Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy w ciągu 2-4 lat.

Napisany przez Franz12
Witam wszystkich, mój przyjaciel i ja planujemy zbudować Dom za 2-4 lata. Wcześniej nie ma sensu, ponieważ łatwo sobie wyobrazić, że wciąż możemy zmienić pracę i jeszcze nie chcemy zdecydować się na stałe miejsce zamieszkania. Ze względu na obecnie niskie oprocentowanie zastanawiam się, jak najlepiej ulokować moje pieniądze do tego czasu lub jakie są najlepsze środki ostrożności, aby później nie żałować gdybyś wtedy tylko .... W skrócie o nas i naszych warunkach: Dochód, Ja (26 lat) 2750 € netto Dochód, Przyjacielka (26 lat) 1700 € netto Szacowane koszty całkowite na wsi 440.000 € Obecny kapitał własny wynosi obecnie: ok. 200.000 € Obecne koszty mieszkania: 750 € Ponieważ zawsze marzyłem o własnym domu, moja miesięczna stopa oszczędności wynosi obecnie ok. 1800 €, a mojej przyjaciółki 700 €. 3 tygodnie temu miałem spotkanie doradcze z moim bankiem dotyczące tego: Doradzili mi na przykład Skarbiec Feniksa od Schwäbisch Hall w wysokości 40.000 €, a także drugi na tę samą kwotę, ale z dofinansowaniem państwowym (co rok 175 €). Co miesiąc wpłacałbym łącznie 259 €. Według doradcy celem było zaciągnięcie zwykłego kredytu hipotecznego na 10 lat podczas budowy domu. Po 10 latach pozostałe zadłużenie może być spłacone z kapitału z BSV. W ten sposób miałoby się gwarancję oprocentowania przez cały okres finansowania. Czy uważacie, że w moim przypadku warto założyć BSV, aby np. skorzystać z dofinansowania państwowego? Jeśli nie, co byście zrobili? W DR. Klein oferta na stronie internetowej obejmuje kredyty hipoteczne z oprocentowaniem na maksymalnie 30 lat. Czy w takim razie BSV ma sens, jeśli oprocentowanie nie wzrośnie w ciągu następnych 3 lat? Co zrobić z pozostałymi 1500 € miesięcznie? Jestem bardzo ciekawy Waszych rekomendacji i cieszę się z każdej dobrej rady! Z góry dziękuję

Napisany przez 2utopus
Czy zrozumiałeś Wohnriester? konto wsparcia mieszkaniowego - Czy to jest infekcja Riester w nieruchomości? Niekoniecznie brać lisa - prawdopodobnie Stara Lipska ma lepsze oferty?

Napisany przez NaTwoim13
Mogę tylko zgodzić się z utopus. Wybór taryfy z Lisem byłby błędny, a Riester - jak już wielokrotnie tłumaczyłem w innych wątkach - nie należy do finansowania nieruchomości, lecz powinien być oszczędzany oddzielnie na emeryturę. Czy powinna to być firma Alte Leipziger, trzeba policzyć. W każdym razie ta taryfa nadaje się lepiej niż ta z Lisem. Argument banku domowego jest słaby. Raczej nie ma sensu teraz odkładać oszczędności w BSV i pozostawić je na czas rozpoczęcia inwestycji. Oczywiście trzeba poczekać, kiedy to się stanie, im później, tym bardziej opłaca się (ze względu na czas leżenia i oszczędzania) oszczędzać w BSV, ale z reguły zgromadzone własne środki powinny być użyte na początku inwestycji, a uzyskana pożyczka hipoteczna dodatkowo zmniejsza wskaźnik obciążenia hipotecznego, co prowadzi do lepszych warunków.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Franz12, nikt nie wie, co wydarzy się w ciągu najbliższych 2-4 lat. Zawsze może dojść do wzrostu stóp procentowych, ale może też pójść znacznie głębiej. Nawet stawka 0% dla finansowania budowy byłaby zrozumiała. W mojej opinii obecnie zupełnie nie jest konieczny żaden kontrakt oszczędnościowy na budowę. Można to zawsze zrobić, jeśli rzeczywiście dojdzie do trwałego wzrostu stóp procentowych. Jednak istnieje również możliwość, że ceny nieruchomości będą nadal rosnąć. Bardzo niejasna sytuacja, a każdy ma swoje zdanie.

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann pisze: Nawet stopa procentowa wynosząca 0% w kredycie hipotecznym jest całkowicie możliwa.
Czy możesz krótko to wyjaśnić? Cytat od Bankkaufmann Można to zrobić nadal, o ile rzeczywiście wystąpi trwały wzrost stóp procentowych. Gdzie to ma sens? Skąd w takim przypadku pochodzi odpowiedni czas trwania, który jest wymagany do osiągnięcia zysków z oszczędzania na cele mieszkaniowe?

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Czy mógłbyś to krótko wyjaśnić? Gdzie tu ma to sens? Skąd ma pochodzić wystarczający okres karencji wymagany do uzyskania oszczędności w przypadku oszczędzania na zakup mieszkania?
Jesteś przecież ekspertem, że aż idziesz o krok dalej, teoretycznie nawet ujemne stopy procentowe są możliwe! W dziedzinie małych kredytów można nawet dostać pieniądze, biorąc kredyt ratalny! w sektorze bankowym (np. w handlu repo, krótkoterminowe inwestycje, itp. to standard praktyki!)

Napisany przez Hilfe
W innym wypadku radziłbym stawiać raczej na bezpieczeństwo, lokaty terminowe lub lokaty dzięki którym wasze oszczędności będą bezpieczne. Czy oszczędzacie dużo, czy macie inne źródła dobrego kapitału własnego?

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc, pomóż mi proszę. Moja wiedza o ekonomii, ale także moja wyobraźnia nie pozwala mi na myślenie o stopie oprocentowania kredytu hipotecznego wynoszącej 0%! Czy wiesz, do czego służą banki i jak się refinansują? Znasz stopę procentową ustalaną przez bank centralny? Pomóż mi zrozumieć, jak bank może udzielić hipoteki z oprocentowaniem 0%.

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomocy, pomóż mi. Moja wiedza o gospodarce, ale także moja wyobraźnia nie pozwalają mi uwierzyć w pomysł 0% oprocentowania kredytu budowlanego/kredytu hipotecznego! Czy wiesz w ogóle, do czego służą banki i jak się refinansują? Znasz stopę bazową? Pomóż mi zrozumieć, jak bank może udzielić hipoteki w stopie 0%.
Widać, że masz dyplom jodłujący i pośrednika zrobionego w 2-godzinny kursie IHK, a nie masz pojęcia o bankowości. Banki refinansują się głównie w negatywnych stawkach. Znasz stopy swapowe

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy!! Twoja odpowiedź dyskwalifikuje Cię, dziękuję, w żaden sposób nie pomagasz!!

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomocy!! Twoja odpowiedź dyskwalifikuje cię, dziękuję, że w ogóle nie pomagasz!!
Twoje frazesy nudzą, a twoje żałosne pytania dyskwalifikują cię jako sprzedawcę, który tylko wypełnia maski do scoringu. Wstyd dla każdego profesjonalisty finansowego. A taki się nazywa pośrednikiem. Nic dziwnego przy tych wszystkich dyplomach ihk

Napisany przez Hilfe
W akademii teulof Metzgera przekształcono się w profesjonalistę finansowego teraz wszyscy kredytobiorcy zostaną zabici

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomocy!! Twoja odpowiedź dyskwalifikuje cię, dzięki, w żaden sposób nie pomagasz!!
Takie gadanie jak gadają gadatliwi

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy, czy u was jest karnawał?? Mój technik w młodych latach jest wszystkim znany, podobnie jak moje szkolenie 27 lat temu w Commerzbank Pomocy, oczekiwałem pomocy, przecież właśnie po to jest forum, poprosiłem cię o pomoc! Moje życie może znać każdy, można to z łatwością znaleźć w Google, więc żaden uczestnik nie potrzebuje twoich mądrości, oczekuję raczej kwalifikowanej odpowiedzi! Wytłumacz mi, jak bank może udzielić kredytu hipotecznego z zastawem o wartości 0%, powiedz mi i innym!! Czy można się tego spodziewać, wytłumacz mi dlaczego - jeśli można się tego spodziewać - ktoś zarabiający 1.900 euro netto nie powinien teraz kupować nieruchomości za 250.000 euro

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomocy, czy u was jest Karnawał?? Mój technik w młodym wieku jest wszystkim znany, podobnie jak moje szkolenie 27 lat temu w Commerzbank Pomocy, oczekiwałem pomocy, przecież po to jest forum, o którą prosiłem! Moje życie może każdy zrozumieć, można to sprawdzić w Google, więc żaden uczestnik nie potrzebuje twojego gadania, oczekuję raczej wykwalifikowanej odpowiedzi! Wyjaśnij mi, jak bank może udzielić kredytu hipotecznego z hipoteką 0%, wyjaśnij mi i innym!! Czy można się tego spodziewać? Wyjaśnij mi również dlaczego - jeśli można się takiego oczekiwać - osoba zarabiająca 1,900 euro netto nie powinna teraz kupować nieruchomości za 250,000 euro
Przez 27 lat świat się obrócił. refinansowanie poprzez pasywne przepływy z negatywnymi stopami procentowymi (np. pożyczki komercyjne)

Napisany przez NaTwoim13
Pomocny, czy mógłbyś się teraz trochę uspokoić? OK? Zrób nam wszystkim przysługę i po prostu się uspokój - szczególnie gdy temat staje się bardziej złożony i fachowy!

Napisany przez matti85
Co się dzieje w tej cholernej forum... Moderatorzy powinni wreszcie działać. @noel, nic do Twojej wiedzy, ale jak zawsze tutaj ludzi naganiasz, bez względu na to, czy to użytkownicy czy specjaliści. Zawsze musisz mieć ostatnie zdanie, piszesz jakieś romanse, i każdy wątek kończy się tak samo. Nie jesteś dyktatorem tutaj, więc zaakceptuj inne opinie... każde sfinansowanie jest super i zostanie przyjęte itp... to jest rażące niedbalstwo. Zrób przysługę wszystkim i po prostu się uspokój, oszczędzisz nerwy sobie i innym. Ale to zaczyna być naprawdę okropne.

Napisany przez NaTwoim13
Ja, jestem Matti, ale uważam, że dobrze jest zaoszczędzić konsumentom 0,4%. Przede wszystkim większość osób korzysta z pomocy i odchodzi, ale ty od wielu lat ignorowałeś - chętną pomoc! To nie jest żadne wielkie zawiedzenie, wszystko w porządku, ale nigdy nie poparłbym twojego planu, a ty też tego nigdy byś nie chciał! Jesteś kimś, kto zawsze będzie twierdził, że zawsze otrzymywał pomoc, zawsze, prawie 80 maili powinno to usunąć, ale ani nie otrzymałeś F60, ani nie otrzymałeś finansowania, które mogło być o 0,4% korzystniejsze!!! Nadal jestem tu dla ciebie, miej pewność!!!!!!

Napisany przez finanzierung

Forum zaczyna być coraz bardziej irytujące... Moderatorzy powinni wreszcie się włączyć.
@noel nic do Twojej kompetencji, którą posiadasz, ale jak zawsze tutaj odnosisz się do ludzi, wow. Bez znaczenia kto to jest, czy to użytkownik czy specjalista. Zawsze musisz mieć ostatnie słowo, piszesz eseje i każdy, ale każdy wątek kończy się tym samym g*wnem. Nie jesteś tu dyktatorem i w końcu zaakceptuj inne zdania, każde finansowanie jest super dla Ciebie i przechodzi, to jest rażące lekkomyślne... zrób wszystkim przysługę i po prostu się uspokój, oszczędzisz sobie i wielu ludziom nerwów. Ale czasami tutaj jest naprawdę źle

Tak, chciałbym teraz obiektywnie to potwierdzić.
Każdy życzy Ci (Noelmaxim) dobrego interesu. W rzeczywistości ceni się w przypadkach, gdzie naprawdę dobre warunki dla finansowania są dostępne, Twoje fachowo przygotowane koncepcje finansowania, dzięki którym konsumenci mogą zaoszczędzić trochę pieniędzy.
ALE:
Po prostu istnieją tutaj przypadki, gdzie również Ty powinieneś czasami zwrócić uwagę konsumentowi na ryzyka... ! Chodzi tutaj nie o to, by go od tego odwodzić, lecz po prostu powiedzieć mu, że z dzisiejszego punktu widzenia 6 miesięcy pobierania zasiłku dla bezrobotnych (ALG1) lub zasiłku chorobowego w jego finansowaniu, które są całkiem realne, mogą w pewnych przypadkach prowadzić do zagrożenia egzystencji.
Nic więcej i nic mniej..... I o to właśnie chodziło Mattiemu, gdy użytkownicy podają tego rodzaju argumenty, natychmiast są przez Ciebie upominani, jak śmieli, pewnie zastanowili się nad tym, dlaczego zostali uznani za głupców itd. Często jednak zleceniodawcy dokładnie o to pytają, nie chcą dostawać różowych okularów, jak to wszystko jest wspaniałe i proste, chcą też usłyszeć, jakie inne doświadczenia mieli inni użytkownicy.

Napisany przez NaTwoim13
Matti jest gotowy zapłacić co najmniej 50 euro więcej, co jest w porządku, ale to nie jest mój cel tutaj!

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomoc, proszę się teraz uspokój? Dobrze? Zrób nam wszystkim przysługę, trzymaj się - zwłaszcza gdy staje się bardziej skomplikowane i fachowe - po prostu w tyle!
posłuchaj, nie masz pojęcia o zarządzaniu aktywnym czy pasywnym. Najważniejsze, że prowizja pośrednika z DSL płynie. śą obecnie negatywne stopy procentowe i pozwól mi z szacunkiem zapytać, jeśli jesteś taki mądry, jak bank finansuje się poprzez stopę referencyjną Leitzins ??? Biorą kredyt u Merkel ?? czy gdzie ? u Trumpa ?? Nie rozumiem

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, finansowanie budowy z 0% oprocentowaniem bankowym jest technicznie możliwe do zrealizowania. Jednakże zwykle wiąże się z wyższą ceną nieruchomości. Ogólnie rzecz biorąc, szkoda, że niektóre odpowiedzi uczestników forum zawierają tyle emocji. Często nie mają one już nic wspólnego z czysto merytorycznymi odpowiedziami.

Napisany przez Hilfe
Bankkaufmann pisze: Oczywiście, finansowanie budowy z oprocentowaniem bankowym wynoszącym 0% jest technicznie możliwe do zrealizowania. Jednocześnie wiąże się to z znacznie wyższą ceną zakupu nieruchomości. Ogólnie rzecz biorąc, szkoda, ile emocji czasami zawierają pewne odpowiedzi uczestników forum. Często nie mają one już nic wspólnego z czysto merytorycznymi odpowiedziami.
Witam Pana, Panie Bankowcu, odważę się nawet pójść krok dalej i powiedzieć, że negatywne oprocentowanie również jest możliwe. Zawsze mówię nadawca/odbiorca. Uczestnik Buhmann zawsze godnie nosi swoje imię, uważając wszystkich za głupich dzięki swojemu dyplomowi IHK.

Napisany przez 2tneub
Hilfe pisze: Witam Panie Bankierze, idę nawet dalej, także ujemne stopy procentowe są możliwe.
Było to już możliwe w niektórych finansowaniach budowlanych (np. w Danii). Z tego, co mi wiadomo, w 2016 roku niektóre banki, takie jak KFW, dokonały zmian w swoich systemach, aby móc odzwierciedlać ujemne stopy procentowe. Nikt by nie wysilił się na takie zmiany, gdyby nie uwzględniano tego w teoretycznych rozważaniach. Kilka lat temu nikt nie mógł sobie wyobrazić ujemnych stóp procentowych na duże salda pieniężne. Jakie byłyby skutki wprowadzenia szeroko zakrojonych ujemnych stóp procentowych dla naszego systemu finansowego, to już inna sprawa.

Napisany przez Hilfe
tneub pisze: Było to już spotykane w przypadku niektórych kredytów hipotecznych (np. w Danii). Z mojej wiedzy, w 2016 roku kilka banków, w tym na przykład KFW, zmieniły swoje systemy, aby móc odzwierciedlać ujemne stopy procentowe. Nikt by nie podejmował tych działań, gdyby nie uwzględniano tego w rozważaniach teoretycznych. Kilka lat temu nikt nie mógłby sobie wyobrazić ujemnych stóp procentowych na duże salda pieniężne. Jakie miałoby to konsekwencje dla naszego systemu finansowego, gdyby takie ujemne stopy procentowe były powszechnie stosowane, to już inna sprawa.
nie tylko niektóre, ale wszystkie banki komercyjne!

Napisany przez 2tneub
Mierząc siły gospodarcze co najmniej w środkowej i północnej Europie, stopy procentowe ECB powinny być już znacznie wyższe. FED jest już o wiele dalej. Dlatego zastanawiam się, dokąd zmierzają stopy procentowe, gdy nadejdzie następna recesja. Pierwsze skutki zbliżającej się recesji można już zauważyć w rozwoju stóp kredytu hipotecznego od początku 2019 roku. Nawet stopy procentowe ECB nie zmieniły się jeszcze.

Napisany przez C. Andreas
Cześć, wracam na chwilę do oryginalnego pytania. Jeśli planujesz zakup nieruchomości w ciągu 2 do 4 lat, to teraz nie warto zawierać umowy oszczędnościowej na cele budowlane. To nie ma sensu. Jeśli finansowanie ma nastąpić za 4 lata, wtedy można rozważyć zawarcie ubezpieczenia kredytu zabezpieczającego z uwzględnieniem, w tym przypadku, mieszkania Riester, które miałoby sens dopiero wtedy.

Napisany przez matti85
Tutaj widać, jak słabe są Twoje argumenty, Noel, że musisz podniecać się 50 euro. Ale wiesz co, te 50 euro mnie nie obchodzą. Nadal kupuję swoje nieruchomości i pozwalam innym je spłacać...

Napisany przez Hilfe
https://www.handelszeitung.ch/konjunktur/nachhilfe-fur-buhmannchen

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy, nie zrozumiałeś mojego pytania! To absurdalne, że sugerujesz, iż nie znam się na negatywnych stopach procentowych!! Chodzi o kredyty hipoteczne, o kredyty zabezpieczone hipoteczną hipoteką!

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomoc, nie zrozumiałeś mojego pytania! To głupie, że sugerujesz, jakbym nie znał negatywnych stóp procentowych!! Chodzi o kredyty hipoteczne, o zabezpieczone hipotecznie kredyty!
Tak, o co chodzi? Co ty tam w ogóle wymyślasz?

Napisany przez Hilfe
https://www.manager-magazin.de/immobi...a-1021761.html

Napisany przez NaTwoim13
No dobrze, przynajmniej udało ci się znaleźć odpowiedź. Niemieccy deweloperzy nie mogli skorzystać z tego, ponieważ kredyty były udzielane tylko nabywcom nieruchomości w Danii na zakup duńskich domów i mieszkań. Eksperci nie wierzą, że w Niemczech kiedykolwiek udzielane będą hipoteczne kredyty z ujemnym oprocentowaniem. W Niemczech banki muszą zarabiać marżę na kredycie hipotecznym, aby działalność była dla nich opłacalna, mówi analityk nieruchomości Mitropoulos.

Napisany przez NaTwoim13
@Bannkaufmann Czy mógłbyś nam krótko wyjaśnić, dlaczego bank powinien pozyskiwać pieniądze (refinansować), aby ponownie je ulokować taniej, czyli z stratą i ryzykiem? Chociaż wszystko to, niezależnie od faktu, że nie jest pomocne dyskutować o tym ani nawet brać tego pod uwagę!

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze: mówi analityk nieruchomości Mitropoulos.
Odnoszenie się do greckiego analityka nieruchomości w kwestii finansowania jest już odważne. Jasne, 0,4% oprocentowanie kapitału jest za niskie na ujemne oprocentowanie budowlane. Teraz pozwólmy, by tam stała jedynka na początku.

Napisany przez NaTwoim13
Dla mnie dyskusja tutaj się kończy. Technicznie dla mnie i nie tylko dla tego analityka niemożliwe jest, aby w Niemczech kredyt zabezpieczony hipoteką (o to mi chodziło!!) był oprocentowany ujemnie!

Napisany przez NaTwoim13
@tneub Nie ja się odwołałam do tego analityka, ale autor w raporcie, który użył tej pomocy jako argumentu na moją niekorzyść!

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze: Dla mnie dyskusja tutaj się kończy. Dla mnie i nie tylko dla tego analityka technicznie niemożliwe jest, aby w Niemczech kredyt zabezpieczony hipotecznie (o to mi chodziło!!) został udzielony z ujemnym oprocentowaniem!
To samo każdy inny powiedziałby 10 lat temu o ujemnym oprocentowaniu przez ECB. Tylko dlatego, że ktoś sobie tego nie wyobraża, nie oznacza, że to niemożliwe w przyszłości.

Napisany przez NaTwoim13
Proszę przeczytać jeszcze raz uzasadnienie. Chodzi lub chodziło o to, że nie chodzi o to, czy istnieje oprocentowanie ujemne (oczywiście może istnieć), chodziło (przynajmniej mnie) o to, czy banki w Niemczech mogą udzielić kredytu hipotecznego z oprocentowaniem ujemnym i na to odpowiedziałem nie. Uzasadnienie przy pomocy swojego raportu dostarczyło pomocy! Koszty ryzyka, a przede wszystkim marża muszą być wliczone, w przeciwnym razie bank nie odzyska tych pieniędzy (refinansowanie) dopiero lub kupi/zamieni obligacje zabezpieczone.

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze: Proszę przeczytaj jeszcze raz uzasadnienie. Nie chodzi (przynajmniej mi) o to, że brakuje ujemnych stóp procentowych (oczywiście, mogą istnieć), chodzi(/ło) o to, czy banki w Niemczech mogą udzielić kredytu hipotecznego z ujemnym oprocentowaniem, i na to odpowiedziałem nie. W swoim raporcie wytłumaczyłem dlaczego! Koszty ryzyka i przede wszystkim marża muszą być uwzględnione, w przeciwnym wypadku bank nie odzyska swoich pieniędzy (refinansowanie) albo kupi/zamieni obligacje hipoteczne.
Nadal zakładasz bieżące koszty refinansowania. W tym masz rację. Ale co, jeśli stopa procentowa ECB spadnie na -1,x%, wprowadziłby ujemne oprocentowanie depozytów na kontach itp. To oczywiście jest możliwe tylko po zniesieniu gotówki, ale idziemy tą drogą.

Napisany przez Hilfe
tneub pisze: Nadal zakładasz aktualne koszty refinansowania. Masz rację. Ale załóżmy, że stopa ECB spadnie poniżej -1%, wprowadzając ujemne oprocentowanie depozytów na kontach itp. Oczywiście możliwe tylko poprzez zniesienie gotówki, ale powoli idziemy tą drogą.
Dewaluacja pieniądza, ale w przypadku osoby ze zdobytym dyplomem jodel można tego nie tłumaczyć

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy, twoje obelgi mnie już przerosły! Takie zachowanie nikomu tutaj nie pomaga, zwłaszcza że kompletnie się mylisz i nie masz pojęcia o mechanizmach rynku, refinansowaniu i handlu obligacjami zastawnymi!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
No cóż, w 2007 roku nikt by nie posłuchał kogoś mówiącego uważaj na akcje Lehmanna...... Przecież bank nigdy nie może zbankrutować.... Kiedyś zawsze przychodzi ten pierwszy raz.... Jak u właściciela psa, który mówi On nigdy tego wcześniej nie zrobił...:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata