Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie w wysokości 650 000 euro

Napisany przez Lucifer
Witajcie, jestem ciekawy opinii eksperta na temat następującej sytuacji wyjściowej: Moja żona i ja otrzymaliśmy ofertę zakupu wyremontowanego mieszkania w Monachium (od prywatnej osoby, bez pośrednika). 140 m2 za cenę 700 000 euro. Miesięczny dochód z czynszu wynosi 2500 euro. Mieszkanie ma pozostać wynajmowane i nie zamieszkane przez nas. Jako wkład własny mamy 100 000 euro. Moja żona, zatrudniona w koncernie BMW, ma miesięczne wynagrodzenie netto około 4000 euro. Natomiast ja pracuję jako wolny strzelec od 3,5 roku i osiągam roczny dochód do rozliczenia w wysokości około 160 000 euro. Niestety, nie posiadamy żadnych zabezpieczeń. Nie mamy żadnych innych zobowiązań ani wpisów do rejestrów dłużników itp. Jej matka mogłaby ewentualnie być poręczycielem lub zaoferować swoje mieszkanie jako zabezpieczenie, jeśli to miałoby sens. Czy istnieje w ogóle możliwość pozytywnej decyzji kredytowej przy powyższych warunkach? Czy jest to niemożliwe z powodu braku wkładu własnego i mojej pracy wolnego strzelca? Dziękuję i pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Lucyferze, oto kilka pytań wstępnych, które pozwolą mi dokonać oceny: 1) Czy mieszkasz na wynajmowanym mieszkaniu, jeśli tak, ile płacisz za czynsz? 2) W jakiej branży pracujesz jako wolny strzelec? 3) Czy masz dzieci, albo planujesz założenie rodziny?

Napisany przez Lucifer
Cześć, dziękuję za szybką odpowiedź. 1) Tak, mieszkamy na wynajem i chcemy tutaj pozostać. Czynsz wraz z opłatami: 1350 euro miesięcznie 2) Jestem konsultantem biznesowym (konsultantem SAP dla banków) 3) Nie mamy dzieci i nie planujemy (mam 40 lat, a moja żona 36 lat).

Napisany przez NaTwoim13
W przypadku pozytywnej opinii kredytowej nie będzie żadnych problemów, ta zostanie udzielona. W razie potrzeby ETW może użyć nieruchomości matki jako dodatkowego zabezpieczenia, aby zmniejszyć stopę obciążenia i uzyskać lepsze warunki finansowe.

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Wtedy nie będzie problemów z pozytywną opinią kredytową, zostanie ona udzielona. W razie potrzeby ETW może, jeśli to możliwe i pożądane, zaoferować nieruchomość matki jako dodatkowe zabezpieczenie, dzięki czemu wskaźnik obciążenia zostanie obniżony, co pozwoli uzyskać lepsze warunki.
To jest błąd! Dodanie dodatkowego zabezpieczenia może sprawić problemy w niemieckim Urzędzie Podatkowym w Monachium! Hasło: Możliwość odliczenia odsetek. Nie patrzą na to dobrze! @Lucifer Proszę o kontakt prywatną wiadomością Dziękuję! Proszę!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Lucyfer Ogólnie rzecz biorąc, Twoje podstawowe dane wyglądają dobrze. Dochody są odpowiednie, a także majątek. Trzeba odpowiednio oszacować obiekt, czy jest wart także 700 000 EUR, ale przy tej powierzchni metrażowej na pewno będzie to możliwe. Po zakupie powinieneś opłacić koszty poboczne zakupu i mieć około 140 000 EUR wolnego majątku. Jeśli, tak jak piszesz, tak nie jest, wtedy mieszkanie Twojej matki może zostać dodatkowym zabezpieczeniem. Bez nieruchomości matki jako dodatkowego zabezpieczenia, po zakupie może nie być wystarczającej ilości wolnego majątku. W każdym przypadku trzeba dokładnie zbadać.

Napisany przez Malapascua
Bankkaufmann pisze: Trzeba odpowiednio wartościować obiekt, czy jest wart także 700 000 EUR
Nawet w gównianych okolicznościach jest wart tyle w Monachium.

Napisany przez NaTwoim13
Malapascua, twoje ogólne stwierdzenia są irytujące! Żadnej wartości dodanej! Niemniej jednak każda nieruchomość musi być wyceniona, a nawet w najlepszych lokalizacjach mieszkania z taką samą powierzchnią nie mają takiej samej wartości!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata