Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie od niewzdolności do pracy dla studenta / Pomoc

Napisany przez dyo999
Może ktoś mi pomóc? Byłem u dostawcy usług finansowych i otrzymałem ofertę na ubezpieczenie od skutków nieszczęśliwych wypadków (BU). HDI EGO Top za 35,31€ (bez nadwyżek / ze spreadem do wysokości 47€) z roczną dynamiką 3% wobec inflacji, wyłączeniem konkretnego i abstrakcyjnego skierowania, do 67 lat, gwarancją dodatkowego ubezpieczenia do 50 lat bez ponownego badania zdrowia (po rozpoczęciu pracy, zawarciu małżeństwa, narodzinach dzieci, podwyżce pensji) itp. pełen pakiet. O sobie: Student, 22 lata, studiuję nauki medialne. Więc teraz interesujące: Cena usług finansowych: 35,31€ Cena EGO Top w Check24: 64,73€ Jak to jest możliwe?? Ponadto EGO Top za 35,31€ jest tylko o 1€ droższe od najtańszego, który jest mi oferowany w Check24 (który w miarę konkurują z ofertą). Więc jeszcze raz: Jak to możliwe? Gdzie jest haczyk?

Napisany przez EasyD
Cześć dyo999 i witaj w forum! Masz tutaj rację. Coś tu nie gra. Możliwe przyczyny to: - Czy propozycja od dostawcy usług finansowych może być ofertą starterową? Czyli zaczynająca się od niskiej składki, która później rośnie? - Czy oferta z kalkulatora online dotyczy składki brutto? Bez uwzględnienia nadwyżki. - Czy obliczenia zostały wykonane przy tej samej wysokości emerytury? Jeśli nie, to chętnie możesz udostępnić tutaj anonimizowaną propozycję od dostawcy usług finansowych. W ten sposób może być łatwiej dostrzec więcej.

Napisany przez dyo999
EasyD pisze: Witaj dyo999 i witajcie na forum! Masz rację. Coś tu nie gra. Możliwe opcje to: - Czy propozycja od dostawcy usług finansowych to może starterowa taryfa? Czyli zaczynająca się od niskiej składki, która później rośnie? Musiałbym sprawdzić to w umowie. Czy jest jakiś konkretny paragraf dotyczący tego? Przynajmniej przy pierwszym przeczytaniu niczego w tym kierunku nie znalazłem. - Czy oferta kalkulatora online to składka brutto? Czyli bez uwzględnienia nadwyżki. Nawet jeśli tak, to nadal istnieje różnica 20€? - Czy obie prognozy zakładały taką samą wysokość renty? Tak, obie razy z rentą 1000€ do 67. W przeciwnym razie warto po prostu zamieścić anonimizowaną propozycję od dostawcy usług finansowych tutaj. Wtedy być może łatwiej będzie coś zauważyć. Czyli zamieścić tutaj kompletnie zanonimizowane?
Na pewno jest to dziwne...

Napisany przez EasyD
Właśnie poświęciłam trochę czasu i sama to przeliczyłam. Raz z moim oprogramowaniem porównawczym i potem także z wymienioną kalkulatorem online. Oto mój wynik dla Ego-Top BV17: Ponieważ nie mam wszystkich szczegółów (takich jak data rozpoczęcia ubezpieczenia, data urodzenia), są niewielkie różnice. Ale tendencja, podobnie jak w przypadku kalkulatora online (gdzie otrzymuję 63,32 € w Ego-Top), jest taka sama w moich obliczeniach. Nie jest to taryfa startowa, jak początkowo podejrzewałam. Byłaby ona nawet znacznie tańsza, z miesięczną składką około 17 euro. Pod względem świadczeń nie widzę żadnej różnicy między Check24 a moją/panią propozycją. Aby to dokładnie przeanalizować, prawdopodobnie trzeba by raz poprosić o ofertę na Check24. Jeśli ma pani/pan ciekawość w tej sprawie, proszę również potem umieścić ją tutaj online. Co do propozycji od pani/pana doradcy finansowego, można przynajmniej stwierdzić, że jest to oferta, w której przynajmniej z dystansu nie widać żadnych haczyków. Więc nie widać żadnych obaw, że tutaj kalkulator online mógłby wskazywać na dodatkowe korzyści dotyczące ubezpieczenia od niezdolności do pracy ze względu na cenę.

Napisany przez dyo999
EasyD pisze: Właśnie znalazłem czas, żeby sobie to przeliczyć. Raz z moim programem porównawczym i potem także z wymienionym kalkulatorem online. Oto mój wynik dla Ego-Top BV17: Ponieważ nie znam wszystkich szczegółów (takich jak data rozpoczęcia ubezpieczenia, data urodzenia), mogą wystąpić niewielkie różnice. Ale tendencja, tak samo jak w kalkulatorze online (gdzie wyszło 63,32 € w treści Ego-Top), jest taka sama także w moich obliczeniach. Nie jest to jednak taryfa startowa, jak początkowo przypuszczałem. Taka opcja byłaby jeszcze znacznie tańsza, z około 17 euro miesięcznej składki początkowej. Pod względem świadczeń nie widzę tutaj żadnej różnicy między Check24 a moją/Twoją propozycją. By dokładnie to rozstrzygnąć, prawdopodobnie trzeba byłoby złożyć wniosek na Check24. Jeśli jesteś ciekawy, być może warto to zrobić i następnie udostępnić wynik online. Jeśli chodzi o propozycję Twojego doradcy finansowego, można przynajmniej stwierdzić, że to oferta, której na pierwszy rzut oka nie widać żadnych haczyków. Wydaje się, że nie ma obaw, że kalkulator online oferuje dodatkowe korzyści pod względem ubezpieczenia od skutków niesprawności.
Dodałem zacienione treści umowy. Być może gdzieś jest jakiś haczyk? A może dlaczego online jest to tak dużo droższe? I równocześnie chciałbym zapytać, czy za tę cenę i warunki jest coś lepszego? Umowa: https://filehorst.de/d/cchjcqdk

Napisany przez Peter Wolnitza
Rozwiązanie zagadki: Zależy od grupy zawodowej. Komputer ahnungslos24 klasyfikuje do grupy zawodowej B, co daje około 64,72 €. Przy okazji: Moim zdaniem HDI to dobry ubezpieczyciel z dobrymi warunkami, ale dla studentów szczególnie nie jest pierwszym wyborem - chociaż na pewno zrobiło wiele dla studentów na 01.01.2019 r. - ale Twój makler na pewno omówił to z Tobą.

Napisany przez dyo999
pisze: Rozwiązanie zagadki: Zależy od grupy zawodowej.
Kalkulator ahnungslos24 klasyfikuje mnie do grupy zawodowej B, co daje w przybliżeniu 64,72 €.

Tylko na marginesie: Moim zdaniem HDI to dobry ubezpieczyciel z dobrymi warunkami, ale dla studentów, szczególnie nie jest pierwszym wyborem - chociaż na 01.01.2019 zrobili wiele dla studentów
- ale Twój agent ubezpieczeniowy na pewno omówił to z Tobą.

Dlaczego ahnungslos24 klasyfikuje mnie do grupy B, mimo że podaję, że jestem studentem w dziedzinie mediów?

I nie, co zmieniło się na 1.1.2019, nie zostało dokładnie omówione? W przeciwnym razie; Jakie są inne alternatywy o tych samych warunkach, ale tańsze?

Napisany przez EasyD
Może po prostu oczekiwania wobec Check24 są zbyt duże? Co dokładnie pan Wolnitza ma na myśli, można szybko znaleźć w internecie: https://www.versicherungsbote.de/id/...ufseinsteiger/ Nie sądzę jednak, że sugeruje on konieczność omówienia tego z nimi. Ważne są wasze osobiste cele, życzenia, a także to, jakie usługi może zaoferować takie ubezpieczenie. Oczywiście istotny jest również wasz stan zdrowia. Wszystkie te kwestie powinny być omówione z wyprzedzeniem i zajmują trochę czasu. Ponieważ nie byliśmy obecni podczas rozmowy, z daleka po prostu nie można ocenić, czy istnieje dla was produkt bardziej zalecany. Jednak HDI Ego-Top na pewno nie jest złym zabezpieczeniem!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata