- wt mar 12, 2019 7:09 pm
Cześć wszystkim,
chciałbym poprosić o radę w następującej sytuacji:
Obecnie mieszkam z moją żoną w 4-pokojowym mieszkaniu na parterze o powierzchni 102m².
Mieszkanie znajduje się w domu dwurodzinnym, który został przyłączony do domu właściciela.
Nasz właściciel postanowił teraz przekształcić te dwa mieszkania w mieszkania własnościowe i sprzedać je odpowiednio.
Zastanawiamy się teraz nad zakupem mieszkania na parterze.
Oto kilka liczb i faktów dotyczących tego i nas:
- Dochód netto 4900€ (3.100€ ode mnie + 1.800€ od żony)
- Moja żona jest w ciąży i spodziewamy się dziecka około sierpnia. W związku z tym planowany jest dwuletni urlop rodzicielski, co oznacza, że dochód mojej żony zmniejszy się do około 600€. Następnie będzie ponownie szukać pracy na część etatu.
- Dochód netto wtedy wyniósłby 3.900€ (3.100€ + 600€ + 200€ zasiłku rodzinny). Ale jak już wspomniałem, jest to ograniczone do najbliższych 2 lat.
- Kapitał własny 46.000€
- Cena zakupu mieszkania 230.000€
Obecnie myślę o finansowaniu na 15 lat i już otrzymałem pierwszą ofertę.
- Koszty poboczne zakupu około 19.000€ do 20.000€
- W rezultacie łączne koszty zakupu mieszkania własnościowego + kosztów pobocznych wyniosą około 250.000€
- Wykorzystany kapitał własny 40.000€, ponieważ chcę zachować pewien zapas
- W rezultacie powstanie suma kredytu w wysokości 210.000€
- Według obliczeń bankiera dostępny miesięczny kapitał wynosi około 2.500€
Wysokość raty wraz z odsetkami wynosi 900€ przy oprocentowaniu 1,8%
Możliwe saldo pozostałe do spłaty około 74.000€
Obecnie zbieramy więcej ofert, chcielibyśmy jednak wiedzieć, czy istnieją lepsze alternatywy z niższym oprocentowaniem lub lepszym planem finansowania.
Czy może powinniśmy dążyć do wyższej stopy amortyzacji, czy może warto zaoszczędzić trochę więcej kapitału własnego?
Bardzo dziękujemy z góry!