Re: Finansowanie budowy możliwe do przedstawienia? Przygotowanie do spotkania w banku.
Napisany przez Schmiddies -
- sob mar 16, 2019 6:47 am
Dzień dobry droga społeczności,
mój mąż i ja chcemy zakupić istniejącą nieruchomość i gruntownie ją przebudować i zmodernizować. Ponieważ nieruchomość jest w posiadaniu rodziny, otrzymujemy korzystną cenę zakupu. Pod koniec miesiąca mamy spotkanie w naszym banku domowym, dlatego chciałbym się do niego odpowiednio przygotować. Dlatego krótko o faktach:
On: 31 lat, po ponownej orientacji zawodowej sklasyfikowany jako nowicjusz zawodowy, dochód netto 2 065 € plus 150 € od pracodawcy na zakładowe ubezpieczenie emerytalne, kl. podatkowa 4
Ona: 25 lat, dochód netto 2 100 € plus 13 pensja, kl. podatkowa 4
Łączny dochód netto gospodarstwa domowego: 4 165 €, oboje mają umowy na czas nieokreślony
Miesięczne wydatki
Najem & koszty dodatkowe: 807,75 €
Ubezpieczenia: 43,63 €
Samochód: 41,00 €
Podatek od pojazdu: 6,25 €
Prąd: 59,00 €
Opłata radiowo-telewizyjna: 17,50 €
Subskrypcje: 23,96 €
Telefon On: 25,00 €
Telefon Ona: 20,00 €
Internet i kabel: 35,00 €
Kredyt studencki KfW: 23,30 € (będzie specjalnie spłacony i wygasnie od października 2019 r.)
Inny kredyt: 220,00 € (ma zostać spłacony przez kredyt hipoteczny)
Koszty podróży On: 100,00 €
Koszty podróży Ona: 142,00 €
Emerytura prywatna On: 25,00 €
Emerytura prywatna Ona: 75,00 € (od kwietnia 25,00 €)
Żywność: 400,00 €
Sport: 19,90 €
Inne (ubrania, jedzenie na mieście itp.): 150 €
Oszczędności na wakacje: 150 €
Suma: 2 384,29 €
Nadwyżka: 1 780,76 €
Oszczędzamy od roku miesięcznie 1 750 €, nasz kapitał pieniężny wynosi obecnie 29 000 €, a od 1 kwietnia odpowiednio 30 750 €.
Teraz o domu
Cena zakupu: 120 000 € za 140 m² powierzchni mieszkalnej na 450 m² działce z 1971 roku, wartość gruntu wynosi 160 € za m² na przedmieściach Frankfurtu.
Bez wyceny wartości domu przez rzeczoznawcę, ustaliłem cenę za m² na podstawie 10 porównywalnych domów w okolicy, co daje wartość około 2 000 € za m². Zgodnie z tym nasz Dom miałby wartość około 280 000 €.
Możliwe, że nie mamy jeszcze konkretnej wyceny kosztów od architekta do terminu w banku, dlatego w ten weekend ponownie siądę, aby obliczyć poszczególne pozycje. Po przybliżeniu cen potrzebujemy około 180 000 € kapitału plus cena zakupu 300 000 €. Należy również uwzględnić rezerwę. Nasz projekt powinien również zawierać dużo własnej pracy, taki jak kompletna wykończenie wnętrza (z wyjątkiem kafli). Ze względu na posiadanie wielu rzemieślników w rodzinie i długi okres budowy, przewidziałbym koszty własnej pracy na około 20 000 €.
Cena zakupu domu: 120 000 €
Dodatkowe koszty zakupu: 9 000 €
Przebudowa i modernizacja: 180 000 €
Rezerwa: 30 000 €
Kapitał potrzebny: ok. 340 000 €
Kapitał: 30 750 € w gotówce
Własna praca: 20 000 €
Suma: 50 750 €
Różnica: 289 250 €
To, co jest dla nas ważne przy finansowaniu budowy:
- długi okres wiązania (20, 25 lub 30 lat)
- co najmniej 2% spłaty i możliwość zwiększenia procentu spłaty w trakcie trwania kredytu
- maksymalna miesięczna rata 1 200 €
Teraz zamówiłem informacje o sobie w Schufa, aby zobaczyć, gdzie stoje, ponieważ w 2016 roku bezwiednie złożyłem wnioski o kredyt. W 2017 roku finansowałem zakup telefonu w Mediamarkt (również bez zastanowienia) na 0% i otrzymałem kartę kredytową od banku finansującego. Telefon został specjalnie spłacony, gdy projekt budowlany stał się konkretny, ale karta kredytowa nadal działała aż do tego tygodnia, kiedy zauważyłem, że może to negatywnie wpłynąć na moją zdolność kredytową i anulowałem kartę kredytową. Mam na piśmie potwierdzenie tego, ale powiedziano mi, że zgłoszenie do Schufa może potrwać 6-8 tygodni.
Dlaczego to wyjaśniam? Moja żona i ja zarejestrowaliśmy się w Bonify, aby w miarę szybko otrzymać informacje o naszej klasyfikacji z zaskakującym wynikiem. Przetłumaczenie tego wyniku na klasyfikację Schufa daje nam wynik 89%, mimo że zawsze wywiązujemy się ze swoich zobowiązań, nie ma zwrotu na kontach osobistych, nie ma negatywnych informacji, nie ma zaległości w płatnościach itp. Przypisuję to wnioskom kredytowym i mam nadzieję, że zostały one w międzyczasie usunięte z oficjalnych informacji Schufa.
Jednak obawiam się teraz o nasze finansowanie budowy i oprocentowanie, które nas wówczas czeka, o ile projekt w ogóle zostanie zatwierdzony. Mamy nadal możliwość zabezpieczenia kredytu za pośrednictwem hipoteki rodziców, aby uzyskać potencjalnie atrakcyjniejsze oferty.
Będę wdzięczny za jakąś opinię oraz porady dotyczące przygotowań do spotkania w banku.
Najlepsze życzenia
The Schmiddis