Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy finansowanie budowy w ogóle jest wykonalne?

Napisany przez DieFrucht
Cześć wszystkim, ja i moja dziewczyna, razem z jednym dzieckiem i drugie jest w drodze, zastanawialiśmy się nad zakupem własnego domu. Otrzymaliśmy już ofertę na nową połowę bliźniaka do budowy. Cena zakupu: 290.000 euro, dodatkowo koszty podłóg, ogrodu, podatku od nieruchomości, notariusza, pomiarów. Razem zakładamy kredyt w wysokości 340.000 euro. Mój średni dochód: 2000 euro Jej: 700 euro na urlopie macierzyńskim (później więcej) Brak wkładu własnego. Miesięczne dochody (wliczając dodatek na dziecko i wsparcie na budowę): 3300 euro Byliśmy teraz w naszym banku, który zgodził się udzielić nam kredytu. Musimy płacić 1200 euro miesięcznie za finansowanie, a 50.000 euro ma zostać spłacone przez wsparcie na budowę itp. Teraz prowadzę książkę budżetową i obliczyłem, że pod koniec miesiąca będziemy mieć około 1200 euro na utrzymanie dla 2 dorosłych i 2 dzieci. Teraz mocno zastanawiam się, czy powinienem skorzystać z tej oferty. Jednak musielibyśmy wyprowadzić się z obecnego mieszkania (czynsz zimny: 630 euro, opłaty dodatkowe 300 euro), ponieważ jest za małe na kolejne dziecko. Jednak tutaj, na obszarze Münsterland, ceny najmu tak wzrosły, że musiałbym płacić co najmniej 1000 euro czynszu zimnego za połowę bliźniaka. Teraz zastanawiam się, czy lepiej jest płacić komuś 1000 euro każdego miesiąca, czy też 1200-1300 euro bankowi i po 30 latach posiadać własne mieszkanie. Oczywiście zakładamy, że wsparcie na budowę nie będzie dostępne za 10 lat, ale zarabiamy wtedy również wyższe pensje. Nie żyjemy w luksusie, raczej skromnie. Czy taka sytuacja w ogóle jest wykonalna?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Die Frucht, jak wyglądają składniki finansowania, aby wymagane były raty w wysokości 1,200 euro, odsetek i kapitału?

Napisany przez matti85
Z dochodami i bez oszczędności na dodatkowe opłaty jest po prostu o jeden numer za wysoko. Obciążenie będzie znacznie wyższe w porównaniu z mieszkaniem. W zasadzie dziś powinna wam pozostać różnica... jeśli nie ma oszczędności, zakładam, że nic nie zostanie. Opłaty dodatkowe będą wyższe, ponieważ powierzchnia jest po prostu większa. Tak, dochód twojej żony wzrośnie przy pracy na część etatu, ale także wydatki (opłaty za przedszkole itp.).

Napisany przez NaTwoim13
DieFrucht pisze: Teraz byliśmy w naszym banku domowym, który udzielił nam kredytu. Mamy płacić 1200€ miesięcznie jako finansowanie, a 50.000 ma być spłacone przez wsparcie finansowe na budowę itp.
...i o co chodzi? Mam, tak jak piszecie i przedstawiacie, niepokojące uczucia co do waszego nadwyżki w wysokości 1.200 euro, przy czym te 1.200 euro jako rata odsetkowa i kapitałowa nie są konieczne do osiągnięcia waszego obliczonego nadwyżki 1.200 euro. 1) Ile masz lat? 2) Czy jest trzynasta pensja?

Napisany przez Elex85
Więc zgadzam się z opinią Matti85, że to zdecydowanie za dużo. Mając na uwadze, że 1200€ to rata kredytu + 300-350€ opłaty eksploatacyjne + 150-200€ koszty utrzymania i fundusz remontowy, to już łącznie 1700€ idzie tylko na domek. Dodając brak wkładu własnego i zapasu, jeśli podczas budowy pojawią się dodatkowe koszty, sytuacja wygląda ponuro. Poszukaj istniejącej nieruchomości za maks. 250.000€, wtedy masz szansę lub będziesz musiał/a nadal wynajmować. Byliśmy w podobnej sytuacji i jestem zadowolony/a, że nie kupiliśmy. Dla nas decyzja była jasna - albo drugie dziecko albo zakup nieruchomości.

Napisany przez Hilfe
Cześć nie do odtworzenia!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tutaj brak własnego kapitału. A niejasne, czy żona po urlopie macierzyńskim naprawdę będzie pracować. Koszty nieruchomości są moim zdaniem również zbyt wysokie. Tutaj powinienem oszczędzać na własny kapitał na co najmniej dodatkowe opłaty i zastanowić się, czy żona naprawdę wróci do pracy po urlopie macierzyńskim.

Napisany przez DieFrucht
Cześć, najpierw dziękuję za odpowiedzi. Składniki finansowania wyglądają następująco. 2x FuchsKonstant Wohn Riester 30 po 100 000 € ze stopą nominalną 1,490%, Roczna stopa procentowa: 1,55% i Całkowita roczna stopa oprocentowania: 2,09% 1x pożyczka ratalna na 80 000 € z stopą nominalną 2,410%, Roczna stopa procentowa: 2,44% Wskaźnik spłaty: 2,386% 1x pożyczka KFW (10/10/10) 50 000 €, która ma być dodatkowo spłacana. 13. Pensja, pieniądze na budowę, inne ------------------------ Obliczyłem to na minimum. Zarobki mężczyzny: Klasa 1: 2000 netto, zazwyczaj pracuję średnio 45h tygodniowo, więc miałbym 2200 € netto Szef płaci opłaty za żłobek wraz z kosztami podróży w wysokości 150€ Zarobki partnerki: Klasa 1: 700 obecnie na urlopie rodzicielskim Planujemy wkrótce wziąć ślub, gdzie według kalkulatorów brutto-netto online w przypadku pracy 40h tygodniowo wychodzi mi 2300 € netto, a przy 45h 2500 € netto Partnerka na pewno wróci do pracy później. Jednak do czasu, gdy dzieci nie pójdą jeszcze do szkoły, nie będzie pracować na pełny etat. Przy pełnym etacie dodatkowe zarobki wynosiłyby 1500-2000 netto. ------------------ Oczywiście nieruchomości są przecenione. Ale tutaj w okolicy wszystko rośnie, a jeszcze staje się droższe. Dlatego teraz nasze rozważania. Wynajem bliźniaka i płacenie 1000-1100 € czynszu czy też zbudowanie własnego domu i płacenie 1200 €. Jedyną rzeczą, która mnie niepokoi, jest to, że po 10 latach pieniądze na budowę się skończą, a w końcu również skończy się zasiłek rodzinny. Wtedy mielibyśmy obecnie 800 € na życie dla 4 osób. Ale patrząc w przyszłość, gdy pensje będą rosły, do tego czasu również wydatki. I teraz pytanie, czy potem będę żałował, że tego nie zrobiłem.

Napisany przez NaTwoim13
Pomimo tego, że koncepcja finansowania jest zła, chaotyczna i obciążona risterem (no go, przynajmniej przy pełnym finansowaniu), nie rozumiem podanych przez Pana informacji. 1) Skąd wzięliście informację, że macie do dyspozycji tylko 1200 euro? 2) Czy istnieje 13. pensja? 3) Ile będzie zarabiała Pańska żona po urlopie macierzyńskim? 4) Czy będzie mogła ponownie zacząć pracować w tej samej firmie, czy jest to planowane? 5) Czy mają Państwo istniejące zobowiązania kredytowe? 6) Ile lat ma starsze, drugie dziecko? 7) Ile Pan zarabia teraz? Zazwyczaj 2200 euro, ale w rzeczywistości 2000 euro netto?

Napisany przez DieFrucht
Mam następującą księgę domową, jeśli chciałbym kupić Dom. Moje obecne dochody z uwzględnieniem drugiego dziecka od listopada: dochód 2.000,00 € Wynagrodzenie Pensja (dochody) dochód 196,00 € Dziecięce pieniądze dla dziecka 1 Dziecięce pieniądze (dochody) dochód 659,00 € Pensja żony Pensja (dochody) (podczas urlopu rodzicielskiego 67% z 660) dochód 200,00 € Fundusz budowlany Inne (dochody) (2 dzieci) dochód 196,00 € Dziecięce pieniądze dla dziecka 2 Dziecięce pieniądze (dochody) --------------- Razem 3200 € ok. ----------- Moje obecne wydatki, wliczając raty (na nowy Dom), itd. (Obecny czynsz wynosi 650 €) Wydatek -1.200,00 € Rata domu Rata (Dom) Wydatek -20,00 € VHV ubezpieczenie ubezpieczenie (samochód) Wydatek -7,00 € Odpowiedzialność żony Odpowiedzialność (ubezpieczenie) Wydatek -35,00 € ubezpieczenie na życie żony ubezpieczenie na życie (ubezpieczenie) Wydatek -33,00 € ubezpieczenie od niezdolności do pracy żony ubezpieczenie od niezdolności do pracy (ubezpieczenie) Wydatek -40,00 € Telefon żony Telefon żony (telefon) Wydatek -10,00 € Wywóz śmieci Opłaty dodatkowe (Dom) Wydatek -20,00 € Ścieki Woda (Dom) Wydatek -25,00 € Zimna woda Woda (Dom) Wydatek -50,00 € Podatek od nieruchomości Opłaty dodatkowe (Dom) Wydatek -12,50 € ubezpieczenie budynku ubezpieczenie budynku (Dom) Wydatek -75,00 € Gaz Gaz (Dom) Wydatek -5,00 € ubezpieczenie majątkowe w Schwarzwaldzie ubezpieczenie mieszkania (Dom) Wydatek -17,50 € GEZ GEZ (Dom) Wydatek -33,00 € Żywność dla przedszkola Żywność (przedszkole) Wydatek -100,15 € Kasa miejska (przedszkole) Wydatek -15,00 € Telefon męża Telefon męża (telefon) Wydatek -40,00 € Internet Telekom Internet (Dom) Wydatek -65,00 € EPRIMO Strom Prąd (Dom) Wydatek -4,29 € ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej męża Odpowiedzialność (ubezpieczenie) Wydatek -17,08 € Gothaer dodatek dentystyczny Dodatek dentystyczny (ubezpieczenie) -------------------------------------------------------- Razem: 1820€ uwzględniając przedszkole (ponieważ jeszcze nie wiem, czy faktycznie otrzymam pełne 150€. Szef mówił o pokryciu kosztów i jakoś zaliczonym do brutto, ale jeszcze nie wiem, czy będą to dokładnie 150€ więcej na koncie, które płacę.) Tydzień temu otrzymałem podwyżkę, dzięki której pracodawca pokryje koszty przedszkola, a stawka godzinowa wynosi 18€, co moim szacunkom w klasie 1: przy 40h tygodniowo to 3100 brutto, czyli około 2000 netto. Przy 45h w klasie 1: 2200€. Po ślubie, czyli w klasie 3: przy 40h tygodniowo to 2300 €, a przy 45h około 2500€. Ponieważ moje godziny pracy zazwyczaj wahają się między 40 a 50 h tygodniowo, obliczyłem minimalną wartość. ----------------------------------------------------- 13 wypłata istnieje, ale raczej jest to 12,5 pensji. Ale tylko u mnie. (Mężczyzna) --------------------- Po urlopie rodzicielskim, zaplanowanym na styczeń 2020 roku, planuję zarabiać około 1100€ netto za pół etatu w tym samym miejscu pracy. Nie jestem pewien, jak wpłynie to na zmianę podatków w przypadku ślubu. Po 10 latach, gdy dzieci będą trochę starsze, planuję pracować na pełen etat i zarabiać około 2000€ netto (obecne wynagrodzenie. Prawdopodobnie będzie wyższe za 10 lat) ----------------------------------- Brak obecnych kredytów. ---------------------------------- 1 dziecko ma 4 lata 2 dziecko urodzi się w listopadzie. ------------------------------------------ Mam nadzieję, że to trochę rozjaśnia sprawę. Oczywiście dochodzi jeszcze 1 tankowanie miesięcznie (60€) i produkty spożywcze. Ale na razie policzyłem tylko moje stałe wydatki, żeby w ogóle sprawdzić, czy to jest możliwe,

Napisany przez 2utopus
Samochód za 20€ miesięcznie jest już tani. (A co z warsztatem, przeglądem technicznym, paliwem, podatkami, utratą wartości/rezerwą na nowy zakup, itp.) Rezerwy na Dom, jeśli za 10/20/30 lat będą konieczne nowa łazienka/dach/ogrzewanie? A co z jedzeniem/ubraniami/kulturą/zabiegami pielęgnacyjnymi/czasem wolnym/wakacjami? Moim zdaniem świadczenie w ramach programu Baukindergeld nie jest dostępne dla nienarodzonych dzieci - więc umowę podpisuje się dopiero po urodzeniu? Czy masz zrozumienie skutków Wohnriester dla nieruchomości/emerytury? (Zalety i wady ...)

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Bank myśli pewnie tak: Świetna prowizja za 2 umowy oszczędzania budowlanego po 100 000 EUR każda, wraz z 50 000 EUR dotacyjnego z funduszu mieszkaniowego, daje w sumie około 100 000 EUR z umowy oszczędzania budowlanego, co z pewnością zmniejsza całościowe koszty. To oznacza, że w razie przymusowej licytacji domu pozostaje 240 000 EUR długu po odjęciu 100 000 EUR. W ten sposób bank odzyska swoje koszty i wszystko jest w porządku. @ Fuchs Bez wkładu własnego to jest gra z wysokim ryzykiem. Jeśli pojawią się dodatkowe koszty (które mogą szybko wynieść 10-20 tys. EUR), znajdziesz się natychmiast w sytuacji kryzysowej. Ponadto nie widzę także sposobności na tym etapie zabezpieczania prywatnej emerytury poza spłatą kredytu hipotecznego i odkładaniem na przyszłe konieczne remonty i modernizacje za 20-30 lat.

Napisany przez NaTwoim13
Tutaj bardzo mało przemawia za realizacją tego przedsięwzięcia. Szczególnie, ponieważ tutaj szczegółowo zgłoszono koszty (gratulacje za to), mogę śmiało zalecić, że ta sprawa bez wkładu własnego obecnie wydaje się być zbyt duża.

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Tutaj mówi się bardzo mało za tym, aby przedsięwzięcie zostało zrealizowane w ten sposób. Szczególnie że szczegółowo podano tutaj koszty (komplementy za to), mogę spokojnie zalecić, że ta sprawa bez wkładu własnego na chwilę obecną wydaje się zbyt duża.
Oha, to pierwszy raz, kiedy to czytam od Ciebie. Teraz najpierw Jägermeister

Napisany przez NaTwoim13
Tam możesz liczyć na to, że w grze w Lautern z 10 graczami będzie zabawnie!

Napisany przez DieFrucht
Jeśli zbiorę teraz własny kapitał i powiedzmy, że za 2-3 lata kupię Dom, miałbym 38 lat, czy w ogóle dostałbym kredyt na tak dużą kwotę? Dlaczego oferowane mi zostały kredyty hipoteczne nie są dobre? Niestety nie mam pojęcia. Powiedziano mi tylko, że tak możemy zrobić. Natomiast co kryje się za tym fuchsem związanym z Wohnriester, nie mam pojęcia. Jak można to zrobić inaczej?

Napisany przez BenniG
Żeby zbudować Dom, potrzebujesz albo wystarczającego kapitału własnego, albo ponadprzeciętnej pensji. Na przykład, jeśli przez ostatnie 10 lat odkładałbyś te 500 €, które teraz jesteś gotów więcej wydać, to przy założonych 2,5% oprocentowaniu miałbyś teraz 68 130 € kapitału własnego. Pokazałbyś także determinację, że nie potrzebujesz całej swojej pensji do życia. Książka domowa, która jest także dość niepełna, wymaga szybkiej aktualizacji. Jeśli oboje pracowalibyście na pełny etat i mielibyście do dyspozycji 4 500 €, można by zacząć pomyśleć o tym nawet bez kapitału własnego. Rozwiązanie zostało podane przez Elex w komentarzu #5. Używana nieruchomość za maksymalnie 250 000 €. Oczywiście, należy sprawdzić Dom za pomocą rzeczoznawcy, aby uniknąć niespodzianek kilka lat po zakupie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
DieFrucht pisze: Jeśli teraz oszczędzam na kapitale własnym i zakupię Dom za 2-3 lata, będę miał 38 lat, to czy w ogóle będę mógł otrzymać kredyt w takiej wysokości? Dlaczego proponowane mi konta oszczędnościowe mieszkaniowe nie są dobre? Niestety nie mam pojęcia. Powiedziano mi tylko: tak możemy zrobić. Ale nie mam pojęcia o czym jest ta fuchsal Riester mieszkaniowy. Jak inaczej można to zrobić?
Jeśli policzymy, w przyszłości będziecie mieli dochód rodzinny w wysokości 3 500 EUR. Ty masz 2 300 EUR, ona 800 EUR (przy LSK 3/5) + około 400 EUR zasiłku rodzinny. Przy finansowaniu będziesz mieć miesięczne obciążenie rzędu 1 200 EUR, plus koszty dodatkowe związane z domem (300-400 EUR?), musisz też gromadzić oszczędności na przyszłe naprawy (250 EUR?) -> około 1 800 EUR miesięcznie na mieszkanie. Policz swoje inne stałe koszty: około 400 EUR, wliczając w to tankowanie.... 2 200 EUR miesięczne stałe wydatki. Z wiekiem dzieci wzrosną, na opłaty za kluby, itp. Pozostaje 1 300 EUR na resztę. Brzmi to nieźle, ale musicie jeszcze zabezpieczyć się na starość, bo w późniejszym wieku emerytalnym będzie dostępne tylko 1 500 EUR (48% z 3 100 EUR). Tylko dla porównania: Jesteśmy 7 osobami, 2 dorosłych, 5 dzieci w wieku od 5-21 lat. Nasze stałe koszty wynoszą około 2 800 EUR (samą spłatę kredytu hipotecznego 1 040 EUR), a zmienne koszty (jedzenie/ubrania/buty/higiena osobista) wynoszą około 2 000 - 2 200 EUR/miesiąc.

Napisany przez HiskoSager
Cześć, przeglądałem historię naszej rozmowy..... pod względem prowizji to na pewno fajna sprawa.... żeby się nie rozdrabniać.... znajdźcie bank oferujący 30-letni okres zabezpieczenia oprocentowania. Wtedy przez 30 lat będzie spokój, jeśli taka jest wasza wola. Zminimalizujcie korzystanie z KFW do minimum, tak abyście po 10 latach mogli nadal zarządzać pozostałym długiem. Materiał budowlany to super sprawa.... ale ile osób budujących Dom używało wówczas ulgi na mieszkanie własnościowe w sposób nieprawidłowy. Nie ma prawnego roszczenia... więc traktujcie to jako miły dodatek do ewentualnego oszczędzania.

Napisany przez DieFrucht
moje domowe bank oferuje mi zobowiązanie na 30 lat na kwotę 290 000 euro, jak opisano powyżej. 2x FuchsKonstant Wohn Riester 30 po 100 000 € z oprocentowaniem nominalnym 1,490%, Roczna stopa oprocentowania: 1,55% i Całkowita roczna stopa oprocentowania: 2,09% 1x pożyczka ratalna na kwotę 80 000€ z oprocentowaniem nominalnym 2,410%, Roczna stopa oprocentowania: 2,44%, Wskaźnik spłaty: 2,386% 1x pożyczka KFW (10/10/10) na kwotę 50 000, która ma być dodatkowo spłacana. 13. wynagrodzenie, kredyt na budowę, Inne Dla Fuchskonstant i pożyczki ratalnej mam płacić miesięcznie 1150 euro. dodatkowe 50 000 KFW osobno. Inny dostawca oferuje mi 1350€ za 340 000, ale przez 35 lat na stałe oprocentowanie. Oczywiście wszystko obarczone ryzykiem, ale uważam, że to wykonalne. Wynagrodzenia wzrosną, a w moim przypadku i tak nie są jeszcze w pełni wykorzystane. Przy założeniu małżeństwa obliczyłem dodatkowe 300 euro netto więcej dla siebie. Dodatkowo mam dodatkowy dochód wynoszący od 300 do 500 euro (nie uwzględniony powyżej, ponieważ nie wiem, czy zamierzam go pobierać przez 30 lat). Nikt nie wie, co będzie za 10 lat. Nikt nie wie, co będzie za 20 lat, być może wtedy rata będzie bardzo niska. Tutaj na Münsterland ceny nie będą tanie. Musielibyśmy i tak wyprowadzić się i wynająć połowę domu bliźniaczego. Ceny tu już wynoszą od 900 do 1100 euro. Więc co miesiąc spłacam rachunek dla kogoś lub wolałbym spłacać swoją stałą ratę, podczas gdy czynsze mogą wzrosnąć. Naprawdę trudna decyzja.

Napisany przez NaTwoim13
Mówię ci, że to się nie sprawdzi dla ciebie - i mogę zrozumieć bank - ale szczerze mówiąc, ta rzecz jest zbyt duża bez własnego kapitału, zwłaszcza z tym konceptem, zbyt niewiele elementów pasuje do siebie!

Napisany przez 2utopus
Jako najemca jesteś bardziej elastyczny - przy zakupie domu koszty dodatkowe znikają - jako właściciel jesteś odpowiedzialny za wszystko - Koszty poprawienia drogi dojazdowej do wymiany ulicy zostaną pobrane -> właściciel płaci. Uszkodzony dach/ogrzewanie/lazienka/do wymiany -> właściciel płaci. Warto wtedy samemu co miesiąc już gromadzić od 150 do 200 € na fundusz remontowy, jeśli trzeba coś zrobić w domu. A właściciel nieruchomości nie tylko spłaca ratę kredytu, ale musi także opodatkować dochody ;-) Jak wygląda sytuacja z Twoim Wohnriester - jak wysokie jest konto pomoc mieszkaniowa na emeryturze i ile fikcyjnej emerytury trzeba przez to więcej opodatkować? (Ile z planowanej emerytury netto pozostanie po opodatkowaniu/Riester-Versteuerung/Ubezpieczeniu zdrowotnym/ubezpieczeniu pielęgnacyjnym?) Osobiście nie wziąłbym kredytu, który trwałby do czasu, gdy moje dzieci skończą 30 lat - ale oczywiście to Wasza decyzja.

Napisany przez BenniG
Gdy ktoś ma wątpliwości, czy jego dochód pasuje do obiektu i zadaje pytanie na forum. W odpowiedzi od KAŻDEJ osoby przychodzi to samo: albo brakuje kapitału własnego, albo dochód jest zbyt niski. Później autor wątku mówi, że w rezultacie zakup jest tańszy. Dlaczego więc ludzie w ogóle idą na forum i pytają, czy spłacanie finansowania jest możliwe.

Napisany przez DieFrucht
Ponieważ chce się zorientować. Koszty infrastruktury drogowej są uwzględnione w cenie. Co masz na myśli, że mieszkanie finansowane za pomocą systemu Wohnriester musi być opodatkowane. Mam wykaz od banku, w którym jest napisane, że co miesiąc płacę 1150 € plus 50 000 € KfW, które muszą zostać spłacone. Dlatego zakładam, że nie będę musiał później płacić podatku od tego systemu Wohnriester, lub jeśli tak, to wszystko jest uwzględnione w racie, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
Owoc, często jestem otwarty na różne propozycje, ale w tym przypadku nie mam dobrego uczucia co do Państwa. Moje przeczucia zostały niestety potwierdzone przez Pa-stwa ostatni post, wygląda na to, że nie zostali Państwo dobrze poinformowani i nie zrozumieli lub źle przekazali skomplikowaną kwestię finansowania. Uważam to za bardzo niebezpieczne i ryzykowne, mogą Państwo tego kiedyś pożałować.

Napisany przez 2utopus
DieFrucht pisze: Ponieważ chce się dowiedzieć. Koszty dostępu do drogi są uwzględnione w cenie.
Pojawia się to czasami w telewizji - wtedy gmina zdaje sobie sprawę, że właśnie położono ostatni kamień brukowy i teraz nadszedł czas opłacić opłaty - albo ulica zostaje odnowiona, a nie jest to zwykła naprawa, lecz ulepszenie (szerszy chodnik, lepsze oświetlenie itp.) - wtedy opłacają to właściciele. Cytat od DieFrucht Co macie na myśli mówiąc, że Wohnriester musi być opodatkowany. Mam zestawienie z banku, w którym jest napisane, że co miesiąc płacę 1150€ plus 50.000 KfW, które muszą zostać spłacone. Więc zakładam, że później nie będę musiał opodatkować tego Wohnriestera, przynajmniej jeśli to już nie zostało uwzględnione w ratach, czyż nie Należy dokładnie przeczytać lub wyegzekwować wsparcie Riester - w latach oszczędzania otrzymuje się ulgi podatkowe/dotacje, ale zobowiązuje się do opodatkowania renty Riester (lub w przypadku Wohnriester fikcyjnego konta wsparcia mieszkaniowego) na emeryturze - przy maksymalnych wpłatach 2100€ rocznie na osobę przez ponad 30 lat dochodzi do sporej kwoty - i gdy kapitał Riester zostanie wykorzystany do spłaty, jest on fikcyjnie oprocentowany 2% rocznie - warto obliczyć dokładnie, jaką fikcyjną emeryturę trzeba będzie opodatkować w późniejszym wieku - i do określonego wieku nie wolno sprzedawać domu, ponieważ w przeciwnym razie można być zmuszonym do całkowitego zwrotu wsparcia/ulgi podatkowej.

Napisany przez DieFrucht
Czy dobrze rozumiem, że korzystając z podatkowej korzyści związanej z umowami Riester, które mogę apparently odliczyć, najlepiej byłoby wykorzystać je do spłaty długu, aby później nie mieć takich wysokich dopłat? Otrzymałem ofertę, w której na koncie promocyjnym widnieje 80 000.

Napisany przez BenniG
Nie, nie rozumiesz tego dobrze - twój styl!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata