Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy dla renowacji

Napisany przez daniel88
Witajcie, w teorii chodzi o konkretny przypadek, który najlepiej byłoby załatwić jeszcze w tym roku. Ogólnie: Ja, 30 lat, zatrudniony na stałe, od 12 lat w firmie (3 lata nauki, potem zatrudnienie na czas nieokreślony), około 2100€ netto, możliwa zmiana pracy z wyższym wynagrodzeniem w planach, ale jeszcze niepewna, być może znowu w tej samej firmie Dziewczyna, 23 lata, ciągle studentka, więc bez dochodów W domu: Rodzice. 67 i 59 lat, emerytowany urzędnik państwowy + gospodyni domowa O co chodzi? Remont domu własnościowego. Dom jeszcze należy do moich rodziców, ale w przyszłości będzie moją własnością. Dom został rozbudowany kilkakrotnie, zbudowany między 1900 a 1960 rokiem, w zależności od części. Stan techniczny budynku jest w porządku. Jest wiele do zrobienia, ponieważ moi rodzice zaniedbali niektóre rzeczy. Szacunkowo koszty wyniosą 80-100000€ (łazienki + ogrzewanie + kilka drobiazgów, takich jak prąd w niektórych miejscach i kuchnia). Samodzielne prace są wykonalne, nie powinno to stanowić problemu. Dlaczego więc teraz pytanie? Otóż, maleńka ja nie zwracałem uwagi w ciągu ostatnich lat na budowanie oszczędności. W związku z tym mój wkład własny jest bliski zeru. Jednak możliwe jest obniżenie kosztów poprzez samodzielne prace. Poza tym, jak to czasem bywa, mam jeszcze kredyt ratalny w wysokości około 25000€, który spłacam kwotą około 630€ miesięcznie. Ogólnie nie popełniałem w ciągu lat żadnych błędów, kredyty były spłacane wzorowo, rachunki regulowane, ale myśl o posiadaniu kredytu ratalnego i otrzymaniu kredytu hipotecznego (przy tej kwocie prawdopodobnie konieczne) mnie niepokoi. Oczywiście, to nie zastąpi osobistej porady, ale może złagodzić pierwszy strach. Więc, podzielcie się swoimi opiniami Pozdrawiam Daniel

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Dom nadal należy do moich rodziców, ale w krótce będzie należał do mnie. Jak to należy zrozumieć? Darowizna?

Napisany przez daniel88
Herrmueller pisze: Jak to należy zrozumieć? Darowizna?
Słowem, to, co ma największy sens. Jeszcze nie jesteśmy tego do końca pewni.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Daniel, EK nie jest konieczne, wartość domu, który ma być zabezpieczony, stanowi kapitał własny. Trzeba ustalić, jak już zauważył Hermeuller, czy Dom ma być przekazany drogą darowizny, ale nie jest to konieczne, jeśli rodzice zgodzą się na obciążenie.

No cóż, tu widzę problem, kiedy jeden z rodziców staje się osobą wymagającą opieki, to czasem darowizna/przekazanie sprzed 10 lat może zostać cofnięte z mocy prawa. To może stworzyć spory problem. Dlatego myślę raczej o zawarciu umowy kupna-sprzedaży, a rodzice płacą czynsz?

Napisany przez Fly
Większość kosztów opieki powinna zostać pokryta przez świadczenie bezzwrotne. Wydaje się, że sytuacja jest nieco inna dla urzędników niż dla pracowników.

Fly pisze: Większość kosztów opieki powinna zostać pokryta przez dodatek (Beihilfe). Jest to prawdopodobnie inaczej w przypadku urzędników niż pracowników.
Czy matka jest ubezpieczona za pośrednictwem dodatku Beihilfe?

Napisany przez daniel88
Herrmueller pisze: Czy matka jest objęta ubezpieczeniem w ramach pomocy?
To bardzo dobre pytanie. Nie jestem w stanie na nie odpowiedzieć, niestety nie znam prawa urzędniczego we wszystkich jego aspektach. Nadal martwi mnie mój otwarty kredyt, ponieważ nie wiem, jak to się ma do całej sytuacji. Wydaje się, że w niektórych bankach można go przenieść, co jest dość niezręczne, ponieważ wydłuża to czas spłaty, ale z powodu braku kapitału własnego jest to jedyny możliwy sposób. Nie mogę również zignorować faktu, że wartość pojazdu wciąż pokrywa lub przewyższa wartość otwartego kredytu, ponieważ nigdy nie wiadomo, czy w ogóle będę trzymał samochód, jeśli zmiana pracy spowoduje konieczność korzystania z samochodu firmowego. W których bankach jest to w ogóle możliwe? Jak dotąd nie znalazłem na to konkretnych informacji. Moim bankiem jest jedno z wielu banków spółdzielczych, a kredyt również u nich się odbywa.

Napisany przez NaTwoim13
Hermueller, wskazanie jest uzasadnione, jednakże zajmując się tą tematyką i biorąc pod uwagę, że ktoś może stać się potrzebującym opieki w ciągu najbliższych 10 lat, oraz istnienie majątku chronionego, twarz wykorzystywania majątku przy kosztach opieki traci swoje znaczenie. Ponadto, podczas tworzenia umowy należy unikać lub raczej unikać darowizn oraz zamiast tego ustalać świadczenia wzajemne i/lub postanowienia obniżające wartość darowizny (np. prawo do zamieszkania, przejęcie opieki domowej, pokrycie kosztów pogrzebu i opieki grobowej). Poprzez takie kierowanie umową w oparciu o te kwestie związane ze świadczeniami socjalnymi, można osiągnąć dopuszczalne i znaczne obniżenie wartości darowizny przez biegłego notariusza w przypadku przeniesienia nieruchomości na członków rodziny. Ogranicza to znacznie możliwości rekompensaty przez urząd pomocy społecznej, ponieważ może on żądać zwrotu jedynie do wysokości wartości pozostałej po odliczeniu świadczeń wzajemnych z wartości darowizny.

Napisany przez Fly
Herrmueller pisze: Czy matka również jest objęta ubezpieczeniem za pomocą becikowego?
Jeśli jej dochód jest poniżej określonej kwoty (18 000€?), to oczywiście również ma prawo do becikowego.

Napisany przez NaTwoim13
Daniel88, większość banków finansuje takie przedsięwzięcia, więc nie musisz się martwić. Oczywiście w ramach finansowania modernizacji można również spłacić istniejący kredyt, o ile nieruchomość zapewnia odpowiednie zabezpieczenie. Jak już wspomniałem, brak wkładu własnego nie jest powodem do odrzucenia wniosku, a jeśli chęć realizacji planu staje się coraz większa, to pójście najpierw do swojego banku nie byłoby najgorszym pomysłem.

Napisany przez Hilfe
Cześć, czy masz jeszcze jakieś zobowiązania, kredyt ratalny itp.? 2.100 € na 100k bez własnego wkładu to już ryzykowne. Rata kredytu + koszty dodatkowe za Dom pochłaniają około 45% netto

Napisany przez NaTwoim13
Cytat 45% dla Mieszkań jest w pełni w porządku, pomimo tego, że nie znamy rzeczywistego standardu życia osoby pytającej. Ale zasadniczo jest w porządku!

Hermueller, wskazanie jest zasadne, jednakże, zajmując się tą tematyką i biorąc pod uwagę, że ktoś musi stać się potrzebujący opieki w ciągu najbliższych 10 lat i że istnieje majątek chroniony, strata twarzy wykorzystywania majątku na koszty opieki traci sens. Cześć Noelmaxim, niestety znów ulegasz ubarwianiu rzeczywistości. Przypadek opieki może nadejść z dnia na dzień, to, że dziś wszyscy są w świetnej formie, jest miłe, ale może to się zmienić jutro. Moja matka w wieku 77 lat nagle po wylewie straciła 100% sprawności i wpadła w piąty stopień opieki. Moja teściowa w wieku 59 lat stała się przypadkiem opieki (teraz ma 63 lata) - również piąty stopień. Dla mojej matki każdego miesiąca wynoszą 900 EUR koszty, które pokrywane są przez męża i mojego brata. Maksymalny majątek chroniony wynosi 5 000 EUR na osobę, ale do czego to prowadzi, jeśli z drugiej strony trzeba płacić? Jeśli nie jest to problem z uwagi na świadczenie służbowe, wspaniale. Ostatnie pytanie (tylko dla mojej informacji), jeśli mąż nie żyje, czy świadczenie nadal będzie obowiązywać, czy matka będzie musiała się ubezpieczyć w GKV?

Napisany przez NaTwoim13
Hermueller, Przechwalanie się? 1) Czy istnieją prywatne ubezpieczenia pielęgnacyjne? 2) Czy można je ewentualnie jeszcze zawrzeć? 3) Jak w takich przypadkach orzekły sądy socjalne? 4) W jakich warunkach dzieci ponoszą odpowiedzialność za przeniesiony majątek, w którym wszyscy ewentualnie mieszkają? Po pierwsze, odniosę się do twojego postu, co należy słusznie brać pod uwagę, i po drugie, zgłoszę konieczną wizytę u notariusza, gdzie ta kwestia zostanie omówiona i okaże się być wytyczną. Być może istnieją takie przypadki i jak już wspomniałem, należy to brać pod uwagę, ale powiem Ci, że w moim otoczeniu i wśród moich klientów, w moim 27-letnim doświadczeniu jako 50-latek w tej branży, nie znany jest mi ani jeden taki przypadek, w którym ta sprawa stanowiłaby problem, który prowadziłby do jakiejkolwiek szkody. Ani jeden.

noelmaxim pisze: Może to być prawda, że występują takie przypadki i jak już wspomniano, warto na to zwrócić uwagę, ale chciałbym ci powiedzieć, że wśród mojego otoczenia, w którym działam od 27 lat, oraz wśród moich klientów, nie znam ani jednego przypadku, gdzie takie wydarzenie stanowiłoby problem, tak że ktoś poniósłby szkodę. Absolutnie żaden.
Wspaniale...…. U nas taka sytuacja by nie przeszła.... Nic mi nie daje ten fakt, że ty nie spotkałeś się z tym wcześniej i dlatego nie masz obaw. Po pierwsze, chciałbym odnieść się do twojego wpisu, co należy zauważyć, a po drugie, chciałbym wspomnieć o koniecznej wizycie u notariusza, gdzie ta kwestia zostanie omówiona i wyznaczy kierunek działań. Masz rację, ale w takiej sytuacji ważne jest, aby początkowo została określona realistyczna cena zakupu, co w przyszłości zapewne będzie bezpieczne prawnie. Jednakże prawdopodobnie na tym etapie zawiedzie, ponieważ koszty zakupu i remontu byłyby poza możliwościami Daniela. Jak już wspomniałem, jeśli ten temat nie jest problemem z uwagi na pomoc finansową, to dyskusja jest zakończona.

noelmaxim pisze: Cytat 45% na Zamieszkanie jest w porządku, pomimo tego, że nie znamy standardu życia TE. Ale z zasady jest to w porządku! .
No cóż, podstawowa informacja to 2 100 EUR netto dla 2 osób (On i dziewczyna bez dochodu). Zostaje więc 1 100 EUR na życie, gdzie rozstanie byłoby korzystne i nie miałoby wpływu w przeciwieństwie do finansowania opartego na dwóch wynagrodzeniach.

Napisany przez NaTwoim13
Uważam, że powinien to wyjaśnić notariusz, a nie my i dlatego odsyłałem do niego. Zgadzam się z tobą zasadniczo, ale zakładam również, że rodziny zawsze udają się do notariusza w takiej sprawie. Czy mógłbyś nam krótko wyjaśnić, co prawie ci się przydarzyło i jak udało się to uniknąć, z jakimi konsekwencjami?

noelmaxim pisze: Uważam, że to powinien wyjaśnić notariusz, nie my, i odsyłam do niego. W związku z tym nie potrzebuję notariusza, mogę Ci to powiedzieć w ten sposób. W razie potrzeby urząd sprawdza sytuację majątkową nawet do 10 lat wstecz, a jeśli w tym czasie przekazano majątek bez odpowiedniej wartości, istnieje ryzyko, że takie transakcje zostaną cofnięte. Dotyczy to tak samo darowizn pieniężnych, jak i posiadania nieruchomości. W przeciwnym razie nikt kto trafiłby do domu opieki nie miałby żadnego majątku i wszystko byłoby rozdane Zgadzam się z Tobą co do zasady, ale zakładam również, że rodziny zawsze przechodzą przez notariusza w takich sytuacjach. Możesz nam lub mi krótko opisać, co prawie z Tobą się wydarzyło i jak udało się to uniknąć z jakimi konsekwencjami?
Mogę. Moi rodzice chcieli kilka lat temu przepisać nam dzieciom Dom rodziców, ale mój ojciec chciał zrobić to bez notariusza, po co zarabiać, da się też bez niego... (To tyle jeśli chodzi o Twoje przypuszczenia dotyczące rodzin ;-) ) Gdyby tak zrobili, a mój brat mi wypłacił, zainwestowalibyśmy te pieniądze w naszą nieruchomość i teraz musielibyśmy te pieniądze zwrócić. Ponieważ od roku jestem samodzielny zawodowo, w tej chwili byłoby to niemożliwe i stanowiłoby duży problem dla nas.

Napisany przez NaTwoim13
W tym wypadku nie potrzebuję notariusza, mogę Ci to tak powiedzieć. W razie potrzeby urząd sprawdza sytuację majątkową do 10 lat wstecz, a jeśli w tym czasie przekazywano majątek bez równowartości, istnieje ryzyko, że takie transakcje zostaną cofnięte. Dotyczy to zarówno darowizn pieniężnych, jak i nieruchomości. W przeciwnym razie nikt przenoszący się do domu opieki nie miałby już żadnej własności i wszystko byłoby podarowane. Przepraszam, ale polecam każdemu skorzystanie w tej sprawie z usług notariusza, aby być właściwie i fachowo doradzonym, oraz odpowiednio ustawić sprawy. To jest bardziej złożone, niż się wydaje, w szczególności należy zwrócić uwagę na kwestię majątku niepodlegającego zajęciu i uwzględnić to.

Skon jest całkowicie nieistotny, jeśli ktoś podarował Dom o wartości 200 000 EUR. Pozostaw to po prostu jako wskazówkę. Czy to nie możliwe? Czy trzeba wszystko usprawiedliwiać? Dokładnie to jest tu głównym problemem z Tobą. Każda wskazówka, gdzie użytkownicy z własnym doświadczeniem zwracają uwagę na potencjalne pułapki, musi być przez Ciebie automatycznie zrelatywizowana. Wynika z tego coraz częściej wrażenie, że boisz się, iż użytkownik zrezygnuje ze swojego zamiaru i stracisz okazję biznesową. Po prostu Tutaj Herrmueller ma rację, proszę dogłębnie sprawdzić i skonsultować się byłoby tutaj absolutnie wystarczające.

Napisany przez Fly
Herrmueller pisze: Ostatnie pytanie w tej sprawie (tylko dla mojej informacji): jeśli mąż umrze, czy bezzasiłkowa pomoc zdrowotna będzie kontynuowana, czy matka będzie musiała ubezpieczyć się w GKV?
Oczywiście pozostaje nadal uprawniona do bezzasiłkowej pomocy zdrowotnej. Bezzasiłkowa pomoc zdrowotna nie pokrywa wszystkich kosztów opieki, ale ogólnie emeryci i ich krewni otrzymują znacznie więcej zwrotów niż renciści.

Napisany przez NaTwoim13
Herrmueller pisze: Każda wzmianka, gdzie użytkownicy dzielą się własnym doświadczeniem i zwracają uwagę na ewentualne pułapki, musi być przez Ciebie reflexartig zrelatywizowana. W rezultacie coraz częściej wydaje się, że boisz się, iż użytkownik zrezygnuje z planu i Twoja szansa na biznes przepadnie. .
To naprawdę nie jest mój problem! W ogóle nie. Nie mogę zrobić nic, jeśli powstaje wrażenie, które nie stanowi mojego głównego celu, i nie zmienię tego poprzez posty w stylu tak/nie. Co więcej, nie przeczytałeś tego, co napisałem, ponieważ proste rozdawanie nigdy nie było dla mnie opcją. Raczej pisałem, bądź też starałem się... W kwestii ustalania umowy należy unikać darowizn i zamiast tego uzgodnić świadczenia wzajemne i/lub postanowienia zmniejszające wartość darowizny (np. prawo do zamieszkania, opieka w domu, pokrycie kosztów pogrzebu i opieki nad grobem). Poprzez odpowiednie ukształtowanie umowy z uwzględnieniem tych kwestii aspektów prawa pomocy społecznej, doświadczony notariusz może uzyskać dopuszczalne i znaczne zmniejszenie darowizny przy przeniesieniu nieruchomości na krewnych. Ogranicza to znacznie możliwości dochodzenia zwrotu ze strony urzędu pomocy społecznej, ponieważ może on żądać zwrotu tylko do wysokości wartości darowizny po odliczeniu świadczeń wzajemnych. ....szukałem sposobu na pomoc i wsparcie, opisywałem i chciałem przekazać, że przeraźliwa twarz w postaci żądania zwrotu może być zmniejszona lub zrelatywizowana. Cytat Herrmuellera Proste Herrmueller ma rację, proszę o dokładne zbadanie i skonsultowanie byłoby tu absolutnie wystarczające. Również wielokrotnie całkowicie to zrobiłem.

Napisany przez 2utopus
Czy istnieją ewentualnie inne rodzeństwo, które potencjalnie chce/ma być wypłacone tutaj? Skonsultuj się z doradcą podatkowym, czy sprzedaż z następującymi opłatami czynszowymi może przynieść korzyści ze względu na możliwość odliczenia podatkowego.

Napisany przez daniel88
Cześć ponownie, Mam jeszcze jednego brata, ale temat pozostaje otwarty, ponieważ on również nie jest zainteresowany nieruchomością. To, co obecnie mnie trochę zaniepokoi, zrozumiałe, jest pierwsza wycena sądowa na około 66000€. Jeśli dobrze zrozumiałem, sytuacja staje się trudniejsza, gdy trzeba doliczyć jeszcze około 100000€ na remont itp. Jakie możliwości mam teraz? Obecnie nie mam pomysłu i nie chcę wchodzić na spotkania nieprzygotowany, aby potem wychodzić z nich z niczym. Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Daniel88, Nie do końca rozumiem Twoje pytanie ani problem. Co sprawia, że remont za 100 000 euro jest trudny, a jaki problem jest z oszacowaną kwotą 66 000 euro?

Napisany przez daniel88
Cześć, Czyta się dużo i online otrzymuje się teraz tysiące informacji i możliwości od banków, które ustalają, co jest jak wartościowane. Właśnie temat wartości zastawu/granic granicznych jest dość trudny do zrozumienia. Aktualnie mam z tym problem. Przy wartości 66000 € ze względu na zaległości w remoncie, osiągnęłabym zbyt niską wartość zastawu w kontekście potrzebnego kapitału. Czy w tym przypadku przyjmuje się, że po odchłyceniu Dom będzie miał wartość po remoncie, ponieważ bank mógłby go w najgorszym przypadku sprzedać w takim (odnowionym) stanie?

Napisany przez NaTwoim13
Planowane modernizacje/renowacje/przebudowy i rozbudowy są uwzględniane przez banki jako podwyższające wartość nieruchomości do 100%, a następnie - ewentualnie przy wsparciu pośrednika finansowego - należy znaleźć bank, który zapewni mi najlepsze warunki finansowania mojego koncepcji z uwzględnieniem następujących czynników: - Pożądana stopa procentowa i rata spłaty - Okres kredytowania - Okres zapewnienia stałej stopy procentowej - Ewentualne uwzględnienie publicznych środków pomocowych państwa - Ewentualne uwzględnienie zabezpieczenia przed wzrostem stóp procentowych poprzez system oszczędzania na cele mieszkaniowe Jakie jest znaczenie uwzględnionych 66 000 euro?

Napisany przez daniel88
Wpływ tej szacowanej wartości prawdopodobnie dotyka głównie mojej głowy, która zastanawia się, czy wszystko jest jeszcze wykonalne, czy też spadną odmowy. Nie można zapomnieć o prywatnym kredycie wspomnianym we wcześniejszym poście. Nawet jeśli teraz sprzedam pojazd, pozostaje około 6-7000€, które niestety nie były wcześniej przewidziane z powodu kosztów paliwa. Jednak jestem trochę spokojniejszy, ponieważ być może to na razie nie będzie stanowiło poważnej przeszkody.

Napisany przez NaTwoim13
Ogólnie rzecz biorąc, nie możemy tego ocenić: - nie znamy twojego standardu życia, twojego zachowania konsumenckiego - czy masz podwyżki wynagrodzenia, 13. wynagrodzenie - nie znamy twojego poziomu oprocentowania i spłaty kredytu - nie wiemy, co studiuje twoja dziewczyna, kiedy skończy, czy od razu znajdzie pracę (praca na pół etatu za 450 euro wystarczy) - plany na dzieci? To, co jest widoczne, wydaje się możliwe i przedstawialne, kredyt zostałby ściągnięty w ramach planu razem z oprocentowaniem kredytu hipotecznego, i nie widzę powodu, dla którego nie powinieneś zrealizować tego planu - zwłaszcza, że rodzice również skorzystaliby z tego.

Napisany przez daniel88
Standard życia i zachowanie konsumenckie są normalne, nie wyniosłe ani nadzwyczajnie luksusowe. Kupuje się to, co jest potrzebne, a nie to, co będzie bezużytecznie stać w kącie. Zdobywanie większych dochodów jest możliwe, standardowo ustalono wzrost o 5% rocznie, ale oczywiście dąży się do poprawy. 13 pensja niestety nie istnieje. Myślę, że aby zachować jak najbardziej zrelaksowane podejście, miesięczne wydatki w wysokości 600-700€ są wykonalne. Mój(a) dziewczyna/stanextudiuje pracę socjalną, perspektywy zatrudnienia po ukończeniu studiów są tu znacznie większe niż w przypadku filozofii i sztuki ;-) Planowanie dzieci w najbliższych latach nie istnieje

Napisany przez NaTwoim13
Wtedy bierz się do roboty

Napisany przez daniel88
Czy można tutaj pytać o pośredników, czy trzeba liczyć na znalezienie ich na Google? Tam też jest teraz ich wielu

Napisany przez NaTwoim13
Za chwilę dowiesz się, kogo nie należy brać

Najlepiej skontaktuj się z użytkownikiem Bankkaufmann tutaj na forum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata