Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: BaV z Volkswohl Bund

Napisany przez Eberhard1234
Cześć wszystkim, mam 59 lat i w 2016 roku podpisałem umowę ubezpieczenia na życie z kapitałem własnym (200 €). Polisa ta oparta jest na indeksie DAX z gwarancją składek. Kapitał jest wypłacalny w marcu 26 roku. Niestety z powodu słabego wyniku DAX nie otrzymałem dotychczas żadnego zwrotu. Moją jedyną korzyścią jest korzyść podatkowa. Ubezpieczyciel oferuje jednak również zmianę na euro STOXX 50 lub pewne oprocentowanie (ostatnio 2,85%). W tej chwili jestem w rozterce - jak byście zdecydowali? Nowa stopa procentowa nie jest jeszcze ustalona.

Napisany przez Reibold
Cześć Eberhard, W obecnej sytuacji na giełdzie uważam ryzyko w nadchodzących latach za większe niż szanse. Dlatego wolałbym bezpieczne oprocentowanie. Pozdrawiam Alexander Reibold Doradztwo Finansowe Wolne Neoburg nad Dunajem

Napisany przez 2utopus
Przy gwarancji wpłat twoje ryzyko z mojego punktu widzenia jest dla ciebie znośne - w zamian są szanse wynoszące być może 8% p.a.? Pytanie brzmi oczywiście, ile kapitału jest już zainwestowane w bezpieczne aktywa z gwarancją i ile jest w ogóle zainwestowane w DAX. Czy w Europie będzie lepiej niż w Niemczech i czy przewyższy 2,85% p.a., to oczywiście kwestia spekulacyjna, ponieważ dotyczy przyszłości...

Napisany przez brainy
Jeśli faktycznie jesteś jednym z niewielu pracujących do 67. roku życia, wpłacasz około 17 tys. euro. Moim zdaniem to niezbyt wiele. Nie tylko korzystasz z ulgi podatkowej, ale także oszczędzasz około 20% składek na ubezpieczenia społeczne, jeśli pracodawca nie dodaje nic. Jednocześnie rezygnujesz z prawa do ustawowych świadczeń emerytalnych, ponieważ wpłacasz tam mniej. W przypadku ustawowej emerytury można liczyć na około 2% zwrotu plus ochronę przed inflacją. W okresie emerytalnym związanej z pracą emerytalnej (bAV) musisz ponosić pełną składkę na ubezpieczenie zdrowotne/na wypadek niezdolności do pracy (KV/PV) (bez dopłaty pracodawcy), jeśli jesteś ubezpieczony ustawowo, czyli około 20%. Widzisz, trudno ocenić, jaka jest właściwa decyzja. Bardzo istotnym czynnikiem dla zwrotu z konwersji płacy jest skuteczność inwestycji. Jednakże, przy konserwatywnej inwestycji na pewno wypadasz gorzej w porównaniu z ustawową emeryturą. Czy istnieją w bAV produkty, w których można samodzielnie zmieniać fundusze, tak jak w przypadku produktów Riester?

Napisany przez Eberhard1234
Dla DAX-a obecnie zaangażowanych jest tylko 56%. Ogólnie rzecz biorąc, umowa obciążona jest opłatami w wysokości 122 € rocznie, więc nawet w przypadku wariantu z odsetkami trudno osiągnąć zysk. Moim zdaniem wariant z odsetkami praktycznie nie ma sensu, lepiej więc liczyć na wzrost Dax-a przez 1 lub 2 lata i jeśli się to nie uda, pozostaje jedynie korzyść podatkowa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata