Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Prolongacja, Okres wiązania oprocentowania

Napisany przez KeinPlanHaber
Cześć, Okres wiązania oprocentowania minął. Stopa procentowa wynosi 4%. W umowie napisano, że kredytodawca będzie kontynuował umowę na warunkach, które sam ustali. Obecnie kredytodawca chce kontynuować oprocentowanie wynoszące 4%. (Do momentu refinansowania lub prolongacji) Pytanie. Czy jest to zgodne z prawem? Przecież stopa referencyjna znacznie spadła. Niestety nie znalazłem informacji na temat przysługujących w tej kwestii wyroków itp. Gdyby stopa referencyjna wynosiła teraz 12%, umowa zostałaby raczej mało korzystnie kontynuowana z oprocentowaniem 4%. Dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, dlaczego teraz nie rozważają wzięcia pożyczki w innym banku, który oferuje najlepszą stopę procentową, albo dlaczego nie sprawdzają ofert na przefinansowanie w obecnych warunkach rynkowych? Zazwyczaj warunki tego typu finansowania w nowym banku są znacznie korzystniejsze niż warunki przedłużenia umowy u dotychczasowego banku.

To ja jestem przynajmniej. mimo to minęły już 4 miesiące. i wtedy kilka euro się zbiera.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, ale co może potrwać 4 miesiące?? Jaką sumę będzie potrzebna przy jakiej wartości nieruchomości??

Mam teraz oferty z obowiązującymi oprocentowaniami. Jednakże, chciałbym także zwrot pieniędzy na wypadek odpowiednich warunków prawnych przez 4 miesiące.

Napisany przez NaTwoim13
??? Po co chcesz uzyskać zwrot pieniędzy? Otrzymujesz ofertę prolongacyjną, a jeśli nie podpiszesz tego zobowiązania ani nie spłacisz pożyczki z innych środków, bank może nałożyć na Ciebie oprocentowanie, które nie musi być koniecznie dostosowane do poziomu stóp procentowych. Dlaczego do tej pory nie podpisano ani nie zaakceptowano nowej oferty?

Ale na proponowany poziom oprocentowania będą istnieć zasady lub orzecznictwo prawa. W przeciwnym razie można by działać arbitralnie i w sposób niemoralny. Szukam tych zasad.

Napisany przez NaTwoim13
Oh, jeśli nie przedłużą ani nie spłacą, bank ustanawia zmienne oprocentowanie kredytu i decyduje o tym samodzielnie. Jak już wspomniałem, w ogóle nie mogę zrozumieć, dlaczego się z tym męczysz, lub doprowadzasz do tego stanu.

Napisany przez Hilfe
No cóż, pech Cię spotkał. Mój piekarz też nie obniżył ceny chleba, mimo że pojawiła się konkurencja w okolicy. Zauważasz coś?

Porównanie jest nonsensowne... To, że bank samodzielnie określa stopę procentową, jest z pewnością regulowane przepisami lub wyrokami sądowymi. I to właśnie poszukuję. Nawet odsetki od debetu są ograniczone przez wyroki sądowe. Nikt nie argumentuje w tym przypadku załóż konto gdzie indziej lub nie kupuj bułek u piekarza na kredyt. Muhaha

Napisany przez Hilfe
Możesz opowiedzieć, jak to się skończyło?

Napisany przez NaTwoim13
Ograniczone? To możliwe, ale ograniczenie byłoby na poziomie tego, co od nich wymagają. Absolutnie nie widzę powodu, dlaczego mieliby postępować wobec nich dowolnie i niemoralnie.

Napisany przez Batman_BU
Bank musi zachować odległość równoważności, tj. różnica między oryginalną stopą referencyjną a stopą oprocentowania kredytu musi być również utrzymana przy kontynuacji. Przykład: Stawka referencyjna wynosiła 3-miesięczny Euribor w wysokości 3,5%, a stopa oprocentowania kredytu wynosiła 6%. W takim przypadku nowa oferta musi być odpowiednio 2,5% powyżej bieżącej stopy referencyjnej.

Napisany przez Batman_BU
noelmaxim pisze: ?? Nie, jeśli nie przedłużają ani nie spłacają, bank ustanawia zmienny kredyt i sam ustala odsetki.
To nie jest prawda.

Napisany przez NaTwoim13
To, co jest nie tak? Modyfikacja zmiennych zdecydowanie jest możliwa, a warunki mogą zostać ustalone przez bank.

Napisany przez Batman_BU
Nie, nie może ona po prostu ustalać tego arbitralnie. Podane przezemnie słowo kluczowe. Prawdopodobnie nie jest to wiedza specjalistyczna, bo wtedy byłoby Ci znane.

Napisany przez NaTwoim13
Batman, to, o czym mówisz, jest uregulowane w umowie pożyczki. Bardzo szkoda, że teraz zaczynasz używać specjalistycznej wiedzy w sposób przebiegły. podejrzewam, że teraz mówimy obok siebie! Zastanów się nad tym.

Napisany przez Batman_BU
Twierdzisz, że bank może kontynuować pożyczkę po arbitralnej stopie procentowej. Ja twierdzę, że nie jest tak. Podane zostały słowa kluczowe. Tutaj nie rozmawiamy o nowej(!) pożyczce, lecz o kontynuowaniu istniejącej (!) pożyczki po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania według innych, zmiennych(?) warunków. Wydaje się, że wykorzystanie kapitału jest nadal gwarantowane, przynajmniej TE nie wspomniał, że wraz z wygaśnięciem okresu wiązania oprocentowania kredyt został wywołany do zapłaty. W takim przypadku ustawodawca stosuje surowe kryteria i nie zezwala na arbitralne ustalenie stopy procentowej, lecz odnosi się do początkowych różnic równoważności oprocentowania. W przypadku nowej pożyczki bank może oczywiście zaproponować jakiekolwiek warunki. PS: Zastanów się dlaczego ciągle ktoś zwraca ci uwagę na błędy. Prawdopodobnie dzieje się tak ze względu na twoje bycie ekspertem.

Napisany przez NaTwoim13
Batman!! Czy możesz mnie zacytować, gdzie napisałem, że bank może dowolnie ustalać odsetki??

W swoim wpisie numer 6 wspomniałeś, że odsetki są nakładane. Dzięki Batmanie, ale gdzie to jest uregulowane? W orzeczeniu? Ustawie?

Czy to jest tutaj? https://www.zinsenberatung.de/aequivalenzprinzip-2.html

Napisany przez Batman_BU
Batman!! Czy możesz mi krótko zacytować, gdzie napisałem, że bank może dowolnie ustalać oprocentowanie?? Oczywiście. Ale ponieważ w tym wątku wyjątkowo nie opisałeś takiego ściany tekstu jak zwykle, podam ci tylko posty #6 #8# i z pewnymi zastrzeżeniami #15. Chociaż w tych postach nie znajdziesz słowa dowolnie, to te posty zdecydowanie pozwalają na taką interpretację. [QUOTE]Czy to tutaj?/QUOTE] Tak, o to chodzi. Ale to także jest tylko skrócona reprezentacja.

Napisany przez NaTwoim13
Batman, dziękuję, właśnie to poznałeś! To nie jest przypadkowe, wszystko inne to twoja interpretacja. Piękne jest to, jak bez zastanowienia wrzucasz coś do przestrzeni, z czym sądy borykają się praktycznie codziennie, wydając różnorodne wyroki. Batmanie, po prostu wspaniały jesteś, jesteś ekspertem, szapki z głów!

Napisany przez Batman_BU
Batman, dzięki, właśnie to rozpoznałeś! To nie jest przypadkowe, wszystko inne to twoja interpretacja. Tak oczywiście, między innymi ta wypowiedź oprocentowanie to jedynie inicjatywa banku. Warunki są ustalane wyłącznie przez bank. Oczywiście, zupełnie inaczej niż to, co napisałeś. Kolejna sztuka kukiełkowa. Miło, jak naturalnie rzucasz coś na stół, z czym sądy borykają się niemal każdego dnia, wydając najróżniejsze wyroki. No to wyjaśnij nam, na co tu anspielst, Kasperze. [Batman, po prostu wspaniały, jesteś ekspertem, brawo. W przeciwieństwie do twojej samooceny, nigdy bym nie twierdził o sobie. Ale słowo ekspert zresztą nie jest zarezerwowane. Cudownie, wspaniale, niepowtarzalne!

Napisany przez NaTwoim13
Batman, przepraszam, zero wartości dodanej, zero! Proszę wyjaśnić to uczestnikowi dyskusji, który postawił klarowne pytanie. Twoja odpowiedź (szczególnie gdy zna się drażliwą rzeczywistość) nie pomaga nikomu! Nie, Batmanie, nie jest o dowolności, ale o indywidualność, a kwestia marży nie ma z nią wiele wspólnego, zwłaszcza że nie pomaga to nikomu, gdyż to nie jest tak jak mówisz, że wszystko jest już ustalone!!! Nie, nie jest! Dodatkowo, jeśli bank wzywa do spłaty kredytu lub zmienia warunki na zmienne - co jest dopuszczalne - sytuacja się jeszcze bardziej komplikuje. Ktoś tu (co jest całkowicie w porządku i zgodne z zasadami) pyta, jak może zakwestionować coś przez 4 miesiące, mimo że dawno temu mógł to zmienić i zapobiec. W każdym przypadku, teraz płaci on więcej odsetek (nawet po użyciu twojego linku) niż powinien, a ty co robisz? Jeszcze go bardziej dezorientujesz. Nie znasz jego umowy kredytowej - która jest tam uregulowana i co dzień jest interpretowana lub potwierdzana przez sądy - ani rzeczywistego stanu jego zadłużenia i odpowiednich odniesień do banku, a i tak wrzucasz to tutaj! Ja osobiście nie widzę, w jaki sposób ta odpowiedź pomaga uczestnikowi dyskusji, przepraszam, ale nie widzę! Tworząc swoje klauny i grając klaunem, oszczędź sobie tego, to nikomu tu nie pomaga! To ty zainicjowałeś ten wątek jako ekspert, nie ja!

Napisany przez Batman_BU
Batman, przepraszam, zero wartości dodanej, zero! Proszę wyjaśnij TE, postawił jasne pytanie, twoja odpowiedź (zwłaszcza gdy zna się rzeczywistość, jak wybuchowa jest) nie pomaga nikomu! Ach Kasperle, twoje stwierdzenie było po prostu niepoprawne. Nic innego nie napisałem w #13 & #14. Nie kwestionowałem, czy w tym konkretnym przypadku bank postępował prawidłowo, ani nie oceniłem tego w żaden sposób. Po mojej wypowiedzi TE może spojrzeć na swoją umowę i sprawdzić, czy wszystko zostało wykonane prawidłowo. Tylko dzięki twojej wypowiedzi może on założyć, że bank już wszystko zrobił dobrze. Co jest teraz bardziej pomocne? Nie, mój przyjacielu Kasperle, twoje stwierdzenie nie pomaga, zwłaszcza że jest również niepoprawne (co, jak trafnie podkreślasz w dalszej części swojego komentarza) Nie, batmanie, nie przypadkowo, ale indywidualnie i jeden punkt dotyczy marży, a to ma niewiele wspólnego z przypadkowością, ponieważ to również nikomu nie pomaga, bo nie jest tak jak mówisz, jak gdyby to było ustalone!!! Nie, nie jest! Co więcej, gdy bank obniża kredyt lub przełącza go na zmienny - co mogą zrobić - wszystko staje się jeszcze bardziej skomplikowane. Ktoś tutaj pyta (co jest w pełni w porządku i powinno tak być), jak przez 4 miesiące można coś zakwestionować, mimo że od dawna można było to zmienić i zapobiec. Tak czy inaczej, teraz płaci więcej odsetek (nawet po twoim linku) niż musiałby i co robisz? Jeszcze bardziej go dezorganizujesz. Jaki link? Nie opublikowałem żadnego linku. I tak, nawet po 4 miesiącach można zdecydowanie kwestionować, czy to, co zrobił bank, jest poprawne. Jasne, że jest indywidualne, ale bank musi trzymać się określonych wytycznych i nie może po prostu decydować o tym, jak będą wyglądały przyszłe oprocentowania (ty tak twierdzisz). To byłoby bowiem...przypadkowe. Ani nie znasz jego umowy kredytowej - gdyż jest to określone w niej i jest to codziennie orzekane lub potwierdzane przez sądy - ani rzeczywistego stanu jego kredytu i odpowiednich relacji z bankiem, a mimo to rzucasz tu coś! Moje Kochane Kasperle, jeśli wszystko byłoby tak jasne, jak można więc codziennie orzekać lub potwierdzać przez sąd? Przecież sam sobie przeczysz w tym samym zdaniu. Poza tym sam nie znasz umowy, a mimo to twierdzisz, że wszystko zostało już wykonane prawidłowo. Zauważasz sam, prawda? Twoje Kasperletheater zbudowałeś i swojego Kasperle możesz oszczędzić, to nikomu tu nie pomaga! To ty zainicjowałeś ten ekspercki bełkot, nie ja! Mówisz ciągle o sobie jako o ekspercie, więc chętnie to podnoszę ;-)

Napisany przez NaTwoim13
Batmanie, właśnie zrobiłem jedyną właściwą rzecz i poprosiłem TE, aby skontaktował się z użytkownikiem sebkoch (Sebastian Koch/specjalistą od prawa bankowego i rynków kapitałowych) z pozdrowieniami ode mnie. Ponownie zaznaczam, że powinieneś dokładnie przeczytać, kiedy bank ustala swój własny stopę procentową i czego w tym celu wcześniej potrzebowałby, na co ma on prawo. Wtedy będziemy mieli spokój, nie będziemy rozmawiali bezwzględnie obok siebie, a przede wszystkim twoje obelgi będą jednolicie traktowane. Twój puls się uspokoi, a twój nastrój poprawi się ponownie.

Naprawdę obiektywnie. W pełni się zgadzam z Panem Batmanem w tej kwestii. Zrozumiał problem i przynajmniej podał właściwe wskazówki.

Napisany przez Batman_BU
noelmaxim pisze: Batman, ja zrobiłem teraz jedynie to, co było właściwe i poprosiłem lub poradziłem TE, aby skontaktował się z użytkownikiem sebkoch (Sebastian Koch/specjalista ds. prawa bankowego i rynków kapitałowych) z pozdrowieniami ode mnie.
To zdecydowanie lepsze podejście niż poleganie na twoich słowach. Czy to jest jedynie właściwe, to śmiem wątpić. Potem będziemy mieli spokój, nie będziemy mówić nieprzemyślanie obok siebie, a przede wszystkim twoim obeliskom zostanie zapewniona jedność, puls spada, a twój nastrój poprawia się ponownie Ach, Kasperle, mam super nastrój i normalny puls. Lepiej pij swoje Jockemöller, to już pójdzie. Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że banki nie mogą ustanawiać oprocentowania arbitralnie (patrz #13/#14). Czytaj mniej selektywnie, a raczej staraj się zrozumieć wszystko, co tam napisano. Oczywiście, możesz kilka tysięcy razy pisać i nadal umieszczać reklamy w tym forum oraz od czasu do czasu wygłaszać swoje śmieszności (Przy twoich wypowiedziach na temat Riester często się kręcę ) Zwracam uwagę, że powinieneś jeszcze raz dokładnie przeczytać, kiedy bank sam ustala swoje oprocentowanie i co jest konieczne z tego tytułu, na co mają uprawnienie. Byłoby pomocne, gdybyś po prostu poparł swoje wypowiedzi kilkoma faktami, aby inni mogli to wszystko przeczytać. Możesz wrzucić link. Ale hej, to zapewne za dużo wymagane.

Napisany przez NaTwoim13
Zrozumiałem to również i wskazałem, że nie uda nam się tego rozwiązać i że wynika z tego pewne napięcie, także w związku z uwagą od batmana i linkiem (przepraszam batman, to było od TW)

Napisany przez NaTwoim13
Batman_BU pisze: Ach Kasperle.....Nawet lepiej pij swoje Jockemöller, to pomoże.
Znowu pokazujesz swoje prawdziwe oblicze, wspaniale, kultura forum taka, jakiej by sobie życzył i pomaga, wspaniale Batman, oczywiście dzisiaj na nasz mecz reprezentacji narodowej w kręgu przyjaciół i wiesz dlaczego? Bo mogę

Napisany przez NaTwoim13
Batman, mała lektura dla Ciebie. Jedno to, co bank może zrobić, drugie to, co robi, a jeszcze co innego to, jak sędziowie to oceniają i jak wydają wyroki, czy należy to kwestionować. Niezależnie od tego, jak umowa kredytowa (tak różna przed 2010 rokiem, ale także jeszcze długo po tej dacie) została ukształtowana przez bank. Zmiany oprocentowania - zmienne stawki procentowe 1. Klauzula dotycząca zmiany oprocentowania (zmienne stawki procentowe) W przypadku umów kredytowych i depozytów (oszczędności, kontrakty oszczędnościowe, lokaty terminowe, lokaty terminowe...) zmiennymi stawkami procentowymi, klauzule zmiany oprocentowania należy dokładnie przeanalizować. Zgodnie z orzecznictwem Bundesgerichtshofu, klauzule zmiany oprocentowania muszą być wystarczająco określone i muszą przewidywać zarówno podwyżki, jak i obniżki stóp procentowych (zasada równoważności). Podstawowo oznacza to, że pierwotny margines procentowy instytucji finansowej, w stosunku do stopy odniesienia, która obowiązywała przy pierwszym zawarciu umowy, zazwyczaj nie powinien rosnąć w trakcie trwania umowy. Oprocentowanie powinno być regularnie dostosowywane tak, aby margines procentowy banku pozostał prawie taki sam. Dotyczy to również prolongacji terminów (przedłużenie kończących się oprocentowanych kredytów). W przypadku wielu kredytów i umów oszczędnościowych z wcześniejszymi klauzulami zmiany oprocentowania, pojawiają się obecnie roszczenia o zwrot (BankPraktiker 2/2013). Przykładowa sformułowanie w umowie kredytowej: „Stopa procentowa wynosi obecnie 12,0% rocznie. Bank ma prawo zmieniać warunki - zwłaszcza w przypadku zmian na rynkach pieniężnych i kapitałowych - obniżając lub podnosząc”. Co tu brakuje? Parametru upoważnienia do zmiany, na przykład ograniczenia do stopy referencyjnej (Euribor albo...). Odpowiedzialność nieprzejrzystość klauzuli zmiany oprocentowania może doprowadzić do jej nieważności, w wyniku czego bank lub kasa oszczędnościowa nie może podnieść uzgodnionej stopy procentowej bardziej w porównaniu do stopy referencyjnej, a obniżki stopy referencyjnej muszą być respektowane. Prawnikom pozostaje do ustalenia, kiedy następuje przedawnienie oraz jakie oprocentowanie obowiązuje w przypadku nieważnej klauzuli zmiany oprocentowania. Orzecznictwo Bundesgerichtshofu dotyczące nieważności klauzul zmiany oprocentowania bez ograniczeń co do treści (BGHZ 180, 257 ff) znajduje zastosowanie do umów kredytowych (wyrok OLG Düsseldorf I-6 U 7/11 z 05.04.2012). Nawet w przypadku ważnej klauzuli zmiany oprocentowania często opłaca się sprawdzić rozliczenie odsetek. Wyraźnie można zauważyć, że instytucje finansowe nie zawsze dostosowują zmienne stawki procentowe prawidłowo, co może prowadzić do roszczeń z tytułu błędnych rozliczeń. Co Ty na to???

Napisany przez Batman_BU
noelmaxim pisze: Batman, mała lektura dla ciebie. To, co bank może zrobić, to jest jedno, co faktycznie robią, a zupełnie coś innego, to jak sędziowie to oceniają i wydają wyroki. Warto poddać to w wątpliwość, niezależnie od tego, jak umowa kredytowa (bardzo zróżnicowana przed 2010 rokiem, ale także długo potem) została ustalona przez bank. Regulacja odnośnie zmiany stóp procentowych - zmienne stopy procentowe 1. Klauzula określająca zmianę stóp procentowych (zmienne stopy procentowe) W przypadku kredytów i umów depozytów (oszczędności, lokaty, terminowe depozyty...) zmiennymi stopami procentowymi, klauzule dotyczące zmiany stóp procentowych powinny być szczegółowo analizowane. Według orzecznictwa Federalnego Trybunału Sprawiedliwości (BGH), klauzule dotyczące zmiany stóp procentowych muszą być wystarczająco określone, obejmować zarówno podwyżki, jak i obniżki stóp procentowych (zasada równowagi). Przede wszystkim oznacza to, że pierwotna marża odsetkowa instytucji finansowej, w odniesieniu do stopy odniesienia obowiązującej przy pierwszej zawarciu umowy, zazwyczaj nie może zostać zwiększona przez cały okres umowy. Stopy procentowe powinny być regularnie regulowane w taki sposób, aby marża banku pozostała prawie taka sama. Dotyczy to także prolongacji (przedłużenia wygasających stóp procentowych) kredytów o stałym oprocentowaniu. W przypadku wielu kredytów oraz umów depozytowych zawierających starsze klauzule dotyczące zmiany stóp procentowych, pojawiły się roszczenia do zwrotu (BankPraktiker 2/2013). Przykładowe sformułowanie w umowie kredytowej: „Stopa procentowa wynosi obecnie 12,0% rocznie. Bank ma prawo zmniejszyć lub zwiększyć warunki - zwłaszcza w przypadku zmian na rynkach pieniężnych i kapitałowych“. Co tutaj brakuje? Parametr upoważnienia do zmian lub obowiązku w aspekcie merytorycznym, np. zobowiązanie do stosowania stopy odniesienia (np. Euribor lub...). Opatrzność może prowadzić do nieważności klauzuli zmiany stóp procentowych, co oznacza, że bank czy kasa oszczędności nie może podwyższyć uzgodnionych odsetek w sposób proporcjonalny do stopy odniesienia, ale musi zastosować się do obniżek w stopie odniesienia. Wykładnię należy pozostawić prawnikom, którzy muszą ustalić, kiedy następuje przedawnienie i jakie odsetki obowiązują w przypadku nieważnej klauzuli dotyczącej zmiany stóp procentowych. Orzecznictwo Federalnego Trybunału Sprawiedliwości odnośnie nieważności klauzul dotyczących zmian stóp procentowych o nieokreślonym zakresie (BGHZ 180, 257 ff) jest zastosowalne w przypadku stosunków kredytu bieżącego (wyrok Sądu Apelacyjnego w Düsseldorfie I-6 U 7/11 z dnia 05.04.2012). Nawet przy skutecznej klauzuli dotyczącej zmian stóp procentowych, często warto przeanalizować rozliczenie odsetek. Jak się okazuje, instytucje finansowe czasami nie odpowiednio wcześnie obniżają zmienne stopy procentowe, co w rezultacie prowadzi do roszczeń zwrotu z tytułu błędnych rozliczeń. Coś więcej do dodania???
Tak więc, czytaliście to? Znowu pokazałeś swoje prawdziwe oblicze, wspaniale, kulturę forum, jakiej byśmy sobie życzyli i która pomaga, wspaniale Batmanie, oczywiście dzisiaj możemy to zrobić na naszym spotkaniu z przyjaciółmi. Wiesz dlaczego? Bo mogę Oczywiście, możesz to zrobić, nikt tu nie kwestionuje tego. Jednakże upijanie się do nieprzytomności lub zażywanie narkotyków nie jest naprawdę wyzwaniem. Mogą to zrobić nawet 12-latkowie. Edycja: Drogi panie Buhmann, wydaje się, że uważasz, że oskarżam Cię o zażywanie narkotyków. Oprócz spożycia alkoholu, nie jestem w stanie tego ocenić. Przecież to sam napisałeś, że jesteś do tego zdolny i często o tym wspominasz. Dlaczego więc nie miałbym w to uwierzyć? Między innymi Bptk (Federalna Izba Psychoterapeutów) mówi o alkoholu jako legalnej substancji psychoaktywnej, podobnie jak Bundeszentrale für politische Bildung. Pan Buhmann zwraca moją uwagę, że pewnie chciałbym tutaj jeszcze długo pisać i prosi o poprawę mojego cytatu lub komentarza. Myślę, że to wcześniej było już bardzo jasne, ale teraz z pewnością i jemu klaruje się, o co chodziło. Nie jestem pewien, jaką pozycję władzy ma nasz stały uczestnik tutaj, ale często się o tym słyszy. Jestem ciekawy, co jeszcze się tutaj wydarzy, gdybym miał zostać usunięty lub zablokowany... uprzejme groźby już na wszelki wypadek zapisałem :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata