Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Mieszkanie własnościowe

Napisany przez Michael83
Cześć wszystkim, chciałbym poprosić o radę w następującej sytuacji: Obecnie mieszkam z moją żoną w 4-pokojowym mieszkaniu na parterze o powierzchni 102m². Mieszkanie znajduje się w domu dwurodzinnym, który został przyłączony do domu właściciela. Nasz właściciel postanowił teraz przekształcić te dwa mieszkania w mieszkania własnościowe i sprzedać je odpowiednio. Zastanawiamy się teraz nad zakupem mieszkania na parterze. Oto kilka liczb i faktów dotyczących tego i nas: - Dochód netto 4900€ (3.100€ ode mnie + 1.800€ od żony) - Moja żona jest w ciąży i spodziewamy się dziecka około sierpnia. W związku z tym planowany jest dwuletni urlop rodzicielski, co oznacza, że dochód mojej żony zmniejszy się do około 600€. Następnie będzie ponownie szukać pracy na część etatu. - Dochód netto wtedy wyniósłby 3.900€ (3.100€ + 600€ + 200€ zasiłku rodzinny). Ale jak już wspomniałem, jest to ograniczone do najbliższych 2 lat. - Kapitał własny 46.000€ - Cena zakupu mieszkania 230.000€ Obecnie myślę o finansowaniu na 15 lat i już otrzymałem pierwszą ofertę. - Koszty poboczne zakupu około 19.000€ do 20.000€ - W rezultacie łączne koszty zakupu mieszkania własnościowego + kosztów pobocznych wyniosą około 250.000€ - Wykorzystany kapitał własny 40.000€, ponieważ chcę zachować pewien zapas - W rezultacie powstanie suma kredytu w wysokości 210.000€ - Według obliczeń bankiera dostępny miesięczny kapitał wynosi około 2.500€ Wysokość raty wraz z odsetkami wynosi 900€ przy oprocentowaniu 1,8% Możliwe saldo pozostałe do spłaty około 74.000€ Obecnie zbieramy więcej ofert, chcielibyśmy jednak wiedzieć, czy istnieją lepsze alternatywy z niższym oprocentowaniem lub lepszym planem finansowania. Czy może powinniśmy dążyć do wyższej stopy amortyzacji, czy może warto zaoszczędzić trochę więcej kapitału własnego? Bardzo dziękujemy z góry!

Napisany przez matti85
Pod względem danych jest absolutnie ok i wykonalne. Tutaj mogą nadchodzić lepsze oferty. Zadam raczej inne pytanie... Dlaczego teraz sprzedaje te mieszkania. Jaki jest stan domu? Rezerwy będą na początek zerowe i będą musiały być gromadzone przez ciebie i inną osobę. Dlaczego on nie sprzedaje całego domu? Dlaczego ty nie kupisz domu i nie wynajmiesz drugiego mieszkania? W ten sposób unikniemy również konieczności podziału nieruchomości itd.... Pod względem danych wszystko pasuje, ale powinieneś zweryfikować te pytania powyżej.

Napisany przez Michael83
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zdecydował się teraz na sprzedaż mieszkań, ponieważ policzył, że będzie musiał pracować tylko około 4 lata, aby móc przejść na wcześniejszą emeryturę. Decyzja ta wynika z wypadku przy pracy, który niestety pozbawił go obecnego stanowiska. Stan domu jest świetny. Zbudowany w 2001 roku. Nie ma zastrzeżeń - potrafimy również dobrze ocenić stan mieszkania, ponieważ sami w nim mieszkamy. Pełna sprzedaż również wchodzi w grę. Rozważyliśmy także tę opcję. Jednak nie jestem zwolennikiem wysokiej sumy kredytu, którą musiałbym wziąć. Nawet jeśli dochody z najmu pokryją część spłaty.

Napisany przez matti85
Znowu ja Osobiście kupiłbym obie albo żadną. Dlaczego? Znasz dobrze ten Dom i wszystko. Przy dwóch właścicielach decyzje mogą przynieść stres. Ponieważ każdy ma takie same prawa i możecie być zawsze w impasie. Koszty kredytu są pokrywane przez przychody. Jeśli mieszkanie dobrze się wynajmuje, a obecnie ktoś w nim mieszka, to jest super. Dom jest wart swojej ceny, a pieniądze nie przepadają. Czy znasz cenę i czynsz za drugie mieszkanie?

Napisany przez Michael83
Jesteśmy w sumie trzy strony, ponieważ właściciel nieruchomości również byłby wliczony. Niestety nie znam czynszu za drugie mieszkanie.

Napisany przez BenniG
Więc bez względu na wszystko trzeba przedstawić oświadczenie o podziale?!? Oczywiście byłoby interesujące dowiedzieć się, jaka jednostka ma otrzymać jaki udział, jak ma być podzielone i wykorzystane twoje grunty. W zależności od tego, jak jest zorganizowany budynek, każda ze stron (wynajmujący i ZFH) może być odpowiedzialna za utrzymanie swojej nieruchomości. Dlaczego wynajmujący mówi, że za 4 lata mógłby przejść na emeryturę, jeśli sprzeda mieszkanie? Dla wielu nieruchomość, a dokładniej jej dochody z najmu, stanowią zabezpieczenie na starość. Jaka jest wysokość czynszu waszego obecnego mieszkania? Zakładając prosty przykład 7 € za metr kwadratowy, dochodzi się do około 1400 € jako całkowitych dochodów z najmu za cały Dom. Więc nawet jeśli na to stać, dla mnie wciąż pozostaje pytanie, czy jest jakiś haczyk. Na przykład chcecie mieć więcej dzieci, przez co mieszkanie mogłoby stać się za małe? Jeśli już poniesiecie kamień milowy ponad 200 000 €, będzie trudno kupić coś nowego.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Michael83, w którym mieście ma zostać zakupione mieszkanie? Czy część kapitału własnego stanowią oszczędności w umowach oszczędnościowo-budowlanych?

Napisany przez Michael83
Dziękuję za opinie! @BenniG: Tak, potrzebna będzie deklaracja podziału. Właściciel zajmuje się tym teraz. Przeliczył wszystko bardzo dokładnie i powiedział, że w ten sposób może sfinansować swoją emeryturę. Ale szczerze mówiąc, niech to będzie jego troska. Nasz czynsz wynosi około 740 złotych razem z garażem. Ta cena jest bardzo niska w porównaniu do podobnych wynajmowanych mieszkań. Rozważyliśmy już również ewentualne drugie dziecko. Na razie zostanie przy jednym. Drugie byłoby jednak możliwe przy czterech pokojach. Już wszystko to przez myśleliśmy. Obecnie nie widzę żadnych haczyków, ponieważ jak wspomniałem, sami mieszkamy obecnie w tym mieszkaniu. Miejsce parkingowe na podjeździe jest wliczone w cenę. Prawo do korzystania z ogrodu byłoby również tylko nasze. Dla właściciela bardzo ważne jest, żeby, jeśli sprzeda, nadal mieć sąsiadów, którzy są dobrze znośni. Tak jest w naszym przypadku. Dlatego ma on mniejsze zmartwienie znalezienia odpowiedniej osoby do zakupu, jak i sąsiedzkiej zgodności. Dlatego ustąpił nam w cenie sprzedaży. @noelmaxim: Jest to mieszkanie w okręgu Paderborn. Cena za metr kwadratowy wynosi tutaj około 2 300 złotych, co jest więcej niż akceptowalne dla tej dzielnicy Paderborn/Elsen. Cały kapitał własny znajduje się na naszych kontach - nie mamy żadnych umów oszczędnościowych na budowę.

Napisany przez BenniG
740 € Opłata warmińska -50 € Garaż -25 € Miejsce parkingowe -150 € Koszty dodatkowe 515 € Opłata zimna 250 000 € / 515 € miesięcznie = 485 miesięcy Możecie więc mieszkać wynajmując przez około 40 lat, zanim zapłacicie tyle samo czynszu, ile wynosi obecna cena zakupu mieszkania. Jakie koszty ponosilibyście jako właściciele? 900 € Rata kredytu 150 € Koszty dodatkowe 200 € Fundusz remontowy (2 € za mkw miesięcznie) - należy pamiętać, że w ciągu pierwszych 18 lat nie został zapisany żaden fundusz remontowy. 1250 € Koszty ogrzewania Więc dobrze by było to dokładnie przemyśleć... Oczywiście istnieje ryzyko, że w przypadku sprzedaży osobie trzeciej kupujący zgłosi własne potrzeby mieszkaniowe, ale zawsze trzeba trochę pogrążać. Nadal uważam za dziwne, że sprzedający was jako potencjalnych nabywców, nie zostaliście jeszcze zaangażowani w opracowywanie oświadczenia o podziale.

Napisany przez NaTwoim13
1) 160.000,00 € / 15 lat stałych / nom. 1,65% / efektywna 1,69% / Rata odsetkowa i spłaty 620,00 € / Spłata 3% / Opcja dodatkowej spłaty 5,00% / Okres bez opłat 6 miesięcy / Pozostały dług 78.370,45 € 2) 50.000,00 € 12 lat stałych / nom. 1,40% / efektywna 1,43% / Rata odsetkowa i spłaty 141,67 € / Spłata 2% / Opcja dodatkowej spłaty 5,00% / Okres bez opłat 6 miesięcy / Pozostały dług 36.940,90 € Mieszana stopa obu kredytów nom. 1,59% / efektywna 1,63%. Pozostały dług z klocka 2) 36.940,90 € zostanie odjęty od BSV, który jest oszczędzany w wysokości 108 €, stopa procentowa dla pożyczki budowlanej w wysokości 22.058,55 € wynosi 1,45%. Różnica w wysokości 14.941,45 € to saldo oszczędności z BSV, wynikające z wpłat 108 €. Kafel 9,2038 został spłacony, a płatność odsetkowa i kapitałowa wynosi 260 €. Łącznie, razem z Kaflem 1, od 12 roku trzeba zapłacić 880 €. Wcześniej 869,67 €. Alternatywa dla Kafelka 1) 1) 160.000,00 € / 20 lat stałych / nom. 2,05% / efektywna 2,09% / Rata odsetkowa i spłaty 673,33 € / Spłata 3% / Opcja dodatkowej spłaty 5,00% / Okres bez opłat 6 miesięcy / Pozostały dług 41.454,93 € Następnie mieszana stopa obu kredytów nom. 1,90% / efektywna 1,93%. Raty można również tutaj zmniejszyć poniżej 900 euro zarówno przed upływem 12 lat, jak i po upływie 12 lat, poprzez nieznaczne zmniejszenie oprocentowania o 3%.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG, dlaczego właściciel powinien zaangażować sprzedawców w kwestie podziału? Co należy tam zweryfikować, a gdzie mogą czaić się niebezpieczeństwa? Przed zakupem będzie ustalone, co jest do kupienia, a bez oświadczenia o podziale i tak nie można nic kupić. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego ktoś nie powinien kupić mieszkania, w którym mieszkał i czuł się dobrze, gdzie zna otoczenie. Nie rozumiem również, dlaczego właściciel nie powinien być zainteresowany tym, aby sąsiedzi pozostali sąsiadami, i dlatego być może nie powinien wycenić nieruchomości w rozsądnej cenie. To, co mi jak dotąd wiadomo, brzmi zdrowo i logicznie!

Napisany przez BenniG
noelmaxim pisze: BenniG, dlaczego właściciel powinien uwzględnić sprzedawców w sprawach podziałowych? Co należy tam zbadać, a gdzie mogą czyhać niebezpieczeństwa? Przed dokonaniem zakupu będzie wiadomo, co się ma kupić, a bez oświadczenia o podziale i tak nie można niczego kupić.
Zawsze się denerwujesz, gdy inni uważają twoje pisanie za całkowicie niekompetentne, nieodpowiednie lub aroganckie.... Wydaje mi się, że właściciel jest także sprzedawcą... Cztery oczy widzą więcej niż dwa. Jeśli kupujący przywiązuje szczególną wagę do czegoś, teraz pora to włączyć do oświadczenia. Oczywiście, może on kupić dopiero po podziale. Cytat noelmaxim Naprawdę nie rozumiem, dlaczego ktoś nie chciałby kupować mieszkania, w którym mieszkał i czuł się dobrze, gdzie znał otoczenie. Nie rozumiem także, dlaczego właściciel nie miałby zainteresowania tym, aby sąsiedzi pozostali sąsiadami i dlatego nie powinien podać rozsądnej ceny. Szczerze mówiąc, nie rozumiem, dlaczego za mieszkanie, za które dotychczas płaciłeś 740 €, nagle musiałbyś płacić 500 € więcej. To dla mnie kompletnie nielogiczne! Cytat noelmaxim To, co mi dotychczas wiadomo, brzmi zdrowo i logicznie! Cytat od BenniG 250 000 € / 515 € miesięcznie = 485 miesięcy Możecie więc mieszkać wynajmując przez około 40 lat, zanim zapłacicie tyle samo czynszu, ile wynosi obecna cena zakupu mieszkania. Dokładnie ten czynnik wydaje mi się całkowicie niesłuszny. Albo czynsz jest zbyt niski. W takim razie TE powinien się cieszyć i nadal wynajmować. Albo cena zakupu jest zbyt wysoka, w takim przypadku TE powinien także nadal wynajmować i czekać, co się stanie. Dopóki właściciel nie chce pozbyć się swoich sąsiadów, nie sprzeda mieszkania i nie podniesie czynszu znacząco. Więc nie widzę absolutnie żadnego powodu, dlaczego mieszkanie powinno być kupione.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG pisze: Zawsze denerwujesz się, kiedy inni ludzie uważają twoje pisanie za całkowicie niekompetentne, nieodpowiednie lub bezczelne..
W dużej mierze słusznie, chociaż to teraz nie będzie obchodzić pytającego, chodzi o niego, nie o mnie!

Napisany przez NaTwoim13
BenniG pisze: Uważam, że właścicielem jest również sprzedawca... Cztery oczy widzą więcej niż dwa. Jeśli kupujący przywiązuje szczególną wagę do czegoś, to teraz byłby czas, aby to uwzględnić w oświadczeniu. Oczywiście, może on kupić dopiero po podziale.
Tak, tutaj oczywiście miałem na myśli kupującego, ale to nie zmienia mojego zdania, w ogóle nie wiedziałbym, dlaczego sprzedawca miałby uwzględniać kupujących, skoro chodzi o jego własność. Można to zrobić, ale nie trzeba, a ostatecznie decydujące jest to, co on sprzedaje, a to się pokaże, a następnie kupujący będzie mógł coś zaoferować.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG pisze: Nie rozumiem honestly, dlaczego za mieszkanie, które dotychczas kosztowało 740 €, nagle trzeba by zapłacić o 500 € więcej. Dla mnie to zupełnie nielogiczne!
Ponieważ wtedy ewentualnie należy do Ciebie??? Nie rozumiem, dlaczego tego nie zrozumieć. Chętnie możemy otworzyć osobny wątek Za przeciwko Wynajem/Własność, wtedy możemy to omówić lub dyskutować opinie.

Napisany przez BenniG
I dlaczego nie skomentujesz mojego stwierdzenia, że sprzedawca powinien zaangażować potencjalnego ulubionego kupującego w tworzenie deklaracji podziałowej? Chcesz mieć rację? Pozwól, że wyrażę swoje zdanie, a ja pozwolę Ci wyrazić Twoje. Skoro już przy tym jesteśmy, to dlaczego nie uzasadnisz mi swojego zdania? Co Twoim zdaniem przemawia przeciwko zaangażowaniu potencjalnego nabywcy w deklarację podziałową (oprócz czasu, jaki to zajmie)? Tak samo... uważam czynnik 40 za niezdrowy, a Ty za zdrowy. Wolisz północną, ja południową część Niemiec. Wszystko się zgadza. Każdy ma swoje zdanie.

Napisany przez Michael83
Tak, czynsz jest za niski - on również o tym wie. Cena za metr kwadratowy zabudowany w naszej dzielnicy wynosi około 2.600€ do 3.200€ dla nowych budynków. Nigdy nie będę w stanie znaleźć tak taniego mieszkania. Oczywiście czynsz do zapłacenia jest niższy w porównaniu z ceną zakupu. On jednak sprzeda, bez względu na okoliczności. Jeśli nie kupię mieszkania, to sprzeda je komuś innemu. To pewne. I wtedy zostaje tylko gra losowa, czy zostanę na wynajmie, czy będę musiał szukać czegoś innego. A to z dzieckiem i psem na pewno nie będzie łatwe. Zwłaszcza nie sądzę, abym znalazł jeszcze mieszkanie na parterze - zwłaszcza w budynku dwurodzinnym. Należy również pamiętać, że inwestuję w wartość - niski czynsz trzeba tutaj zignorować, ponieważ, jak wskazano powyżej, jest on czasowo ograniczony.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG pisze: Dokładnie ten czynnik dla mnie w ogóle nie wydaje się zdrowy. Albo czynsz jest zdecydowanie za niski. W takim przypadku TE powinien cieszyć się i nadal wynajmować mieszkanie. Albo cena zakupu jest zbyt wysoka, w takim przypadku TE również powinien pozostać wynajmującym i zaczekać, co się stanie. Dopóki właściciel nie zdecyduje się pozbyć swoich sąsiadów, nie sprzeda mieszkania i nie zwiększy zbytnio czynszu. Więc ja naprawdę nie widzę tu absolutnie żadnego powodu, dlaczego należałoby kupić mieszkanie.
O czym tu dyskutujesz, skoro alternatywa już nie istnieje??? Nasz wynajmujący teraz postanowił przekształcić oba te mieszkania na mieszkania własnościowe i sprzedać je odpowiednio. Teraz zastanawiamy się nad zakupem mieszkania na parterze. Kupować czy wyprowadzić się, alternatyw nie ma! Przyczyny, które skłaniają TE do chęci zakupu, to: 1) Znajomość stanu nieruchomości pod względem substancji 2) Nie trzeba zmieniać lokalizacji 3) Ocena, że cena zakupu jest realistyczna i dokładna 4) Właścicielstwo było chyba zawsze zamierzone 5) Znajomość kosztów No cóż, a sytuacja kredytowa i ekonomiczna jest naprawdę godna uznania

Napisany przez NaTwoim13
Michael83 pisze: Jesteśmy obecnie w trakcie zbierania kolejnych ofert, chcieliśmy jednak wiedzieć, czy nie ma lepszych alternatyw z niższym oprocentowaniem efektywnym i/lub lepszym planem finansowania.
Co mnie znowu dziwi, dlaczego moja oferta nie jest nawet omawiana, ani nie są proponowane inne rozwiązania, zwłaszcza że OP wyraźnie pyta o to, a nie o to, czy nieruchomość jest piękna, dobra, zrównoważona, droga czy odpowiednia!

Napisany przez BenniG
https://www.finanztip.de/baufinanzie...n-oder-kaufen/ Jako ogólna zasada, do czynnika 20 ceny zakupu są relatywnie niskie w porównaniu do czynszu, powyżej 25 są relatywnie wysokie. No cóż, jak już powiedziałem, to jest takie trochę jak gra w pokera. Czy właściciel znajdzie inwestora kapitałowego czy nabywcę do zamieszkania? Ze względu na niski czynsz, trudno znaleźć inwestora kapitałowego (czynsz nie może być dowolnie podwyższony). Ze względu na długi okres wypowiedzenia, trudno znaleźć nabywcę do zamieszkania (np. podwójne obciążenie dotychczasowym najemcą i spłata nowego mieszkania). Nawiasem mówiąc: https://www.finanztip.de/kuendigung-wegen-eigenbedarf/ Z przestrzeganiem okresu ochronnego w przypadkach wypowiedzenia z powodu własnego użytkowania (§ 577a BGB)? Jeśli cały budynek mieszkalny został przekształcony w mieszkania własnościowe, istnieją okresy ochronne w przypadku wypowiedzeń z powodu własnego użytkowania. Wówczas nowy właściciel może zgłosić własne potrzeby najwcześniej trzy lata od nabycia nieruchomości. W niektórych miastach właściciel nie może zgłosić własnych potrzeb nawet w ciągu następnych dziesięciu lat (§ 577a BGB). Czy to jakoś nie pasuje? Moim zdaniem, są to idealne warunki dla Ciebie, aby obniżyć cenę do 200 000 €. Wtedy byłbyś nawet poniżej finansowania na poziomie 90% i miałbyś znacznie lepsze warunki. Jeśli wtedy na przykład dostaniesz 1,5%, skończysz po 19 latach spłaty swoimi 900 €.

Napisany przez matti85
Oh, znowu nadszedł czas na opowieści Buhmanna... Proszę pamiętać, że gość tam na górze sprzedaje tylko kredyty, inne zachęty nie mają dla niego znaczenia, a inne opinie nie są akceptowane. Dyktatura dawno minęła, Noel... Pamiętaj, że zakup lub wyprowadzka nie jest jedyną opcją. Jeśli ktoś kupi mieszkanie i zgłosi swoją potrzebę zamieszkania, to masz z górki mnóstwo czasu. Współczynnik 40, czyli czynsz netto/cena zakupu, jest wysoki i perwersyjny. Same koszty dodatkowe, jak notariusz i podatki, pozwalają ci mieszkać na zimno przez 4 lata. Potem dochodzi spłata i odsetki... Dlaczego dla najemcy sprzedaż jest lepsza, jest również jasne dzięki temu współczynnikowi Dom nie ma żadnych rezerw i tu widzę problem. Najlepszą wiedzę posiada tylko obecny właściciel. Bez rzeczoznawcy nie kupiłbym tego. Na pewno zainwestowałbym pieniądze w eksperta. Nikt obecnie nie rozdaje prezentów. I zanim Noel znów zacznie mówić, że płacę kilka euro więcej miesięcznie i nie powinnaś słuchać mojej opinii. Ja kupuję tylko mieszkania poniżej współczynnika 20. A Noel, te kilka euro mnie nie obchodzi. Mieszkanie wynajmuję za 1.100 € zimną kaucją i dobrze śpię.

Napisany przez Michael83
Dziękuję za obie oferty, ale na razie nie mogę nic konkretnego powiedzieć, ponieważ chcę je najpierw porównać z moimi obecnymi dokumentami - niestety dopiero dziś wieczorem będę miał je pod ręką.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG pisze: Moim zdaniem idealne warunki dla Ciebie, aby obniżyć cenę do 200 000 €. Wtedy znalazłbyś się nawet poniżej 90% finansowania i miałbyś o wiele lepsze warunki. Jeśli zdołasz uzyskać np. 1,5%, skończysz na swoich 900 € po 19 latach.
BenniG, wyjaśnij mi albo nam, jak wskaźnik obciążenia kredytowego korzystnie maleje, gdy cena zakupu zostaje zmniejszona. Proszę, wyjaśnij to, dziękuję. Dla doświadczonego pośrednika finansowego wynosi on nawet 210 000 euro przy cenie zakupu wynoszącej 69%, co odpowiednio może być przedstawione warunkach.

Napisany przez NaTwoim13
matti85 pisze: Och, znowu pora na bajki Buhmanna... Proszę zauważyć, że typ tam w górze sprzedaje tylko kredyty, nie ma innych zachęt i nie akceptuje innych opinii. Dyktatura minęła dawno temu Noel... Pamiętaj, że kupno to nie jest to samo co wyrzucenie. Jeśli ktoś kupi mieszkanie i zgłosi własne potrzeby, to jest sporo czasu. Współczynnik 40 czyli czynsz/koszt zakupu jest wysoki i perwersyjny. Sami koszty notarialne i podatki to 4 lata czynszu. Potem jeszcze spłata i odsetki... Dlaczego sprzedaż jest lepsza dla właściciela jest również jasne z uwzględnieniem tego współczynnika Budynek nie ma rezerw i tu widzę problem. Najlepszą wiedzę ma obecny właściciel. Bez rzeczoznawcy bym nie kupił. Pieniędzy teraz nikt nie rozdaje. I zanim Noel znowu powie, że płacę kilka euro więcej miesięcznie i że nie powinieneś słuchać mojej opinii. Ja kupuję tylko mieszkania poniżej współczynnika 20. a te kilka euro mnie nie obchodzi. Wynająłem mieszkanie za 1.100 euro czystego czynszu i śpię spokojnie.
Matti85 Lub po prostu płacić 60 euro więcej miesięcznie i wcześniej wykorzystać pomoc, usługi i życzliwość przez lata za pomocą niezliczonych e-maili Cudowne! Cudowne!! Matti85, tego nie musiałeś robić, naprawdę nie! Nie zaakceptowałeś mojej oferty, wszystko w porządku, ale teraz tak po prostu publikować, to nie na miejscu! Tylko nieliczni pytają tutaj o pomoc, szukają wsparcia i chcą zdobyć korzyści, aby później ignorować wszystko i malować coś gorszego, przynajmniej jednak dziękujesz!! Przeczytaj moje wpisy, często nie chodzi w ogóle o biznes, często nie ma nic do sprzedania i właśnie ty mógłbyś skorzystać, najpierw mogłeś wybrać F60, nie chciałeś, a potem wybrałeś znacznie gorszą ofertę (chociaż wtedy również najlepszą, według moich obliczeń) i gdy zapytałeś o finansowanie tutaj i skontaktowałeś się ze mną po raz piąty i otrzymałeś pomoc (przy okazji również tutaj na forum na twoim 5 wątku) wtedy byłeś gotów płacić dodatkowe 60 euro miesięcznie za tę samą usługę. Czy chcesz teraz brać to jako miarę dla innych konsumentów i doradzać im, pomagać czy zapewniać korzyści? Tak? Matti85, wszystko w porządku, twoja decyzja i pomogę ci znowu, ale teraz pretensje, że jestem tu złym człowiekiem, z mojego punktu widzenia nie przystoi ci wcale i skoro tak czynisz, zrobiłeś wszystko dobrze, nie zostałeś moim klientem!

Napisany przez NaTwoim13
matti85 pisze: Chatka nie ma rezerw finansowych i tutaj widzę problem. Najlepszą wiedzę ma tylko obecny właściciel. Bez rzeczoznawcy nie kupiłbym tego. Na pewno zainwestowałbym pieniądze w ekspertyzę. Nikt teraz nie rozdaje za darmo. A zanim Noel znowu przyjdzie i powie, że płacę kilka dodatkowych euro miesięcznie i nie powinienem słuchać Twojej opinii. Kupuję tylko mieszkania poniżej współczynnika 20. A Noela te kilka euro nie obchodzi. Mieszkanie wynajmowałem za 1100 euro miesięcznie i mogę spokojnie spać.
1) Skąd ktoś tam znowu wie więcej niż obecny najemca? 2) Gdzie jest napisane, że nic nie zostanie zapytane? 3) Dlaczego najemca nie miałby wiedzieć o stanie budynku? 4) Gdzie jest napisane, że OP nie planuje uwzględnić rzeczoznawcy? Matti, 60 euro mogą Cię nie obchodzić, to trzeba zaakceptować, ale zaakceptuj też, że większość konsumentów jest innego zdania, a jeśli weźmie się te 60 euro jako dodatkową spłatę, po 25-30 latach uzbiera się na samochód klasy średniej lub znacznie wcześniejsze zakończenie spłaty. Zresztą, nie zmienia to nic w otrzymywanej czynszu Matti, to nie może być miarą, osoba o takim podejściu nie musi koniecznie być dobrym doradcą, myślę, że to również rozumiesz. Przyjdź z dobrą ofertą, pomóż OPowi z koncepcją, odpowiedz na jego pytania i życzenia, tak jak zawsze mogłeś ode mnie oczekiwać i skorzystałeś z tego z przyjemnością, a ja oczywiście zawsze chętnie pomagałem tobie.

Napisany przez BenniG
noelmaxim pisze: BenniG, wyjaśnij mi lub nam, jak stopa wypożyczania spada korzystnie, gdy zostanie obniżony KP. Proszę wyjaśnij mi to, dzięki.
Chętnie: Jeśli mówi o kosztach zakupu w wysokości od 19 000 do 20 000 EUR przy cenie zakupu wynoszącej 230 000 EUR, to koszty dodatkowe wynosiłyby 16 956 EUR przy cenie 200 000 EUR. Gdy od 230 000 EUR odjęte zostaną 40 000 EUR, a następnie 19 500 EUR, otrzymujemy 209 500 EUR, co stanowi 91% ceny zakupu. Gdy od 200 000 EUR odjęte zostaną 40 000 EUR, a następnie 16 956 EUR, otrzymujemy 176 956 EUR, co stanowi 88,5% ceny zakupu. Cytat from noelmaxim U doświadczonego pośrednika finansowego, w przypadku ceny zakupu 210 000 euro, wskaźnik wypłacalności wynosi 69%, co może być prezentowane w warunkach. Skąd masz teraz te 210 000 EUR? Myślałem, że dla ciebie 230 000 EUR już są niezwykle zdrowe i absolutnie niepodlegają negocjacji.

Napisany przez BenniG
noelmaxim pisze: Przyjdź z dobrą ofertą, pomóż TE z koncepcją, poradź sobie z jego pytaniem i życzeniami, tak jak można się tego spodziewać ode mnie, z czego zawsze korzystałeś, a ja też na pewno zawsze chętnie pomagałem
Moją ofertą i koncepcją jest jasne przekonanie sprzedawcy, że nie znajdzie nabywcy za cenę, którą chce uzyskać. Jeśli TE oszczędzi około 30 000 € przy zakupie, warunki mogą być gorsze. J każdy €, który nie musi być spłacany, to zaoszczędzony €.

Napisany przez NaTwoim13
Oh, tak, oczywiście, to 230 000 euro, ale w tej kwestii nie ma to znaczenia. Benni, twoje obliczenia są poprawne, faktycznie obniżają cenę zakupu poniżej 90%, ale gdzie jest granica 90% w odniesieniu do lepszych warunków? Ponadto, TE ma jeszcze kilka groszy, które można by wprowadzić do gry, a ENK nie są jasno określone. Mimo to masz rację, gdy mówimy o 1%, które mogą stać się istotne.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG pisze: Moja propozycja i koncepcja polega na uświadomieniu sprzedawcy, że nie znajdzie kupca za pożądaną cenę zakupu. Jeśli TE oszczędzi około 30 000 € podczas zakupu, warunki mogą być gorsze. Każdy €, którego nie trzeba spłacić, to zaoszczędzony €.
Dobrze, ale jeszcze lepiej obniżyć cenę zakupu i uzyskać najlepsze warunki Chciałem tylko podkreślić, że cena zakupu - o ile TE jest pewny i ewentualnie potwierdzi to z ekspertem - nie powinna być przeszkodą, jeśli wszystko pozostałe jest w porządku.

Napisany przez Michael83
Niestety, trochę mnie wyprzedziliście. Nie będę w stanie obniżyć ceny zakupu o żaden grosz, ponieważ cena za metr kwadratowy w tym ofercie jest już znacznie poniżej standardowych ofert w tej okolicy, o około 300 euro za metr kwadratowy. Za podobne stare mieszkanie w tej dzielnicy musiałbym zapłacić spokojnie o 30 000 do 40 000 euro więcej. Powtarzam - proszę nie bierzcie pod uwagę aktualnych kosztów najmu. W tym przypadku nie można ich traktować jako standardowych, ponieważ zazwyczaj (w przypadku innego mieszkania lub innego wynajmującego) byłyby one znacznie wyższe. Tak, wiem, że nadal miałbym prawo do mieszkania - mówię o około 5 latach - ale wtedy straciłbym szansę, a ktoś inny mógłby skorzystać z tej oferty. Poza tym nie lubię niepewności, że istnieje szansa, że kiedyś będę musiał opuścić mieszkanie. A od tego momentu moje koszty najmu będą tak wysokie jak moje raty kredytowe. Muszę więc porównać tu koszty najmu, które są standardowe dla tej dzielnicy. Byłoby inaczej, gdybym miał zapewnienie, że mieszkanie byłoby nabywane tylko jako inwestycja kapitałowa i mógłbym nadal w nim mieszkać za tę samą opłatą najmu.

Napisany przez NaTwoim13
Michael83, nie daj się zbić z tropu, możesz ocenić to lepiej na miejscu i już wspomniałeś, że znasz się na lokalnym rynku. Nie musimy koniecznie dalej dyskutować nad Twoim problemem tutaj. Nie zważając na to, że moje zdanie (zarówno prywatne, niezależnie od mojej działalności) - jeśli warunki i okoliczności są odpowiednie - jest za własnością, który inwestor kupuje tę nieruchomość i nie kieruje się wyższym dochodem zgodnym z lokalnymi czynszami?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata