- pn mar 04, 2019 10:15 am
Hej,
Rozważam zakup domu w ciągu 0-5 lat.
Wyobrażam sobie, że mieszkam w Lipsku, przewidywana cena zakupu mieszcząca się w przedziale od 40 do 140 tys. euro; myślę, że wyższa cena nie jest możliwa do osiągnięcia ze względu na moje środki finansowe. Dom może być albo wymagający pełnej renowacji z dużym wkładem własnym, albo gotowy do zamieszkania. kredyt będzie przeze mnie spłacany.
Krótko o mnie: Mężczyzna, 37 lat, mieszkający w Lipsku.
Pracownik socjalny w pomocy młodzieży / praca zmianowa
Dochód: 1850€-2000€ średnio na miesiąc 1950€ bez dodatkowych płatności. Wydatki: Wynajem: 335€ Ciepłe Koszty stałe (jedzenie, prąd, pojazd (tylko motocykl) itp.): 500€ Konserwacja/nowe zakupy: 200€ Łącznie ok. ~ 1050€, pozostaje ok. 800€ do dyspozycji. Kapitał własny: 55,000€
Rozważam teraz, jak dalej postępować i jak wzmocnić moją pozycję kapitałową, pozostając jednocześnie elastycznym, w przypadku znalezienia odpowiedniego domu. Znane mi możliwości lub te, w których nie jestem pewien, czy są sensowne
Możliwość 1
Umowa oszczędnościowa budowlana na kwotę 30-50 tys. €, do której będę wpłacał maksymalnie możliwą kwotę oszczędności. Dla kwoty 30 tys. € byłoby to około 700€ miesięcznie; według kalkulatora po 3 latach byłaby ona gotowa do przyznania (stara Lipska albo Neoklasyczna) i w ten sposób wraz z pozostałymi 100-300€ mógłbym osiągnąć około 60-65 tys. € gotówki oraz 30 tys. € na oszczędności budowlane.
Tu pojawia się pytanie, jak postępować, lub w jaki sposób powinna być skonstruowana umowa oszczędnościowa, aby zachować elastyczność, jeśli wcześniej znajdę Dom? Ponieważ jednoczesna spłata kredytu i oszczędności jest dla mnie niemożliwa na dłuższą metę.
Możliwość 2
Po prostu kontynuuję oszczędzanie i finansuję wszystko poprzez kredyt ratalny.
Czy istnieją inne sensowne możliwości?
Dom, którego być może się zainteresuję, cena zakupu (jeszcze nieograniczona) 99,000€ Koszty dodatkowe zakupu 14,000€
Kapitał własny 50,000€ pożyczka netto 63,000€
Przez 20 lat z 3,5% spłatą i 1,87% rocznym oprocentowaniem efektywnym (czy to możliwe, zależy od innej oceny) wyniósłoby to 281€ z resztowym długiem ok. 10,000€ (ewentualnie poprzez dodatkową spłatę).
Bieżące koszty związane z domem: kredyt i koszty domowe 740€ Konserwacja / nowe zakupy 380€ Koszty życia (jedzenie, internet itp.) 520€ ~ 1640€, pozostaje ok. $300 do dyspozycji
Jeśli potrzebne byłoby dodatkowe auto, to co miesiąc musiałbym doliczyć ok. 180€ (ubezpieczenie / podatki / konserwacja), co pozostawiłoby ok. 100€ do dyspozycji.
Czy to, co sobie wyobrażam, jest możliwe do wykonania, czy może zbyt optymistycznie to oceniam? I jakie inne możliwości pozostania elastycznym są mi dostępne?