Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zła umowa ratalna?

Napisany przez t0b145
Cześć, w wieku 20 lat podpisałem umowę na Riestervertrag. Dziś zastanawiam się, czy decyzja o podpisaniu była dobra. Czy kontynuować umowę? Zawiesić? Wypowiedzieć i zainwestować samemu? Jestem wdzięczny za każdą sugestię. Moja sytuacja osobista: Mam 32 lata, jestem urzędnikiem, niedawno się ożeniłem, mam jedno dziecko przysposobione (6 lat) i wkrótce kolejne dziecko. Dotycząc Riestervertrag: Dostawcą jest Volkswohl Bund, produkt DWS Garant 80 Dyn. Data podpisania umowy = 01.01.2011 Składka miesięczna = 80€ Gwarantowana suma składek z własnych wkładów = 43.228,88€ Gwarantowany czynnik rentowy za 10.000€ = 32,73 Stan konta na dzień 31.12.2017 = 6355,35€ + opłacone własne składki = 960€ + wypracowane zyski (gwarantowane odsetki i nadwyżki) = 0,72€ - wynik z rozwoju funduszu = 607,39€ - zatrzymane opłaty z tytułu zawarcia i dystrybucji umowy = 88,10€ - zatrzymane opłaty za zarządzanie twoją umową = 86,91€ = nowy stan konta na dzień 31.12.2018 łącznie = 6573,67€ Gwarantowany stan konta + Stan konta funduszu na zabezpieczenie składek (dynamiczna część udziałów) DWS Garant 80 Dyn. części = 5777,34€ + Stan konta funduszu DWS Garant 80 Dyn. części = 796,33€ Suma wszystkich opłaconych składek na emeryturę = 7114,40€ Suma ogólna przyznanych dotacji = 0,00€ (powinienem płacić wyższe składki, aby otrzymać dotację (do 2018 byłem samotny, bez dziecka)) Suma zatrzymanych opłat z tytułu zawarcia i dystrybucji umowy = 1986,78€ Suma zatrzymanych opłat za zarządzanie twoją umową = 601,78€ Wypracowane zyski (gwarantowane odsetki i nadwyżki) = 175,42€ Wynik z rozwoju funduszu = 762,74€ Możliwa emerytura dynamiczna na koniec fazy gromadzenia z uwzględnieniem bieżących składek, lecz bez dotacji przy założeniu rocznego wzrostu funduszu 2% = 219€ 4% = 342€ 6% = 562€ 9% = 1246€

Re: Zła umowa ratalna?

Napisany przez EasyD
Cześć t0b145 i witaj w forum! Kluczową kwestią tutaj jest to, że do tej pory nie otrzymali państwo żadnych dodatkowych świadczeń. Mają do tego prawo! Jeśli nie opłacają pełnego składki za dodatki, to przynajmniej mają prawo do części z nich. Funkcjonariusze publiczni zazwyczaj muszą skontaktować się z pracodawcą w celu uzyskania numeru dodatku, który następnie muszą uwzględnić w wniosku o przyznanie dodatków. Kiedy otrzymają dodatek, będą mieli również prawo do korzyści podatkowych. Te dwie składowe sprawią, że ich inwestycja będzie znacznie bardziej opłacalna. Mimo to, trudno jest zdecydować, czy nadal odpowiada to ich osobistym celom i pragnieniom. Warto również sprawdzić wybrany fundusz, aby zobaczyć, jakie alternatywy oferuje Volkswohl Bund. Ponadto, warto przyjrzeć się również ich żonie. Z dwójką dzieci wkrótce pojawi się tutaj ciekawe prawo do dodatkowych świadczeń dla dzieci, jeśli jeszcze nie zostało to wykorzystane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata