Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy wartość Riesterrente jest mniejsza niż wpłacono?!

Napisany przez Germane
Cześć, jestem nowy na forum i moja wiedza na temat ubezpieczeń/emerytur jest raczej ograniczona. Dlatego skorzystaliśmy z pomocy agenta ubezpieczeniowego. Tylko teraz nie jestem pewny, czy to było sensowne. Dziś otrzymaliśmy od naszego ubezpieczenia zaświadczenie na rok 2018 dotyczące naszych rent Riester i byłem nieprzyjemnie zaskoczony. Dane: Kobieta, jedyna zarabiająca, ja mąż objęty ubezpieczeniem rodzinym zajmujący się wychowaniem i domem. Mamy 9-letniego syna. Rent Riester męża: Wpłacony składka w 2018 roku: 60 euro. Podstawowa dotacja 154 euro. Dotacja na dziecko 300 euro. Łączna wpłacona składka na emeryturę: 365 euro. Łączne środki na emeryturze: 2293,19 euro. Jak dotąd wszystko w zielonej strefie. Oto dane mojej żony: Wpłacona składka w 2018 roku: 14xx,xx euro. Podstawowa dotacja 154 euro. Łączna wpłacona składka na emeryturę: 9076,82 euro. Łączne środki na emeryturze: 6968,49 euro. Ponad 2000 euro mniej wartości u mojej żony? Jestem naprawdę zaskoczony. Czy to normalne, że różnica jest tak duża? Jak już powiedziałem, jestem trochę laikiem, ale nie rozumiem tego. Wpłacamy od kilku lat, i moim zdaniem z powodu dotacji powinno być więcej niż to, co wpłaciłem. Mam nadzieję, że potraficie mi to wytłumaczyć/pomóc, ponieważ obecnie rozważam zamarznięcie renty Riester, ponieważ w dłuższej perspektywie składka powinna się zwiększać. Jestem wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrowienia Germane

Napisany przez 2titan1981
istnieje kilka możliwości. W ciągu pierwszych 5 lat umowy opłaty końcowe będą potrącane. Może to prowadzić do niższej wartości. Ponadto, w zależności od rodzaju Riester, fundusze mogły nie wykazywać dobrych wyników, co również mogłoby wpłynąć na niższą wartość. Dlatego najpierw musicie dowiedzieć się, jaką dokładnie umowę podpisaliście. Wtedy można byłoby powiedzieć więcej.

Napisany przez Reibold
Cześć Niemiec, zgadzam się z moim poprzednikiem! Opłaty za zamknięcie lub słaby rozwój funduszu są możliwymi przyczynami tych wartości. Niemniej jednak chciałbym zauważyć, że zazwyczaj nie ma sensu przekazywać dodatku dla dzieci małżonkowi, który nie osiąga dochodu. Jeśli Pani otrzymałaby te 300 €, mogłaby obniżyć swoją własną składkę o 25 € miesięcznie. W rezultacie wsparcie dla Państwa rodziny procentowo wzrosłoby, ponieważ ten sam dodatek byłby wypłacany za niższą składkę własną. 25 € mogliby Państwo zainwestować w inny sposób. A gdyby zawsze tak robili, opłaty za zamknięcie kontraktów emerytalnych Riester byłyby także nieco niższe. Z poważaniem Alexander Reibold Bezpłatne doradztwo finansowe Neuburg nad Dunajem

Napisany przez Germane
Cześć, dziękuję za odpowiedzi. Rentę Riester założono pod koniec 2013 roku, więc strata prawdopodobnie wynika z kosztów założenia. Czy ma sens zmiana rodzaju dodatku na kindergeldzulage, czy też spowoduje to ponowne opłaty za koszty zmiany? Nie rozumiem, dlaczego doradca finansowy nie poinformował mnie o tym, jedyna przypuszczenie jest, że na tym więcej zarobi. Obydwaj mamy w WWK ubezpieczenie Premium FördeRente Protect.

Napisany przez EasyD
Tak bardzo cenię kolegę Reibolda, ale jego stwierdzenie nie jest do końca poprawne. Chociaż dodatek dla dzieci jest przypisany do umowy pośrednio uprawnionego do świadczenia, może zostać potrącony od innej umowy. Zobacz również tutaj: https://www.haufe.de/finance/finance...HI9403616.html Dlatego do obliczenia wymaganego rocznego wkładu małżonka w pełne dodatki obowiązuje następujące równanie: Wynagrodzenie brutto do ubezpieczeń społecznych x 4% - 175 € dodatek dla męża - 175 € dodatek dla żony - 300 € dodatek dla dziecka

Napisany przez Reibold
Cześć Germane i EasyD, Muszę przeprosić! Przeoczyłem, że chodzi o umowę z dodatkowym oszczędzaniem minimalnym! Dobrze, że tu jest kilku specjalistów! Germane, nie musisz zmieniać dodatku dziecięcego. Pozdrawiam Alexander Reibold Wolne doradztwo finansowe Neuburg an der Donau

Napisany przez Germane
Wczoraj rozmawiałem z naszym doradcą finansowym, który sam był zaskoczony, dlaczego majątek jest o 20% niższy niż kwota, którą wpłaciliśmy. Teraz się tym zajmie i odezwie się, jestem ciekawy, jaki powód poda. Opiszę jego stanowisko tutaj i mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie powiedzieć mi, czy ma sens. Oczywiście chcę, aby moje pieniądze się pomnażały, a nie traciły na wartości o 20% w ciągu 5 lat. Dziękuję za pomoc.

Napisany przez BenniG
U mnie liczby również mówią same za siebie... Wartość łączna: obecnie 6.995,27 EUR czerwiec 2018 6.093,68 Kwota gwarancyjna: obecnie 7.618,12 EUR czerwiec 2018 7.370,31 Ponieważ w czerwcu 2018 istniała luka w wysokości 1.300 € tj. 20%, napisałem do ubezpieczyciela, czy zgodziłby się on na częściowe umorzenie opłaty za rozpoczęcie polisy. Ponieważ nie zgodzili się na moją prośbę, postanowiłem zawiesić swoją umowę bez wpłat. Jestem zaskoczony przebiegiem kursu w ciągu ostatnich 9 miesięcy, ale kolejne 600 € byłoby tak naprawdę marnotrawstwem. Dopiero gdy ogólna wartość zbliży się do kwoty gwarancyjnej, będę kontynuował. Byłoby to również potwierdzenie dobrej wydajności funduszu, z którą w ogóle nie byłam przekonana do czerwca 2018 r.

Napisany przez Studi24
Wczoraj rozmawiałem z naszym doradcą finansowym, który był sam zaskoczony, dlaczego nasz majątek jest o 20% niższy niż kwota wpłaty. Teraz się tym zajmuje i się odezwie, jestem ciekawy, jaki powód poda. Zamieszczę jego oświadczenie tutaj i mam nadzieję, że ktoś przynajmniej mi powie, czy ma sens. Oczywiście chcę, aby moje pieniądze rosły, a nie traciły na wartości o 20% w ciągu 5 lat. Jakie fundusze są obecnie zawarte w umowie? Pozdrowienia Studi24

Napisany przez Studi24
W czerwcu 2018 roku wystąpiła luka w wysokości 1300 €, czyli 20%, dlatego napisałem do ubezpieczyciela, pytając czy mogliby zgodzić się na zwrot części opłaty początkowej. Ponieważ nie zgodzili się na moją prośbę, zdecydowałem się zawiesić opłaty w mojej umowie. Jestem zaskoczony ostatnimi 9 miesiącami na giełdzie, ale kolejne 600 € przepadłyby w niczym. Dopiero gdy łączna wartość osiągnie zbliżoną kwotę gwarantowaną, będę kontynuować inwestycję. To również świadczyłoby o dobrej wydajności funduszu, której do czerwca 2018 roku w ogóle nie byłem pewny. A co ze środkami zainwestowanymi tutaj? Pozdrowienia Studi24

Napisany przez Germane
Cześć, właśnie sprawdziłam moje dokumenty i zauważyłam, że w ostatnim zestawieniu kosztów dotyczącym rozwoju mojej emerytury faktycznie uwzględnione zostały koszty zakończenia w wysokości ponad 400 euro. Czy dobrze rozumiem, że są one rozłożone na pierwsze 5 lat i od szóstego roku nie mogą być już uwzględnione jako punkt kosztów? Ponieważ po ich wyłączeniu miałabym dodatnią kwotę w całym zestawieniu. @Studi24, wartość rozwoju salda funduszu wynosiła ponad 400 euro plus. Zatem powinien rozwijać się pozytywnie.

Napisany przez 2titan1981
Po 5 latach należy wyeliminować opłatę za zakończenie, ale tylko jeśli wpłacona kwota nie została zwiększona; w takim przypadku opłata za zakończenie będzie ponownie naliczana przez kolejne 5 lat.

Napisany przez Germane
ok dziękuję bardzo, to istotna uwaga, którą biorę pod uwagę. Jestem ciekawy, czy mój doradca finansowy zauważy ten problem. Jeśli nie, to powinienem poszukać kompetentnych alternatyw Dziękuję jeszcze raz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata