- ndz mar 17, 2019 1:58 pm
Cześć,
mam pytanie dotyczące procesu związanego z wnioskowaniem o finansowanie za pośrednictwem pośrednika.
Jeśli otrzymam ofertę finansowania budowy od pośrednika i chciałbym ją zaakceptować, to najpierw muszę złożyć wszystkie wymagane dokumenty - jak dotąd wszystko jasne. Pośrednik wysyła je wtedy razem z wnioskiem do banku. Bank ostatecznie decyduje, czy zaproponowane warunki mogą pozostać takie same (ocena obiektu, wartość zabezpieczenia, itp.). Czy bank wtedy od razu sprawdza moją historię w bazie Biura Informacji Kredytowej w celu złożenia wniosku kredytowego, czy najpierw weryfikuje warunki? Jeśli bank stwierdzi, że mogę otrzymać kredyt, prawdopodobnie będę musiał go jeszcze podpisać i odesłać do banku. Czy w tej sytuacji bank wtedy kontaktuje się z Biurem Informacji Kredytowej w celu złożenia wniosku kredytowego, czy jak opisałem, już w momencie otrzymania dokumentów?
Jeśli warunki oferty pośrednika nie zostaną dotrzymane i na przykład zostaną pogorszone przez wycenę obiektu, to w bazie Biura Informacji Kredytowej już znajduje się zapytanie o kredyt, które jak wiadomo wpływa na wynik kredytowy. Jeśli złożę wniosek w innym banku, to nie będzie to wyglądać dobrze.
Pozdrowienia