Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy możliwe do przedstawienia? Przygotowanie do spotkania w banku.

Napisany przez Schmiddies
Dzień dobry droga społeczności, mój mąż i ja chcemy zakupić istniejącą nieruchomość i gruntownie ją przebudować i zmodernizować. Ponieważ nieruchomość jest w posiadaniu rodziny, otrzymujemy korzystną cenę zakupu. Pod koniec miesiąca mamy spotkanie w naszym banku domowym, dlatego chciałbym się do niego odpowiednio przygotować. Dlatego krótko o faktach: On: 31 lat, po ponownej orientacji zawodowej sklasyfikowany jako nowicjusz zawodowy, dochód netto 2 065 € plus 150 € od pracodawcy na zakładowe ubezpieczenie emerytalne, kl. podatkowa 4 Ona: 25 lat, dochód netto 2 100 € plus 13 pensja, kl. podatkowa 4 Łączny dochód netto gospodarstwa domowego: 4 165 €, oboje mają umowy na czas nieokreślony Miesięczne wydatki Najem & koszty dodatkowe: 807,75 € Ubezpieczenia: 43,63 € Samochód: 41,00 € Podatek od pojazdu: 6,25 € Prąd: 59,00 € Opłata radiowo-telewizyjna: 17,50 € Subskrypcje: 23,96 € Telefon On: 25,00 € Telefon Ona: 20,00 € Internet i kabel: 35,00 € Kredyt studencki KfW: 23,30 € (będzie specjalnie spłacony i wygasnie od października 2019 r.) Inny kredyt: 220,00 € (ma zostać spłacony przez kredyt hipoteczny) Koszty podróży On: 100,00 € Koszty podróży Ona: 142,00 € Emerytura prywatna On: 25,00 € Emerytura prywatna Ona: 75,00 € (od kwietnia 25,00 €) Żywność: 400,00 € Sport: 19,90 € Inne (ubrania, jedzenie na mieście itp.): 150 € Oszczędności na wakacje: 150 € Suma: 2 384,29 € Nadwyżka: 1 780,76 € Oszczędzamy od roku miesięcznie 1 750 €, nasz kapitał pieniężny wynosi obecnie 29 000 €, a od 1 kwietnia odpowiednio 30 750 €. Teraz o domu Cena zakupu: 120 000 € za 140 m² powierzchni mieszkalnej na 450 m² działce z 1971 roku, wartość gruntu wynosi 160 € za m² na przedmieściach Frankfurtu. Bez wyceny wartości domu przez rzeczoznawcę, ustaliłem cenę za m² na podstawie 10 porównywalnych domów w okolicy, co daje wartość około 2 000 € za m². Zgodnie z tym nasz Dom miałby wartość około 280 000 €. Możliwe, że nie mamy jeszcze konkretnej wyceny kosztów od architekta do terminu w banku, dlatego w ten weekend ponownie siądę, aby obliczyć poszczególne pozycje. Po przybliżeniu cen potrzebujemy około 180 000 € kapitału plus cena zakupu 300 000 €. Należy również uwzględnić rezerwę. Nasz projekt powinien również zawierać dużo własnej pracy, taki jak kompletna wykończenie wnętrza (z wyjątkiem kafli). Ze względu na posiadanie wielu rzemieślników w rodzinie i długi okres budowy, przewidziałbym koszty własnej pracy na około 20 000 €. Cena zakupu domu: 120 000 € Dodatkowe koszty zakupu: 9 000 € Przebudowa i modernizacja: 180 000 € Rezerwa: 30 000 € Kapitał potrzebny: ok. 340 000 € Kapitał: 30 750 € w gotówce Własna praca: 20 000 € Suma: 50 750 € Różnica: 289 250 € To, co jest dla nas ważne przy finansowaniu budowy: - długi okres wiązania (20, 25 lub 30 lat) - co najmniej 2% spłaty i możliwość zwiększenia procentu spłaty w trakcie trwania kredytu - maksymalna miesięczna rata 1 200 € Teraz zamówiłem informacje o sobie w Schufa, aby zobaczyć, gdzie stoje, ponieważ w 2016 roku bezwiednie złożyłem wnioski o kredyt. W 2017 roku finansowałem zakup telefonu w Mediamarkt (również bez zastanowienia) na 0% i otrzymałem kartę kredytową od banku finansującego. Telefon został specjalnie spłacony, gdy projekt budowlany stał się konkretny, ale karta kredytowa nadal działała aż do tego tygodnia, kiedy zauważyłem, że może to negatywnie wpłynąć na moją zdolność kredytową i anulowałem kartę kredytową. Mam na piśmie potwierdzenie tego, ale powiedziano mi, że zgłoszenie do Schufa może potrwać 6-8 tygodni. Dlaczego to wyjaśniam? Moja żona i ja zarejestrowaliśmy się w Bonify, aby w miarę szybko otrzymać informacje o naszej klasyfikacji z zaskakującym wynikiem. Przetłumaczenie tego wyniku na klasyfikację Schufa daje nam wynik 89%, mimo że zawsze wywiązujemy się ze swoich zobowiązań, nie ma zwrotu na kontach osobistych, nie ma negatywnych informacji, nie ma zaległości w płatnościach itp. Przypisuję to wnioskom kredytowym i mam nadzieję, że zostały one w międzyczasie usunięte z oficjalnych informacji Schufa. Jednak obawiam się teraz o nasze finansowanie budowy i oprocentowanie, które nas wówczas czeka, o ile projekt w ogóle zostanie zatwierdzony. Mamy nadal możliwość zabezpieczenia kredytu za pośrednictwem hipoteki rodziców, aby uzyskać potencjalnie atrakcyjniejsze oferty. Będę wdzięczny za jakąś opinię oraz porady dotyczące przygotowań do spotkania w banku. Najlepsze życzenia The Schmiddis

Re: Finansowanie budowy możliwe do przedstawienia? Przygotowanie do spotkania w banku.

Napisany przez Hilfe
Po prostu poczekajcie, zwłaszcza że Schufa to tylko jedna część sprawdzania. Jedyną rzeczą, o której chcę wspomnieć, jest duży zakres modernizacji (zważając, że znasz ten Dom) oraz możliwe plany rodzinne w przyszłości. Czy twoje wynagrodzenie może być rozwijane? Zalecałbym zasięgnięcie porady u banku hipotecznego i pośrednika. W tym forum jest też 1-2 takie osobniki.

Dziękuję za odpowiedź. Wysoki poziom modernizacji polega głównie na planowanym dobudowaniu jednej kondygnacji. Aktualnie Dom jest trochę zatłoczony na jednej kondygnacji i i tak planujemy nałożyć na niego nowy dach. W zasadzie od 1971 roku nic się tam nie zmieniło. Naszą myślą było, że lepiej jest teraz, zanim się wprowadzimy, odnowić instalacje i wszystko inne, niż zaczynać od nowa za 5 czy 10 lat. Moja pensja zdecydowanie ma potencjał do rozwoju, pod koniec roku planowane jest moje awansowanie wewnętrzne. Jednakże nie jest to jeszcze potwierdzone na piśmie, tylko ustnie, dlatego mam również zamiar odbyć dodatkowe szkolenia wewnętrzne. Z pewnością będę stopniowo otrzymywał podwyżki finansowe. Pierwsza podwyżka wyniosła 300€ brutto plus 150€ na dodatek do emerytury zawodowej. Dzieci są planowane długoterminowo, jednak dopiero wtedy, gdy będę zarabiał trochę więcej. Ponadto, moja żona jeszcze nie jest gotowa na tę zmianę, więc prawdopodobnie dopiero za 3-5 lat. Przeliczyłem już wszystko, biorąc pod uwagę 60% jej zarobków minus koszty dojazdu itp., aby długoterminowo nie przeciążyć finansowo naszego budżetu. Należy również wziąć pod uwagę, że jeden z nas może czasowo przejść na zasiłek chorobowy lub w najgorszym przypadku stracić pracę. Ostatecznie planowanie dzieci ma istotne znaczenie dla naszego obecnego planu rozszerzenia przestrzeni mieszkalnej. Jeśli chodzi o banki, mam również pytanie: czy złożenie kilku wniosków nie wpłynie negatywnie na naszą zdolność kredytową (Schufa), przez co automatycznie w ostatnim banku otrzymamy najgorsze warunki? Czy popełniam jakiś błąd myślowy?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Schmiddies, przy wyniku 89% w Schufa, większość banków ucieka. To oznacza, że nie będzie standardowych różowych warunków 0815 dla Twojego planu. Ale nadal dobre. Masz dostęp do swojej Schufy, aby można było prześledzić historię?

Jak już wspomniałem, to nawet nie była wartość w Schufie, ale w Bonify, którzy czerpią swoje dane od Creditreform. Na moje pytanie powiedziano mi, że wartość ta odpowiada tej w Schufie, chociaż mogą występować różnice. Więc na koniec wiedziałem tyle samo co wcześniej. Było mi jednak powiedziane, że klasyfikacja uwzględnia także dane dotyczące miejsca zamieszkania, wieku itp. Aktualnie nie mieszkamy w najbogatszej dzielnicy, po prostu dlatego, że szukaliśmy czegoś bliskiego miastu i niedrogiego podczas studiów i praktyk, i od tego czasu nie przeprowadziliśmy się. Nikt wtedy nie pomyślał, że taki wybór może kiedyś być zgubny. Zakładam jednak, że podczas osobistej rozmowy z bankiem, gdzie miałem konto od wypłaty kieszonkowego w wieku 12 lat, można te punkty oceny chociaż trochę zneutralizować. Na podstawie ich obliczeń próbowałem przekształcić to na wartość w Schufie, stąd wynikające 89%. Może się jednak mylę. Zamówiłem raport o sobie w Schufie. Po przeczytaniu o długich oczekiwaniach, zdecydowałem się na płatną wersję, na którą w przyszłym tygodniu powinienem otrzymać dane dostępowe. Mam nadzieję, że wszystko okaże się nie tak złe jak się obawiałem. Jeśli okaże się, że historia w Schufie nie wygląda tak dobrze, wtedy wprowadzę hipotekę na nieruchomość moich rodziców (bez obciążeń) i potwierdzę to pisemnie na spotkaniu w banku.

Napisany przez 2utopus
Jaka jest wysokość kredytu, który ma zostać spłacony i jakie są warunki? (Dlaczego nie spłacacie kredytów, skoro równocześnie zaoszczędziliście 29000€?) Zmiany nie zawsze są dobre dla Schufy - jeśli wszystko zostanie wcześniej spłacone i zmienione, wartość Schufy może również spaść. Być może byłoby lepiej jeszcze trochę zaoszczędzić i pozwolić Schufie się uspokoić?

Napisany przez NaTwoim13
Mogę cię uspokoić, wszystko będzie dobrze, ponieważ Twój wynik w BIK nie ma wpływu na generowane warunki. Nie ma powodu, abyś się martwił. Zapytania do banków lub pośredników nie wpływają na punktację BIK, ponieważ zazwyczaj są one związane z zapytaniem warunkowym. Będziesz otrzymał najlepsze warunki w obecnej sytuacji.

utopus pisze: Jak wysoki jest kredyt, który ma zostać spłacony i jakie są warunki? (Dlaczego nie spłacacie kredytów, skoro równolegle oszczędziliście 29000€?) Zmiany nie zawsze są dobre dla Schufy - jeśli teraz wszystko zostanie spłacone dodatkowo i zmienione, wartość Schufy może również spaść. Być może byłoby lepiej trochę więcej zaoszczędzić i pozwolić Schufie się uspokoić?
10 kredyt wynosił 12 000€ przy ponad 5% oprocentowaniu w 2017 roku. Do tej pory spłacaliśmy odsetki i pod koniec roku będziemy mieli poniżej 10 000€. Nie musimy rozmawiać o tym, że kredyt był cholernie drogi i głupi. Kiedy nasz projekt budowlany stał się konkretny, chcieliśmy go refinansować, ponieważ w wyniku zmienionej sytuacji ekonomicznej mielibyśmy lepsze warunki, ale zrezygnowaliśmy z tego z powodu Schufy (nowy kredyt). Jednakże także nigdy nie spłacaliśmy niczego dodatkowo, tylko kumulowaliśmy kapitał. Moim celem było spłacenie tego kredytu poprzez Baufi i równoczesne oszczędzanie. Ogólnie zgadzam się z Tobą, w normalnych okolicznościach też zaoszczędziłbym jeszcze więcej kapitału, zanim zacząłbym coś robić związanego z nieruchomością. Okazja do zakupu po obniżonej cenie pojawia się jednak tylko teraz, a my już złożyliśmy deklarację zakupu rodzinie. Jedyną opcją byłoby znaczne obniżenie kosztów poprzez zaniechanie budowy. Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś miałby tutaj doświadczenie w zakresie poszczególnych cen usług, abyśmy mogli planować realistycznie. Dziś ponownie pytaliśmy kilka firm na wystawie domów, aby uzyskać ogólne poczucie cenowe, ale odpowiedzi są mocno, powiedzmy, zróżnicowane. Chciałbym uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki i wolałbym wiedzieć z góry, co mnie czeka. To, na co moglibyśmy sobie pozwolić, to podwójne obciążenie przez okres X (z powodu przedłużonego czasu budowy zwiększonego wkładu własnego), czego byśmy nie mogli sobie pozwolić, to dofinansowanie w wysokości 50 000€.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Schmiddies, mam krótkie pytanie: Ile dodatkowych metrów kwadratowych daje Wam ta Budowa? Ogólnie rzecz biorąc, dziś też uważam, że na początku powinno się zrobić wszystko, bo gdy już zamieszkasz, nie jest łatwo przeprowadzić większą przebudowę.

Cześć Panie Müller, to jeszcze raz 130 mkw. Przy tym praktycznie dach z kolebką zostanie zdjęty, a następnie nałożony na niego nowy w technologii drewnianej konstrukcji postawiony z 1,20 m ścianką kolankową. Jedna firma wczoraj podała cenę około 109.000€ za postawienie zewnętrznych ścian, dachu, izolację dachową, okna i wewnętrzne ściany (te jednakże jeszcze nie izolowane, przeznaczone do samodzielnego wykonania). Ta sama firma chciała nam również postawić 160 mkw z wszystkimi bajerami i najlepszym wyposażeniem kluczem na gotowość za 150.000€ na piwnicy Co moglibyśmy / chcielibyśmy zrobić sami w trakcie budowy: - Samodzielne postawienie wewnętrznych ścian - Przygotowanie przyłączy sanitarystycznych - Przeprowadzenie instalacji elektrycznej wraz z gniazdkami - Izolacja dachu - Okładziny podłóg i ścian samodzielnie poza płytkami w holu i łazience, ale tu mamy przynajmniej kogoś, kto bierze mniej niż firma Co moglibyśmy zrobić sami na parterze: - Odkrzyczenie - Izoacja piwnicy od zewnątrz - Izoacja stropu piwnicy - Montaż okien (mamy specjalistę w rodzinie) - Przebijanie ścian - Montaż belek stalowych - Murzenie starych otworów w ścianie zewnętrznej - Otwieranie nowych otworów w ścianie zewnętrznej - Przygotowanie szczelin na rury grzewcze - Zaszpachlowanie szczelin - Przeprowadzenie instalacji elektrycznej - Przygotowanie przyłączy sanitarystycznych - Okładziny podłóg i ścian (to samo co wyżej poza płytkami)

Napisany przez hausbauwest
Schmiddies pisze: Miesięczne wydatki Wynajem & opłaty dodatkowe: 807,75€ Ubezpieczenia: 43,63€ Samochód: 41,00€ Podatek drogowy: 6,25€ Prąd: 59,00€ Opłata abonamentowa za media publiczne: 17,50€ Subskrypcje: 23,96€ Telefon dla niego: 25,00€ Telefon dla niej: 20,00€ Internet i telewizja kablowa: 35,00€ kredyt studencki KfW: 23,30€ (ale zostanie specjalnie spłacony i wygasa od października 2019) Inny kredyt: 220,00€ (ma zostać spłacony w ramach kredytu hipotecznego) Koszty dojazdu dla niego: 100,00€ Koszty dojazdu dla niej: 142,00€ Emerytura prywatna dla niego: 25,00€ Emerytura prywatna dla niej: 75,00€ (od kwietnia 25,00€) Żywność: 400,00€ Sport: 19,90€ Inne (ubrania, jedzenie na mieście itp.): 150€ Oszczędzanie na wakacje: 150€
Według mnie Wasze obliczenia budżetowe są dość nierealistyczne 400,00 euro na jedzenie i napoje, daje łącznie dla 2 osób 200 zł miesięcznie = 6,66 euro na osobę dziennie. To mniej, niż otrzymuje otrzymuje osoba otrzymująca świadczenie Hartz 4. Oszczędności emerytalne 25,00 euro miesięcznie, przy Waszych dość skromnych zarobkach uważam za wyrzucanie pieniędzy w błoto, lepiej zrezygnować z tego od razu. Wasze wyliczenia dotyczące samochodu są również nierzetelne... Opłata i benzyna... to wszystko... Bez opłaty za przegląd, opony, utratę wartości itd.... Ja osobiście miesięcznie wydaję 400 euro na jedno auto (Bez Leasingu ani finansowania) ubezpieczenie - podałeś 43,65 dla 2 osób ???? Nie ma żadnego ubezpieczenia na życie dla Was na np. 7 tysięcy euro, żeby móc jakkolwiek odprawić Was na tamten świat ? Prąd 59,00 euro.... To samo w sobie prawdopodobnie pochłania już pompa ciepła w Waszej własnej nieruchomości....

Przeliczenie budżetu domowego jest rzeczywiste, czyli odzwierciedla aktualne wydatki, a nie te, które będziemy mieli w przyszłości. Mamy 400 € na jedzenie miesięcznie od kiedy mieszkamy razem i nigdy nie pracowaliśmy na oszczędności w tej kwestii. Gotujemy raz dziennie, a ja zabieram resztki do pracy na następny dzień, ponieważ nie wychodzę na lunch, co wynika z mojego sposobu odżywiania. Moja żona zjada co najmniej jedno posiłek w pracy. Nie kupujemy najtańszej wody ani innych produktów. Mamy także tylko jedno auto (nie sfinansowane ani dzierżawione). Oczywiście, zgadzam się z Tobą, że nie uwzględniłem wydatków na utrzymanie, ale takie rzeczy jak nowe opony czy badanie techniczne samochodu płaciłem z oszczędności. Mieszkam 10 km od miejsca pracy. Moja żona jeździ komunikacją publiczną, ponieważ jest to dla niej wygodniejsze (mniejszy ruch uliczny). Jeśli chodzi o ubezpieczenia, na pewno można tu jeszcze coś poprawić, ale obecnie czuję się dobrze ubezpieczony (choć być może brakuje mi ubezpieczenia na wypadek śmierci, ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy lub ubezpieczenia zdrowotnego). Ale zgadzam się, że sprawa prywatnej emerytury jest z pewnością bezsensowna. Poza tym w przeliczeniach budżetowych uwzględniłem po prostu bieżące koszty, jakie obecnie ponosimy. Na rzeczy, które zepsuły się w ostatnich miesiącach (ekspres do kawy, laptop, telefon komórkowy) wydaliśmy oszczędności.

Napisany przez Hilfe
Schmiddies pisze: Bilans domowy jest rzeczywisty, to znaczy to, co obecnie wydajemy. Nie to, ile będziemy wydawać w przyszłości. Od kiedy mieszkamy razem, wydajemy razem 400€ na jedzenie miesięcznie i nigdy nie oszczędzaliśmy na tym. Gotujemy raz dziennie i zabieram sobie coś do pracy na następny dzień, ponieważ w ciągu dnia nie wychodzę na zewnątrz jeść, co jest związane z moim sposobem odżywiania. Moja żona je co najmniej raz w pracy. Nie kupujemy tanich produktów, w tym wody. Mamy również tylko jeden samochód (nie sfinansowany ani dzierżawiony). Oczywiście, masz rację, nie uwzględniłem kategorii takich jak utrzymanie w rachunkach, opłaciłem opony czy przegląd z oszczędności. Mieszkam 10 km od pracy. Moja żona jeździ komunikacją publiczną, ponieważ dla niej bardziej się to opłaca (ruch uliczny). Co do ubezpieczeń, jest to z pewnością obszar poprawy, ale na razie uważam, że jestem dobrze ubezpieczony (pomijając być może brak ubezpieczenia na życie, ubezpieczenia od niezdolności do pracy czy dodatkowego ubezpieczenia dentystycznego). Tak, pewnie z prywatną rentą to też głupota. W pozostałym zakresie odzwierciedliłem po prostu koszty, jakie teraz mamy w rachunkach domowych. Rzeczy, które się zepsuły w ostatnich miesiącach (ekspres do kawy, laptop, telefon) opłaciliśmy z oszczędności.
I to jest problem . Kto płaci za Wasze rachunki, na przykład za samochód i kto kupuje nowy, gdy stary jest zepsuty?

Cześć, @Pomoc masz oczywiście zupełną rację. Płacimy rachunki oczywiście sami. Do tej pory po prostu deklarowałem pewną kwotę jako oszczędności, nie uwzględniając rezerw na np. samochód. Dlatego jeszcze raz przygotowałem budżet domowy (dla nas) i wyodrębniłem pieniądze z oszczędności na samochód. 150€, nie wiele, ale w zasadzie robię wszystko sam. Jeśli coś się stanie, że będę potrzebował innego samochodu, mogę chwilowo kupić coś taniego, aby pozostać mobilnym, a potem oszczędzać dalej, aż będzie możliwe zakupienie czegoś bardziej wartościowego albo zwiększyć oszczędności. Mieliśmy wczoraj spotkanie w naszym domowym banku. Ostatnie tygodnie spędziłem głównie na zbieraniu cen i sporządzaniu szacunków kosztów (niestety nie mamy jeszcze tego od architekta), które są jak najbardziej realistyczne, uwzględniają niespodziewane wydatki i pozostawiają wystarczający margines. Dlatego wydatki na nasz Dom znacząco wzrosły, ale nasze wkłady własne są wyższe. W końcu potrzebujemy 360.000€ od banku i zgromadzimy 90.000€ własnych środków i gotówki. Ktoś może mi powiedzieć cokolwiek, ale osobista rozmowa z domowym bankiem jest trudna do zastąpienia. Przyjemna i luźna dyskusja z dogłębnym spojrzeniem za fasady. Na przykład z naszą obecną lokalizacją, o której sądzę, że jest brana pod uwagę przez Schufa (która dalej nie spadła poniżej 90 jak początkowo myślano, ale też nie jest aż tak dobra). Nasz doradca zna okolicę i opowiedzieliśmy mu, jak tu trafiliśmy: "bez środków" podczas studiów i praktyk, żeby być blisko FFM (2,5 km przed granicą miejscowości) i blisko miejsc praktyk. Nasz budżet domowy nie obchodził go później, ponieważ ustalił standardową kwotę 1200€ + 400€. Omówił również scenariusze przyszłości, jeśli będziemy rodzicami, ponieważ musi to sprawdzić. I nawet jeśli ktoś zostanie w domu przez 2 lata z powodu dzieci (które również są uwzględnione w budżecie domowym), to nie stanowi problemu. Wewnętrznie oczywiście obliczamy to inaczej: dzieci dopiero, gdy moje wynagrodzenie wzrośnie w ciągu najbliższych 3-4 lat, aby mieć więcej luzu finansowego. Musi jeszcze otrzymać kilka dokumentów od nas dotyczących domu, zanim będzie mógł przedstawić nam konkretną ofertę, ale powiedział, że ze względu na obecne zabezpieczenia możemy spodziewać się korzystnych warunków. Ponieważ według naszej szacunkowej wartości pożyczki obciążenie hipoteczne wynosi 79%, możemy zabezpieczyć całkowitą kwotę 360.000€ na nasz przyszły Dom w pierwszej linii i 60.000€ na nasz Dom rodziców. Co mnie jeszcze nieco niepokoi: bardzo zależy nam na bezpieczeństwie i najchętniej chcielibyśmy spłacić kredyt w całości. Teraz powiedział, że w ramach modernizacji należy wziąć 100.000€ z KfW na 10 lat jako element budżetu, i 260.000€ poprzez bank domowy. Jestem ciekaw, co zaproponuje odnośnie spłaty tych 100.000€ w ciągu 10 lat, bo prawie nic nie jest spłacane. Co mnie również cieszyło: będziemy mogli dokonywać dodatkowych spłat miesięcznych, ale nie więcej niż 5% rocznie. Ponieważ zapytałem o zmianę oprocentowania. Doszliśmy do wniosku, że dopóki nie mamy dzieci, możemy wpłacać tyle, ile tylko możliwe. Ponadto powiedział, że jeśli ktoś straci pracę, można również z nim porozmawiać i za opłatą manipulacyjną 50€ przez pół roku zawiesić spłatę. To wszystko mnie uspokaja. Mimo to ponownie zwrócimy się do niezależnych pośredników finansowych o oferty, jak w przypadku poszczególnych usług.

Schmiddies pisze: Nam się jednym sposobem, że dopóki nie ma jeszcze dzieci, możemy wkładać ile wlezie.
Bardzo dobry pomysł!

Napisany przez hausbauwest
Schmiddies pisze: Powiedział również, że jeśli kiedyś ktoś miałby problemy z płatnościami, można z nim porozmawiać i w zamian za opłatę manipulacyjną w wysokości 50€ przez pół roku można zawiesić spłatę. To wszystko uspokaja mnie.
Naprawdę fajny typ!!!! Powiedz mu więc, że chciałbyś widzieć ten fragment w umowie kredytowej na piśmie. doradca sam nic nie może zrobić, poza tym, co jest zawarte w umowie. Jeśli tam nie ma zawieszenia spłaty, to go nie ma, decyduje o tym zupełnie inny dział banku. Jeśli finanse stoją pod znakiem zapytania, to mogę sobie wyobrazić, że zgodzą się na taką grę, ale w innym przypadku nie ma mowy. Jeśli bank wcześniej nie sprzeda kredytu. A jeśli wybierzesz spłatę całościową, to kredyt i tak będzie sztywny jak klocek betonu! Dlatego nie spłaca się całej kwoty, to maksymalnie marzenie. Ale z twoich wypowiedzi widać, że jesteś oczarowany i pewnie i tak podpiszesz wszystko. I dla banku nie ma tu żadnego ryzyka, bo twoi rodzice dają swój Dom jako zabezpieczenie. (Na tyle tragiczne) Kiedy sami będą potrzebowali pieniędzy, nie dostaną nic, bo twoje marne 60 tysięcy blokują pierwszeństwo.

Napisany przez volltilger
Herrmueller pisze: Uważam, że to bardzo dobry pomysł!
Patrzę trochę krytycznie, jeśli planowane są dzieci, powinna być utworzona odpowiednia rezerwa, bo bardzo szybko 10 tysięcy euro pójdzie na wyposażenie, a przy bliźniakach nawet to nie wystarczy. Jeśli wszystko zostanie wpompowane w kredyty hipoteczne, to zaraz znowu trzeba będzie pukać do banku.

volltilger pisze: Patrzę na to nieco krytycznie, jeśli planowane są dzieci, powinien być utworzony odpowiedni bufor, bo 10 000 euro szybko zniknie na wyposażenie, a przy bliźniakach to nawet nie starczy. Jeśli całość zostanie włożona w hipotekę, od razu trzeba będzie znowu pukać do banku.
Mamy 5 dzieci, na początku żadnego nie wydałam 10 000 EUR... Można to zrobić, ale nie trzeba.

@hausbauwest no nie podpisałbym wszystkiego. Ale biorąc pod uwagę moje niepokojenie przed tym terminem, mogę powiedzieć, że nie było to konieczne. Co do tych 60 tys., ostatecznie nie musimy ich nawet koniecznie zabezpieczać na moich rodzicach. Nadto można zwiększyć hipotekę, jeśli kiedyś będą potrzebować pieniędzy, ich działka jest podzielna i jedna połowa samodzielnie obecnie przekracza 60 tys. To tylko dlatego, że wtedy nie zaciągnięto więcej pieniędzy. Z pewnością nie chcę wpędzać moich rodziców w kłopoty, chciałem tylko poprawić warunki. Ale to też można jeszcze porównać. A czy pełna spłata kredytu czy też nie, dla mnie istotna jest względnie długa wiązka oprocentowania. I gdybyśmy zakładali, że spłata całkowita byłaby po 32 latach, co stoi na przeszkodzie, aby zabezpieczyć dzisiejsze oprocentowanie na kolejne 20, 25 lub 30 lat? @volltilger i @herrmueller na pewno każdy ma inne oczekiwania, ale oczywiście zanim ktoś zostanie całkowicie płynny, powinien już coś zaoszczędzać. Ale takie dziecko nie pojawia się przecież z dnia na dzień, więc jest jeszcze dodatkowe 8-9 miesięcy, żeby co miesiąc odkładać coś na wyposażenie.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Schmiddies, podoba mi się, jak rozważnie, zorganizowanie i zaplanowane podchodzicie do swojego zamiaru, i chciałbym zwrócić uwagę na mój wkład #7, który został potwierdzony również przez moją macierzystą bank. Nie widzę 79% w Waszym wskaźniku obciążenia (uwzględniając intencjonalnie 60 000 euro dodatkowego zabezpieczenia, które zostały uwzględnione lub zawarte) Obecna wartość (sprzedaż rodzinna) wynosi 280 000 euro (wartość mogę w przybliżeniu potwierdzić na podstawie dostępnych informacji), koszt modernizacji i rozbudowy wynosi co najmniej 210 000 euro (w tym wkładu własnego). Wartość obciążenia wynosi zatem 490 000 euro. Stopa obciążenia przy zapotrzebowaniu na finansowanie 300 000 euro wynosi zatem 61%, którą można z pewnością obniżyć lub dostosować do 60% - być może poprzez zwiększenie kosztów i jednoczesne zwiększenie wkładu własnego. 1) Dobrze zorganizowane podejście do tego przedsięwzięcia 2) Zdrowe podejście do sytuacji z dziećmi. 60% dochodów nadal zostały uwzględnione jako dostępne 3) Otrzymanie obniżonej ceny w rodzinnej sprzedaży, korzystne zakupienie nieruchomości 4) Istnieje plan emerytalny firmowy 5) Dobre dochody netto, zwłaszcza podatne na rozbudowę, ponieważ po ukończeniu studiów jesteś nowym pracownikiem 6) Utworzono plan domowy 7) Wkład własny w ramach rodziny jest możliwy i został uwzględniony 8) Wcześniejsze zaangażowanie w elementy finansowania, zdrowe podejście do ofert na rynku 9) Zastępcze zabezpieczenie (które może okazać się nawet niepotrzebne) ze strony rodziców, spójność rodzinna 10) Zdrowe podejście do spłaty zadłużenia, ponieważ początkowo - bez dzieci - ma być zwiększone 11) Studia, odpowiednie kwalifikacje 12) Dobre, średnie wiek Ogólnie nic nie przemawia przeciwko temu planowi i można uzyskać najlepsze warunki, a nawet je określić. Oczywiste jest, że prywatny kredyt powinien zostać włączony w sumę finansowania i spłacony z tych środków.

@Schmiddies: „Ale przecież dziecko nie pojawia się tu z dnia na dzień, więc mamy jeszcze 8-9 miesięcy na przygotowanie i zaoszczędzenie na wyprawce.” Zazwyczaj tak jest, ale wydatki po prostu częściowo muszą być pokryte z góry - pokój musi być gotowy na przyjście dziecka, fotelik samochodowy, wózek, a może być też potrzebnych dodatkowych badań (np. IGL) podczas ciąży... Koszty rzędu 10 000€ nie są przesadzone, a do tego jeszcze trzeba doliczyć brak zarobków związany z urlopem rodzicielskim. Możecie się spodziewać około 1200-1300€ miesięcznie, co po 14 miesiącach daje dodatkowe 10 000€ strat. Ale wy macie to rozsądnie zaplanowane, na pewno sobie poradzicie. @Herrmüller: Oczywiście, można to zrobić również oszczędnie, a przecież tych 5000€ nie otrzymaliście od razu, więc pewnie już macie trochę rzeczy przygotowanych.

Napisany przez NaTwoim13
Moje dwie chłopaki - nie musi to być miarą - kosztowały mnie względnie niewiele pieniędzy przed, podczas i po porodzie, a to, co było konieczne (urządzenie pokoju), oczywiście było dostępne i oszczędzone lub zdeponowane. Nie widzę tu absolutnie 10 000 euro. Na bieżące wydatki (jeśli można to tak nazwać) na początku w zupełności wystarczały pieniądze zasiłku rodzinnych, rodzice, rodzeństwo, babcia i rodzina zasypywali nas (czasami przesadzając) ubrankami dla niemowląt, zabawkami, itp. Podobnie wózek dziecięcy i fotelik samochodowy zostały sfinansowane przez babcię i dziadka. Szczerze mówiąc, chyba największym wydatkiem była rachunka za pieluchy. Mówiąc krótko, nie widzę 10 000 euro i jeśli tak by się stało, można to poradzić sobie w tym przypadku i nie powinno to być decydującym kryterium, aby zrezygnować z tego przedsięwzięcia, jeśli się to uwzględni i w razie potrzeby podejmie odpowiednie środki zabezpieczające.

Rozumiem dokładnie, o co chodzi, również związane z płatnością rodzicielską. Dla siebie, tylko dla siebie, obliczyłem dzisiaj ponownie z zmianą Stlk. Redukcja kosztów podróży i zatrzymywanie świadczenia na dziecko przynajmniej pozostają takie same. Ale oczywiście wydatki wzrastają o potrzeby dziecka. Moje osobiste zdanie na temat posiadania dzieci i kalkulacji to: poczekamy, aż będę zarabiał więcej. Po przeprowadzce do domu, nadwyżkę miesięczną możemy przekazać na odpowiednie punkty związane z oszczędzaniem: SoTi, oszczędności na Dom, oszczędności na samochód, wakacje (lub już nie ma wakacji 😅, dzieci).

Napisany przez NaTwoim13
Chwalebnie, tak się robi, doskonale.

pisze: Uważam, że wkrótce największym wydatkiem był zakup pieluch dla niemowląt. Mówię o tym, że nie postrzegam 10 000 euro, a więc w takim przypadku można to również załatwić w tej transakcji i nie powinno to być decydujące kryterium...
Hähä, mieliśmy system wielokrotnego użytku z samodzielnym praniem, który został dofinansowany przez gminę. Jedynym kosztem było pranie i suszenie, co dzięki panelom słonecznym i pralce z dopływem ciepłej wody nie powodowało znaczących dodatkowych kosztów. Suszarka do prania pieluch, aby stały się miękkie, to oczywiście luksus, ale o to właśnie chodziło - wcześniej nie mieliśmy suszarki. To przedsięwzięcie jest wykonalne, uważam też, że spłacanie jak największej części długu to dobry pomysł, musi jednak pozostać jakiś zapas.

@Schmiddies: Gdy już go skończycie, możecie ujawnić kilka szczegółów, jak daleko od Frankfurtu i w którą stronę, tutaj w naszym zakątku Obertshausen, Mühlheim, Hanau Seligenstadt za tę cenę nie ma nawet działki. W każdym razie życzę wam powodzenia, układanie płytek to już nie jest wiedza tajemna, sam sprawdzałem na strychu, leży tam od 11 lat, wspaniale, nic nie jest luźne. Myślałem, że byłbym w stanie zrobić to samo w kuchni, przedpokoju i łazienkach, ale fachowiec dobrze mnie przygotował wcześniej. Podkład w kuchni również zrobiłem sam, wykonawca nie miał czasu... problematyczne są tylko otwory na gniazdka elektryczne, ale są na to narzędzia.

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Cześć Schmiddies, podoba mi się, jak starannie, zorganizowanie i zgodnie z planem podchodzicie do swojego zamiaru. Chciałbym również zwrócić uwagę na mój post #7, który został potwierdzony przez bank domowy. Nie widzę 79% wskaźnika obciążenia w waszym planie (z zamierzonym dodatkowym zabezpieczeniem w wysokości 60 000 euro, które zliczyliście lub wzięliście pod uwagę). Obecna wartość (sprzedaż rodzinna) 280 000 euro (wartość tę mogę w przybliżeniu potwierdzić na podstawie dostępnych informacji), Mod i Ren/Anbau oraz przebudowa wynoszą co najmniej 210 000 euro (w tym wkład własny), wartość zabezpieczenia kredytowego wynosi zatem 490 000 euro. Wskaźnik obciążenia kredytowego przy potrzebie finansowania w wysokości 300 000 euro wynosi zatem 61%, który można z pewnością obniżyć lub dostosować do 60% - być może poprzez zwiększenie kosztów jednocześnie zwiększając wkład własny. 1) Dobra, zorganizowana metoda podejścia do planu 2) Zdrowa analiza sytuacji dzieci. 60% z dochodów nadal jest liczone jako dostępne 3) Obrót majątkiem rodzinny, korzystne zakupy nieruchomości 4) Istnieje świadczenie emerytalne w firmie 5) Dobre dochody netto, zwłaszcza możliwość ich zwiększenia, ponieważ jesteście nowymi absolwentami po studiach 6) Zaplanowany budżet domowy 7) Wkład własny w ramach rodziny możliwy i uwzględniony 8) Wczesna analiza elementów finansowania, zdrowe podejście do ofert rynkowych 9) Dodatkowe zabezpieczenia (które być może nie będą nawet potrzebne) ze strony rodziców, spójność rodzinna 10) Zdrowe podejście do spłaty zobowiązań, ponieważ początkowo - bez dzieci - powinna być ona zwiększona 11) Studia, odpowiednie kwalifikacje 12) Dobry, średni wiek Ogólnie nie ma zupełnie niczego przeciwko temu planowi i można uzyskać najlepsze warunki, a nawet je określić. kredyt prywatny powinien oczywiście zostać włączony do sumy finansowania i spłacony z tych środków.
Jesteś poza grą !! On to robi w Sparkasse

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc, pomimo tego, że byłoby to całkowicie w porządku, skąd Ty, Lisie, znowu to wiesz, i dlaczego miałby to zrobić??

Napisany przez finanzierung
noelmaxim pisze: Cześć Schmiddies, podoba mi się, jak ostrożnie, zorganizowanie i zaplanowanie podchodzicie do waszego przedsięwzięcia i chciałbym również zwrócić uwagę na mój post #7, który został potwierdzony przez bank domowy. W waszym poziomie obciążenia (z zaplanowanymi 60 000 euro zastępczego zabezpieczenia, które uwzględniliście) nie widzę 79%. Obecna wartość (sprzedaż rodzinna) 280 000 euro (mogę w przybliżeniu potwierdzić wartość na podstawie dostępnych informacji), Modernizacja i rozbudowa/Dom min. 210 000 euro (w tym praca własna). Wartość zabezpieczenia wynosi więc 490 000 euro. Poziom obciążenia przy zapotrzebowaniu na finansowanie w wysokości 300 000 euro wynosi więc 61%, który można bezpiecznie obniżyć - ewentualnie poprzez zwiększenie kosztów przy jednoczesnym zwiększeniu wkładu własnego - do poziomu 60%. 1) Dobrze zorganizowane podejście do przedsięwzięcia 2) Zdrowa analiza sytuacji z dziećmi. Tutaj 60% dochodów jest nadal obliczane jako dostępne 3) Udogodniona sprzedaż rodzinna, korzystne zakupy nieruchomości 4) Istnieje zabezpieczenie emerytalne pracownicze 5) Dobre dochody netto, zwłaszcza możliwe do rozwoju, ponieważ jesteście nowymi absolwentami studiów 6) Ustalony plan budżetowy 7) Możliwość i uwzględnienie wkładu własnego w rodzinie 8) Wczesne zrozumienie modułów finansowania, zdrowe podejście do ofert z rynku 9) Zastępcze zabezpieczenia (które być może w ogóle nie będą potrzebne) u rodziców, spójność rodzinna 10) Zdrowe podejście do spłaty, ponieważ na początku - bez dzieci - powinna być ona zwiększona 11) Studia, odpowiednie kwalifikacje zdobyte 12) Dobre, średnie wiek Ogólnie nie ma nic przeciwko temu przedsięwzięciu i można uzyskać najlepsze warunki, a nawet je określić. Prywatny kredyt powinien oczywiście zostać włączony w sumę finansowania i spłacony z tych środków.
Co za pochlebstwo... Na takiego, kto tego potrzebuje, nie wiedziałbym się polegać....

Napisany przez NaTwoim13
Schmiddies pisze: Jednak bardziej martwi mnie teraz kwestia naszego finansowania budowy i oczekiwane stopy procentowe, jeśli w ogóle projekt ten zostanie zatwierdzony. Mamy jeszcze możliwość zabezpieczenia kredytu hipotecznego za pomocą hipoteki moich rodziców, co może przynieść nam atrakcyjniejsze oferty. Byłbym wdzięczny za ocenę i porady dotyczące przygotowań do spotkania z bankiem. Pozdrowienia Schmiddisowie
@Finanzierung Co sądzisz o tym, jeśli jako podstawę dla swoich postów i komentarzy weźmiesz życzenie TE? Ja to zrobiłem, przeanalizowałem sytuację wyjściową, przedstawiłem pomoc w obniżeniu obciążenia hipotecznego i uzasadniłem, zachęcając TE do zrealizowania planu. Czy mógłbyś krótko powiedzieć mi, jak mógłbym - odnosząc się do powodu otwarcia wątku - przedstawić to inaczej, czy powinienem? Czy masz jakieś zastrzeżenia? Czy nie jest wspaniałą cechą, gdy pozytywna sytuacja wyjściowa jest postrzegana jako taka, kiedy można pozytywnie rozmawiać z innym człowiekiem, go wspierać, gratulować mu i jego planom Czyż to nie jest piękne i cudowne??

Już tak długo jesteś przyzwyczajony do bycia tak obłudnym, dla ciebie to normalne, dla innych tylko powód do wstydu...

Napisany przez 6Bankkaufmann
To piękne i wspaniałe, kiedy dyskutuje się w sposób rzeczowy na forum, pomijając wszelkie złośliwości, emocje i potrzebę udowadniania swojej racji. Szkoda, że coraz częściej trzeba czytać na tym forum nadmiernie rozwlekłe relacje, które mają coraz mniej wspólnego z początkowym postem autora wątku.

Napisany przez NaTwoim13
Dziękuję Panie Bankierze!!! Finansisto, spróbuj się naprawdę skupić i ocenić jak ja sytuację osoby zadającej pytanie. Poprosił o to i nadal nie chodzi o mnie, lecz o tych, którzy pytają i poszukują pomocy!!!

Bankkaufmann pisze: Piękne i wspaniałe jest to, gdy w forum argumentuje się merytorycznie i całkowicie pomija zaczepki, emocje i konieczność bycia zawsze najlepszym. Szkoda, że coraz częściej musimy czytać tutaj zwyrodniałe raporty forumowe, które mają coraz mniej lub wręcz nic wspólnego z postem rozpoczynającym wątek.
To nie była zaczepka, tylko stwierdzenie, jak wielką skruchę musimy odczuwać wobec Noelmaxima, który tak usilnie stara się podlizywać TE....... Raz napisał naprawdę obszerny post z hymnem na cześć wspaniałego TE, który jest takooo wspaniały, naprawdę taki wspaniały, najlepszy TE wszechczasów..... Tak, zgadzam się, TE poświęca dużo czasu na przemyślenie swojego zamierzenia, ale nie trzeba tego przedstawiać tak poślizgowo jak Noelmaxim, przynajmniej użytkownicy, którzy nie chcą generować sprzedaży.

Mogę to zrobić z przyjemnością. Nasz Dom jest trochę położony dalej od Hanau, w stronę Gelnhausen. Wartość rynkowa gruntów w tej miejscowości (3500 mieszkańców) różni się już dość znacznie. Na przykład u nas 160€/m2 (wg Borisa), 700 metrów w linii prostej dalej 190€/m2. Przyjaciele, którzy w ostatnich latach kupili domy w okolicy, musieli naprawdę głęboko sięgnąć do kieszeni za domy z być może nie tak znacznym remontem jak u nas, ale zawsze coś trzeba zrobić. To, co od dawna się rysuje w małych gminach, to coraz więcej terenów budowlanych, które są rozwijane tam, gdzie wcześniej była rola, ponieważ po prostu się to nie opłaca lub rolnicy przestają działać, przez co te społeczności zaczynają się łączyć w coraz większe miasteczka z lepszą infrastrukturą itp. 3 lub 4 lata temu gmina postanowiła, że tam, gdzie kiedyś była stara fabryka skór (naturalnie cały teren jest skażony), zamieni się to w tereny budowlane. Teraz dowiedzieliśmy się niedawno od jednego z deweloperów, że właściciele mają zakaz budowy od 2 lat, ponieważ nadal nie ustalono, co się stanie z terenem. I (małe) działki zostały sprzedane po cenach... Nasza nieruchomość ma więc wartość około 78 000€, co jest w miarę w porządku, myślę. Konstrukcja jest również przyzwoita pod względem murów i pełne podpiwniczenie przyczynia się, przynajmniej trochę, do wzrostu wartości. Patrzymy i oceniamy zakup w ten sposób: działka + surowe budownictwo piwnicy i parteru. Chociaż faktycznie działka i piwnica byłyby już kosztowałyby 120 000 lub więcej i nadal nie byłby wykonany żaden przyłącz. Jeśli chodzi o kafle, mogę powiedzieć tylko tyle: zrobiłem to już w piwnicy mojego ojca i uważam, że jest to dobre dla piwnicy. Muszę jeszcze zobaczyć, czy odważę się na to w pomieszczeniach mieszkalnych. Niewykluczone, że pozwolę znajomym zrobić to za wynagrodzeniem netto. Ale lista prac własnych jest i tak wystarczająco długa

Napisany przez NaTwoim13
noelmaxim pisze: Dziękuję pracowniku banku!!! Finansowanie, zacznijmy naprawdę się skupiać i oceniać, tak jak ja, sytuację pytającego. Poprosił o to i nadal nie chodzi o mnie, ale o pytających i poszukujących pomocy!!!
Chłopcze, dokładnie tak, bo to - tak jak zostało zapytane - jest pomocne i daje pewność!! Jeśli coś ci nie pasuje (dużo rzeczy ci nie pasuje, za to nie możemy nic), zgłoś to, pomocne byłoby jednak, gdybyś skupił się przy tym na pytającym i nie na mnie oraz moim podejściu do sytuacji początkowej i mojego sposobu cieszenia się z innych i chęci wspierania ich w ich planach! Kupno domu nie wiąże się wyłącznie z intensywnym i męczącym zajęciem się finansowaniem. Zakup domu niesie ze sobą także wiele radości, jest ekscytujący i interesujący jednocześnie, to piękne, gdy ktoś jest wspierany i życzy mu się tego, ewentualnie podzieli się radością! To wspaniała, przyjemna i cudowna baza wyjściowa, która zasługuje na uwagę i poparcie planu!

Napisany przez Batman_BU
Czy już teraz rozmawiasz sam ze sobą? Przecież to jeszcze nie taka długa noc jak zwykle, kiedy jest mecz...

Napisany przez NaTwoim13
Hej Batman_bu, czy nadal czekasz na kwalifikowane i pomocne informacje?

Napisany przez Batman_BU
noelmaxim pisze: Batman_bu, czy masz coś wartościowego i pomocnego do dodania?
Czy zwrócenie uwagi na to, że cytujesz sam siebie i tym samym brakuje kontekstu dla innych, nie jest pomocne? Nie zawsze trzeba być tak śmiertelnie poważnym w swoich pisanych komentarzach, prawda? (Ostrzeżenie: nie ma aluzji do spożywania alkoholu ani substancji odurzających)

Napisany przez NaTwoim13
Batman, czasem zastanawiam się, jak możesz oceniać to, skąd czerpiesz anonimowe wsparcie! Twoje wypowiedzi na temat alkoholu i narkotyków są częścią Ciebie, pokazują Two charakter, a przede wszystkim Twoje intencje, dla których tu piszesz! Niewiele pochodzi od Ciebie, większość dotyczy mnie. Jeśli zasugeruję coś ze swojej strony - co bardzo chętnie i starannie sporządzam i publikuję tutaj - to z Twojej strony nie ma odzewu!! Batmanie, nie pochodzi od Ciebie niczego pomocnego, prawie niczego, raczej odsyłasz mnie, bym dalej zajmował scenę. Za to Ci dziękuję i mówię to naprawdę szczerze!!

Napisany przez Batman_BU
Batman, zastanawiam się czasem, jak możesz to ocenić, skąd masz anonimowe wsparcie! Co dokładnie masz na myśli? Wyraźnie powiedziałem, że twój komentarz ma coś w rodzaju kołowrotka. Anonimowe wsparcie pochodzi od dziesiątek bardziej zadowolonych uczestników forum, z którymi jestem w kontakcie dzień i noc, a którzy w rzeczywistości są super, super postaciami i osobowościami. Twoje wzmianki o alkoholu i narkotykach są częścią Ciebie, pokazują Twoją osobowość, a przede wszystkim Twoje intencje, aby tutaj pisać! Ale rzeczywiście skaczysz przez każdą przeszkodę. Słodkie. Masz niewiele do powiedzenia, większość się tobą zajmuje. Gdy zaproponuję coś - co chętnie i starannie przygotowuję i udostępniam tutaj - ty nic nie wnosisz! Och, moje kochane Batmanie, oczywiście Twoja interpretacja krytyki jako niewiele. Ale dlaczego miałbym komentować dobre rzeczy? Czy chcesz usłyszeć Brawo, świetnie wykonane za każdym razem, czy mam ci wysłać ciasteczko dla psa pocztą? Zgadza się, kiedyś coś napisałem: Jeśli będziesz się skupiał na swoich podstawowych kompetencjach, wszystko będzie w porządku. Po prostu nie wskakuj w nieznane dla siebie wody. Batmanie, nie płynie nic pomocnego z ciebie, prawie nic, raczej znowu rzucając mi piłkę, aby zająć scenę. Za to dziękuję ci, i mówię to szczerze. Ale naprawdę urocze, jak bawisz się teatrem lalek. Warty prawdziwego Kasperla. I mówię to szczerze :-)

Napisany przez NaTwoim13
Wiem, Batman, wszystko w porządku, naprawdę tak sądzę! Większość tych, którzy uważali, że ktoś jest ważny, już tutaj nie ma. Powiem ci, że żaden z nich, absolutnie żaden, nie został przezemnie zablokowany pomimo wszystkich wrogich ataków i fałszywych oskarżeń/podsunięć! Żaden z nich! Co do tych pochwał, otrzymuję ich wiele, więc nie martw się. Zostanę przy swojej linii i nadal proszę osobę pytającą o radę o to, aby po udanej współpracy wciąż nie wypowiadała się publicznie i nie zachwalała, ponieważ mogłoby to być kolejnym punktem ataku, który byłby denerwujący! Zawsze proponowałem, aby osoba to przekazała osobiście - oczywiście zachowując anonimowość - z wszelkimi odniesieniami! Batmanie, jesteś jednym z ostatnich Mohikan, serdecznie witamy. Statystyki - które zawsze były dostępne na forum - są gotowe, narkotyków i alkoholu tu nie znajdziesz! Jeśli wszystko się zgadza, oczywiście pomożemy znaleźć Jockemöllera!

Napisany przez Batman_BU
no to wszystko jest w porządku. Nie martwię się o ciebie. Raczej o TE. Nie ma ich tutaj już więcej i powiedziano mi, że pomimo wszelkich wrogich działań i fałszywych oskarżeń/nieprawdziwych zarzutów, osobiście nie zbanowałem ani jednej osoby! Ani jednej! no cóż, twoje groźby na PW na razie nie odniosły sukcesu. Wciąż mogę tu pisać. Dziwne. Stosunek podziękowań-w-formie-listu-do-Ilość-lepiej-od-ciebie (to ostatnie było trochę ironiczne, nie denerwuj się znowu, dobrze?)

Napisany przez NaTwoim13
Batman, to łaska Nie martw się, zaczepią TE, nie musisz się martwić, zgłoszą się od razu - jeśli mają negatywne doświadczenia ze mną - natychmiast zameldują!!! Szybko to idzie!!

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Batman, to łaska TE się bronią, nie martw się, nie musisz o nich martwić, zgłoszą się - w przypadku negatywnych doświadczeń ze mną - natychmiastowo!!!! Ruck zuck geht das!!
Czy możesz pozostać obiektywny i odebrać alkohol w niedziele !!

Napisany przez NaTwoim13
Wpisujemy kolejne liczby, dodajemy odrobinę pikanterii do gry 360.000,00 € / 30 lat spłaty kapitału / nom. 1,81 % / efektywne 1,84 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 1.291,50 € / Spłata kapitału 2,495 % / Opcja dodatkowej spłaty 5 % / Okres bezpłatny 6 miesięcy 360.000,00 € / 25 lat stałych rat / nom. 1,96 % / efektywne 1,99 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 1.206,00 € / Spłata kapitału 2,060 % / Opcja dodatkowej spłaty 5,00 % / Okres bezpłatny 6 miesięcy / Pozostała kwota do spłaty 118.980,63 € 360.000,00 € / 20 lat stałych rat / nom. 1,64 % / efektywne 1,67 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 1.206,00 € / Spłata kapitału 2,380 % / Opcja dodatkowej spłaty 5,00 % / Okres bezpłatny 3 miesiące / Pozostała kwota do spłaty 155.374,12 € Oczywiście, te elementy można również ze sobą łączyć, dla opcji pełnej spłaty kapitału należałoby uwzględnić model kredytu ratalnego z wykupieniem kredytu budowlanego. kredyty z KfW również należy jeszcze sprawdzić, jeśli znane są prace modernizacyjne i związane z nimi koszty.

Dlaczego wariant 2 jest droższy niż wariant 1?

Napisany przez NaTwoim13
Ponieważ wariant 1 odzwierciedla wariant pełnej spłaty.

Tak, ale dlaczego tak jest? Zawsze myślałem, że im dłuższy okres kredytowania, tym wyższe oprocentowanie??

Napisany przez NaTwoim13
Odwrotna struktura oprocentowania dla okresów spłaty od 25 lat pozwala na to, aby obniżka oprocentowania wynosząca 0,3% dla kredytów spłacanych w całości po 30 latach była korzystniejsza niż te spłacane po 25 latach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata