Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Podpisanie u dwóch doradców finansowych: Możliwe konsekwencje/koszty?

Napisany przez mhc133
Cześć wszystkim! Zarezerwowano dla nas małą działkę, wbrew oczekiwaniom. Oczywiście chcielibyśmy tam postawić Dom jednorodzinny, aby wreszcie wyprowadzić się z naszej małej, drogiej trzypokojowej spółdzielczej lokalu. Niestety mieliśmy do czynienia z różnymi pośrednikami finansowymi i bankami i musieliśmy się nauczyć (przynajmniej ja, dzięki stowarzyszeniu konsumentów!), że kredyty mieszkaniowe związane z budową są zazwyczaj korzystne przede wszystkim dla finansujących stron. W międzyczasie skoncentrowaliśmy się na firmie, która wydawała się najbardziej przyjazna dla nas, i podpisaliśmy umowę pośrednictwa kredytowego oraz dokumentację konsultacji, w której wyraziliśmy zgodę na propozycję (indywidualny kredyt ratalny) oraz podpisaliśmy dokumentację konsultacji. Wszystkie nasze dokumenty są już od ponad tygodnia w banku, w zeszłą środę były dziwne zapytania, teraz jest karnawał i bank stwierdził, że decyzja prawdopodobnie potrwa około trzech tygodni, ponieważ bank najwyraźniej przenosi kredyt MHB (i zapewne również na tym zarabia), przy czym MHB jest obecnie powszechnie uważana za kompletnie przeciążoną akcją 30 za 15 i może zmienić/zakończyć ją przed czasem itp. Jednak w ciągu trzech tygodni nasza zarezerwowana działka przepadnie, potrzebujemy decyzji najpóźniej do 15.03 o godzinie 11. Bank będzie starał się przyspieszyć proces dla nas - chociaż powiedziano nam, że w MHB nie ma priorytetów - być może MHB nie musi zajmować się tym samodzielnie, a jedynie na marginesie, co wydaje się dosyć niepewne z naszego punktu widzenia. Dlatego w zeszłym tygodniu skontaktowaliśmy się z innym pośrednikiem (i poinformowaliśmy o tym również pierwszą firmę), który teraz rozumiał, czego potrzebujemy, i zaoferował nam korzystną ofertę kredytu ratalnego. Jednak ta druga firma również chce, abyśmy podpisali oświadczenie o sobie, które zawiera wyjaśnienie stron kredytobiorców oraz zgody (na ochronę danych, współpracę). Po drugie, chce podpisanej umowy pośrednictwa kredytowego. Już podpisane umowy pierwszej firmy oraz te, które mają zostać podpisane z drugą firmą, zawierają wiele prawniczych terminów. W szczególności zaniepokoił nas odstąpienie od umowy, której konsekwencje mogą spowodować, że podpisując umowy z drugą firmą, mogą na nas nagle spaść nieprzewidziane koszty, jeśli wniosek kredytowy pierwszej firmy zostanie zatwierdzony do 15.03, a my będziemy musieli zrezygnować z drugiej firmy lub z niej odstąpić - lub odwrotnie, jeśli pierwsza firma uzna, że miała zlecenie i że została zrealizowana terminowo. Czy podpisując umowę z drugą firmą, możemy się spodziewać, że w przypadku rezygnacji z naszej strony wobec jednej z firm otrzymamy fakturę od drugiej firmy za usługi pośrednictwa? Pozdrowienia, mhc133

Napisany przez NaTwoim13
Cześć mhc133, zrobiłeś wszystko dobrze ze względu na rzekomy problem z czasem (którego ja osobiście nie widzę) i nie musisz martwić się, że możesz podpisać dwie pożyczki. Nie musisz też obawiać się kosztów w przypadku nieprzyjęcia pożyczki, niepodpisania oferty pożyczki ani odstąpienia od pożyczki. Zakładam, że drugą ofertą jest oferta DSL Banku. Tutaj złożyłeś bankowi wniosek o pożyczkę, gdzie wnioski stają się umowami z pisemnym potwierdzeniem akceptacji w przypadku zgody. Po otrzymaniu zgody masz 14-dniowe prawo odstąpienia od umowy. Co mnie dziwi, to fakt, że wybrano pożyczkę MHB (podczas gdy 39 bierzesz 15), ponieważ akcja związana z pożyczką MHB nie powiodła się, ponieważ warunki na 15 lat były po prostu zbyt niekorzystne!

Napisany przez Hilfe
Cześć, to na początek jest pośrednictwo. Jeśli z tego wynikają 2 umowy kredytowe, po prostu nie podpisujcie jednej z nich. Zazwyczaj pośrednik jest opłacany przez bank, więc upewnijcie się, że nie podpisujecie niczego, za co musicie ponosić koszty pośrednictwa. Co do akcji MHB, na 15 lat oprocentowanie jest trochę za wysokie, ale biorąc pod uwagę 30-letnią stałą stopę oprocentowania, to super oprocentowanie!

Napisany przez mhc133
Dziękuję Wam obojgu! Akcja 30 za 15 w przypadku MHB jest dla nas bardzo korzystna w porównaniu, praktycznie 0 wkładu własnego, ale dość dochodowy. Druga oferta również pochodziła od MHB, jednak bezpośrednio od nich. Na początku była też opcja DSL, ale była również droższa.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, jak MHB - z ich złymi kryteriami wydania - ma zaoferować kredyt bez lub z niewielką własnością, to dla mnie zagadka! Nie znam ich szczegółowej sytuacji wyjściowej, nie można oceniać wszystkiego ogólnie, ale moim doświadczeniem MHB nie może być partnerem. Opowiedz mi, wydaje mi się, że nie jest właściwym rozwiązaniem wybierać najtańszy bank, ale ten, który ma największe szanse na pozytywną decyzję przy najlepszych warunkach!

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Przepraszam, ale dla mnie jest zagadką, jak MHB - z jej złymi kryteriami przyznawania - ma obiecać kredyt bez lub z niewielkim wkładem własnym! Nie znam ich sytuacji wyjściowej szczegółowo, nie powinno się wydawać osądów ogólnikowych, ale moim zdaniem MHB nie może być ich partnerem na podstawie doświadczenia. Powinni wybrać inną drogę, która na pierwszym miejscu stawia nie bank z najlepszymi warunkami, ale ten, który przy najlepszych warunkach ma najwyższą szansę na przyznanie!
Niech to będzie troska pośrednika. Dlaczego zawsze tam się prowadzi politykę? Ponadto, to tylko oferta Najpierw krytykuje się warunki MHB, a potem kryteria przyznawania

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy!!! 15.3. TE potrzebuje zgody, w przeciwnym razie Dom odejdzie, co zrobi z ofertą?? Czy jako doświadczony pośrednik finansowy mam teraz klaskać i pisać, że wszystko jest w porządku, skoro znam czasy przetwarzania w MHB? Zwłaszcza, jeśli mam ten problem, proszę wyjaśnij mi, dlaczego mam składać 2 wnioski w tej samej banku?? Proszę mi to wyjaśnić! W takich sytuacjach ma sens złożenie równoczesnych wniosków, a nawet, możliwe, u 3 banków, aby móc przyjąć umówioną datę u notariusza i w dalszym ciągu - w przypadku zaakceptowania wszystkich wniosków - wybrać najlepszy i być może odwołać już podpisane umowy. MHB ma 18 dni roboczych czasu przetwarzania!! Czy naprawdę muszę teraz powiedzieć coś więcej? Czym jest przeciwko temu, aby nie stawiać na 3 konie z 3 stajni, zamiast na 2 z jednej stajni? Proszę mi to wyjaśnić!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata