Re: Finansowanie domu jednorodzinnego, dużo kapitału własnego - złe informacje
Napisany przez kennedyhill -
- śr mar 06, 2019 10:20 am
Witajcie,
Chcę kupić nieruchomość do własnego użytku. Cena zakupu 400 tys. / Moja wkład własny 300 tys. Oprócz kosztów dodatkowych potrzebuję około 140 tys. Możemy również skorzystać z kredytu budowlanego dla 2 dzieci.
Przez ostatnie 5 lat mieszkałem w Tajlandii i zarabiałem całkiem dobrze jako samozatrudniony konstruktor. Moja działalność tam oczywiście nie jest zrozumiała dla niemieckiego banku, dlatego teraz jako samozatrudniony zaczynam od nowa.
Moje dane kredytowe są negatywne. W 2013 roku musiałem ogłosić upadłość mojej niemieckiej firmy i byłem osobiście odpowiedzialny za wiele pozycji.
Ja osobiście nie ogłosiłem upadłości, ale stopniowo spłaciłem wszystkich wierzycieli lub zawarłem ugody. Na koniec tego miesiąca nie będę miał już żadnych długów. Moje dane w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa) będą jednak na razie nadal na ciemnoczerwono.
Moje pytanie: Czy mimo dostępnego wkładu własnego mam szansę na uzyskanie finansowania? Czy istnieje wskaźnik kapitału własnego, od którego reszta nie ma już znaczenia?
Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i wysiłki w tej sprawie.