Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie nieruchomości

Napisany przez JFlow
Cześć wszystkim, ... Dziękuję i pozdrawiam JFlow

Napisany przez Hilfe
Bardzo dobra sytuacja wyjściowa, nawet jeśli kapitał własny jest niski przy takich dobrych dochodach netto. Nie jestem zwolennikiem kupowania na wynajem, jeśli nie ma się nieruchomości do własnego użytku.... wtedy powinna przemawiać jedynie mobilność i/lub bardzo dobra stopa zwrotu po opodatkowaniu. A jak wygląda planowanie dzieci?

Napisany przez JFlow
Dziękuję bardzo za wstępną ocenę dotyczącą zakupu do wynajęcia. Dzieci są jak najbardziej możliwe. ...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć JFlow, jakie miesięczne obciążenia odsetkami i spłatami proponują dla urzędników?

Napisany przez JFlow
Jeśli chodzi o obciążenia odsetkowe i kapitałowe, możemy sobie wyobrazić ratę oszczędnościową. Oszczędności związane z najmem można byłoby wówczas przeznaczyć na koszty dodatkowe i rezerwy na remonty.

Napisany przez Hilfe
Już kiedyś wyciągałeś czujniki, co jest ogłaszane w Bonn i okolicach? Myślę, że Dom bez mieszkania dla lokatora będzie tam kosztować co najmniej 700-800 tys. euro. Podejrzewam, że są to funkcjonariusze państwowi? Istnieje ryzyko przeniesienia do Berlina? Dlaczego ciągle pojawia się pomysł inwestycji kapitałowej? Jesteście urzędnikami, więc nie musicie podejmować ryzyka.

Napisany przez JFlow
Państwo i kraj, przeniesienie do Berlina jest tylko bardzo teoretyczne (brak ministerstwa, lokalizacja w Bonn jest uregulowana prawem). Pomysł inwestycji ma umożliwić wcześniejszą emeryturę. Dlatego istnieje również fundusz emerytalny. Pomysł mógłby być również zrealizowany poprzez zwiększenie wpłat do funduszu emerytalnego. W odniesieniu do cen: My również uważamy, że mówimy o co najmniej 700 tys. € i więcej. Ale jakie jest maksimum?

Napisany przez NaTwoim13
Kiedy nieruchomość ma być spłacona, lub jaki okres spłaty preferują Państwo?

Napisany przez JFlow
@noelmaxim: Interesuje nas, co maksymalnie byłoby sensowne/wykonalne. To obejmuje czas trwania.

Napisany przez Hilfe
JFlow pisze: Związek i kraj, przeniesienie do Berlina jest tylko bardzo teoretyczne (brak ministerstwa, lokalizacja w Bonn jest regulowana prawnie). Pomysł inwestycji kapitałowej ma umożliwić wcześniejszą emeryturę. Dlatego istnieje także fundusz emerytalny. Oczywiście pomysł ten mógłby być również zrealizowany poprzez zwiększenie wpłat do funduszu emerytalnego. Co do cen: Uważamy również, że rozmawiamy tu o kwocie minimum 700 tys. € i więcej. Ale co by było maksymalnie możliwe?
Cóż, co byłoby maksymalnie możliwe, bardzo teoretycznie. Zazwyczaj jest odwrotnie. Jaką roczną rentę chcielibyście maksymalnie płacić, w jakim okresie czasu? Jeśli mówicie o wcześniejszej emeryturze. Nie jestem obeznany wśród urzędników. Od którego wieku byłoby to obecnie możliwe? W wieku 50, 55 lat? Do tego czasu wszystko powinno być opłacone. Co do funduszu emerytalnego. Do jakiej kwoty trafia żądanie i w jaki sposób jest oprocentowane. Jeśli bez stresu otrzymuję 2-3% (w tym wsparcie), uważam to za inwestycję kapitałową.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, ale decyzję tę podejmują wyłącznie Państwo. - miesięczne obciążenie odsetkami i spłatą kapitału - okres spłaty - ryzyko odsetkowe - użytkowanie własne/wynajem - nowe/nieruchomości z rynku wtórnego Wszystkie te kwestie zależą od Państwa decyzji, a w zależności od inwestycji pojawiają się niezbędne parametry, które trzeba uwzględnić i dostosować. W przypadku wariantów pełnej spłaty kapitału, z miesięczną kwotą 3000 euro na kapitał, możliwe są następujące sumy kredytu do rozważenia, przy czym istnieje wiele innych kwestii: - czy od zakupu pobierana jest prowizja? Istotne dla ustalenia stopnia obciążenia kredytu i wynikających z tego warunków odsetkowych - czy są możliwe pożyczki pracodawcy/pożyczki dla urzędników? - w jak sposób został dotychczas zainwestowany kapitał własny? Czy istnieją oszczędności na koncie mieszkaniowym? - czy rodzice posiadają nieruchomość, która mogłaby służyć jako zabezpieczenie kredytu? Należy również wziąć pod uwagę i zadać pytania: 550 000 euro na 15 lat 650 000 euro na 20 lat 750 000 euro na 25 lat 850 000 euro na 30 lat Oczywiście nie uwzględniono kwestii takich jak: - dodatkowe spłaty - gotowość na ryzyko odsetkowe (brak pełnej spłaty kapitału) - spłaty pozostałej kwoty kapitału na koniec okresu z oszczędzonego kapitału Z Państwa sytuacją wyjściową możliwe i uzasadnione jest zarządzanie kwotami do 1 000 000 euro.

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Tak, ale decyzja należy do nich samych. - miesięczne obciążenie odsetkami i kapitałem - okres spłaty - ryzyko związane z odsetkami - użytkowanie własne/wynajem - nowe/bieżące nieruchomości wszystko to mogą zdecydować tylko oni, a w związku z inwestycją wynikają z tego niezbędne parametry, które należy wziąć pod uwagę i dostosować. W przypadku wariantów z pełną spłatą kapitału, z kwotą kapitału w wysokości 3000 euro miesięcznie, można rozważyć następujące sumy finansowania, przy czym istnieje wiele jeszcze innych kwestii, takich jak: - czy przy zakupie nieruchomości pobierana jest prowizja? Istotne dla określenia stopnia obciążenia kredytu hipotecznego i wynikających z tego warunków odsetek - czy możliwe są pożyczki pracodawcy/pożyczki dla urzędników? - w jaki sposób zainwestowany jest dotychczasowy kapitał własny? Czy istnieją księgi oszczędnościowe związkowe? - czy rodzice posiadają nieruchomości, które mogłyby służyć jako zabezpieczenie zastępcze do obniżenia stopnia obciążenia kredytem hipotecznym należy wziąć pod uwagę i zadać pytanie: 550 000 euro na 15 lat 650 000 euro na 20 lat 750 000 euro na 25 lat 850 000 euro na 30 lat Tutaj nie uwzględniono oczywiście kwestii takich jak: - dodatkowe spłaty - gotowość do ryzyka związanego z odsetkami (wówczas brak wariantów z pełną spłatą kapitału) - spłaty pozostałego długu na koniec okresu odsetkowego z oszczędzonego kapitału Z ich aktualną sytuacją wyjściową możliwe i dozwolone jest praktycznie wszystko do kwoty miliona euro.
3k jest praktycznie 50% i całkowicie niezdrowa. Zwłaszcza, że dzieci są narażone

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc, dlaczego cytujesz mój post? Dlaczego moja pomoc jest decydująca dla tego, że znów - nie znając TE - uważasz, że jest to niezdrowe dla rodziny i nie są w stanie oszacować i ocenić swoich finansów? TE określił ten obciążenie lub je zapowiedział. Czy chcesz teraz to podważyć, wątpić, że TE i jego żona nie są w stanie oszacować obciążenia?

Napisany przez NaTwoim13
3.000 euro pozostaje z 7.000 euro dochodu netto, co stanowi 42%.

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: 3.000 euro pozostaje z 7.000 euro dochodów netto, to zresztą 42%.
Co nie rozumiesz przez słowo "prawie"?

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomoc, dlaczego cytuje się mój post? Dlaczego moje porady są decydujące dla ciebie, że znowu - nie znając osoby pytającej - sądzisz, że to niezdrowe dla rodziny i że nie są w stanie ocenić i oszacować swoich finansów? Osoba pytająca określiła to obciążenie lub zapowiedziała je. Czy teraz chcesz to podważyć, wątpić, że osoba pytająca i jego żona nie są w stanie ocenić lub zrozumieć tego obciążenia?
Bo chcesz tylko sprzedać pożyczkę! Przy 1-2 dzieciach nie widzimy 7k netto !!! Zakładając, że trzeba płacić za pracę na pół etatu i prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Strona z wydatkami się również zmienia. Dzieci kosztują pieniądze! A jeśli postawię Dom za 800 tysięcy, to raczej nie kupię ubrań w KIKu za 3,50€

Napisany przez NaTwoim13
@Pomoc!! Czy wiesz cokolwiek na temat konsumpcji i luksusu? Duży Dom może być praktyczny i przydatny, drogie ubrania nie zawsze muszą być koniecznością. Zasadniczo, rodzinie może wystarczyć posiadanie dużego domu w odpowiednim miejscu (dlatego drogiego), ale nie koniecznie okazałego, i jednocześnie dbać o to, by nie trzeba było nosić luksusowych ubrań. Przede wszystkim, skąd wiesz, co dla tego TB jest ważne, czy go znasz? Powiedz mi, ile TB zarabia, gdy przychodzi na świat dziecko, a potem drugie? Czy nie zdarzało ci się kiedyś powiedzieć, że nie znasz się na urzędnikach? Poza tym, dlaczego pojawienie się potomstwa zawsze musi wiązać się z dłuższym okresem mniejszych dochodów? Nikt nie nakazuje TB zarabiania 3000 euro, raczej może sobie to wyobrazić, co mogę zrozumieć. Zresztą, dla mnie 42% nie jest niemal dość, aby zostać podniesione do 50%, ponadto 42% przy dochodzie netto 7000 euro wydaje mi się zdrowsze niż 42% przy dochodzie netto 3000 euro, bo ktoś, kto zarabia więcej, nie musi koniecznie mieć wyższego standardu życia niż ten, kto zarabia mniej. Raczej można stwierdzić, że TB ma wystarczająco dużo pieniędzy na koncie i im więcej zarabia, tym więcej pozostaje, czyli więcej bezpieczeństwa i rezerw. Rozmawiamy ewentualnie o rozsądnych ludziach, którzy zarabiają nawet o euro więcej, o nadwyżce, o większych rezerwach, o pieniądzu, którego nie trzeba, aby przetrwać codzienność i życie. Irrytują mnie te uogólnienia, to ustawianie ludzi i ich stylów życia oraz podejścia do pieniędzy, konsumpcji i życia w ogóle na równi. Wszystko może, nic nie musi, ale ciągłe to negatywne i plebejskie pisanie, nie znając nawet w minimalnym stopniu TB, jego życia, otoczenia i podejścia do życia!

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: @Pomoc!! Czy wiesz, jak wszystko odnosi się do konsumpcji i luksusu? Duży Dom może być praktyczny i użyteczny, droga odzież nie zawsze musi być konieczna. W zasadzie rodzina może posiadać duży Dom o odpowiedniej lokalizacji (a więc drogi), ale niekoniecznie wystawnego, i mimo to dbać o to, by nie musieć nosić luksusowej odzieży. Zwłaszcza, skąd wiesz, co dotyczy TE, czy go znasz? Powiedz mi, ile zarabia TE, gdy przychodzi dziecko, a potem drugie? Czy kiedyś nie stwierdziłeś, że nie masz pojęcia o funkcjonowaniu urzędników? Ponadto, dlaczego potomstwo zawsze musi wiązać się z dłuższym okresem niższych dochodów? Nikt nie narzuca TE 3000 euro, raczej może on przypuszczać, że mogą mu one wystarczyć, co mogę zrozumieć. Nawiasem mówiąc, dla mnie 42% nie jest praktycznie określone jako prawie 50%, a 42% przy dochodzie netto 7000 euro moim zdaniem są zdrowsze niż 42% przy dochodzie netto 3000 euro, bo osoba zarabiająca więcej nie musi koniecznie mieć wyższego standardu życia niż ta, która zarabia mniej. Raczej można stwierdzić, że u TE zostaje wystarczająco środków, a im więcej się zarabia, tym nie równa się to konieczności większego jedzenia i kupowania niż osoba, która zarabia mniej. Gdy podstawowe potrzeby są zaspokojone (które u ludzi są z gruntu takie same), można równie dobrze przypuszczać, że osoba zarabiająca więcej ma także więcej oszczędności i większe rezerwy. Mówimy ewentualnie o nadmiarze dla rozsądnych jednostek, o większych rezerwach, o pieniądzu, który nie jest potrzebny do przetrwania codzienności i życia. Denerwują mnie te uogólnienia, ta równość ludzi i ich stylów życia oraz podejść do pieniędzy, konsumpcji i życia jako takiego.
Zostajesz i pozostaniesz sprzedawcą

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc pisze: Jesteś i pozostaniesz sprzedawcą
Jo i TE teraz zrobi dokładnie to, co mówię, choć ja jeszcze nic nie zaproponowałem! Chciałbym wiedzieć, co u mnie kupić! Znowu oferujesz zerową wartość dodaną!

Napisany przez 2tneub
Hilfe pisze: 3k są prawie 50% i całkowicie niezdrowe. Zwłaszcza że dzieci są otwarte
Istnieje już różnica, czy użyję 50% z 3000 € czy z 10000 € na nieruchomość. W jednym przypadku pozostaje 1500 € na życie, a w drugim 5000 €. Chociaż prawdą jest, że osoba z wyższym dochodem będzie miała wyższe koszty utrzymania, to cała sytuacja nie powinna być liniowa, ale raczej logarytmiczna.

Napisany przez NaTwoim13
@tneub Hej, możliwe, ale niekoniecznie Zastanawiam się naprawdę, kiedy zrozumiecie, o co mi chodzi. Skąd mamy to wiedzieć? Dlaczego spekulujemy tutaj? Co chcemy zarzucić, nakazać czy nawet odmówić tym, którzy pytają? Osoba pytająca, małżeństwo urzędnicze, podała, że może sobie wyobrazić wydanie około 3 000 euro (podano kwotę jednorazową/roczną) na odsetki i spłatę kapitału, co się stanie? Blablabla.... naprawdę straszne, nikt nie zna tej osoby pytającej, a pomoc tutaj się rozlewa. Czasami jest to nie do zniesienia i muszę to poprawić i wyjaśnić, to nie może trwać! Na pewno jest to irytujące dla niektórych pytających!

Napisany przez 2tneub
Tak, to Twój problem. Musisz odpowiadać na każdy post. W rezultacie wątki będą coraz bardziej rozgałęzione.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@tneub, taką cechą ludzi jest również to, że w związku zawsze ktoś MA ostatnie słowo podczas rozmowy, pogawędki, dyskusji lub podobnych sytuacji. Ta cecha dotyczy niektórych ludzi, których z pewnością każdy z osobna zna.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata