noelmaxim pisze:
Jeśli znajduje się wewnątrz okresu zaklepowego odsetek, wtedy właściwie nie może nic zrobić, nawet jeśli byłby gotów zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, ponieważ BHW nie zezwoli na to bez sprzedaży.
Nie dziwi mnie, że OP jest niezadowolony, ponieważ co roku na wyciągu z konta widzi, że dług się nie zmniejsza, a w BSV otrzymuje znacznie mniej odsetek lokacyjnych, niż płaci odsetki w hipotece. Ponadto zauważa, że poziom odsetek ciągle spadał, a zabezpieczenie z zaklepowymi nad hipoteką nie było w ogóle potrzebne! To jest wynik tych złych modeli kredytów budowlanych oferowanych przez kasy oszczędnościowo-budowlane i banki (kasy oszczędnościowe/LBS oraz banki ludowe/Schwäbisch Hall).
Dlaczego teraz, gdy chodzi o BHW, krytykujesz inne dwie duże kasy oszczędnościowo-budowlane? Wczoraj wszystko w porządku było z Grupą Bankową Postbank:
Cytat noelmaxim
Przepraszam, najpierw - z biznesowego punktu widzenia - DSL Bank to przede wszystkim Postbank
Ergo to nie Hamburg Mannheimer, ale Hamburg Mannheimer - tak jak Victoria - zostały wchłonięte przez Ergo.
Oba, Ergo i DSL Bank, są globalnymi graczami na rynku
kredytów hipotecznych
Pieniądze mogą śmierdzieć, ale jest różnica między przynoszeniem komuś pieniędzy (działalność pasywna) a ich pożyczaniem (działalność aktywna).
Czasem nie trzeba cię rozumieć.
Cytat berliner1973
Witaj, jestem nowy tutaj, ale z dobrego powodu.
Wtedy (w 2005 roku) finansowaliśmy nasz
Dom za pośrednictwem BHW. Standardowo z umową budowlaną i kredytem budowlanym. W 2015 roku upłynęło 10 lat zaklepowych odsetek, które zostały potem przedłużone na kolejne 10 lat. Jako że mieliśmy wtedy dużo na głowie, nie zastanawialiśmy się zbyt wiele i po prostu podpisaliśmy.
Teraz dotarliśmy do punktu, w którym chcielibyśmy bardzo zmienić (z powodu problemów z doradcą). Według BHW nie możemy tego zrobić przed 2025 rokiem. Chyba że sprzedamy
Dom.
Teraz moje pytanie, co się stanie, jeśli na przykład dostanę spadek lub wygram w loterii i chcę spłacić
Dom. To przecież powinno być możliwe, prawda?
Jak wydostać się z tych wszystkich umów zawartych z BHW? Czy ktoś miał już doświadczenie w tej kwestii i może pomóc lub udzielić wskazówek?
Co dokładnie podpisaliście w 2005 roku albo jakie elementy? Zazwyczaj to
kredyt ze spłatą wstrzymaną, jednocześnie regularnie oszczędza się w BSV (zazwyczaj przez 7-13 lat). Gdy dochodzi do przydziału, staje się z tego
kredyt budowlany (który z kolei działa). Większość
kredytów z BS pozwala na nadwyżkową spłatę w fazie
kredytu budowlanego, np.
Dlatego informacja o 10 latach jest trochę myląca. Czy macie kilka elementów?
Co podpisaliście w 2015 roku? A jakie elementy/komponenty są teraz w grze.