Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Doświadczenia z różnymi finansującymi budowę.

Napisany przez selbil
Cześć wszystkim, moja żona i ja stajemy obecnie przed decyzją, który finansista budowlany powinniśmy wybrać. Do wyboru mamy DSL Bank, Ergo i HypoVereinsbank, przy czym wszystkie trzy banki oferują podobne warunki dla kredytu z 20-letnim stałym oprocentowaniem (DSL Bank: 1,52%; Ergo: 1,59%; HVB: 1,61%). Dodatkowo do wyboru jest lokalna Sparkasse oferująca 1,54%, ale tylko z 15-letnim stałym oprocentowaniem. Nie chcemy podjąć decyzji wyłącznie na podstawie warunków, ale również na podstawie niezawodności i przyjazności klienta wymienionych banków. Dlatego interesują nas doświadczenia i rekomendacje użytkowników tego forum. Pozdrawiam, selbil

Napisany przez NaTwoim13
20 lat stałej stopy 1,52% w DSL Bank? Poziom obciążenia 60% i opcja pełnej spłaty? Gdzie, według Państwa, znajduje się przyjazność klienta w finansowaniu nieruchomości, czy jak to definiują/rozumieją? Jakie są Państwa oczekiwania w tej kwestii? Jeśli dostanę 20 lat za taką samą stawkę jak 15 lat, to 15 latowa stawka nie jest opcją. Aspekty/parametry porównawcze przy takiej samej stawce: 1) Wysokość opcji nadpłaty? 2) Istnieje opcja zmiany stopy spłaty, w jakiej formie? 3) Opcja rezygnacji z sprzedaży roszczeń? 4) Okres bez dokonywania spłat? 5) Czy przy budowie nowego budynku istnieje rezygnacja z częściowej realizacji bez opłat?

Napisany przez selbil
No cóż, chodzi mi głównie o pozytywne/negatywne doświadczenia z związane z procesem płatności, obsługą zgłoszeń itp. itd. Jaka jest korzyść dla mnie, jeśli bank zrezygnuje z sprzedaży roszczeń?

Napisany przez NaTwoim13
To, że wasza kredyt nie może być sprzedany. Proszę wyszukać temat sprzedaży wierzytelności, jest to bardzo złożona sprawa.

Napisany przez Hilfe
Jeśli pożyczka jest zawsze spłacana, sprzedaż wierzytelności nie stanowi problemu. Umowy muszą być kontynuowane. W końcu to nie jest republika bananowa.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wykluczenie sprzedaży wierzytelności może być interesujące. Z mojego doświadczenia zawodowego w obsłudze klienta muszę jednak powiedzieć, że widziałem dobre przypadki, gdzie doszło do sprzedaży wierzytelności. Nawet jeśli klient zawsze płacił. Jedno nie wyklucza drugiego. Dlatego jeśli zależy Ci na tym, aby nie sprzedawać wierzytelności, skoncentruj się na bankach, które nie sprzedają wierzytelności. I upewnij się, że jest to jasno określone w umowie kredytowej.

Napisany przez selbil
Nie zależy mi na sprzedaży wierzytelności, ale jak już wspomniałem powyżej, chodzi mi o ogólne doświadczenia z ww. bankami (szczególnie dotyczące procesu rozliczania płatności).

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Selbil, dzisiaj o 0.40 było mowa o sprzedaży należności w twoim poście. Jakkolwiek, wszystkie banki są dobre i musi to po prostu pasować do Ciebie. Tutaj otrzymasz raczej subiektywne doświadczenia. Jeśli sprzedaż należności nie jest dla Ciebie ważna, zwróć się do partnera bankowego, który zapewni Ci najlepsze i najbardziej zrozumiałe doradztwo. Albo doradca finansowy.

Napisany przez selbil
Subiektywne doświadczenia są w pełni wystarczające

Napisany przez peer
Finansowałem się przez ponad 10,5 roku kredytem hipotecznym. Absolutnie bezproblemowo. To były warunki na 15 lat, które anulowałem zeszłego roku po 10 latach ze względu na obecnie znacznie niższe oprocentowanie. Również spłata po 10 latach (teraz w PSD) przebiegła absolutnie bezproblemowo. Dla mnie zdecydowanie godne polecenia. peer

Napisany przez Hilfe
Czy to zakup czy budowa? Mnie interesują tylko warunki wypłaty przy budowie. Zakup to standardowa sprzedaż, i potem nie ma znaczenia, jak przyjazny jest bank. Nie komunikowałem się z nimi od 5 lat, dopiero teraz, gdy refinansuję.

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc, o zgrozo, twój najlepszy post od kiedy tutaj piszesz. Twój post celnie trafia w sedno! Wskazałem już na subtelności, aby ponownie zróżnicować takie same oferty pod względem warunków. Jeśli oferty pochodzą od różnych pośredników, to oczywiście również ma to znaczenie, wybierając tego, który robi najlepsze wrażenie. 1) Czy to ostatnie ma miejsce? 2) Nowe budownictwo czy obiekt z istniejącą zabudową? 3) Jaka jest suma finansowania, jaka jest wartość KP (plus modernizacje i remonty) lub wartość nowych kosztów budowy/wartość w stanie surowym wraz z działką, czyli wskaźnik obciążenia?

Napisany przez florianmeier
selbil pisze: Subiektywne doświadczenia są w pełni wystarczające
Dobrze. Pod względem sympatii jasne jest: Sparkasse DSL to Deutsche Bank ERGO to dawna Hamburg Mannheimer HVB to Unicredit, Włoch Ale obowiązuje również zasada: Pecunia non olet

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, wiodącym - o charakterze biznesowym – jest obecnie bank DSL, należący do Postbank Ponadto Ergo nie jest Hamburg Mannheimer, natomiast Hamburg Mannheimer oraz Victoria zostały wchłonięte przez Ergo. Oba, zarówno Ergo, jak i bank DSL, są globalnymi graczami na rynku kredytów hipotecznych. Pieniądz może śmierdzieć, jednak istnieje różnica między przynoszeniem komuś pieniędzy (działalność pasywna) a pożyczaniem sobie pieniędzy (działalność aktywna).

Napisany przez Hilfe
Przepraszam, ale w każdym banku / kasie rozrywki wcześniej czy później spotykam się z różnymi osobami do kontaktu. Najpóźniej po wypłacie komunikację przejmuje Centrum Obsługi. Nie rozumiem tej tematyki dobrej atmosfery. Dla mnie ważne jest przede wszystkim przeprowadzenie transakcji oraz oprocentowanie i elastyczność spłaty. Co mi da miły pan z kasy rozrywki, jeśli na przykład są oni drożsi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata