Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu w ciągu 0-5 lat, czy to możliwe?

Napisany przez boli
Hej, Rozważam zakup domu w ciągu 0-5 lat. Wyobrażam sobie, że mieszkam w Lipsku, przewidywana cena zakupu mieszcząca się w przedziale od 40 do 140 tys. euro; myślę, że wyższa cena nie jest możliwa do osiągnięcia ze względu na moje środki finansowe. Dom może być albo wymagający pełnej renowacji z dużym wkładem własnym, albo gotowy do zamieszkania. kredyt będzie przeze mnie spłacany. Krótko o mnie: Mężczyzna, 37 lat, mieszkający w Lipsku. Pracownik socjalny w pomocy młodzieży / praca zmianowa Dochód: 1850€-2000€ średnio na miesiąc 1950€ bez dodatkowych płatności. Wydatki: Wynajem: 335€ Ciepłe Koszty stałe (jedzenie, prąd, pojazd (tylko motocykl) itp.): 500€ Konserwacja/nowe zakupy: 200€ Łącznie ok. ~ 1050€, pozostaje ok. 800€ do dyspozycji. Kapitał własny: 55,000€ Rozważam teraz, jak dalej postępować i jak wzmocnić moją pozycję kapitałową, pozostając jednocześnie elastycznym, w przypadku znalezienia odpowiedniego domu. Znane mi możliwości lub te, w których nie jestem pewien, czy są sensowne Możliwość 1 Umowa oszczędnościowa budowlana na kwotę 30-50 tys. €, do której będę wpłacał maksymalnie możliwą kwotę oszczędności. Dla kwoty 30 tys. € byłoby to około 700€ miesięcznie; według kalkulatora po 3 latach byłaby ona gotowa do przyznania (stara Lipska albo Neoklasyczna) i w ten sposób wraz z pozostałymi 100-300€ mógłbym osiągnąć około 60-65 tys. € gotówki oraz 30 tys. € na oszczędności budowlane. Tu pojawia się pytanie, jak postępować, lub w jaki sposób powinna być skonstruowana umowa oszczędnościowa, aby zachować elastyczność, jeśli wcześniej znajdę Dom? Ponieważ jednoczesna spłata kredytu i oszczędności jest dla mnie niemożliwa na dłuższą metę. Możliwość 2 Po prostu kontynuuję oszczędzanie i finansuję wszystko poprzez kredyt ratalny. Czy istnieją inne sensowne możliwości? Dom, którego być może się zainteresuję, cena zakupu (jeszcze nieograniczona) 99,000€ Koszty dodatkowe zakupu 14,000€ Kapitał własny 50,000€ pożyczka netto 63,000€ Przez 20 lat z 3,5% spłatą i 1,87% rocznym oprocentowaniem efektywnym (czy to możliwe, zależy od innej oceny) wyniósłoby to 281€ z resztowym długiem ok. 10,000€ (ewentualnie poprzez dodatkową spłatę). Bieżące koszty związane z domem: kredyt i koszty domowe 740€ Konserwacja / nowe zakupy 380€ Koszty życia (jedzenie, internet itp.) 520€ ~ 1640€, pozostaje ok. $300 do dyspozycji Jeśli potrzebne byłoby dodatkowe auto, to co miesiąc musiałbym doliczyć ok. 180€ (ubezpieczenie / podatki / konserwacja), co pozostawiłoby ok. 100€ do dyspozycji. Czy to, co sobie wyobrażam, jest możliwe do wykonania, czy może zbyt optymistycznie to oceniam? I jakie inne możliwości pozostania elastycznym są mi dostępne?

Napisany przez 2tneub
Od czego jest opłacany materiał na prace własne? Ponadto w moim przekonaniu wysoki udział prac własnych i środek transportu - motocykl - są sprzeczne. Jak już zauważyłeś, może okazać się konieczne użycie samochodu. Jednakże zakup lub rata finansowania zostały całkowicie pominięte. Wydaje mi się, że zbyt ładnie obliczasz, nie wykluczam jednak, że się uda. Czy chodzi o Dom w Kitscher? Na pierwszy rzut oka wydaje się być zamieszkalny.

Napisany przez boli
Przykładem byłby na przykład Dom, który nie wymagałby pełnego remontu (był gruntownie odnowiony w latach 90.). Tutaj można by od razu się wprowadzić, a miałbym jeszcze rezerwę 5-10 tysięcy (którą pierwotnie planowałem przeznaczyć na nowy motocykl, lub też samochód, jak kto woli) na drobne naprawy lub większe prace. W tym przykładzie Dom miałby około 90m². Co do samochodu, mam dostęp do auta mojej dziewczyny, albo również dostępny jest transporter moich teściów. Planuję zakup auta, ale niekoniecznie od razu na początku, być może za 1-3 lata, gdy rezerwa będzie większa. Zasadniczo nie planuję mieszkać sam w domu, ale musiałbym być w stanie samodzielnie ponieść pełny nakład. Jeśli będę miał więcej pieniędzy, to decyzja będzie dość prosta. Nie, Dom nie znajduje się w kiczowatym stylu. PS: To jest na razie tylko przykładowy Dom, w którym zakładam, że mógłbym od razu się wprowadzić. Tylko tutaj pojawia się pytanie, czy być może finansowanie dodatkowych 20 tysięcy, które mogłoby skutkować miesięczną ratą w wysokości około 350 euro, byłoby możliwe. Według moich obliczeń, powinno to być w porządku... myślę. Jak już wspomniałem, nie miałem jeszcze okazji osobiście obejrzeć nieruchomości, więc moje zdanie opiera się tylko na zdjęciach.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć, jeśli naprawdę znajdziesz Dom za 120 000 EUR w ciągu 2-3 lat i Twój wkład własny wyniesie prawie 70 000 EUR, to nie musisz się martwić o BSV. Po prostu podpisz umowę na spłatę całości i opłać ją.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata