Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt konsolidacyjny Münchener Hyp Volltilger

Napisany przez andrasch
Cześć razem, otrzymałem ofertę od Münchner Hyp. w formie pełnej spłaty. Okres karencji wynosi nadal dość długi, czyli 50 miesięcy. Moje pytanie brzmi: Czy banki sprawdzają zdolność kredytową tuż przed wypłatą pożyczki? Może ona ulec zmianie z powodu choroby itp. A co z obiektem - czy będzie jeszcze raz oglądany? Czy może to prowadzić do gorszych warunków - albo bank może wtedy anulować pożyczkę, jeśli będą ku temu przyczyny. Czy wówczas muszę zapłacić odszkodowanie za nieprzyjęcie? Nie zakładam teraz, że nasza zdolność kredytowa ulegnie pogorszeniu lub coś się stanie z obiektem, ale wszystko jest możliwe. Będę bardzo wdzięczny za kilka wskazówek i porad. Andrasch

Napisany przez hausbauwest
Z jakiego powodu zawiera się teraz pożyczkę z 50-miesięcznym okresem karencji? Co cię motywuje do tego? Skąd wiesz, że spłata w ciągu 50 miesięcy nadal jest właściwa? Skąd wiesz, że za 50 miesięcy możesz jednak potrzebować dodatkowych 10 tysięcy z powodu awarii ogrzewania? Być może za 50 miesięcy będziesz miał dodatkowe 10 tysięcy, których nie będziesz musiał finansować...

Napisany przez Hilfe
hausbauwest pisze: Z jakiego powodu teraz zawiera się kredyt o 50 miesięcznym wyprzedzeniu? Co sprawia, że decydujesz się na to? Skąd wiesz, że spłata w ciągu 50 miesięcy jest nadal właściwa? Skąd wiesz, że za 50 miesięcy nie będziesz potrzebował dodatkowych 10 tys. euro, bo ogrzewanie się zepsuło? Być może za 50 miesięcy będziesz miał dodatkowe 10 tys. euro, których nie musisz finansować...
Chce to ustalić na stałe. Uważam to za ok! Co do pytania o wydatki, nie sprawdzane jest nic więcej

Napisany przez andrasch
Nu cóż, chciałbym mieć pewność co do planowania, oczywiście w ciągu 4 lat wiele rzeczy może się zmienić, jestem tego świadomy. W każdym razie wtedy będę mieć ratę za swoją nieruchomość z 2013 roku, która nie będzie znacznie wyższa niż wynajem mieszkań dla rodziny 4-osobowej tutaj. Obecnie mam stopę procentową na poziomie 2,2%, a za 4 lata ta sama stopa procentowa będzie obowiązywać do spłaty nieruchomości. Na to potrzebowałem 27 lat - bez dodatkowych spłat. Tak źle to teraz nie wygląda. Jeśli stopa procentowa wtedy okaże się być poniżej 2,2%, mam pecha, ale sobie poradzę. Jeśli popatrzymy na prognozy stop procentowych z ostatnich 10 lat, trzeba przyznać, że prawie wszyscy specjaliści się pomylili. Muszę zdecydować, co będzie dla mnie najlepsze, i przewidzieć, z jakim obciążeniem mogę sobie poradzić w najbliższych latach. To nie ma teraz być dyskusją za czy przeciw, to moja decyzja i dla mnie jest warta chwili namysłu, jeszcze nic nie jest zdecydowane. Wróćmy do pytania początkowego... może ci, którzy już skorzystali z kredytu z opcją Forward oraz eksperci, mogą coś dodać do tego tematu. Dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
@Pomoc!! Ważne żebyś cokolwiek napisał!! Oczywiście na początku wypłaty trzeba ponownie przedstawić odcinki wynagrodzeń i udowodnić rentowność (bank zastrzega sobie prawo do określenia formy i sposobu przed wypłatą), a Monachijski Hyp jest bardzo restrykcyjnym bankiem. Nawet jeśli bank znajdzie - bez względu na powód - tylko jedno nieudane obciążenie na twoim koncie bieżącym, odmówi wypłaty. Fragment z Kredytowej Księgi: • Dla forwardów z zakończeniem > 80% wartości zabezpieczenia wymagane dodatkowe badanie zdolności kredytowej 3 miesiące przed wypłatą • W razie pogorszenia zdolności kredytowej poniżej minimalnych wymagań dochodzi do wypowiedzenia kredytu po zapłaceniu odszkodowania za nieprzyjęcie Nie do końca rozumiem, dlaczego Monachijski Hyp został wybrany jako najlepsza oferta lub polecony w przypadku forwarda. Czy okres forwarda przekracza 60 miesięcy?

Napisany przez Hilfe

@Pomoc!! Głównie chodzi o to, żebyś cokolwiek napisał/a!!
Oczywiście, wypłata wymaga ponownego przedłożenia odcinek płacowych oraz udokumentowania rentowności (bank zastrzega sobie prawo do określenia formy i sposobu przed wypłatą), przy czym Münchener Hyp jest bardzo rygorystycznym bankiem. Jeśli znajdzie nawet jedną niespłaconą transakcję na twoim koncie bieżącym, odmówi wypłaty.
Fragment z Kreditfibel:
• W przypadku Forwardów z terminem wygaśnięcia > 80% wartości zabezpieczenia hipotecznego, dodatkowa ocena zdolności kredytowej 3 miesiące przed wypłatą
• W przypadku pogorszenia zdolności kredytowej poniżej minimalnych wymagań następuje wypowiedzenie [url]kredytu[/url] wraz z wniesieniem odszkodowania za odmowę przyjęcia [url]kredytu[/url]
Nie do końca rozumiem, dlaczego Münchener Hyp został wybrany jako najlepsza oferta dla Forwarda. Czy okres Forwarda wynosi jeszcze ponad 60 miesięcy?
Co to jest ta Kreditfibel ???!
Decydujące jest to, co klient otrzymuje w umowie kredytowej. Jeśli będzie w niej ponowna ocena zdolności kredytowej, to zostanie ona ponownie sprawdzona lub można to zrobić.
Jednak jeśli wewnętrzne procedury to opisują, jako klient odmówiłbym przekazania jakichkolwiek dokumentów

Pomoc pisze: Decydujące jest to, co jest przekazywane klientowi w umowie kredytowej. Jeśli tam przewidziana jest ponowna weryfikacja zdolności kredytowej, zostanie ona ponownie sprawdzona lub można ją przeprowadzić.
Powiedz mi, Pomocu, czy jesteś w jakiś sposób dzieckiem czy czymś podobnym? Każdy bank może w dowolnym momencie sprawdzić Twoją zdolność kredytową, jeśli masz tam kredyt / kredyt hipoteczny.... I w każdej umowie kredytu hipotecznego napisane jest, że bank może wypowiedzieć kredyt, jeśli nastąpi znaczące pogorszenie sytuacji finansowej. Całkowicie obojętne, czy ci się to podoba czy nie.

Hilfe pisze: Jeśli jednak jakiekolwiek wewnętrzne procesy zostały opisane, odmówiłbym jako klient wydania ich.
Co za nonsens.....

Napisany przez Hilfe
hausbauwest pisze: Powiedz Pomoc Jesteś jakieś dziecko czy coś? Każdy bank w każdej chwili może sprawdzić Twoją zdolność kredytową, jeśli masz tam kredyt / kredyt hipoteczny.... A w każdej umowie kredytu hipotecznego jest napisane, że bank ma prawo wypowiedzieć kredyt, jeśli nastąpi znacząca pogorszenie się sytuacji finansowej. Całkowicie obojętne, czy ci się to podoba, czy nie.
z szacunkiem, to bzdura! podpisałem w swoim życiu 5 umów kredytowych w 3 bankach. Tylko jeden miał tę klauzulę. Słusznie, to było jedno z Forwarddarlehen.

Napisany przez andrasch
@noelmaxim Dziękuję za wskazówkę dotyczącą Kreditfibel, znalazłem ją i przeczytałem. Odpowiada to na kilka moich pytań. Poziom obciążenia hipotecznego wyniesie około 60. Okres przewidywania wynosi 50 miesięcy.. dlaczego pytasz ?

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Andraszku, pytanie pozostaje, dlaczego pytasz!?! Hausbauwest powiedział już wszystko, co było do powiedzenia!!!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć @Pomoc, zazwyczaj w warunkach pożyczki każdy bank wymaga, aby klient (kredytobiorca) sam zgłosił się do banku, jeśli jego sytuacja finansowa się pogorszy. A jeśli klient zawsze spłacał, ale jego sytuacja finansowa na przykład się pogorszyła z powodu utraty pracy, bank może również z tego powodu wypowiedzieć pożyczkę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata