze wyjście). Zgodziliby się na połączenie, ale wtedy faktycznie dostaną działkę "w prezencie" i pozostaną z kwotą 80 000 EUR na pierwszym miejscu w III oddziale na znacznie większej działce. Budowa domu będzie kosztować znacznie więcej niż kredyt ING DiBa (który sfinansował tylko zakup działki i który ma być oprocentowany na 25 lat - to nie jest oferowane przez ING DiBa. Musiałbym więc sfinansować budowę całościowo dalej, co w ogóle nie ma sensu! Czy naprawdę nie ma możliwości wykupienia ING DiBa z tej sytuacji? Rozważam zasięgnięcie porady prawnej w tej sprawie. Dziękuję

Re: Wypowiedzenie finansowania budowlanego w celu połączenia/łączenia i zabudowania/rewitalizacji działek.

Napisany przez Hilfe
Umowy są po to, aby zostały zrealizowane, ale nie rozumiem was jest problemem. Rozwiązanie: Sprzedaż GS rodzinie i ponowne przekazanie go wam. W tej sprawie skonsultujcie się z notariuszem i doradcą podatkowym w sprawie kosztów. W mojej ocenie to nie jest problem. Druga działka jest oddzielona i obciążona, chcecie zbudować i wybrać długi okres zabezpieczenia na nieobciążonej działce. Oprócz tego, że Diba ma krótszy okres zabezpieczenia, nie widzę żadnych wad. Możecie zrobić dodatkową spłatę tam, kapitał własny to nie jest problem, nie przyniesie wam nic w nowym banku

W takim razie faktycznie nie zrozumiałeś problemu. Te dwie działki mają zostać połączone, aby można było budować na nich ponad granicami działek. Gdybym pozostawił je osobno, co było początkowym planem, nie byłoby problemu.

Napisany przez Hilfe
BiancaSing pisze: W takim razie faktycznie nie zrozumiałeś problemu. Te dwie działki powinny być połączone, aby można było wznosić budynki ponad granicami działek. Jeśli pozostawiłbym je osobno, co było początkowo planowane, nie byłoby problemu.
No dobrze, więc warunki nie są aż tak zawiłe. Czy rozmawiałeś już z urzędem budowlanym, czy nie ma tam żadnych wyjątków? W końcu jesteście właścicielami obu działek i teoretycznie i praktycznie moglibyście sobie pozwolić na zabudowę granic, ale wracając do sedna problemu, jeśli Diba nie zgodzi się, nie macie szans. Najprawdopodobniej sprzedaż jest najlepszym wyjściem, ale to będzie kosztować. Ale jesteście gotowi na to, prawda?

nie, to możliwe tylko po połączeniu działek. Mam teraz spotkanie z prawnikiem, żeby omówić tę sprawę. Chodzi mi także o to, że chcę wziąć pilnie potrzebny kredyt na budowę domu z 25-letnim okresem spłaty oprocentowanym, którego DiBa nie oferuje. W tej sprawie Sąd Najwyższy już 01.07.1997 w sprawie ZR 197/96 napisał o możliwościach wypowiedzenia umowy.....?

Napisany przez Hilfe
BiancaSing pisze: Nie, jest możliwe tylko poprzez połączenie działek. Mam teraz spotkanie z prawnikiem, aby omówić sprawę. Chodzi mi także o to, że chcę wziąć pilnie potrzebny kredyt na budowę domu z 25-letnim okresem kredytowania, którego DiBa nie oferuje. Co do tego, BGH już 01.07.1997 r. zdecydowało o wyjątkowej możliwości wypowiedzenia umowy.....?
W takim razie powinieneś przeczytać wyrok 5 razy, aby go zrozumieć. DiBa nie odmawia Ci zwiększenia kwoty. Po prostu nie może zaoferować 25 lat. Tak samo w Audi nie możesz zamówić nowego BMW....

Właśnie dlatego idę do adwokata. A czy DiBa zatwierdzi zwiększenie, pozostaje na razie do zobaczenia. Faktem jest, że mogę ponieść ewentualną szkodę finansową w wyniku faktu, że po 15 latach będę mieć ryzyko zmiany oprocentowania, gdy będę mieć oferty na 25 lat. I tak po prostu zapytam, jeśli DiBa nie ponosi szkody ze względu na odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, nie rozumiem całej tej dyskusji. Nie chcę zrezygnować bez odszkodowania.

Napisany przez Hilfe
BiancaSing pisze: Dlatego chodzę do prawnika. A czy DiBa zaakceptuje zwiększenie, pozostaje na razie do sprawdzenia. Faktem jest, że mogę ponieść ewentualną szkodę finansową poprzez to, że po 15 latach będę narażony na ryzyko zmiany stóp procentowych, jeśli mam dostępne oferty na 25 lat. A tak po prostu zapytałem: jeśli DiBa i tak nie ponosi żadnej szkody w związku z odszkodowaniem za przedterminową spłatę, to nie rozumiem całej tej dyskusji. Nie chcę ich zwolnić bez odszkodowania.
Mówisz tylko o swojej szkodzie i uważasz, że jesteś w niekorzystnej sytuacji. Bank również poniósłby szkodę na odsetkach. Cóż, powinieneś więc przemyśleć swoje zamiary. Jeśli to nic nie da, będziesz mieć podstawę do rezygnacji.

Dla banki, aby pokryć straty z tytułu odsetek (której straty zresztą nie umknęły :-) ) istnieje rekompensata za przedterminową spłatę. Przecież tak jest przewidziane przez ustawodawcę. Nie staram się unikać jej zapłaty z jakichkolwiek przyczyn. Wręcz przeciwnie, rozumiem, że bank żąda rekompensaty. A jeśli DiBa może mi zaoferować 25 lat, to chętnie porozmawiam z nimi na ten temat. Ale nie może być tak, że muszę finansować 90% jako dług wtórny, jeśli oni stoją przy 10% kwoty kredytu. Zobaczymy, co powie prawnik.

Napisany przez Hilfe
BiancaSing pisze: Dla banki, która poniosła szkody z tytułu odsetek (której szkoda jest zresztą znana:-)), istnieje rekompensata za przedterminową spłatę. Tak przewidział to ustawodawca. Nie staram się unikać płacenia z jakichkolwiek powodów. Wręcz przeciwnie, rozumiem, że bank żąda rekompensaty. A jeśli DiBa może mi zaoferować 25 lat, chętnie z nimi porozmawiam. Ale nie może być tak, że muszę sfinansować 90% kredytu w formie długu podporządkowanego, gdy oni zajmują zaledwie 10% kredytu. Zobaczymy, co powie prawnik.
Tak, zapytaj go, ale nie, to tylko część szkody.

Diba oblicza według metody aktywów i pasywów. Teraz powiedz mi tutaj, że szkoda jest tylko częściowo pokryta. Naprawdę nie powiesz mi, że faktycznie inwestują pieniądze, które otrzymają ode mnie... aktywne działanie byłoby znacznie bardziej realistyczne. Wewnętrzne stopy refinansowania mogą być problemem, ale trudno mi sobie wyobrazić, że refinansują każdą małą pożyczkę zgodnie z terminami.

Napisany przez Hilfe
BiancaSing pisze: Diba oblicza według metody aktywów i pasywów. Teraz powiedz mi tutaj, że szkoda jest tylko częściowo pokryta. Nie będziesz mi tu w pełni tłumaczył, że faktycznie inwestują pieniądze, które otrzymali ode mnie... aktywny/aktywny byłby znacznie bardziej realistyczny. Wewnętrzne stopy refinansowania byłyby potencjalnie problemem, ale nie wydaje mi się, żeby refinansowali każdą małą pożyczkę w terminie kongruentnym.
Następnie przeczytaj ich raport roczny. Używają zabezpieczenia przed ryzykiem stopy procentowej, co jest kosztowne. Nawet jeśli pożyczki znikną, nadal masz swap

Refinansują się wewnętrznie, a maksymalnie zabezpieczają swoje księgi wątpliwe względem obligacji na poziomie portfela. Jednakże na pewno nie robią tego na poziomie pojedynczej pożyczki, a tym bardziej nie na takich kwotach. To, o czym mówię, to wewnętrzne koszty refinansowania, które ewentualnie muszą ponosić jako koszty rozliczeniowe. Jednakże obliczają także koszty przedterminowej spłaty na podstawie różnicy odsetkowej pomiędzy tym, co ja bym im zapłacił, a dochodami z inwestycji (które są praktycznie niskie). To powinno ich kompensować za to, że w rzeczywistości pożyczają pieniądze o 10 punktów bazowych mniej, gdyż stopa spadła o tyle.

Napisany przez Hilfe
No cóż, i tak nie da rady uciec . To jak Dawid kontra Goliath

No cóż, poczekajmy i zobaczymy. Czy wiesz już, jak zakończyła się walka Dawida z Goliatem? ???

Napisany przez NaTwoim13
Cześć BiancaSing, droga do adwokata to właściwa droga, wybierz tutaj specjalistę od prawa bankowego i rynku kapitałowego. Po pierwsze, należy sprawdzić oświadczenie o odstąpieniu od umowy kredytowej pod kątem błędów oraz samą umowę pod kątem błędów formalnych. Po drugie, można ewentualnie złożyć wniosek o odrzucone i odrzucalne pożyczki, co może skutkować prawem do wypowiedzenia umowy zgodnie z §490 BGB. Skontaktuj się po prostu z sebkoch (Sebastian Koch) z tego forum,

Dziękuję. Tak, prawnik specjalizuje się w prawie bankowym, rynku kapitałowym oraz prawie nieruchomości. Zdawało mi się, że połączenie wszystkiego w jedno pomoże :-) Prawo do odstąpienia jest w porządku, ale szczerze mówiąc, chciałbym raczej znaleźć sprawiedliwe rozwiązanie dla wszystkich. Skontaktuję się z Tobą, gdy tylko porozmawiam z adwokatem. Napiszę do Ciebie maila :-)

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Cześć BiancaSing, droga do adwokata jest właściwą drogą, wybierz specjalistę od prawa bankowego i rynków kapitałowych. Po pierwsze, należy sprawdzić omyłki w pouczeniu o odstąpieniu od umowy kredytowej oraz błędy formalne w samej umowie, po drugie, można ewentualnie ubiegać się o odmowę niewłaściwej i nieuzasadnionej pożyczki, w wyniku której z tytułu odmowy może wyniknąć prawo do odstąpienia zgodnie z § 490 BGB. Po prostu skontaktuj się z użytkownikiem sebkoch (Sebastian Koch) z tego forum,
1 wierz, że po 2017 roku globalny gracz nie popełnia błędów w pouczeniach 2 to jest zachęta do oszustwa kredytowego

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc, ogarnij się! Od kiedy stanie się oszustwem kredytowym wystąpienie o pożyczkę, która zostaje odrzucona na przykład ze względu na wysokość lub niespełnienie wymogów dotyczących budżetu domowego? W ogóle sugerować lub myśleć, że miałbym coś takiego proponować w tej kwestii!

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomocy, weź się w garść! Odkąd ubieganie się o pożyczkę, która zostaje odrzucona, na przykład ze względu na wysokość lub niezachowanie norm dotyczących wydatków gospodarstwa domowego, jest uważane za oszustwo kredytowe? W ogóle zachowywać się lub myśleć, że proponuję coś w tym kierunku tutaj!
z drugiej strony można ewentualnie ubiegać się o utopijną pożyczkę do odrzucenia, w wyniku czego może wynikać prawo do wypowiedzenia umowy zgodnie z § 490 BGB. Twoje zdania czy coś w tym stylu? Więc ona ma oszukany sposób na wyjście z tego??? Jako pośrednik / partner handlowy banków ....

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy!!! Tutaj chodzi o konsumentów, o pomoc dla ludzi/klientów! Czy jeszcze nie zrozumiałeś, że TE jest gotowy zapłacić za wszelkie szkody, ale Ing działa arbitralnie? Czy nie jesteś zdania, że konsumentowi również przysługuje to prawo, zwłaszcza że Ing w ogóle nie miałoby problemu z zadowoleniem życzenia konsumenta? Tak, pomoc, dokładnie tak, nie jestem bankiem i moje nastawienie do banków jest takie samo, zaakceptuj to i przestań pisać tyle bzdur. Tutaj nie ma mowy o oszustwie; raczej spróbuj najpierw zrozumieć związki!! Co do twojego pracodawcy, stowarzyszenie konsumentów wspiera tę praktykę dotyczącą prawa do odstąpienia od umowy, czy wiesz dlaczego? Ponieważ prawo konsumenta to nie prawo banków, a zwłaszcza nie jest to jednostronne prawo, zwłaszcza biorąc pod uwagę, jakie kiksy banki popełniły w tej kwestii!!

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomocy!!! Tutaj chodzi o konsumentów, o pomoc dla ludzi/klientów! Czy nadal nie zrozumiałaś, że OP jest gotowy zapłacić za wszelkie szkody, a Ing działa arbitralnie? Czy nie zgadzasz się, że konsumentowi również należy się to, zwłaszcza że Ing nie ruszyłoby się z miejsca, spełniając życzenie konsumenta? Tak, pomoc, dokładnie tak, nie jestem bankiem i moje podejście do banków jest takie samo, zaakceptuj to i nie pisz ciągle takich bzdur, o jakimkolwiek oszustwie nie ma tu mowy, raczej spróbuj najpierw zrozumieć zależności!! Co do twojego pracodawcy, Konfederacja Związków Konsumentów wspiera tę strategię dotyczącą tzw. Widerrufsjoker, i czy wiesz dlaczego? Ponieważ prawo konsumenta nie jest prawem bankowym, a zwłaszcza nie jest jednostronnym prawem, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę, jakie błędy popełniły banki w tej kwestii!!
Ten bank nie działa arbitralnie, lecz zgodnie z wiążącymi umowami zawartymi z klientem. Klientowi teraz nie pasuje, że nie otrzymuje 25 lat usług tej banku (na straganie mięsnym też nie dostaniesz sera) i udzielasz pomocy temu bankowi na szkodę klienta. Ponieważ nie zawierasz żadnych transakcji z bankiem, szkodzisz mu. Chapooo

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy!!!!!!!! Czy oto chodzi, że mógłbym nadal prowadzić interesy, skąd wziąłeś to szalone stwierdzenie? Dlaczego, jeśli chodzi o to, nie mogę pomóc jej w uzyskaniu brakujących pieniędzy od Ing? Dlaczego nie? Otrzymałaby ode mnie dokładnie taką samą stopę procentową, a wiesz co? Nawet dodatkową wartość, czyli specjalistę do pomocy, który znajduje rozwiązania, dba o konsumenta i pomaga, gdy coś idzie nie tak! To jest absurdalne, pomyśl trochę zanim coś napiszesz i stwierdzisz, ponieważ często to wszystko się nie zgadza. Kozioł ofiarny to Ing, bo mogłaby, gdyby chciała, a obiecuję ci, że zrobi, trzeba tylko fachowo pomóc!!

Co oznacza właściwie mir passt es nicht? Chodzi tutaj o to, że zabezpieczenie zwrotu powinno pasować do kredytu. To różna sprawa, czy na koniec okresu oprocentowania 35 tys. EUR jest narażone na ryzyko odsetkowe, czy 250 tys. EUR. To nie ma nic wspólnego z mir passt es nicht, ale jest po prostu irracjonalne z punktu widzenia handlowego, że trzeba podjąć takie ryzyko tylko dlatego, że bank tego nie oferuje. Jeśli pracujesz dla organizacji konsumenckiej, to sama nie mam jasności. Wydaje się, że nie działasz naprawdę w interesie konsumenta, skoro reprezentujesz tylko punkt widzenia banku. Konsument chce zminimalizować ryzyko odsetkowe. A zapomnij o porównaniach z Audi/BMW, kiełbasa/ser czy czymkolwiek innym. Tutaj chodzi o pieniądze, które są bardzo łatwo zastępowalne. Ale wolę skorzystać z porady prawnika niż organizacji konsumenckiej.

Twoja sugestia, aby mi pomóc, polegała na sprzedaży i ponownym zakupie nieruchomości. Nazywa się to fałszywą transakcją i również nie jest tym, co powinno się robić. Rzut kamieniem/złotem w szklarni......

Napisany przez NaTwoim13
On nie oferuje pomocy, nie okazuje zrozumienia, oskarża, wysuwa fałszywe twierdzenia i proponuje coś, gdzie jego własne wypowiedzi zostają obalone! Oczywiście bank działa arbitralnie, ponieważ zna również paragraf 490 z BGB i w przedstawionym przez pytającego przypadku moim zdaniem okoliczności osobiste rzeczywiście tego wymagają, ponieważ sprawiają, że konieczne staje się połączenie nieruchomości, połączenie, które faworyzuje instytucję finansową i krzywdzi konsumenta. I właśnie tutaj paragraf wskazuje na to, że istnieje prawdopodobieństwo skorzystania z prawa do nadzwyczajnego wypowiedzenia umowy, a jeśli takie wypowiedzenie zostanie wydane i zaakceptowane, bankowi nie powstaje z tego szkoda! Dla mnie jest to dowolność, dlatego też można zrozumieć konsumenta, który poszukuje rozwiązań, aby móc stawić czoło tej dowolności. Legitym

Dziękuję. Napisałem do Ciebie e-mail i odpowiem po uzyskaniu opinii prawnej :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata