- ndz mar 10, 2019 7:58 am
Cześć wszystkim,
...
Dziękuję i pozdrawiam
JFlow
Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości
JFlow pisze: Związek i kraj, przeniesienie do Berlina jest tylko bardzo teoretyczne (brak ministerstwa, lokalizacja w Bonn jest regulowana prawnie). Pomysł inwestycji kapitałowej ma umożliwić wcześniejszą emeryturę. Dlatego istnieje także fundusz emerytalny. Oczywiście pomysł ten mógłby być również zrealizowany poprzez zwiększenie wpłat do funduszu emerytalnego. Co do cen: Uważamy również, że rozmawiamy tu o kwocie minimum 700 tys. € i więcej. Ale co by było maksymalnie możliwe?Cóż, co byłoby maksymalnie możliwe, bardzo teoretycznie. Zazwyczaj jest odwrotnie. Jaką roczną rentę chcielibyście maksymalnie płacić, w jakim okresie czasu? Jeśli mówicie o wcześniejszej emeryturze. Nie jestem obeznany wśród urzędników. Od którego wieku byłoby to obecnie możliwe? W wieku 50, 55 lat? Do tego czasu wszystko powinno być opłacone. Co do funduszu emerytalnego. Do jakiej kwoty trafia żądanie i w jaki sposób jest oprocentowane. Jeśli bez stresu otrzymuję 2-3% (w tym wsparcie), uważam to za inwestycję kapitałową.
noelmaxim pisze: Tak, ale decyzja należy do nich samych. - miesięczne obciążenie odsetkami i kapitałem - okres spłaty - ryzyko związane z odsetkami - użytkowanie własne/wynajem - nowe/bieżące nieruchomości wszystko to mogą zdecydować tylko oni, a w związku z inwestycją wynikają z tego niezbędne parametry, które należy wziąć pod uwagę i dostosować. W przypadku wariantów z pełną spłatą kapitału, z kwotą kapitału w wysokości 3000 euro miesięcznie, można rozważyć następujące sumy finansowania, przy czym istnieje wiele jeszcze innych kwestii, takich jak: - czy przy zakupie nieruchomości pobierana jest prowizja? Istotne dla określenia stopnia obciążenia kredytu hipotecznego i wynikających z tego warunków odsetek - czy możliwe są pożyczki pracodawcy/pożyczki dla urzędników? - w jaki sposób zainwestowany jest dotychczasowy kapitał własny? Czy istnieją księgi oszczędnościowe związkowe? - czy rodzice posiadają nieruchomości, które mogłyby służyć jako zabezpieczenie zastępcze do obniżenia stopnia obciążenia kredytem hipotecznym należy wziąć pod uwagę i zadać pytanie: 550 000 euro na 15 lat 650 000 euro na 20 lat 750 000 euro na 25 lat 850 000 euro na 30 lat Tutaj nie uwzględniono oczywiście kwestii takich jak: - dodatkowe spłaty - gotowość do ryzyka związanego z odsetkami (wówczas brak wariantów z pełną spłatą kapitału) - spłaty pozostałego długu na koniec okresu odsetkowego z oszczędzonego kapitału Z ich aktualną sytuacją wyjściową możliwe i dozwolone jest praktycznie wszystko do kwoty miliona euro.3k jest praktycznie 50% i całkowicie niezdrowa. Zwłaszcza, że dzieci są narażone
noelmaxim pisze: Pomoc, dlaczego cytuje się mój post? Dlaczego moje porady są decydujące dla ciebie, że znowu - nie znając osoby pytającej - sądzisz, że to niezdrowe dla rodziny i że nie są w stanie ocenić i oszacować swoich finansów? Osoba pytająca określiła to obciążenie lub zapowiedziała je. Czy teraz chcesz to podważyć, wątpić, że osoba pytająca i jego żona nie są w stanie ocenić lub zrozumieć tego obciążenia?Bo chcesz tylko sprzedać pożyczkę! Przy 1-2 dzieciach nie widzimy 7k netto !!! Zakładając, że trzeba płacić za pracę na pół etatu i prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Strona z wydatkami się również zmienia. Dzieci kosztują pieniądze! A jeśli postawię Dom za 800 tysięcy, to raczej nie kupię ubrań w KIKu za 3,50€
noelmaxim pisze: @Pomoc!! Czy wiesz, jak wszystko odnosi się do konsumpcji i luksusu? Duży Dom może być praktyczny i użyteczny, droga odzież nie zawsze musi być konieczna. W zasadzie rodzina może posiadać duży Dom o odpowiedniej lokalizacji (a więc drogi), ale niekoniecznie wystawnego, i mimo to dbać o to, by nie musieć nosić luksusowej odzieży. Zwłaszcza, skąd wiesz, co dotyczy TE, czy go znasz? Powiedz mi, ile zarabia TE, gdy przychodzi dziecko, a potem drugie? Czy kiedyś nie stwierdziłeś, że nie masz pojęcia o funkcjonowaniu urzędników? Ponadto, dlaczego potomstwo zawsze musi wiązać się z dłuższym okresem niższych dochodów? Nikt nie narzuca TE 3000 euro, raczej może on przypuszczać, że mogą mu one wystarczyć, co mogę zrozumieć. Nawiasem mówiąc, dla mnie 42% nie jest praktycznie określone jako prawie 50%, a 42% przy dochodzie netto 7000 euro moim zdaniem są zdrowsze niż 42% przy dochodzie netto 3000 euro, bo osoba zarabiająca więcej nie musi koniecznie mieć wyższego standardu życia niż ta, która zarabia mniej. Raczej można stwierdzić, że u TE zostaje wystarczająco środków, a im więcej się zarabia, tym nie równa się to konieczności większego jedzenia i kupowania niż osoba, która zarabia mniej. Gdy podstawowe potrzeby są zaspokojone (które u ludzi są z gruntu takie same), można równie dobrze przypuszczać, że osoba zarabiająca więcej ma także więcej oszczędności i większe rezerwy. Mówimy ewentualnie o nadmiarze dla rozsądnych jednostek, o większych rezerwach, o pieniądzu, który nie jest potrzebny do przetrwania codzienności i życia. Denerwują mnie te uogólnienia, ta równość ludzi i ich stylów życia oraz podejść do pieniędzy, konsumpcji i życia jako takiego.Zostajesz i pozostaniesz sprzedawcą
Pomoc pisze: Jesteś i pozostaniesz sprzedawcąJo i TE teraz zrobi dokładnie to, co mówię, choć ja jeszcze nic nie zaproponowałem! Chciałbym wiedzieć, co u mnie kupić! Znowu oferujesz zerową wartość dodaną!
Hilfe pisze: 3k są prawie 50% i całkowicie niezdrowe. Zwłaszcza że dzieci są otwarteIstnieje już różnica, czy użyję 50% z 3000 € czy z 10000 € na nieruchomość. W jednym przypadku pozostaje 1500 € na życie, a w drugim 5000 €. Chociaż prawdą jest, że osoba z wyższym dochodem będzie miała wyższe koszty utrzymania, to cała sytuacja nie powinna być liniowa, ale raczej logarytmiczna.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]
Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]
Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]
Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata