Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie poprzez KfW 124.

Napisany przez lars01

Cześć,
Aktualnie planuję zakup własnego domu, konkretny obiekt jest już wybrany, tak naprawdę. Teraz chodzi o kwestię finansowania. Po pewnym czasie informowania się, trafiłem na KfW 124.
Moja aktualna podstawowa koncepcja polega na wzięciu [url]kredytu[/url] na zakup nieruchomości (lub przynajmniej znacznej jej części) od banku pośredniczącego i przeznaczeniu kosztów dodatkowych oraz remontu na KfW, o ile to możliwe. Niestety nie mam jeszcze dużo własnego kapitału, ponieważ mogłem oszczędzać dopiero od czerwca 2018 r.
Co do danych:
Cena nieruchomości: 127500
Koszty dodatkowe: ok. 14500
Własny kapitał: 6000
Dochód netto: 1900
Nie wziąłem jeszcze pod uwagę 1-1,5 dodatkowych pensji rocznych. Koszty związane z samochodem spadają z powodu auta służbowego z pełnym wykorzystaniem.
Planowałem więc wziąć od banku od 100k do 127k, a do 50k przez KfW. Nie ustaliłem jeszcze, jak uwzględnić swój kapitał własny. Po uwzględnieniu kosztów dodatkowych pozostaje przewidywane do 35500 na remont. Między innymi na wymianę pieca na nocną energię oraz bojlera na pompę ciepła oraz grzejnik/floor-heating, izolację itp. Mam spotkanie we wtorek w banku (olb), ale chciałbym również zasięgnąć opinii interhyp. Chciałbym jednak wcześniej zasięgnąć opinii, czy w powyższych warunkach w ogóle ma sens rozważanie tego. Obliczenia z wykorzystaniem jednego z wielu kalkulatorów online i uwzględniające stałe opłaty finansowe wydają się być możliwe do zrealizowania finansowo, ale bank musi jeszcze się zgodzić.*
Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Pozdrowienia

Napisany przez Hilfe
Cześć, żadny bank tego nie sfinansuje!! Maksymalna cena zakupu + 50% kosztów remontu. Oznacza to też, że nawet gdy uwzględni się środki KfW. Pozostałe 50% kosztów remontu można ewentualnie wnosić przez tzw. muscle mortgage (kredyt w postaci pracy własnej). Kapitał własny i dochody netto są zbyt niskie na to przedsięwzięcie

Napisany przez finanzierung
@Pomoc
Jak możesz coś takiego napisać, skoro jeszcze niczego nie przemyślałeś? Musisz najpierw dokładnie zająć się TG i jego życzeniami. Na pewno przemyślał i ważył, co może i chce zrobić......
@Lars01
To do Pomocy był teraz ironią... Mamy tutaj jokera forumowego, który potrafi uczynić niemożliwe możliwym, co niedługo również sugeruje tobie.
Tu kilku osób napisze, że twoje plany nie działają, albo są bardzo drogie i z dużym ryzykiem, wtedy pojawi się ktoś, kto zagra wodza, upomni pesymistów jak zwykle i przygotuje cukierek dla rozczarowanego TG. To standardowy przebieg tutaj na forum.

Napisany przez NaTwoim13
Poradź!!!! Pomijając dyskusję o sensie i nonsensie tego przedsięwzięcia, które zresztą nie zostało nawet zapytane, Twoje stwierdzenie jest całkowicie fałszywe! Po pierwsze, odnosząc się do Twojego oświadczenia, musiałoby to oznaczać, że KP plus 100% kosztów modernizacji, po drugie istnieją również finansowania, gdzie koszty dodatkowe przy zakupie mogą być finansowane. Pomijając fakt, że niektóre pytania pozostają otwarte, niezależnie od Twoich zupełnie fałszywych twierdzeń! 1) Czy istnieją zobowiązania kredytowe? 2) Czy jesteś żonaty/małżeństwo, czy masz dzieci? 3) Czy posiadasz kapitał własny w koncie oszczędnościowym budowlanym? 4) Czy części modernizacji będą wykonywane we własnym zakresie? 5) W którym mieście planujesz zakup? Nie znam żadnej kalkulatora online, który w Twojej sytuacji pokazałby możliwość realizacji (która jednak istnieje). KfW należy traktować jak zwykły kredyt bankowy, który jest przekazywany przez instytucję kredytową, która zatwierdza główny kredyt. W przypadku kredytu KfW odpowiedzialna jest instytucja kredytowa, a nie KfW. W przypadku braku własnej pracy na kwotę co najmniej 8,500 euro, kwota finansowania przekracza 100%. Jeśli inwestycja ma sens, należy to inaczej przedstawić.

Napisany przez NaTwoim13
6) Ile masz lat? 7) Jakie będą konkretne koszty modernizacji? 8) Jakie prace własne zostaną wykonane - jak już wcześniej wspomniano? Proszę podać całkowite koszty modernizacji i odjąć własne prace, aby uzyskać potrzebę remontu. Gdy odpowiedzi na te pytania zostaną udzielone, można zastanowić się nad kosztami, sensownością (co jednak musisz sam/a zdecydować) oraz możliwością uzyskania zobowiązania finansowego.

Noelmaxim pisze: Nie znam żadnej kalkulatorki online, która w twojej sytuacji wyświetlałaby możliwość/realizowalność (która jest możliwa).
Ach komm, mit ein paar Schönrechnereien und Zahlentrickser bekommst Du das schon hin, oder ? Cytat od lars01 Geplant war dementsprechend 100k bis 127k von der bank und bis zu 50k uber KfW. Wie ich mein Eigenkapital einrechne hab ich noch nicht festgelegt. Nach einbeziehen der NK bleiben vorraussichtlich bis zu 35500 für Sanierung. Unter anderem zum Austausch der Nachtspeicher heizung und Durchlauferhitzer durch WP und Heizkörper/fb-heizung, Dämmung etc. Cześć, Larsie, teraz poważnie. W zasadzie nie masz dużego kapitału własnego, który nie wystarcza nawet na pokrycie kosztów dodatkowych. Nie mam pojęcia, jak planujesz zrealizować kompletny system ogrzewania za 35,000 EUR (Pompa ciepła?) + ogrzewanie podłogowe + izolację + podłączenie do instalacji wodnej? Mała informacja dodatkowa: Mamy doświadczenie, że hydraulicy zdecydowanie odrzucają częściowe modernizacje, gdy muszą je realizować, wtedy woleliby zrobić wszystko od nowa, ponieważ często pojawiają się problemy z łączeniem starego systemu z nowym i zaczynają się spory o winę. Dużym problemem jest, że już finansujesz >100% wartości, a jeśli dojdą dodatkowe koszty, znajdziesz się od razu pod ścianą.

Napisany przez NaTwoim13
@finanzierung Pozwól najpierw Larsowi01 zabrać głos. Co znowu wiesz, że jesteś zbyt głupi, żeby oszacować koszty Mod i Ren, które będą generowane? Tak, to nawet możliwe, dlaczego więc najpierw nie zapytasz o to, nie poznasz trochę TE? Co zrobisz, jeśli jest instalatorem grzewczym? Lub z branży? Przecież jeszcze nie wyraziłem żadnej rekomendacji, tylko pomoc w merytorycznym poprawieniu jego śmieci, włączam się w to. Zamiast zajmować się TE i jego sprawą, znowu zajmujesz się mną. Pozwól najpierw Larsowi odpowiedzieć, a potem zobaczymy.

Napisany przez lars01
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi @noelmaxim Co do punktu 1 Nie, nie ma żadnych Co do punktu 2 Jestem singielką i nie mam dzieci. Rozważam wynajęcie pokoju, ale nie mogę tego jeszcze w 100% potwierdzić. Co do punktu 3 Nie, moje środki własne są praktycznie „gotówką” na moim koncie. Co do punktu 4 Tak, znaczna część remontu będzie wykonana we własnym zakresie - jestem elektrykiem, albo przy pomocy krewnych i znajomych, ponieważ znam wielu fachowców z praktycznie każdej branży. Oczywiście dostaną oni wynagrodzenie, ale taniej niż firma. Specjalistyczne prace, takie jak np. napełnianie czynnikiem chłodniczym, zostaną zlecone. Co do punktu 5 W miejscowości 26810 Westoverledingen/Flachsmeer Moja opisana wcześniej pożyczka miała dość wysoką kwotę. Głównym celem remontu jest wymiana systemu grzewczego, którą chcę przeprowadzić jak najszybciej.

Napisany przez lars01
W związku z pracą, aktualnie mogę odpowiedzieć z lekkim opóźnieniem. Przechodząc do kolejnych punktów: 6. Mam 26 lat i pracuję jako elektryk. 7. Nie mogę podać dokładnej kwoty, ale otrzymałem wstępny kosztorys od znanego instalatora ogrzewania, który opiewa na około 11000€ za materiały. Obejmuje to pompę ciepła powietrze/woda z zbiornikiem buforowym, rury, grzejniki oraz ogrzewanie podłogowe w łazience. W domu są obecnie piece akumulacyjne. Jego zdaniem jest to zdecydowanie konieczny etap. Dodatkowa izolacja jest opcjonalna. Okna pochodzą z 2005 roku, jego zdaniem są w porządku, ale możliwa jest poprawa. Pod betonową płytą podłogową znajduje się kryty piwnica o wysokości około 140 cm, co znacznie ułatwia całą instalację. Obecne oszczędności wynoszą około 80% zgromadzone w ciągu ostatnich 7 miesięcy. Od lutego koszty związane z samochodem są również bardzo niskie, ponieważ jest to samochód firmowy. Obecnie płacę 450€ czynszu bez opłat dodatkowych.

Napisany przez 2tneub
Przy firmowym samochodzie pojawia się pytanie, czy 1900€ to dochód netto czy kwota wypłaty?

Napisany przez lars01
Kwota wypłaty

Napisany przez NaTwoim13
KP: 127.500 euro ENK: 15.000 euro Mod+Ren: 40.000 euro ___________________ Koszty całkowite 182.500 euro Kapitał własny: 6.000 euro Praca własna: 10.000 euro Potrzebne finansowanie: 166.500 euro 166.500,00 € / 15 lat ustalona / nominalna 2,02 % / efektywna 2,05 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 557,78 € / Stopa spłaty 2% / Opcja wpłaty dodatkowej 5% / Okres bezpłatny 6 miesięcy M.in. Bank Sparda Hannover i SPK Emsland (aby wymienić najlepsze) chętnie wspierają ten projekt. Nawet trzynastki nie są jeszcze uwzględnione. Wygląda całkiem nieźle, aby odpowiedzieć na pytanie TE. Pomoc ma być przykładem, że argumentuje źle i stwierdzenie z jego strony nie wnosi wartości dodanej!

noelmaxim pisze: Wygląda całkiem nieźle, aby odpowiedzieć na pytanie TE.
Z perspektywy osoby na tym zarabiającej..... Forumowy żartowniś już zadbał, że licytacje komornicze w najbliższych latach nie zmniejszą się..... 560 EUR miesięczna rata 400 EUR koszty dodatkowe (?) 300 EUR oszczędności ? Z 1.900 EUR netto zostaje gładkie 640 EUR na życie....Miesiąc po miesiącu, prawdopodobnie przez kolejne 20 lat..... Tryb liczenia na pięknie [on] Tak, ale do tego dochodzą jeszcze podwyżki pensji, być może partner, który też coś dorzuci.... Tryb liczenia na pięknie [off] Co do tych dodatkowych pensji w wysokości 1-1,5, pytanie, czy to są stałe pensje czy premie? I zanim nasz forumowy żartowniś zacznie znów grać Rumpelstilzchen, także na to chciał usłyszeć zdanie TE: Zacytuję Lars01 Chciałbym jednak wcześniej poznać zdanie, czy w powyższych warunkach w ogóle ma sens się nad tym zastanawiać. Teraz mamy 3 opinie: 1. Wszystko w porządku, żadnych problemów -> od forumowego żartownisia, który zarabia na pośrednictwie w finansowaniu 2. Nie, nie da rady (od pomocy) 3. Jest bardzo ciasno i nie robiłbym tego, lepiej jeszcze więcej oszczędzać. (od mnie) Wybierz teraz jedną.....

Napisany przez NaTwoim13
@Finanzierung Skąd masz 400 euro opłat dodatkowych? Zapytałeś o to, czy po prostu przyjąłeś to z góry? Dlaczego 300 euro oszczędności? Dlaczego tylko 1.900 euro netto? Moja opinia na jego pytanie: tak, to ma sens, dołączam rachunek Bank jest zaangażowany Wyrażam to słowami wygląda całkiem nieźle Co do twoich pustych słów: Nigdy nie podałem potencjalnych przychodów z potencjalnej partnerki! Nie znajdziesz tego nigdzie, nigdzie! Wzrost wynagrodzenia wskazuję, gdy zostanie on wspomniany, a nawet wtedy tylko jako kolejny pozytywny aspekt! Nigdy nie określiłem finansowania jako możliwego do przedstawienia w ten sposób, ponieważ nie mają one żadnego znaczenia przy sprawdzaniu finansowania! Wystarczające dla pozytywnej odpowiedzi na pytanie użytkownika są obecne dochody, a to z 12 wynagrodzeń. Resztę udzieli sobie użytkownik, zależnie od swojej sytuacji osobistej, kosztów dodatkowych, jakie będą ponoszone, oraz środków, jakie potrzebuje do życia

Chciwy wujek z bajki kontra realista.......

Napisany przez NaTwoim13
Chciwy w bajce Wujek Realista. Może każdy coś wybrać

Napisany przez lars01
Dziękuję z góry za wszystkie opinie, zarówno pozytywne, jak i negatywne, oraz za przykładową fakturę. Jak już wspomniałem, spotkam się w poniedziałek lub wtorek z miejscowym bankiem lub doradcą finansowym, aby omówić wszystko osobiście.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Lars, Negatywnych opinii w istocie nie było, raczej były wskazówki, na co powinieneś zwrócić uwagę. Gdy kupiliśmy nasz Dom, mieliśmy znacznie gorszą sytuację finansową, od czasu zakupu domu stała się ona bardziej uporządkowana, ale były okresy, kiedy było naprawdę ciężko, ponieważ nikt nas nie poinformował o rzeczywistych kosztach, które potem na nas spadły. Dlatego osobiście uważam, że twój początkowy stan nie jest dobry, ale widzę, że idziesz w dobrym kierunku. Problemy, jakie mogą się pojawić w twoim przypadku, to to, że finansujesz ponad 100% i w przypadku jakichkolwiek problemów nie otrzymasz dodatkowego finansowania (lub dostaniesz je tylko za drogie pieniądze). Przykład z naszego przypadku -> Zabezpieczenie z drewna musi zostać zastąpione przez metalowe ... -> musi to zrobić firma specjalistyczna -> okazuje się, że przewody zabezpieczające są zdezelowane -> odmawiają, abyśmy to zrobili (brat jest wykwalifikowanym elektrykiem) -> 5 000 EUR niespodziewanych kosztów dodatkowych. Również w przypadku dłuższego okresu pobierania zasiłku dla bezrobotnych szybko się staje ciasno, wtedy otrzymujesz tylko 1 200 EUR zasiłku dla bezrobotnych. Z tego suma 560 EUR raty i koszty poboczne (zdaję sobie sprawę, że około 340 EUR ? -> to prościej policzyć) zostają tylko 300 EUR miesięcznie..... To wszystko należy wziąć pod uwagę. Poza tym cieszę się, że podjęliśmy wtedy taką decyzję i przetrwaliśmy te naprawdę trudne czasy po zakupie.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Herrmueller, wielu rodzinom tak jest, większość nie żałuje swojej inwestycji, a jeśli ma się na względzie planowanie i dostosowanie finansów do tego przedsięwzięcia, to posiadanie własnego domu może być zawsze perspektywą i opłacalną inwestycją. Twoje stwierdzenie, że nie ma tu negatywnych opinii na temat tego przedsięwzięcia, niestety nie jestem w stanie podpisać. Takie opinie faktycznie istnieją i jeśli ktoś wspiera takie przedsięwzięcie lub zajmuje się nim, aby dowiedzieć się więcej i ocenić je lepiej, to jest zarozumiały i opowiada bajki. Twój post powinien zachęcać rodziny i konsumentów do dokładnego zastanowienia się nad posiadaniem własnego domu, jeśli takie jest ich życzenie.

Napisany przez watchmen
Cytowana cena (wartość rynkowa) nieruchomości w wysokości 127 500 € nie zostanie uwzględniona przez bank hipoteczny przy udzieleniu finansowania. Termin wartość rynkowa nieruchomości odnosi się do aktualnej ceny, jaką można by osiągnąć na rynku w normalnych warunkach. Jednak w trakcie okresu kredytowego podlega ona wpływom wielu czynników, które powodują wahania wartości. Dlatego też ten sposób wyceny wiąże się dla instytucji kredytowych z niepewnościami i ryzykiem. Chcą one zagwarantować, że spłata kredytu jest zabezpieczona, nawet gdy kredytobiorca nie będzie w stanie dłużej spełniać swoich bieżących zobowiązań (odsetki i kapitał). Oznacza to, że z punktu widzenia instytucji kredytowej spłata kredytu powinna być zawsze zapewniona poprzez sprzedaż lub nawet licytację. Aby uwzględnić ten aspekt bezpieczeństwa, instytucje kredytowe określają wartość, która jest długoterminowo zabezpieczona przez nieruchomość i nie będzie obniżana przez wahania wartości. Ta wartość jest nazywana wartością zastawu. W zależności od rodzaju nieruchomości i oceny instytucji kredytowej, na tej podstawie dokonywany jest kolejny rabat bezpieczeństwa, który stanowi granicę zastawu (procent zastawu). Ma on obejmować wszystkie ryzyka, które nie wynikają z wahania wartości. Te ryzyka mogą wzrastać w przypadku braku możliwości wykorzystania przez osoby trzecie lub gdy wykorzystanie nieruchomości jest możliwe tylko w ramach modelu biznesowego. Granica zastawu praktycznie często wynosi od 20% do 30% poniżej rzeczywistej ceny zakupu. W związku z tym konieczne jest posiadanie większego kapitału własnego, aby ubiegać się o finansowanie. W tym przypadku nie pomoże również KfW. Na koniec moje ulubione wideo na temat przyznawania kredytów: https://youtu.be/3999ZOqzmRw Miłego oglądania - w praktyce nie jest aż tak źle!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Watchmen, muszę niestety się z Tobą nie zgodzić w jednej kwestii, ponieważ praktycznie wszystkie banki ustawiają cenę zakupu dla określenia warunków jako 100% i jeśli ta wartość zostanie potwierdzona, a ewentualne niedoszacowanie zostanie zrównoważone przez dobrą zdolność kredytową (akceptacja wyższego udziału bez zabezpieczeń ze względu na dobrą zdolność kredytową), to warunek wygenerowany w Europace zostanie przekazany dalej i potwierdzony. Kilka nielicznych banków (ale nie wiele) spośród często odwiedzanych banków może dostosować warunek w górę, jeśli wartość uwzględniona w kalkulacji wyceny nieruchomości nie zostanie potwierdzona podczas oceny finansowania, ale zazwyczaj jest to rzadkość. Względna 10% obniżka zabezpieczenia lub inna obniżka zabezpieczenia jest już uwzględniona lub uwzględniona w Europace, ale należy również zauważyć, że niewielu banków to stosuje. Należy także pamiętać, że banki, które stosują obniżkę o 10%, ewentualnie mogą/ chcą finansować nawet 111% wartości zastawu. W przypadku refinansowania nadanie zaniżonej wartości zastawu (której możemy ustawić w systemie) może nawet doprowadzić do poprawy warunków poprzez zmniejszenie poziomu zastawu, ponieważ procedury bankowe potem nie uwzględniają już faktycznego poziomu zastawu, a tylko sprawdzają, czy suma finansowania nie przekracza maksymalnego poziomu. Doświadczony pośrednik finansowy operuje tymi zagadnieniami na co dzień, jednak jest wspierany przez system, który wyświetla takie informacje jak: - Obniżka zabezpieczenia tak/nie - jak wiele wartości dodanej poprzez modyfikacje i rennowacje - indywidualnie oszacowany poziom zastawu wszystkich banków - warunki kredytowe do uzyskania - możliwość zastosowania w systemie z wyjaśnieniami - kryteria zastosowania Reszta to doświadczenie i z pewnością także relacje oraz akceptacja w stosunku do poszczególnych banków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata