Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dostęp do majątku: wpływ na składkę do GKV?

Napisany przez dansen28
Cześć wszystkim, obecnie płacę niewielką składkę na ubezpieczenie zdrowotne w wysokości około 200€ jako osoba samozatrudniona. Jednocześnie pobieram rentę (ubezpieczenie zdrowotne? Czy składka ta zależy od majątku czy dochodu? 2) Planujemy zrezygnować z działalności samozatrudnienia wkrótce. Czy zmieni się wtedy kalkulacja składki na ubezpieczenie zdrowotne i Wasza odpowiedź? Dziękuję z góry

Napisany przez Cici
Zakładam, że chodzi tutaj o dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w ramach GKV. Wysokość składek zależy wtedy od wszystkich przychodów kapitałowych z danego roku, czyli dochodów z pracy samodzielnej, odsetek, dochodów z najmu itp. Przy sprzedaży mieszkania relevantny jest więc również zysk (czyli dochód po odjęciu kosztów nabycia) ze sprzedaży. W związku z tym wysokość Twoich składek w tym roku prawdopodobnie wzrośnie, podczas gdy w następnym roku znowu spadnie. Decyduje tu tylko roczny dochód, a nie wysokość majątku.

Napisany przez dansen28
Cześć i dziękuję najpierw za odpowiedź - Zakładam, że chodzi tutaj o dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne --> Skąd mam wiedzieć, że chodzi o dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne? Wiem tylko, że płacę kwotę miesięczną trochę ponad 200 euro i dlatego sądzę, że podlegam kategorii taryfy potrzeb. Czy tak? Następnie wysokość składek zależy od wszystkich dochodów kapitałowych z danego roku, czyli dochodów z pracy samodzielnej, odsetek, dochodów z najmu itp. --> Nie mam dodatkowych dochodów z odsetek ani z najmu, jeśli zostawiam pieniądze na koncie po sprzedaży, prawda? --> Co jeśli po sprzedaży bezpośrednio podarowuję kwotę moim dzieciom? Dlatego przy sprzedaży mieszkania istotny jest także zysk (czyli dochód pomniejszony o koszty nabycia). --> Nieruchomości są w moim posiadaniu od ponad 30 lat, więc nie obowiązuje tu podatek spekulacyjny. Jak więc wyznaczyć zysk w takim przypadku? Twoja wysokość składki powinna więc jednorazowo w tym roku wzrosnąć, podczas gdy w kolejnym roku znowu by spadła. Liczone są tutaj tylko roczne przychody, nie sama wysokość majątku. --> Oznacza to zatem to, co powiedziałem na początku? Jeśli nie czerpię dochodów z płynnego majątku, to stopa składki także nie powinna wzrosnąć, czyż nie?

Napisany przez EasyD
Jako dobrowolny członek ustawowo ubezpieczony zostaniesz poproszony przez swoją kasę chorych o ujawnienie swoich dochodów raz w roku. W tym celu zazwyczaj wykorzystuje się zeznanie podatkowe. Jeśli z niego wynika, że osiągasz odpowiednie przychody, to wzrośnie również składka na ubezpieczenie zdrowotne. Jednak jeśli zrezygnujesz z działalności zarobkowej w odpowiednim czasie (choć pytanie brzmi, jak dokładnie zdefiniować odpowiedni czas), i w konsekwencji przesuniesz się w statusie ubezpieczenia obowiązkowego, to ta informacja nie będzie miała znaczenia. Jaką emeryturę obecnie otrzymujesz? Jakie dochody będziesz mieć po zakończeniu działalności zarobkowej?

Napisany przez Cici
dansen28 pisze: --> Jeśli pozostawisz pieniądze na koncie po sprzedaży, nie będziesz miał dodatkowych dochodów z odsetek ani z czynszu, czy tak? --> Co się stanie, jeśli po sprzedaży od razu podaruję tę kwotę moim dzieciom?
Na nieoprocentowanych kontach nie ma dodatkowych dochodów z pieniędzy po sprzedaży, zgadza się. Podarunek dla dzieci nie zmienia w mojej opinii sytuacji w tym przypadku. To, co się stanie z pieniędzmi po sprzedaży, nie ma tu znaczenia. Możesz nawet od razu z powrotem kupić mieszkanie, to nie ma znaczenia dla ubezpieczyciela zdrowotnego. Sytuacja wyglądałaby inaczej, gdyby mieszkanie zostało podarowane dzieciom przed sprzedażą. --> Nieruchomości są w moim posiadaniu od ponad 30 lat, więc nie ma podatku spekulacyjnego. Jak w takim przypadku wyznaczyć zysk? Niestety nie mam informacji na temat tej sytuacji. Podatek od sprzedaży na pewno by nie wystąpił. Po prostu zapytaj bezpośrednio u ubezpieczyciela zdrowotnego.

Napisany przez dansen28
Cześć easyD i dzięki za pomocną odpowiedź! Jeśli jednak zdecydują się niedługo (pytanie brzmi, jak dokładnie definiują niedługo?) zrezygnować ze swojej działalności gospodarczej i w efekcie wpadną w status obowiązkowego ubezpieczenia, to znowu nie będzie to istotne. --> Planujemy zrezygnować z działalności samodzielnej w 2019 roku. Co to oznacza? Jaki obecnie otrzymują Państwo rentę? --> Renta w wysokości 200€ miesięcznie, która wynika z kilku lat pracy podlegającej ubezpieczeniu społecznemu oraz osiągnięcia wieku emerytalnego. Jakie dochody będą Państwo mieć po zakończeniu działalności samodzielnej? --> Tylko 200€ + wypłaty z majątku (=dywidendy + wypłaty kapitału) + partner, który nadal będzie pracował dodatkowo. Dzięki za pomoc!

Napisany przez dansen28
Cześć Cici, dzięki za odpowiedź! Myślę, że nie uniknę konieczności oprocentowania dochodów, w przeciwnym wypadku pieniądze się nie wystarczą i szybciej będę musiał sięgnąć po pomoc państwa. Ale, żeby zrozumieć to dobrze: - osiągamy dochody i pieniądze nie są lokowane --> składka do GKV pozostaje niezmieniona - jednakże musimy zainwestować pieniądze, moglibyśmy przekazać pieniądze naszym dzieciom, które mogłyby je dla nas zainwestować i w ten sposób wypłacać nam rentę --> czy składka do GKV pozostanie nadal niska? Jeśli zapytam w kasie chorych, czy od razu zwrócą uwagę i zanotują, że wkrótce dostanę pieniądze, aby potem żądać wyższej składki? Jak można to zrobić sprytniej?

Napisany przez Cici
dansen28 pisze: - generujemy przychody i pieniądze nie są inwestowane --> składka na ubezpieczenie zdrowotne pozostaje niezmieniona - ale ponieważ musimy te pieniądze zainwestować, moglibyśmy przekazać je naszym dzieciom, które zainwestują je za nas i wypłacą nam z tego rentę --> czy składka na ubezpieczenie zdrowotne również pozostałaby tak niska?
Ogólnie rzecz biorąc, z tego, co wiem, każdy euro zarobiony w danym roku, niezależnie skąd pochodzi, musi zostać zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego. To, czy sam inwestujesz pieniądze i otrzymujesz odsetki/dywidendy, czy przekazujesz je od dzieci, nie powinno mieć znaczenia dla ubezpieczenia zdrowotnego (przynajmniej gdy zakładamy, że chcemy iść legalną drogą). Jedynym wątpliwym punktem jest to, czy wpływ związany z sprzedażą mieszkania ze względu na okres spekulacyjny ma również znaczenie dla obliczania składki. Niestety nie wiem tego. Zapytanie w przybliżeniu w ubezpieczeniu zdrowotnym nie spowoduje natychmiastowego wzrostu składek. Przecież nie musisz od razu mówić im, że sprzedaż jest już zaplanowana. Ponieważ prawdopodobnie i tak zgłosisz (musisz?) sprzedaż mieszkania w zeznaniu podatkowym, ubezpieczenie zdrowotne prawdopodobnie wcześniej czy później się o tym dowie.

Napisany przez dansen28
Dziękuję za pomoc! Tak, pozostaje mi raczej nic innego jak zadzwonić do mojej kasy chorych. Dziękuję bardzo!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata